Prospect Hydrccortisone Succinat Sodic

Prospect: Informatii pentru utilizator

HYDRCCORTISONE SUCCINAT SODIC

liofilizat şi solvent pentru soluţie injectabilă, 100 mg Hidrocortizon

Compoziţie

Un flacon conţine hidrocortizon 100 mg sub formă de succinat sodic de hidrocortizon şi excipienţi dihidrogenofosfat de sodiu • H20, hidrogenofosfat de disodiu • 7H20. O fiola cu solvent conţine: alcool benzilic, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică: corticosteroizi sistemici; glucocorticoizi.

Indicaţii terapeutice

-Disfuncţii endocrine: insuficienţă corticosuprarenala primară şi secundară.

-Boli reumatice şi de colagen: tratament de atac în puseele acute până când se poate trece la administrarea orală.

-Boli dermatologice: forme severe ale sindromului Stevens-Johnson. -Boli cu componentă alergică: astm bronşic (în cazul în care terapia convenţionala nu dă rezultate), dermatitele de contact, boala serului, febra fânului, hipersensibilitate la medicamente, edem acut al laringelui de etiologie neinfecţioasă (în cazul în care adrenalina este primul medicament administrat).

-Boli gastro-intestinale: rectocolita ulcerohemoragica şi boala Crohn (pusee severe de activitate).

-Boli hematologice: anemie hemolitica dobândită (autoimuna), purpură trombocitopenica idiopatică a adultului, trombocitopenie secundară la adulţi.

-Pentru inducerea diurezei sau remisia proteinuriei în sindromul nefrotic, fără uremie, tipul

idiopatic sau din cadrul lupusului eritematos sistemic.

-Boli ale sistemului nervos: pusee acute ale sclerozei multiple.

 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la hidrocortizon sau la oricare din excipienţii produsului. Micoze sistemice.

Copii sub 3 ani (conţine alcool benzilic).

Precauţii

Glucocorticoizii sunt medicamente foarte eficace, deosebit de utile terapeutic, dar cu rise mare de reacţii

adverse, inclusiv corticodependenţă. Prescrierea trebuie făcută cu atenţie, tratamentul se face sub control medical şi, în măsura posibilului, se va evita administrarea timp îndelungat a dozelor mari.

Glucocorticoizii administraţi timp îndelungat, în doze mari, deprima axul hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian, cu fenomene de hipocorticism endogen şi dependenţă de tratamentul hormonal.

Oprirea bruscă a administrării poate determina exacerbarea simptomelor bolii tratate, chiar fenomene de insuficienţă suprarenală. Pentru a evita apariţia insuficienţei corticosuprarenale este necesară indicarea cu discernamant a medicatiei cortizonice si evitarea tratamentului prelungit cu doze mari. Pentru evitarea fenomenelor de hipocorticism endogen, oprirea tratamentului cortizonic se va face prin diminuarea progresiva a dozelor. Pacienţii aflaţi sub tratament cu glucocorticoizi trebuie avertizaţi asupra necesităţii creşterii dozei zilnice în situaţii de stres, de exemplu, în caz de intervenţii chirurgicale, traumatisme, infecţii etc. în timpul tratamentului se recomandă evitarea consumului excesiv de sare. Dozele mari şi tratamentul îndelungat cu glucocorticoizi pot provoca hipokaliemie. Glucocorticoizii favorizează dezvoltarea osteoporozei; femeile în perioada de menopauză sunt o grupa speciala de risc.

Glucocorticoizii pot provoca fenomene de excitaţie centrală, chiar fenomene psihotice. Indicarea la bolnavii cu antecedente psihotice este justificată numai în situaţii de excepţie, ţinând seama de posibilitatea decompensării afecţiunii psihiatrice. Glucocorticoizii au efect hiperglicemiant. Folosirea la persoanele cu antecedente heredo- colaterale de diabet zaharat impune prudenţă. Când administrarea de glucocorticoizi este necesară la diabetici, tratamentului antidiabetic trebuie reevaluat, pentru menţinerea glicemiei sub control.

Sportivii trebuie atentionaţi că hidrocortizonul şi alţi glucocorticoizi sistemici sunt incluşi pe lista substanţelor dopante.   

Interacţiuni

Analgezice: risc crescut de apariţie a sângerărilor gastro-intestinale şi a ulceraţiilor în asociere cu acidul acetilsalicilic şi alte antiinflamatoare nesteroidiene. Rifampicina, carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina, rifabutina, primidona si alte medicamente inductoare enzimatice accelereaza metabolismul glucocorticoizilor şi diminuează efectul acestora.

Medicamente de tipul eritromicinei si ketoconazolului pot inhiba metabolizarea glucocorticoizilor şi pot scădea clearance-ul acestora.

Antidiabetice: este posibilă micşorarea eficacităţii acestora datorită favorizării hiperglicemiei de către glucocorticoizi.

Antihipertensive: eficacitatea acestora poate fi micşorată datorită favorizării retenţiei hidrosaline.

Glucocorticoizii scad eficacitatea anticolinesterazicelor în miastenia gravis. Digitalice: toxicitate crescută dacă apare hipokaliemia determinată de glucocorticoizi. Diuretice: glucocorticoizii antagonizeaza efectul diuretic al acetazolamidei, diureticelor de ansă şi tiazidicelor şi cresc riscul de hipokaliemie.

Antagonisti hormonali: aminoglutetimida accelerează metabolismul glucocorticoizilor (efect redus).

Anticoagulante: risc hemoragie crescut în cazul asocierii cu glucocorticoizi în doze mari sau în tratament prelungit.

Au fost raportate convulsii la administrarea concomitenta cu ciclosporina. Este posibil ca reacţiile adverse apărute la administrarea fiecaruia dintre medicamente să apară cu frecvenţă mai mare deoarece administrarea concomitenta determină inhibarea reciprocă a metabolizării.

Acum se mai citeste