Prospect Lioton Gel – Afectiuni ale venelor si ligamentelor

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Lioton Gel

gel, 100000 U. I.

Heparină sodică

  1.  CE ESTE LIOTON GEL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZA cititi acest prospect Lioton Gel

Grupa farmacoterapeutică: medicaţie antivaricoasă, topice cu heparină sau heparinoizi.

Indicaţii terapeutice

Afecţiuni ale venelor: sindrom varicos, flebotromboză, tromboflebită, periflebită superficială, ulcer varicos, edeme de stază.

Flebită varicoasă postoperatorie; sechele ale safenectomie.

Tratamentul local al contuziilor cu sau fără hematom (de exemplu leziuni închise accidentale sau rezultate în urma activităţilor sportive ca întinderi ligamentare, echimoze, tumefacţii articulare).

Tratamentul local al flebitei superficiale care nu poate fi tratată prin compresie.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Lioton Gel cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

–       Păstraţi acest prospect Lioton Gel. S-ar putea să fie necesar să-l  recitiţi.

–       Intrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

–       Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţi­onată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Lioton-Gel ProspectLioton-Gel Prospect

 

 

      2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI cititi acest prospect LIOTON GEL

Nu utilizaţi Lioton Gel

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Diateză hemoragică, purpură, trombocitopenie, hemofilie.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lioton Gel

Lioton Gel se va aplica numai pe tegumente intac­te. Nu trebuie aplicat pe rănile deschise, care sân­gerează sau care sunt infectate, pe mucoase sau pe suprafeţe cutanate extinse.

Aplicarea topică de lungă durată poate cauza hipersensibilizare. In aceste cazuri tratamentul trebuie oprit şi trebuie instituită o terapie adecvată.

Utilizarea altor medicamente

Utilizarea heparinei sodice poate mări timpul de protrombină la pacienţii aflaţi în tratament cu anticoagulante orale.

Sarcina şi alăptareaNu există date disponibile referitoare la utilizarea acestui produs medicamentos în timpul sarcinii şi alăptării.

Totuşi se recomandă ca în timpul sarcinii şi alăp­tării medicamentul să se administreze doar pe perioade scurte şi la indicaţia medicului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Lioton Gel nu influenţează capacitatea de a condu­ce vehicule sau de a folosi utilaje.

 3.   CUM SĂ UTILIZAŢI LIOTON GEL ? Cititi acest prospect.

Utilizaţi întotdeauna Lioton Gel exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze şi mod de administrare 

Lioton Gel se aplică o dată până la de trei ori pe zi câte 3-10 cm gel pe suprafaţa afectată masând uşor.

Nu se depăşesc dozele recomandate.

Daca utilizaţi mai mult decât trebuie din Lioton Gel

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj. Datorită concentraţiei mici a substanţei active şi absorbţiei slabe a heparinei, nu se înregistrează efecte sistemice  semnificative. In cazul ingerării accidentale se recomandă tratament simptomatic

4.   REACŢII ADVERSE POSIBILE . Cititi acest prospect Lioton Gel pentru lamuriri.

Ca toate medicamentele, Lioton Gel poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate per­soanele.

Rar poată să apară eritem la locul de aplicare sau reacţii de hipersensibilitate care dispar la întreru­perea utilizării medicamentului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţio­nată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medi­cului dumneavoastră sau farmacistului.

5.    CUM SE PĂSTREAZĂ LIOTON GEL

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Lioton Gel după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei  menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebaţi   farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta

 la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE despre  acest prospect Lioton gel cititi mai departe.

Ce conţine Lioton Gel

► Substanţa activă este heparina sodică; 100 g gel conţin heparină sodică 100000 U. I.

► Celelalte componente sunt:

Carbomer 940, Parahidroxibenzoat de metil, Parahidroxibenzoat de propil, Etanol, Ulei de flori de portocal, Ulei de lavanda, Trolamină, Apă purificată

Ambalaj

Cutie cu un tub din aluminiu lăcuit, închis cu capac cu filet din PE, ce conţine 20 g gel.

Cutie cu un tub din aluminiu lăcuit, închis cu capac cu filet din PE, ce conţine 30 g gel.

Cutie cu un tub din aluminiu lăcuit, închis cu capac cu filet din PE, ce conţine 50 g gel

Cutie cu un tub din aluminiu lăcuit, închis cu capac cu filet din PE, ce conţine 100 g gel.

Producător

A. MENARINIMANUFACTURING LOGISTICS and SERVICES S. R. L.,

Via Sette Santi 3, Firenze, Italia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

A. MENARINI INDUSTRIE FARMACEUTICHE RIUNITE S. R. L.,

Via Sette Santi 3, Firenze, Italia

Data ultimei verificări a prospectului Lioton Gel

Noiembrie 2010

Ce sunt Varicele?

Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai frecvente boli ale venelor care afecteaza populatia. Varicele se definesc ca fiind vene marite, largite, noduroase. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai des acestea se intalnesc la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, in partea posterioara a genunchilor si pe muschii gambelor.

Femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu varice. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, premenstruatiei sau de la menopauza pot fi factori care favorizeaza aparitia varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Tratamentul cu hormoni sau anticonceptionalele cresc riscul aparitiei venelor varicoase.

Care sunt cauzele aparitiei varicelor?

Varicele apar in momentul in care venele nu mai functioneaza corespunzator. Daca arterele au rolul de a conduce sangele oxigenat de la inima spre fiecare celula din organism, venele duc sangele incarcat cu dioxid de carbon la inima, pentru ca acesta sa ajunga apoi la plamani si sa fie oxigenat.

Asa cum am mentionat mai sus, varicele ce intalnesc cel mai des la nivelul membrelor inferioare. Aici sangele urca spre inima impotriva gravitatiei, deci are nevoie de ajutor pe care il primeste din partea elasticitatii venelor, a contractiilor musculare care imping sangele si a unor valve ce se gasesc la nivelul venelor. Cand aceste valve nu isi mai indeplinesc functia, sangele se acumuleaza si stagneaza la nivelul venelor, in loc sa sa se reintoarca la inima.

·         Predispozitia genetica – determina slabiciunea peretelui venos si a valvelor.

·         Varsta – cu cat se inainteaza in varsta, cu atat se pierde din elasticitatea vaselor sanguine, iar valvele se slabesc permitand sangelui, care ar trebui sa se indrepte spre inima, sa se intoarca spre picior.

·         Sarcina – unele dintre femeile insarcinate dezvolta vene varicoase. Sarcina duce la cresterea volumului de sange in corp, dar descreste fluxul sanguin de la membrele inferioare spre pelvis. Aceasta schimbare circulatorie este realizata pentru a ajuta cresterea fatului, dar creste riscul producerii acestor varice care pot sa apara mai ales in al treilea trimestru de sarcina, cand uterul poate apasa pe vena cava inferioara in abdomen, impiedicand fluxul normal al sangelui dinspre membrele inferioare. Varicele care apar in timpul sarcinii in general dispar fara tratament, dupa nastere, intre 3 si 12 luni.

·         Statul in picioare pe perioade indelungate – impiedica intoarcerea sangelui spre inima daca nu exista contractura musculara (pasit, alergat etc).

·         Presiunea la nivelul abdomenului – la pacientii care au ascita de exemplu.

·         Obezitatea

Care sunt semnele si simptomele varicelor?

Debutul afectiunii este de obicei lent. In general, varicele nu provoaca durere si apar inchise la culoare, rasucite si umflate. Cand provoaca durere, se asociaza cu mai multe semne si simptome precum:

·         Senzatie de greutate in gambe mai ales la mers

·         Crampe musculare

·         Umflaturi

·         Durere care se acutizeaza in pozitie sezanda dupa o perioada indelungata de stat in picioare

·         Mancarimi in jurul venei afectate·         Ulcere cutanate (indica o problema grava cardiovasculara si necesita atentia imediata a unui medic)

Foarte frecvent, primele varice apar la nivelul gambei, apoi la coapsa.

Care sunt metodele de diagnostic ale varicelor?

Examinarea fizica – se examineaza membrul sau membrele afectate cu pacientul stand in picioare (pentru a vedea daca exista umflaturi) sau in pozitie sezanda. De asemenea, este important sa ii spuneti medicului cu ce semne sau simptome va confruntati.

Ecografia Doppler – este o metoda neinvaziva pentru a vedea daca exista o insuficienta valvulara, dar nu permite aprecierea severitatii acesteia.

Flebografia – in examinarea varicelor este doar uneori recomandata, fiind o metoda complexa ce necesita personal experimentat si foloseste substanta de contrast. Investigatia se realizeaza cu pacientul in pozitie ortostatica (adica in picioare). Flebografia este esentiala atunci cand se are in vedere o interventie chirurgicala asupra sistemului venos profund.

Varicografia – presupune injectarea de contrast la nivelul varicelor. Pacientul este asezat in pozitie orizontala, iar picioarele sunt tinute usor mai sus fata de nivelul capului. Metoda permite vizualizarea traiectului venelor modificate varicos si eventual evidentierea „sursei” acestora. Poate fi combinata cu flebografia.

Care sunt modalitatile de tratament al varicelor?

·  Se recomanda ca tratamentul varicelor sa se inceapa de la aparitia primelor simptome.

