Prospect Trezen – Dilatarea vaselor de sange

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Trezen 2 mg comprimate

Trezen 4 mg comprimate

Trezen 8 mg comprimate

 

Perindopril terţ-butilamină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe sa luati acest

medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-i recititi.
 • Dacă aveţi once întrebări suplimentare, adresaţi vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest madicament a fost prescris penfru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane, le poate face rău chiar daca au aceleasi simptome cu ale dvs.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 

în acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Trezen şi pentru ce se utilizează
 2. înainte să luaţi Trezen
 3. Cum să luaţi Trezen
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Trezen
 6. Informaţii suplimentare

 

1. CE ESTE TREZEN Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori a EGA). Acestea acţionează prin dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru usureaza efortul inimii dumneavoastră de a pompa sângele în organism.

Trezen 2 mg sau 4 mg, comprimate sunt utilizate pentru:

 • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială)
 • tratamentul insuficienţei cardiace (o afecţiune în care inima nu are capacitatea de a pompa suficient sânge în raport cu nevoile organismului)
 • reducerea riscului de apariţie a evenimentelor cardiace, cum este infarctul miocardic, la pacienţii cu boală coronariană stabilă (o afecţiune care se manifestă prin reducerea sau blocarea circulaţiei sângelui la nivelul inimii) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îmbunatatirea circulatiei sângelui spre inimă, prin diatarea vaselor de sânge care asigură acest lucru.

 

trezen prospecttrezen prospect

Trezen 8 mg, comprimate este utilizat pentru

 • tratamentul tensiunii arteriale mari
 • reducerea riscului de apariţie a evenimentelor cardiace, cum este infarctul miocardic, la pacienţii cu boală coronariană stabilă (o afecţiune care se manifesta prin reducerea sau blocarea sangeluila nivelul inimiisi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau au fost supusi unei interventii chirurgicale  pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui spre inima, prin dilatarea vaselor de sânge care asgura acest lucru.

 

2. INAINTE SĂ LUAŢI TREZEN

Nu luaţi Trezen:

–   Dacă suteţi alergic (hipersensibil) la perindopril, la oricare dintre celelalte componente ale Trezen sau la oricare inhibitor al enzimei de conversie al angiotensinei  ( Vezi Informatii suplimentare).

Dacă ati prezentat in trecut umflarea bruscă a fetei sau limbiisau laringelui (edem angioneurotic), indiferent  dacă aceasta a fost cauzată sau nu de administrarea unui medicament similar ( inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei).

–              Nu utilizati perindopril tert-butilamina in cursul ultimelor 6 luni de sarcina, vezi Sarcina si alaptarea.

 Copii

Trezen nu se administrează la copii.

 Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Trezen Adresati-va medicului  înainte de a utiliza Trezen dacă;

 • aveţi o îngustare la nivelul valvelor inimii ( stenoza aortica sau mitrală) sau o boală a muşchiului cardiac (cardiomiopatie hipertrofică) sau îngustarea arterelor care asigură circulatia sângelui la nivelul rinichiului (stenoza  arterei renale)
 •   vi s-a efectuat recent un transplant renal
 • a veţi diabet zaharat care nu este suficient controlat prin tratament
 • vi s-a recomandat să reduceţi aportul de sare din dietă sau să folosiţi înlocuitori de sare care conţin potasiu
 • suferiţi de o boală de colagen, cum sunt lupusul eritematos sistemic sau sclerodemia
 • urmaţi sau veti urma un tratament pentru reducerea reactiilor produse de alergia la înţepăturile de albine sau viespi
 • veţi urma un tratament pentru eliminarea colesterolului din sânge, cu ajutorul unui dispozitiv medical (afereza LDL)
 • trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteti gravida (sau vă doriti să rămâneti gravidă). Perindopril terţ-butilamină nu este recomandai in prima parte a sarcinii şi poate determina afectarea gravă a copilului, dacă este utilizat după luna a 3-a de sarcină, vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”.

în cazul apariţiei unei senzaţii de apăsare în piept şi a umflării feţei şi limbii (edem angioneurotic). adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră şi întrerupeti tratamentul cu Trezen 2 mg, 4 mg sau 8 mg. Această recomandare este valabilă pentru toţi  inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului că luaţi perindopril terţ-butilamină dacă:

 • o să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală sau anestezie generală
 • aţi avut recent diaree sau vărsături
 • tensiunea arterială nu vă este suficient scăzută prin tratament, din cauza apartenenţei etnice (în special la pacienţii cu pielea de culoare neagră).

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

In mod special, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua perindopril terţ- butilamină dacă utilizaţi:

 • medicamente pentru tratamentul tensiuni arteriale mari, incluzând comprimatele care favoriasază eliminarea apei din organism (diuretice)
 • diuretice care influenţează concentrata potasiului din sânge, cum sunt spironolactona, triamterenul sau amiloridul
 • medicamente care cresc concentraţia potasiului din sânge
 • heparină (pentru fluidizarea sângelui) poate, de asemenea, să modifice concentraţia potasiului din sângele dumneavoastră

•- medicamente pentra tratamentul diabetului zaharat (insulină sau antidiabetice orale)

 • litiu (pentru tratamentul maniei sau depresiei)
 • medicamente pentru tratamentul unor boli psihice, cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia sau alte psihoze
 • alopurinol pentru tratamentul gutei
 • medicamente pentru tratamentul bolilor autoimune (cum este poliartrita reumatoida) sau cele administrate după efectuarea unui transplant. Acestea se numesc imunosupresoare.
 • procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii)
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, cum sunt ibuprofenul, diclofenacul), incluzând acidul acetilsalicilic utilizat pentru tratamentul durerii
 • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mici, şocului sau astmului bronşic (incluzând efedrina, noradrenalină sau adrenalină)
 • medicamente care dilată vasele de sânge (vasoditatatoare. cum sunt nitraţii).

 

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu suneţi sigur nu cunoaşteţi exact ce sunt aceste medicamente. Spuneti medicului dacă aţi luat in trecut oricare dintre medicamentele mentionate mai sus, chiar daca in prezent nu mai urmati tratamentul.

 Utilizarea Trezen cu alimente şi băuturi

Se recomandă administrarea comprimatelor de Trezen dimineaţa, înainte de micul dejun, pentru a reduce influenţa pe care o au alimentele asupra modului de acţiune al medicamentului. Dacă luaţi perindopril nu trebuie să folosiţi suplimente nutritive sau înlocuitor de sare care conţin potasiu.

 Sarcina si alăptarea

Sarcină

Trenbuie sa-i spuneti medicului dacă credeţi că sunteti gravida ( sau exista posibilitatea sa ramaneti gravida) . In mod obisnuit medicul va va sfatui sa luati un altmedicament in loc de perindopril tert-butilaminei, deoarece administrarea de peridopril terţ-butilamina nu este  recomandată in prima parte a sarcinii şi poate determina afectarea gravă a copilului, dacă este utilizat după luna a 3-a de sarcină. De obicei, înainte de a rămâne gravidă, perindopril terţ-butilamină trebuie înlocuit cu un medicament antihipertensiv adecvat. Medicamentul nu trebuie utilizat în timpul trimestrelor ai 2-lea şi al 3-lea de sarcină. in mod obişnuit, medicul dumneavoastra vă va sfatui să intrerupeti tratamentul cu perindopri terţ-butilamină imediat ce aveţi certitudinea că sunteti gravidă.

Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu perindopril tert-butilamina, vă rugăm să vă informaţi medicul şi să mergeti la consultatie fara intarziere.

Alaptare

Nu este recomandată alaptarea la sân in timpul tratamentului deoarece nu se cunoaşte dacă Trezen 2 mg. 4 mg sau 8 mg se excretă in laptele matern.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

 Conducerea vehiculelor fi folosirea utilajelor

Atunci când luati perindopril terţ-butilamină este posibil să vă simţiţi ameţit sau obosit, exact ca şi în cazul administrării altor inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. Dacă aveţi aceste manifestări, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje. Trebuie să discutaţi cu medicul

dumneavoastră despre acest lucru.

 Informatii importante privind unele componente ale Trezen

Comprimatele contin lactoza. Dacă medicul dvs v-aatentionat că aveţi intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

 3. Cum sa luati Trezen

Medicul dumneavoastră va decide cantitatea de perindopril tert-butilamina (doza) cu care trebuie sa incepeţi tratamentul. Aceasta poate fi crescută în funcţie de afecţiunea dumneavoastra şi de celelalte medicamente pe care le utilizaţi. Luaţi întotdeauna perindopril tert-butilamină exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Nu modificaţi doza de medicament administrată decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Perindopril terţ-butilamina poate fi administrat ca medicament unic sau în asociere cu alte medeamente care scad tensiunea arterială .

