Prospect Vivace

Prospect

NR. 8051/2006/01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11 NR. 8052/2006/01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

VIVACE 2,5 mg comprimate VIVACE 5 mg comprimate VIVACE 10 mg comprimate

Ramipril

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este VIVACE şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi VIVACE

  3. Cum să luaţi VIVACE

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează VIVACE

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE VIVACE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   VIVACE conţine substanţa activă numită ramipril. Aceasta aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei).

   VIVACE acţionează prin:

   • scăderea producţiei, în organismul dumneavoastră, de substanţe care pot creşte tensiunea arterială

   • relaxarea şi dilatarea vaselor dumneavoastră de sânge

   • uşurarea muncii inimii de a pompa sânge în organismul dumneavoastră.

    VIVACE poate fi utilizat:

   • pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială)

   • pentru a scădea riscul dumneavoastră de a avea o criză de inimă sau un accident vascular cerebral

   • pentru a reduce riscul sau a întârzia agravarea afecţiunilor dumneavoastră de rinichi (fie că aveţi sau nu diabet zaharat)

   • pentru a trata inima dumneavoastră atunci când nu poate pompa suficient sânge în organismul dumneavoastră (insuficienţă cardiacă)

   • ca tratament după o criză de inimă (infarct miocardic) complicată cu insuficienţă cardiacă.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI VIVACE

   Nu luaţi VIVACE:

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ramipril, la oricare alt medicament inhibitor al ECA sau la oricare dintre celelalte componente ale VIVACE menţionate la pct. 6.

   • semnele unei reacţii alergice pot include o erupţie pe piele, probleme de respiraţie sau înghiţire, umflare a buzelor, a feţei, gâtului sau a limbii dumneavoastră.

   • dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică gravă numită “edem angioneurotic”. Semnele pot include mâncărime, urticarie, pete roşii pe mâini, picioare şi gât, umflarea gâtului şi a limbii, umflare în jurul ochilor şi buzelor, dificultăţi de respiraţie şi înghiţire.

   • dacă faceţi dializă sau orice alt tip de filtrare a sângelui. În funcţie de aparatul utilizat, este posibil ca VIVACE să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.

   • dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor în care irigarea cu sânge a rinichilor dumneavoastră este redusă (stenoză de arteră renală)

   • dacă tensiunea dumneavoastră arterială este anormal de mică sau instabilă. Va fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă măsoare tensiunea arterială.

   • în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi VIVACE şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. ”Sarcina”).

    Nu luaţi VIVACE dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi- vă medicului dumneavoastră înainte de a lua VIVACE.

    Aveţi grijă deosebită când luaţi VIVACE

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de lua acest medicament:

   • dacă aveţi afecţiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor

   • dacă aţi pierdut multe lichide sau săruri din organism (stare de rău (vărsături), aveţi diaree, transpiraţi mai mult decât de obicei, aveţi o dietă săracă în sare, luaţi diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă) de mult timp sau faceţi dializă)

   • dacă urmează să fiţi supus unui tratament pentru a reduce reacţia dumneavoastră alergică la înţepăturile de albină sau viespe (desensibilizare)

   • dacă urmează să vi se administreze un anestezic. Acesta vă poate fi administrat pentru o operaţie sau pentru orice lucrare stomatologică. Este posibil să fie nevoie să întrerupeţi tratamentul cu VIVACE cu o zi înainte de operaţie; cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

   • dacă aveţi o cantitate mare de potasiu în sânge (observată la analize ale sângelui)

   • dacă aveţi o boală de colagen, cum ar fi sclerodermia sau lupusul eritematos sistemic

   • trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). VIVACE nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. ”Sarcina”).

    Copii şi adolescenţi

    VIVACE nu este recomandat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece siguranţa şi eficacitatea acestui medicament nu a fost demonstrată pentru această grupă de vârstă.

    Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua VIVACE.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală (inclusiv medicamente pe bază de plante medicinale). Aceasta deoarece VIVACE poate influenţa modul în care acţionează unele medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează VIVACE.

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Ele pot face ca VIVACE să nu acţioneze suficient de bine:

    • medicamente utilizate pentru a ameliora durerea şi inflamaţia (de exemplu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul sau indometacinul şi acidul acetilsalicilic)

    • medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale scăzute, şocului, afectării severe a inimii, astmului bronşic sau alergiilor, cum sunt efedrina, noradrenalina sau adrenalina. Va fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă verifice tensiunea arterială.

     Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Ele pot creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse dacă le luaţi împreună cu VIVACE:

    • medicamente utilizate pentru a ameliora durerea şi inflamaţia (de exemplu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul sau indometacina şi acidul acetilsalicilic)

    • medicamente pentru tratamentul cancerului (chimioterapie)

    • medicamente utilizate pentru a împiedica rejetul de organ după un transplant, cum este ciclosporina

    • diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă), cum este furosemidul

    • medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu în sânge, cum sunt spironolactona, triamterenul, amiloridul, sărurile de potasiu şi heparina (utilizată pentru subţierea sângelui)

    • glucocorticoizi utilizaţi pentru a trata inflamaţia, cum este prednisolonul

    • alopurinol (utilizat pentru a scădea concentraţia de acid uric în sânge)

    • procainamidă (pentru tulburări de ritm cardiac).

     Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Acţiunea lor poate fi influenţată de VIVACE:

    • medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina şi medicamentele administrate pe cale orală pentru a scădea zahărul din sânge. VIVACE poate scădea cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră. Verificaţi atent cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră în timpul tratamentului cu VIVACE.

    • litiu (pentru afecţiuni psihice). VIVACE poate creşte cantitatea de litiu din sângele dumneavoastră. Va fi necesară verificarea atentă de către medicul dumneavoastră a cantităţii de litiu din sângele dumneavoastră.

     Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua VIVACE.

     Folosirea VIVACE împreună cu alimente şi băuturi

    • Consumul de alcool etilic în timpul tratamentului cu VIVACE vă poate face să vă simţiţi ameţit sau buimăcit. Dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu ce cantitate de alcool etilic puteţi consuma în timpul tratamentului cu VIVACE, discutaţi despre acest lucru cu medicul dumneavoastră, deoarece medicamentele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale şi alcoolul etilic pot avea efecte cumulative.

    • VIVACE poate fi luat cu sau fără alimente.

   Sarcina şi alăptarea

   Sarcina

   Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi VIVACE înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de VIVACE. VIVACE nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

   Alăptarea

   Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. VIVACE nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   În timpul tratamentului cu VIVACE, vă puteţi simţi ameţit. Acest lucru este mai probabil să se întâmple când începeţi tratamentul cu VIVACE sau când începeţi să luaţi o doză mai mare. Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi unelte sau utilaje.

   Informatii importante privind unele componente ale VIVACE

   Dacă medicul dumneavostră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  3. CUM SĂ LUAŢI VIVACE

   Luaţi întotdeauna VIVACE exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila