Prospect Sintrom 4mg – Prevenirea cheagurilor de sange

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

SINTROM 4 mg comprimate

Acenocumarol

SintromSintrom

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi Sintrom

–   Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris pentru dumrieavoastră si nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

In acest prospect găsiţi:

1. Ce este Sintrom şi pentru ce se utilizează

2. înainte să utilizaţi Sintrom

3. Cum să utilizaţi Sintrom

4.  Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Sintrom

6.  Informaţii suplimentare

1. CE ESTE SINTROM Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Sintrom este un medicament care conţine substanţa activă acenocumarol. Acenocumarolul aparţine unui grup de medicamente numite anticoagulante, care scad capacitatea de coagulare a sângelui, astfel ajutând la prevenirea formării cheagurilor de sânge în vasele sanguine. Sintrom este utilizat pentru a preveni sau trata coagularea sângelui.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SINTROM

Puteţi utiliza Sintrom numai după o examinare medicală. Sintrom nu este adecvat pentru toţi pacienţii.

Nu utilizaţi Sintrom: dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acenocumarol, la alţi derivaţi cumarinici sau la oricare dintre celelalte componente ale Sintrom, enumerate la începutul acestui prospect.

Dacă aceasta se aplică în cazul dumneavoastră, informaţi medicul dumneavoastră fără a utiliza Sintrom.

Dacă nu sunteţi siguri care medicamente trebuie evitate, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

–   dacă este posibil să aveţi probleme în menţinerea tratamentului (de exemplu pacienţi senili nesupravegheaţi, persoane alcoolice sau pacienţi cu tulburări mentale).

–   dacă aveţi orice boală gravă privind sângerarea (de exemplu hemofilie) sau afecţiuni ale sângelui cu predispoziţie la sângerare.–   dacă aţi avut recent o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului sau creierului sau orice altă intervenţie majoră în care aţi sângerat masiv, inclusiv intervenţii stomatologice. De asemenea, după intervenţii ‘ chirurgicale la nivelul plămânului, prostatei, uterului, etc., atunci când are loc o creştere a activităţii fibrinei, o proteină care are un rol în coagularea sângelui.

–   dacă aveţi ulcer la nivelul stomacului sau sângerări la nivelul intestinului, creierului (atac cerebral) sau plămânilor.

–   dacă aveţi o infecţie la nivelul inimii.

–   dacă aveţi hipertensiune arterială necontrolată prin medicamente.

–   dacă aveţi boli hepatice sau renale grave.

–   dacă sunteţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Sintrom:

–   dacă aveţi o boală hepatică.

–   dacă aveţi o boală renală sau a tiroidei, aveţi tumori, infecţii, inflamaţii sau o afecţiune care influenţează absorbţia mâncării din stomac şi/sau intestine. Acest lucru poate interfera cu cantitatea de substanţă activă din sângele dumneavoastră.

–   dacă aveţi o boală cardiacă gravă.

–   dacă ştiţi că aveţi o deficienţă de proteină C sau S (tipuri de factori de coagulare).

–   dacă urmează sa efectuaţi o procedură în care vă poate fi afectată capacitatea de sângerare, de exemplu intervenţie chirurgicală minoră, extracţie dentară, puncţie lombară sau angiografie.

–   dacă vi se administrează medicamente prin injectare intramusculară. Injecţiile intramusculare pot determina formarea de hematoame dacă utilizaţi Sintrom sau alte medicamente similare şi, astfel, trebuie evitate.

Dacă oricare dintre acestea se aplică în cazul dumneavoastră, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Sintrom.

Sintrom şi persoanele vârstnice

Dacă aveţi vârsta de 65 ani sau peste, puteţi fi mai sensibil la efectele Sintrom şi, de aceea, monitorizarea INR trebuie efectuată mai frecvent. De asemenea, aveţi nevoie de doze mai mici.

Sintrom şi copiii

Experienţa cu Sintrom la copii este limitată.

Utilizarea altor medicamente

Efectele Sintrom şi ale altor medicamente pot interfera unele cu altele.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Acest lucru se aplică în special pentru:

–   medicamente care cresc activitatea Sintrom şi care sunt, de asemenea, utilizate pentru a preveni coagularea sângelui (de exemplu heparina)

–   acidul salicilic şi substanţele înrudite (de exemplu aspirina, acidul aminosalicilic, diflunisal), fenilbutazona sau alţi derivaţi pirazolonici (sulfinpirazona) şi alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

–   administrare intravenoasă de metilprednisolonă.