Luati Trezen comprimate doar prin inghitire

 • Cel mai bine este să luati comprimatul(-ele) cu un pahar cu apă, la aceeaşi oră în fiecare zi.
 • Perindopril terţ-butilamina nu se administrează la copii.

Doza uzuală este:

Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)

 • doza initială-4 mg perindopril terţ-butilamină în fiecare zi
 • după o lună, această doză mai poate fi crescută la 8 mg în fiecare zi.

 8 mg pe zi este doza maximă utilizată în condiţii obişnuite.

La vârstnici cu tensiune arterială mare, dozele zilnice uzuale sunt:

 • 2 mg în fiecare zi
 • după o lună, această doză poate fi crescută la 4 mg în fiecare zi.

 8 mg pe zi este doza maximă utilizată.

 Perindopril terţ-butilamina 2 mg, 4 mg sau 8 mg trebuie administrat în asociere numai cu medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari care aparţin altor clase terapeutice decât cea a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei.

Dacă luaţi medicamente care elimină apa din organism (diuretice):

 • medicul dumneavoastră poate să vă întrerupă tratamentul cu 2 până la 3 zile înainte de a începe să luaţi perindopril terţ-butilamină. Această măsură este luată pentru a preveni o scădere marcată a tensiunii arteriale.
 • dacă este necesar, puteţi relua administrarea diureticelor după începerea tratamentulu cu perindopril terţ-butilamină.
 • dacă tratamentul cu diuretice nu poate fi întrerupt puteţi lua concomitent o doză de 2 mg perindopril terţ-butilamină.

Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă va spune exact cum trebuie să procedaţi. 

 

Medicul vă poate prescrie o doză iniţială de 2 mg perindopril terţ-butilamină dacă:

 • tensiunea dumneavoastră arterială este foarte mare
 • nu aveţi o cantitate suficientă de apă în organism (deshidratare)
 • aveti o concentraţie mică de sare în sânge
 • aveţi o afecţiune cardiacă care se manifestă prin dificultatea inimii de a pompa sânge în organism (decompensare cardiacă)
 • aveţi tensiune arterială mare determinată de blocarea vaselor de sânge ale rinichiului (constrictie a arterelor)
 • prezentati o scădere marcată a tensiunii arteriale după administrarea primei doze.

 Insuficienţă cardiacă

Concentraţia de 8 mg nu este adecvată pentru tratamentul acestei afectiuni.

 • doza iniţială este de 2 mg perindopril terţ-butilamină în fiecare zi
 • după 2 săptămâni, această doză poate fi crescută la 4 mg în fiecare zi.

 Boală coronariană stabilă:

 

 • doza iniţială uzuală este de 4 mg perindopril terţ-butilamină o dată pe zi
 • după două săptămâni, această doză poate fi crescută la 8 mg în fiecare zi.

 La vârstnicii cu boală coronariană stabilă dozele zinice uzuale sunt

 

 • 2 mg în fiecare zi
 • după o săptămână aceasta poate fi crescuta la 4mg in fiecare zi.
 • iar după încă o săptămână, doza poate fi crescută la 8mg in fiecare zi, aceasta fiind doza maxima care poate fi administrata.

 Dacă luaţi mai mut decât trebuie din perindopril terţ-butilamină

 Dacă ati luat o doză prea mare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 Pot să apară următoarele reacţii: tensiune arterială mică, şoc, probleme ale rinichilor, respiraţie accelerată, bătăi rapide ale inimii, bătăi neregulate ale inimii palpitatii, bătăi lente ale inimii. senzaţie de ameţeală sau anxietate şi tuse.

 Daca uitati sa luati perindopril-tert-butilamina – TREZEN

 Dacă aţi uitat să luaţi unul sau mai multe comprimate, nu trebuie să mai luati aceste comprimate omise. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 Dacă încetaţi să luaţi perindopril terţ-butilamină

 Nu întrerupeti tratamentul cu Trezen fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră, în mod obişnuit, medicamentele pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau pentru tratamentul insuficienţei cardiace trebuie administrate pe tot parcursul vieţii dumneavoastră. Dacă întrerupeti tratamentul cu Trezen, afecţiunea dumneavoastră se poate agrava.

 Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului aumneavoastră sau farmacistului.

