Prospect Corlentor – La ce este bun? – Afectiuni Cardiace

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ce este  Corlentor şl pentru ce se utilizează

Corlentor este un medicament pentru afecţiuni cardiace, utilizat în tratarea anginei pectorale stabile, boală care determină durere în piept.

Este utilizat la pacienţii care nu tolerează sau care nu pot utiliza pentru afecţiuni cardiace medicamentele numite beta-blocante.

Este utilizat de asemenea in combinatie cu beta-blocantele  la pacientii a caror afectiune nu este controlata in intregime cu un beta blocant si a căror frecvenţă cardiacă este mai mare de 60 bătăi pe minut

Informatii despre angina pectorală stabilă (în mod curent numită “angină”):

Corlentor ProspectCorlentor Prospect

Angina stabilă este o boală cardiacă ce se produce când inima nu primeşte suficient oxigen. Apare de obicei la vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Simptomul cel mai comun al anginei este durerea sau disconfortul în piept. Angina apare cel mai probabil când bătăile inimii se accelerează în urma efortului, emoţiilor, expunerii la frig sau consumului de alimente. Creşterea frecvenţei cardiace poate determina durere în piept la bolnavii de angină.

 5 mg;  75 mg comprimate fimate     

Cum actioneaza Corlentor ?

Cortentor acţionează în principal prin reducerea frecvenţei cardiace cu câteva bătăi pe minut. Aceasta scade nevoia de oxigen a inimii, în special în situaţiile în care o criză de angină devine foarte probabilă. în acest fel, Corlentor ajută la controlul şi reducerea numărului crizelor anginoase.

 Înainte să luaţi Corlentor

Nu luati Corlentor :

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ivabradină sau la oricare dintre celelalte componente ale Corlentor;

– dacă înainte de începerea tratamentului frecvenţa cardiacă de repaus prea mică(sub 60 bătăi pe minut);

–   Dacă suferiti de soc cardiogen (afectiune cardiaca tratata in spital)

–   dacă suferiţi de tulburări de ritm cardiac

–   dacă aveţi infarct miocardic;

–   dacă suferiţi de hipotensiune arterială severă;

–   dacă suferiţi de angină instabilă (formă Severă în care durerile în piept sunt foarte frecvente şi apar atât în repaus cât şi la efort);

–   dacă suferiţi de insuficienţă cardiacasevera (atunci când inima dumneavoastră nu funcţionează normal);–   dacă aveţi implantat un pacemaker;

–   dacă suferiţi de afecţiuni hepatice severe;

–   dacă urmaţi tratament cu medicamente pentru infecţii fungice (de exemplu, cu ketoconazol, itraconazol), cu antibiotice macrolidice (cum sunt: josamicină, claritromi- cină, telitromicină sau eritromicină, administrate oral), cu medicamente pentru infecţii cu HIV (cum sunt: nelfinavir, ritonavir) sau cu nefazodonă (medicament pentru trata­mentul depresiei) (vezi “Utilizarea altor medicamente”);

–   dacă sunteţi gravidă;

–   dacă alăptaţi. ,

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Corlentor:

–   dacă suferiţi de tulburări de ritm cardiac

–   dacă aveţi simptome ca oboseală sau respiraţie îngreunată (aceasta poate însemna că inima îşi încetineşte

activitatea prea mult

– daca urmati un tratament cu diltiazem, verapamil

–   dacă urmaţi, tratament cu medicamente ce prelungesc intervalul QT, utilizate pentru tulburări de ritm cardiac sau alte afecţiuni (vezi lista de medicamente de la pct. “Utili­zarea altor medicamente”);

–   dacă suferiţi de fibrilaţie atrială persistentă (un tip de bataie neregulata a inimii);

–   dacă aţi suferit un accident vascular cerebral recent (atac cerebral);

–   dacă suferiţi de hipotensiune, arterială uşoară..sau moderată;

–   dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă cronică (atunci când inima nu functioneaza normal )

– dacă suferiţi de afectiune retiniana cronică;

–   dacă suferiţi de afecţiuni hepatice moderate;

–   dacă suferiţi de afecţiuni renale severe.

Dacă vă aflaţi în oricare din situaţiile menţionate mai sus, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Corlentor.

 Utilizarea altor medicamente cu Corlentor

Va rugam sa spuneti medicului d-voastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente , inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Asigurati-va ca l-ati anuntat pe medicul d-voastra

dacă sunteţi în tratament cu unul dintfe următoarele medicamente, deoarece se poate impune ajustarea dozei de Corlentor sau supravegherea:

–   diltiazem, verapamil (pentru hipertensiune arterială sau angină pectorala)

–   fluconazol (meîficament antifungic)

–   rifampicină (antibiotic)

–   barbiturice (pentru dificultăţi de somn sau epilepsie)

–   fenitoină (pentru epilepsie)

–   Hypericumperforatum sau sunătoare (tratament pe bază de sunătoare pentrudepresie)

–   medicamente care prelungesc intervalul QT utilizate pentru tratarea tulburărilor de ritm cardiac sau a altor afecţiuni, cum sunt:

  • • chinidină, disopiramidă, ibutilidă, sotalol, amiodaronă (pentru tulburări de ritm cardiac)
  • • bepridil (pentru angină pectorală)

