Prospect Trombex – Previne formarea cheagurilor de sange

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Trombex  75 mg,

comprimate filmate

Vi s-a prescris Trombex pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:

– aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză), şi

–  aţi avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveţi o boală cunoscută sub numele de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare sau

–                       dumneavoastră aţi avut o durere toracică severă, cunoscută sub numele de „angină pectorală instabilă” sau „infarct miocardic” (infarct miocardic).

Pentru tratamentul acestei afectuni, este posibil ca medicul să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul sanguin eficient. Medicul dumneavoastra trebuie să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

Bisulfat de clopidogrel

Citiţi cu atentie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi,
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observa- orice reacţie adversă nementionată în acest prospect, vă rugam să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

trombex prospecttrombex prospect

 

 1. CE ESTE TROMBEX Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Clopidogrel, substanţa activă din comprimatele de Trombex, face parte dintr-o clasă de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele sunt elemente circulante foarte mici, mai mici decât globulele roşii sau globulele albe, care se alipesc (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge. Prevenind această agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză).

Trombex este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele de sânge (artere) rigidizate, un proces numit aterotromboză, care poate duce la evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).

2. INAINTE SA UTILIZATI TROMBEX 

Nu utilizaţi Trombex

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau oricare dintre celelalte componente ale Trombex;
 • Dacă aveţi o afecţiune care produce la momentul actual sângerare, cum ar fi ulcer gastric sau sângerări la nivelul creierului;
 •  Dacă suferiţi de o boală severă a ficatului;

In cazul în care credeţi că vreuna dintre acestea se aplică la dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, înainte să luaţi Trombex.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Trombex

în cazul in care vă aflaţi în una dintre următoarele situat trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră înainte de a lua Trombex: • dacă aveţi risc de sângerare, de exemplu:
 •  o afecţiune care poate determina sângerare internă (cum este ulcer gastric)
 • o tulburare de coagulare, care vă predispune la sângerare internă (sângerări in interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie).
 •   ati suferit recent un traumatism grav
 •  ati suferit recent o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică)
 •  veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică) în următoarele 7 zile.
 • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele şapte zile
 • dacă luaţi alte medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente”)
 •  dacă aveţi o afecţiune hepatică sau renală

 

In timp ce urmaţi tratament cu Trombex:

 • Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă urmează să fiti supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică), e asemenea, trebuie sa informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune care include febră şi vânătăi sub piele, ce pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie. îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (Icter) (vezi „REACŢII ADVERSE POSIBILE “).
 • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. In cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, cum ar fi cele din timpul bărbieritului, nu trebuie sa vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat meaiculuidumneavoastră(vezi„REACTII ADVERSE POSIBILE“).

Trombex nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot influenţa efectele Trombex, sau invers.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului ” Luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre

Nu se recomandă utilizarea anticoagulantelor orale (medicamente folosite pentru a reduce coagularea sângelui) concomitent cu Trombex.

Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratarea afecţiunilor dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor sau dacă utilizaţi heparină, alt medicament folosit pentru a reduce coagularea sângelui.

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau criza de inimă), Trombex vă poate fi prescris in asociere cu acid acetilsalicilic, o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra. Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea în alte situaţii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutată cu medicul dumneavoastra.

Utilizarea Trombex cu alimente şi băuturi

Alimentele nu au nicio influenţă. Trombex poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Este preferabil să nu utilizaţi acest medicament în cursul sarcinii şi al alaptarii. Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Trombex. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Trombex, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece se recomandă să nu luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.

Trebuie să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta în timpul tratamentului cu Trombex.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Trombex să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Trombex

Trombex conţine lactoza anhidră şi ulei de ricin hidrogenat,

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, adresaţi-vă medicului înainte de a lua acest medicament.

Uleiul de ricin hidrogenat poate determina tulburări gastrice sau diaree

3. CUM SĂ UTILIZATI TROMBEX

Utilizaţi întotdeauna Trombex exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza obişnuită este de un comprimat de 75 mg Trombex pe zi, administrat pe cale orală, cu sau fără alimente, la aceeaşi oră în fiecare zi. Trebui^ să vă luaţi medicamentul regulat şi in acelaşi moment al zilei. In plus, dacă ati avut o4urere toracică severa (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), medicul dumneavoastră vă poate prescrie 300 mg Trombex (4 comprimate de 75 mg) la începutul tratamentului.

