Prospect Olynth spray nazal- Gripa Rinita Alergica Secretii nazale Sporite

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

OLYNTH HA 0,1%, spray nazal, soluţie

Clorhidrat de xilometazolină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

 

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicala. Cutoate acestea, este necesar să luaţi Olynth HA 0,1% cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

a. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

b.întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

c.Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 5-7 zile.

d. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavostră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

1. Ce este Olynth HA 0,1 % şi pentru ce se utilizează

2. înainte să utilizaţi Olynth HA 0,1%

3.  Cum să utilizaţi Olynth HA 0,1%

4.  Racţii adverse posibile

5.  Cum se păstrează Olynth HA 0,1%

6.  Informaţii suplimentare

olynth prospectolynth prospect

 

–  1. CE ESTE OLYNTH HA 0,1% Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Olynth HA 0,1 % spray nazal soluţie este indicat pentru reducerea congestiei mucoasei nazale în coriză (guturai), gripă, rinită vasomotorie, rinită alergică şi alte infecţii ale căilor respiratorii superioare.

De asemenea, pentru favorizarea eliminării secreţiilor nazale, este indicat în sinuzită paranazală şi otită medie catarală.Olynth HA 0,1% spray nazal, soluţie conţine, printre alţi excipienţi, acid hialuronic (sub formă de hialuronat sodic), care protejează şi hidratează membrana nazală. Olynth HA 0,1 % spray nazal, soluţie este destinat administrării la copii cu vârste peste 6 ani şi la adulţi.

–  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI OLYNTH HA 0,1%

Nu utilizaţi Olynth HA 0,1%

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la xilometazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale Olynth HA 0,1 %

–  în caz de inflamaţie a mucoasei nazale neînsoţită de secreţie (rinita sicca)

–  la copiii sub 2 ani

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Olynth HA 0,1% spray nazal, soluţie

Acest medicament trebuie folosit numai după evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic/risc potenţial de către medic, la pacienţii:

–  trataţi cu antidepresive inhibitorii ale monoaminoxidazei (IMAO) sau alte medicamente care pot provoca hipertensiune arterială

–  cu presiune intraoculară crescută, în special cei cu glaucom cu unghi îngust

–  cu boli cardiovasculare grave (de exemplu boală coronariană, hipertensiune arterială)

–  cu feocromocitom

–  cu tulburări metabolice (de exemplu hipertiroidie, diabet zaharat)

 

Ce trebuie luat  în considerare la copii?

 

Mai ales la copii, nu se recomandă tratamente de lungă durată sau folosirea de doze mari.

Utilizarea la copii cu vârste între 2 şi 6 ani, precum şi administrarea unor doze mai mari trebuie să se facă numai sub supraveghere medicală.

Utilizarea altor medicamente

în cazul administrării concomitente de Olynth HA 0,1 % spray nazal, soluţie şi antidepresive inhibitorii ale monoaminoxidazei (IMAO) sau antidepresive tricidice, se poate produce creşterea tensiunii arteriale.

Sarcina şi alăptarea

Xilometazolina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii, deoarece nu există studii adecvate privind efectele asupra fătului. Medicamentul nu trebuie folosit în timpul alăptării, deoarece nu se ştie dacă se excretă în laptele matern. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

în cazul administrării timp îndelungat sau a folosirii unor doze mari de Olynth HA 0,1 %spray nazal, soluţie, nu poate fi exclusă absorbţia sistemică a produsului, cu efecte cardiovasculare. în asemenea cazuri, capacitatea de a conduce vehicule poate fi afectată.

în cazul unor evenimente neaşteptate, pacienţii nu sunt In măsură să reacţioneze rapid. Ca urmare, pacienţii nu trebuie să conducă vehicule.

3. CUM SA UTILIZAŢI OLYNTH HA 0,1%

în ce cantitate şi cât de des se administrează Otynţh HA 0,1%?

Doza uzuală este de 1 puf Olynth HA 0,1 % administrate în fiecare nară, de cel mult 3 ori pe zi. Doza se stabileşte în funcţie de sensibilitatea pacientului şi de efectul clinic

Cum se administrează Olynth HA 0,1%?

Se scoate capacul protector. Pentru a se asigura eliberarea corectă a dozelor, înainte de prima administrare se pulverizează în aer prin apăsarea pompei dozatoare de 2-3 ori. Astfel, pompa este pregătită pentru administrare. Pentru utilizare se apasă pe pompă o singură dată, apoi se inspiră lent

în timpul administrării, flaconul se ţine în poziţie verticală, cu pompa orientată în sus. Nu se utilizează produsul în poziţie orizontală sau orientat în jos. După utilizare se acoperă cu capacul protector.

Cât timp se administrează Olynth HA 0,1%?

Dacă în 5-7 zile de tratament simptomatologia nu se ameliorează, se recomandă consult medical. Durata tratamentului la copii va fi stabilită de către medic.