–   allopurinol,

–   steroizi anabolici, androgeni,

–   medicamente antiaritmice (de exemplu amiodaronă, chinidină),

–   antibiotice (de exemplu eritromicină, tetracicline, neomicină, cloramfenicol, amoxicilină, unele cefalosporine, unele fluorochinolone),

–   unele antidepresive (ISRS: de exemplu citalopram, fluoxetină, sertralină),

–   cimetidină,

–   clofibrat şi substanţe înrudite,

–   disulfiram, acid etacridinic,

–   glucagon,                                                 

–   derivaţi imidazolici (de exemplu metronidazol, chiar şi când este administrat local miconazol), paracetamol,

–   sulfonamide (inclusiv co-trimoxazol),

–   derivaţi de sulfoniluree (tolbutamidă, clorpropamidă),

–   hormoni tiroidieni (inclusiv d-tiroxina),

–   statine (de exemplu fluvastatina, atorvastatina, simvastatina),

–   tamoxifen,

–   tramadol,

–   aminoglutetimida, azatioprina, 6-mercaptopurina,

–   barbituricele,

–   unele medicamente antiHIV (ritonavir, nelfinavir),

–   carbamazepină,

–   colestiramină,

–   griseofulvină,

–   contraceptive orale,

–   rifampicină

–   sunătoare (o planta utilizata pentru tratarea depresiilor cunoscuta sub denumirea hypericum perforatum);

–   derivati hidantoinici cumeste fenitoina ( medicament utilizat pentru tratarea epilepsiei)

 Evitaţi utilizarea de cantităţi mari de alcool etilic. Poate modifica modul în care Sintrom afectează corpul dumneavoastră. Dacă aveţi orice întrebări legate de acest lucru, întrebaţi medicul dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea

Nu utilizaţi Sintrom dacă sunteţi gravidă. Sintrom, ca şi alte anticoagulante, poate provoca vătămări grave copilului dumneavoastră. De aceea este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, sau plănuiţi să deveniţi gravidă. Dacă sunteţi la vârsta fertilă, medicul dumneavoastră vă poate efectua un test de sarcină, pentru a exclude sarcina.’ De asemenea, veţi fi sfătuită să utilizaţi măsuri contraceptive în timpul utilizării Sintrom.Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră riscul potenţial al utilizării Sintrom în timpul sarcinii. Decizia de alăptare în timpul tratamentului cu Sintrom trebuie evaluată cu atenţie împreună cu medicul dumneavoastră. Este posibil să aveţi nevoie, împreună cu copilul, de o monitorizare deosebită dacă alăptaţi şi utilizaţi Sintrom. Ca şi precauţie, medicul dumneavoastră poate prescrie vitamina K copilului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Sintrom nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în cazul unui accident în timpul tratamentului cu Sintrom, medicul sau personalul din spital trebuie informaţi imediat. Din acest motiv, asiguraţi-vă că purtaţi întotdeauna card-ul personal anticoagulant (un document care precizează că utilizaţi acest medicament)!

Informaţii importante privind unele componente ale Sintrom

Comprimatele de Sintrom conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

–   CUM SĂ UTILIZAŢI SINTROM

Doza este stabilită de către medicul dumneavoastră. Veţi efectua periodic câte un test sanguin pentru a se determina cât de repede se coagulează sângele dumneavoastră. Acest lucru va ajuta pe medicul dumneavoastră să stabilească cantitatea adecvată de Sintrom pe care trebuie să o luaţi în fiecare zi. Respectaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră. Nu depăşiţi doza recomandată.

Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate de Sintrom trebuie să luaţi, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră vă poate creşte sau reduce doza. Doza uzuală este între 2 mg pe zi şi 4 mg pe zi şi apoi de la 1 până la 8 mg zilnic pentru întreţinere. De asemenea, tratamentul poate fi început cu doze de încărcare, de obicei 6 mg în prima zi urmate de 4 mg în cea de-a doua zi. Răspunsul la anticoagulante diferă de la persoană la persoană şi se poate modifica în timpul tratamentului sau dacă vă modificaţi dieta,jn special dacă includeţi alimente bogate în vitamina K (de exemplu spanac şi legume din aceeaşi’ familie cu varza). Medicul dumneavoastră vă va verifica evoluţia în cadrul vizitelor periodice şi vă va prescrie dozele care sunt adecvate nevoilor dumneavoastră. Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră. Nu întrerupeţi din proprie iniţiativă brusc tratamentul şi nu schimbaţi doza.