Dacă este planificată o operaţie (inclusiv dentară), spuneţi medicului că luaţi Trombex.

Trombex trebuie întrerupt de obicei cu 7 zile înainte de operaţie, dacă medicul dumneavoastră nu are alte recomandări.

Trebuie să luaţi Trombex atât timp cât vă este prescris de medic. Daca utilizaţi mai mult decât trebuie din Trombex Adresaţi-vă medicului sau celui mai apropiat serviciu de urgenţe, deoarece aveţi un risc crescut de sângerare.

Dacă uitaţi sa utilizaţi Trombex

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Trombex, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul dumneavoastră şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.

Daca v-aţi amintit după 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Nu întrerupeţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Trombex poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar:

 • febra, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare
 • semne de tulburări hepatice, cum ar fi îngălbenirea pielii şi/sau ochilor (icter), asociata sau nu cu sângerare, ce poate să apară sub piele sud forma unor pete roşii punctiforme, şi/sau confuzie.
 • umflarea mucoasei bucale sau manifestări la nivelul pielii, cum sunt erupţii cutanate şi mâncărime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100) pentru clopidogrel (substanţa activă din produsul Trombex) sunt sângerări precum vânătăi, hematoame (sângerări neobişnuite sau vânătăi sub piele), sângerări din nas, sânge în urină, sângerări ale stomacului sau intestinelor. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate hemoragii oculare, la nivelul creierului, pulmonare sau articulare.

Daca suferiţi sângerări prelungite când utilizati Trombex Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne formarea cheagurilor de sânge. In cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.Celelalte reacţii adverse raportate la clopidogrel (substanţa activă din Trombex) sunt:

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100): diaree, dureri abdominale^ indigestie sau arsuri în capul pieptului.

din 1000): dureri de cap, ulcer gastric, vărsături, greaţă, constipaţie, gaze în exces în stomac sau intestine, erupţii pe piele, mâncărime, ameţeli, senzaţii anormale la atingere.

Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000): vertij.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000): icter: durere abdominală severă cu sau fără dureri de spate; febră, dificultăţi de respiraţie, uneori asociate cu tuse: reacţii alergice generalizate; umflarea mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergii pe piele; inflamaţia mucoasei bucale (stomatită); scăderea tensiunii arteriale; confuzie; halucinaţii; dureri articulare; dureri musculare; modificări ale gustului.

In plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor dumneavoastră de sânge sau urină.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm sa spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA TROMBEX

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Trombex după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe etichetă.

A se păstra medicamentul în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu utilizaţi Trombex dacă observaţi semne vizibile de deteriorare. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Trombex ?  Substanta activa este bisulfat de clopidogrel. Fiecare comprimat filmat contine clopidogrel).

– Celelalte componente sunt: lactoză anhidră, celuloză microcristalină (E 460), hidroxipropilceluloză de joasa substituţie (LH-11), ulei de ricin hidrogenat, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru în nucleul comprimatului şi hipromeloză 2910/5, macrogol 6000, dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172), talc în filmul comprimatului.Cum aratâ Trombex şi conţinutul ambalajului Trombex sunt comprimate filmate alungite, biconvexe, roz.

Mărimile de ambalaj: 28,30 sau 90 comprimate filmate Este posibil ca nu toate mărimile de ambalai să fie comercializate. Detinătorul autorizaţiei de punere pe piaţa şi producătorul Zentiva, k. s

U kabelovny 130, Doini Mecholupy,

102 37 Praga 10, Republica Ceha

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale SEE

sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă: Trombex 75 mg Republica Slovacă: TR0MBEX75mg Polonia: Trombex, 75 mg tabletki powlekane Letonia: Trombex 75 mg apvalkotas tabletes Lituania: Trombex 75 mg tabletes Estonia: Trombex 75mg tabletid Ungaria: Trombex 75mgjilmtabletta România: TROMBEX, 75 mg, comprimate filmate  

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2009

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close