Produsul se poate administra din nou, după o pauză de câteva zile de la tratamentul anterior, în caz de rinită cronică, Olynth HA 0,1% trebuie administrat numai sub supraveghere medicală, datorită riscului de atrofie a mucoasei nazale.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din OLYNTH HA 0,1 %

Dacă aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată sau aţi înghiţit accidental Olynth HA 0,1 % pot să apară: mărirea pupilelor (midriază), greaţă, vărsături, colorarea în albastru a buzelor (cianoză), febră, convulsii, tulburări cardiovasculare (tahicardie, aritmii, colaps, stop cardiac, hipertensiune arterială), tulburări respiratorii (edem pulmonar etc.), tulburări psihice.

în plus, se pot produce somnolenţă, scăderea temperaturii corporale, scăderea frecvenţei cardiace, scăderea tensiunii arteriale, stop respirator şi comă.

în cazul supradozajului şi apariţiei simptomelor de mai sus, adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să utilizaţi OLYNTH HA 0,1%

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza. Trebuie sa continuaţi cu doza recomandată.

Dacă încetaţi să utilizaţi OLYNTH HA 0,1%

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adersaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, OLYNTH HA 0,1% poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aparat respirator

La pacienţii cu sensibilitate crescută, Olynth HA 0,1% poate provoca semne uşoare şi tranzitorii de iritaţie a mucoasei nazale (senzaţie de arsură). S-au observat cazuri de congestie a mucoasei nazale (hiperemie reactivă) după dispariţia efectului.

Utilizarea pe timp lung, administrarea cu frecvenţă mare sau folosirea unor doze mari de Olynth HA 0,1 % pot provoca senzaţie de arsură nazală sau de uscăciune a mucoasei, precum şi congestie reactivă cu rinită medicamentoasă. Acest efect poate să apară atât după 5-7 zile de tratament, cât şi după administrare îndelungată, determinând afectarea persistentă a mucoasei cu formare de cruste (rinita sicca).

Sistem nervos

Foarte rar pot să apară cefalee, insomnie sau oboseală.

Aparat cardiovascular

Rareori, administrarea nazală poate provoca efecte sistemice simpatomimetice, cum sunt extrasistole, tahicardie şi creşterea tensiunii arteriale.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ OLYNTH HA 0/1%

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Stimate pacient

Aproape fiecare dintre noi prezintă o dată sau de mai multe ori pe an obstrucţia căilor respiratorii sau secreţie nazală abundentă, fie în timpul unor infecţii numite în mod obişnuit răceală, fie datorită unei reacţii alergice. Deşi aceste fenomene nu sunt de regulă grave, sunt totuşi supărătoare. Obstrucţia nasului în timpul nopţii este neplăcută, deoarece obligă la respiraţia pe gură, însoţită de uscarea gurii şi buzelor. Olynth HA 0,1% spray nazal, soluţie ajută la evitarea acestor simptome.

Care sunt cauzele?

Răceala, numită medical rinită virală acută, este o boală virală, spre deosebire de rinita alergică (de exemplu alergia la fân), care este produsă de inhalarea unor substanţe ce induc alergia (de exemplu polenul). Reacţia este asemănătoare în ambele cazuri: mucoasa nazală se îngroaşă şi secretă o cantitate mare de mucus, producându-se astfel obstrucţie nazală. Simptomele se pot înrăutăţi în cazul asocierii cu infecţii bacteriene.

Cum acţionează OLYNTH HA 0,1%?

Substanţa activă din Olynth HA 0,1% acţionează asupra mucoasei nazale pe care o decongestionează. Nările devin rapid permeabile şi pacientul poate respira normal. în acelaşi timp, secreţia nazală se normalizează. Efectul Olynth HA 0,1% se instalează rapid, dar acţiunea persistă până la 12 ore.Ce conţine OLYNTH HA 0,1%

Substanţa activă este dorhidratul de xilometazolină.

Celelalte componente sunt: hialuronat de sodiu, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenofbsfat de disodiu dihidrat, glicerol, dorură de sodiu, sorbitol, apă purificată.

Cum arată OLYNTH HA 0,1% şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 10 ml spray nazal, soluţie, prevăzut cu o pompă dozatoare.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

McNeil Products Limited c/o Johnson8Johnson Foundation Park, Roxborough Way Maidenhead, Berkshire, SL6 3UG Marea Britanie

Producător

Ursapharm Arzneimittel GmbH& CoJ<G Industriestrasse D-66129 Saarbrucken, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă: Reprezentanţa Johnson/Johnson România d.o.o. Str. Tipografilor nr.11 -15, Cladirea S-Park, Corp A2, Etaj 5 013714 Bucureşti, România

Tel.:+ 40 21 2071903

Data ultimei verificării a prospectului:

Martie 2008

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close