-unele tipuri de mediramente pentru tratarea anxietăţii, schizofreniei sau a altor psihoze (cum sunt: pimozidă,  ziprasidonă, sertindol)

 – medicamente împotriva malariei (cum este meflochina sau halofantrina)

  • • eritromicină i.v. (antibiotic)                        
  • • pentamidină (antiparazitar)
  • • cisapridă (împotriva refluxului gastro-esofagian)

Folosirea Corlentor cu alimente şi băuturi:

în timpul tratamentului cu Corlentor, consumul de suc de grapefruft trebuie să fie limitat

Sarcina şi alăptarea:

Nu luaţi Corlentor dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, (vezi pct. “Nu luaţi Corlentor”), Dacă sunteţi gravidă şi aţi luat Corlentor, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Nu luaţi Corlentor dacă alăptaţi (vezi pct. “Nu luaţi Corlentor”). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

Corlentor poate determina fenomene vizuale luminoase temporare (vezi “4. reactii adverse posibile”). Dacă acest lucru vi se întâmplă, fiţi precauţi în timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor în situaţiile în care pot să apară schimbări bruşte de intensitate a luminii, în special când se conduce pe timp de noapte.

Informaţii importante privind unele componente ale CorlentorCorlentor contine lactoza. Daca medicul d-voastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Cum să luaţi CORLENTOR

Luaţi întotdeauna Corlentor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală de început recomandată este de 1 comprimat Corlentor 5 mg de două ori pe zi, cu posibilitatea creşterii ei, dacă este necesar, la 1 comprimat Corlentor 7,5 mg de două ori pe zi. Medicul va decide doza corectă pentru dumneavoastră. Doza uzuală este de 1 comprimat dimineaţa şi 1 comprimat seara. în unele cazuri (de exemplu, la vârstnici), medicul vă poate prescrie o jumătate de doză, adică o jumătate de comprimat Corlentor 5 mg (2,5 mg ivabradină) dimineaţa şi o jumătate de comprimat de 5 mg seara. Corlentor se administrează în timpul meselor.

Dacă aveţi impresia că efectul Corlentor este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Corlentor nu este indicat la copii şi adolescenţi sub 18 ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Corlentor:

în cazul unei doze prea mari de Corlentor puteţi avea senzaţia de oprire a respiraţiei sau de oboseală, deoarece inima îşi încetineşte activitatea. în astfel de cazuri, trebuie să contactaţi de urgenţă medicul.

Dacă uitaţi să luaţi Corlentor:

Dacă uitaţi să administraţi o doză de Corlentor, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate. Calendarul imprimat pe blisterul ce conţine comprimatele este special conceput să reamintească momentul când s-a administrat ultima doză de Corlentor.

Dacă încetaţi să luaţi Corlentor

Deoarece tratamentul anginei pectorale este de obicei pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înaintea opririi administrării medicamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Corlentor poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse foarte frecvente (mai mult de 1 din 10 pacienţi) raportate la Corlentor sunt fenomene vizuale luminoase (scurte momente de strălucire intensă, cel mai adesea determinate de schimbări bruşte de intensitate a luminii). Alte reacţii adverse frecvente (mai mult de 1 din 100 de pacienţi, dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi) includ

afectarea activităţii normale a inimii (simptome de încetinire a frecvenţei cardiace), dureri de cap, ameţeli, vedere înceţoşată şi palpitaţii şi mai puţin frecvent extrasistole (mai mult de 1 din 1000 de pacienţi, dar mai puţin de 1 din 100 de pacienţi). De asemenea, mai puţin frecvent s-au raportat greaţă, constipaţie, diaree, vertij, dispnee, crampe musculare şi modificări ale parametrilor de laborator (analize de sânge).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.5. Cum se păstrează CORLENTOR

Citiţi cu atentie  acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament

–   Păstraţi acest prospect S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–   Dacă avefi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră .Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă âu aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţonatăîn acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Corlentor după data de expirare care este înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Corlentor:

Substanţa activă este ivabradina (sub formă de clorhidrat). Corlentor 5 mg: un comprimat filmat conţine ivabradină 5 mg (echivalent cu clorhidrat de ivabradină 5,390 mg). Corlentor 7,5 mg: un comprimat filmat conţine ivabradină 7,5 mg (echivalent cu clorhidrat de ivabradină 8,085 mg). Celelalte componente ale nucleului sunt: lactoză monohidrat, stearat de magneziu (E 470 B), amidon de porumb, maltodextrină, dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551), şi ale filmului: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, glicerol (E 422), stearat de magneziu (E 470 B), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată Corlentor şi conţinutul ambalajului:

Corlentor 5 mg sunt comprimate filmate ovale, de culoarea somonului, cu şanţ de divizare pe ambele feţe, gravate pe una din feţe cu “5”, iar pe cealaltă faţă cu semnul . Corlentor 7,5 mg sunt comprimate filmate triunghiulare, de culoarea somonului, gravate pe una din feţe cu “7.5”, iar pe cealaltă faţă cu semnul ^S”.

Comprimatele sunt disponibile în cutii cu blistere tip calendar conţinând 14. 28.56, 84, 98,100 sau 112 comprimate filmate.

Acest prospect Corlentor a fost aprobat in Ianuarie 2010.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close