4.  REACTII  ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, perindopri terţ- butilamina  poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă apare vreuna dintre următoarele reactii adverse, nu mai luati comprimatele si  adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

 • umflare la nivelul feţei, buzelor, limbii sau gâtului
 • dificultate la respiraţie
 • senzaţie de ameţeală sau leşin
 • bătăi foarte rapide sau neregulate ale inimii

 Aceasta este o reacţie foarte rară, dar gravă, numită edem angioneurotic, care poate să apară după administrarea oricăruia dintre medicamentele aparţinând acestei clase (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Trebuie să primiţi imediat tratament, de obicei în spital.

 

Frecvente (afectează 1 sau mai mult de 1 dm 100 de pacienţi, dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

 • tuse,senzaţie de lipsă de aer
 • senzatie de leşin deteminată de tensiunea arterială mică (in special atund când începeţi tratamentul cu perindopril terţ-butilamină, la creşterea dozei sau atunci când luaţi şi medicamente care elimină apa din organism)
 • durere de cap, senzaţie de ameţeală sau oboseală, senzaţie de ameţeală asociată de senzaţia de învârtire (vertij), senzaţie de furnicături şi înţepături, crampe musculare, vedere înceţoşată, dureri la nivelul ochiului, senzaţie de zgomote în urechi (tinitus)
 • greaţă sau vărsături, durere de stomac sau indigestie
 • modificări ale gustului, diaree, constipatie, erupţii  trecătoare pe piele, mâncărimi.

 Mai puţin frecvente (afectează 1 sau mai mult de 1 din 1000 de pacienţi dar mai putin de 1 din 100 de pacienţi)

 • modificări ale dispoziţiei sau ale somnului
 • senzaţie de apăsare în piept, respiraţie şuierătoare şi scuteme respiraţiei

(bronhospasm)

 • uscăciunea gurii
 • probleme ale rinichilor
 • incapacitate de a avea erecţie
 • transpiraţii
 • respiraţie şuierătoare; umflarea feţei, limbii sau gâtului, mâncărimi intense, erupţii trecătoare pe piele, leşin sau senzaţie de ameţeală (edem angioneurotic)

 Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienti)

 • vă simţiţi confuz
 • bătăi neregulate ale inimii, durere la nivelul pieptului care apare în bolile inimii (angină pectorală), infarct miocardic şi acddent vascular cerebral (acestea au apărut la pacienţii cu tensiune arterială mică, trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei)
 • infecţii pulmonare (pneumonie eozinofilică), nas înfundat sau curgerea nasului (rinită)
 • inflamaţia pancreasului (pancreatită)
 • inflamaţia ficatului (hepatită)
 • reacţii pe piele asemănătoare alergiei (eritem polimorf)
 • modificarea compoziţiei sângelui. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea anafizetar de sânge pentm a verifica aceste modificări.
 • tulburări acute ale funcţiei rinichilor

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5.  CUM SE PĂSTREAZĂ TREZEN

 • Anu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Ase păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Trezen după data de expirare înscrisă pe cutie după .EXP. Primele 2 cifre indică luna calendaristică, iar ultimeie patru cifre, anul.

Medicamentate nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrebaţi farmacistul cum să efiminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 5. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

 Ce conţine Trezen

 

Substanţa activă este: perindopril terţ-butilamină.

Fiecare comprimat deTrezen 2 mg conţine sarea perindopril terţ-butilamină 2 mg

Fiecare comprimat deTrezen 4 mg conţine sarea perindopri terţ-butilamină  4 mg

Fiecare comprimat de Trezen 8 mg conţine sarea perindopril terţ-butiamină 8 mg Celelalte componente sunt: intragranular lactoza monohidrat, celuloza microcristalina (PH112), stearat de magneziu , oxid rosu de fer ( E172) numai pentru concentraţia de 2mg); extagranular-dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

 Cum arată Trezen şi conţinutul ambalajului

 

2 mg:

Comprimate oblongi, de culoare roz deschis până la roz, marcate cu “P9″ pe o faţă şi cu linie mediană pe cealaltă faţă

4mg:

Comprimate oblongi, de culoare albă până la aproape albă, marcate P5 pe o faţă şi cu linie mediană pe cealaltă faţă

 Comprimatele poate fi divizate în două părţi egale.

 8mg:

Comprimate oblongi, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu “P”şi “6″ de o parte şi de alta a finiei mediane pe o faţă şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă.

 Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

 Cutie cu 3 blistere din OPA-AI-PVC/AI a câte 10 comprimate Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate)

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Terapia SA.

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2009.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close