·  Evitarea statului in picioare sau tinutului picioarelor incrucisate pentru mult timp.

·  Un stil de viata sanatos care implica o alimentatie echilibrata si miscare previne aparitia in continuare a varicelor sau incetineste dezvoltarea celor deja existente.

·  Se recomanda sa se tina picioarele usor ridicate in timpul somnului pentru a ajuta fluxul sanguin.

·  Ciorapii compresivi – sunt accesibili, se gasesc de cumparat la orice farmacie. Acestia se muleaza pe picior si creeaza presiune astfel incat sa imbunatateasca circulatia sanguina. Folosirea lor este utila in formele moderate.

In cazul varicelor voluminoase sau daca metodele deja mentionate nu functioneaza, daca durerea devine severa si apar alte complicatii medicul poate recomanda alte tratamente precum:

Scleroterapia – prin aceasta procedura se injecteaza o solutie in venele cu varice. In scurt timp varicele incep se estompeze. Chiar daca deseori este necesar sa se aplice procedeul de mai multe ori la aceeasi vena, atat timp cat scleroterapia este efectuata corect, se observa imbunatatiri.

Macroscleroterapia – se bazeaza pe acelasi mecanism ca si scleroterapia, dar se foloseste pentru varicele mari.

Terapia cu laser – in prezent se utilizeaza o noua tehnologie – tratamentele cu laser pentru venele varicoase de tip panza de paianjen sau cele foarte mici. Operatia cu laser presupune trimiterea unor fascicule de laser pe regiunea afectata. In timp, varicele se estompeaza si dispar. Nu implica incizii.

Folosirea unui cateter – se utilizeaza un tub subtire (cateter) care se introduce in vena marita si al carui varf se incalzeste. Odata cu scoaterea lui, caldura distruge vena varicoasa. Se obicei se utilizeaza pentru venele mai mari.

Flebectomie – se indeparteaza vene mici cu varice prin efectuarea unor punctii la nivelul pielii. Cicatricile sunt minime si se poate realiza in ambulator.

Smulgerea venelor (stripping) – asa cum ii spune si numele, aceasta procedura presupune indepartarea unei vene. Desi poate parea ceva de speriat, circulatia nu este afectata deoarece venele profunde preiau volumul de sange a celei indepartate.

Operatia endoscopica – aceasta interventie este necesara doar in cazul in care membrele prezinta ulceratii. Chirurgul foloseste o camera video mica, pe care o introduce in membrul afectat pentru a putea vizualiza venele, dupa care le indeparteaza prin mici incizii.

Care sunt complicatiile asociate varicelor?

Complicatiile desi sunt rare, indica o problema cardiovasculara grava si este obligatorie prezentarea la spital. Exista mai multe tipuri de complicatii precum:

Tromboflebita – inseamna formarea unui cheag de sange care poate fi situat intr-un vas de sange superficial si atunci vorbim despre o tromboflebita superficiala sau exista posibilitatea ca acel cheag de sange sa se formeze intr-un vas profund si atunci apare tromboflebita profunda.

Tromboflebita superficiala se manifesta prin:

·         Senzatie de caldura in zona afectata

·         Durere·         Roseata si umflaturi

·         Prezenta unui nodul dureros si dur

·         Are risc redus de a cauza embolii pulmonare.

Tromboflebita profunda este insotita de:

·         Durere spontana

·         Edeme si caldura locala

·         Febra (37-39)

·         Tahicardie (uneori)

·         Sensibilitate la palpare

Aceasta trebuie corect diagnosticata si tratata cat mai repede. Netratarea la timp, creste riscul dislocarii cheagului de sange care migreaza spre plamani cauzand embolie ce poate conduce in final la deces. Se instituie de urgenta tratament cu anticoagulante (heparina, trombostop), indepartand astfel riscul declansarii unei embolii, ducand totodata la vindecare.

Ulceratii – rani deschise care presupun pierderi de substanta la nivelul pielii. Apar in imediata vecinatate a venelor varicoase, dar mai ales la nivelul gleznelor. Initial apar sub forma unui punct decolorat. Si in aceasta situatie este necesar sa va adresati unui medic!

Edeme gambiere – se refera la acumularea de lichid in tesuturile de la nivelul gambei. Se insotesc cu:

·         Inflamatie

·         Disconfort

·         Prurit (mancarime).

Foarte rar se intampla sa apara rupturi ale venelor.

In timp varicele se pot agrava chiar daca se schimba sau se imbunateste modul de viata. Desi au un aspect neplacut mai ales pentru femei, de regula nu cauzeaza probleme medicale majore. Totusi, pentru a evita orice complicatie care ar putea sa apara, este bine sa va adresati medicului dumneavoastra inca de la primele simptome.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close