Spuneţi medicului dumneavoastră, stomatologului sau farmacistului la fiecare vizită că utilizaţi acest medicament.

Când şi cum să utilizaţi Sintrom

în mod normal, trebuie să luaţi comprimatele în fiecare zi, în acelaşi moment al zilei (de exemplu seara, în momentul mesei, cu un pahar cu apă).

Cât timp trebuie să utilizaţi Sintrom

Medicul dumneavoastră vă va spune exact cât timp trebuie să utilizaţi Sintrom. Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Sintrom

Dacă aţi luat accidental mai multe comprimate de Sintrom, informaţi imediat medicul dumneavoastră sau departamentul de primire urgenţe al celui mai apropiat spital. Supradozajul cu Sintrom poate determina sângerări. Dacă apare acest lucru, Sintrom trebuie întrerupt şi trebuie administrat tratament pentru controlul sângerării.

Dacă uitaţi să utilizaţi Sintrom

Dacă uitaţi o doză din acest medicament, administraţi doza uitată cât mai curând posibil. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, nu mai luaţi doza uitată şi reveniţi la programul obişnuit de administrare. Nu dublaţi dozele. De asemenea, asiguraţi-vă că la următoarea vizită îi daţi medicului dumneavoastră situaţia cu toate dozele uitate.

Dacă încetaţi să utilizaţi Sintrom

Dacă aveţi întrebări referitoare la întreruperea Sintrom, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

–   REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Sintrom poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Nu vă alarmaţi de această listă cu posibile reacţii adverse. Este posibil să nu prezentaţi niciuna dintre ele. Unele reacţii adverse pot fi grave:

–   Frecvente {mai puţin de 1 pacient la fiecare 10 pacienţi): sângerare (simptomele pot include: sângerări nazale inexplicabile sau sângerări ale gingiilor în momentul spălării dinţilor; vânătăi inexplicabile; sângerări masive sau curgeri foarte lente, neobişnuite, la nivelul tăieturilor sau rănilor; sângerare menstruală masivă neobişnuită sau neaşteptată; sânge în urină; materii fecale cu sânge sau de culoare neagră; tuse sau vărsături cu sânge; durere de cap bruscă, severă sau continuă). Dacă apare oricare dintre aceste simptome de sângerare enumerate anterior, aceasta poate însemna că organismul dumneavoastră primeşte o cantitate mai mare de medicament decât are nevoie.

–   Rare {mai puţin de 1 pacient la fiecare 1000 pacienţi): reacţie alergică sub formă de erupţie cutanată sau mâncărime.

–   Foarte rare {mai puţin de 1 pacient la fiecare 10000 pacient): învineţire cu apariţie de vezicule pe piele, cu sau fără cicatrice, de obicei în zona coapselor, feselor, abdomenului, pieptului sau uneori pe degetele de la picioare; învineţire sau sângerare sub piele (semn posibil de vasculită); ochi sau piele de culoare galbenă (semn posibil de afectare hepatică).Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, informaţi imediat medicul dumneavoastră. Alte reacţii adverse:

Rare {mai puţin de 1 pacient la fiecare 1000 pacienţi): cădere inexplicabilă a părului, scăderea apetitului alimentar; vărsături; greaţă.

Dacă oricare dintre acestea vă afectează sever, informaţi medicul dumneavoastră.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului

dumneavoastră sau farmacistului.

3. CUM SE PĂSTREAZĂ SINTROM

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Sintrom după data de expirare înscrisă pe cutie după Exp.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Sintrom 4 mg

–   Substanţa activă este acenocumarolul. Fiecare comprimat conţine 4 mg acenocumarol.

–   Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Cum arată Sintrom 4 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, albe, cu margini rotunjite marcate pe o faţă cu „CG”, cealaltă faţă prezintă 2 linii mediane în formă de cruce, având marcat „A” pe fiecare sfert. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producător

Novartis Pharma GmbH

Acest prospect a fost aprobat .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close