Tratament cu Fragi de padure – Boli de rinichi si vezica urinara

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Tratament naturist cu FRAGI  DE PĂDURE

Prevenire si tratament naturist

Fragaris vesca

Fam. Rosaceae.

Denumiri populare: afrag, buruiană de fragi, căpşuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepureşti, frăguţă sălbatică, franză, pomiţă, pomniţei, vărguţe.

Descriere: plantă perenă erbacee, vivace cu tulpina scurtă, frunze în rozetă, pornesc drept din rizom,  flori mici albe prevăzute cu caliciu (înveliş extern) şi fructe mici, conice, roşii sau albicioase, cărnoase cu gust dulce acrişor şi foarte aromatic, comestibilă. Are în pământ un rizom (tulpină subterană) cilindric, din care primăvara ia naştere tulpina aeriană. Tulpina are numeroase flori şi tulpini târâtoare (numite stoloni) care produc rădăcini. Se întâlneşte în zona muntoasă şi deluroasă.

În tradiţia populară:

Încă din perioada antichităţii, micuţele fructe aromate erau cunoscute şi recomandate de către medicii vremii ca purificatoare şi reântineritoare.

Frunzele de frag şi căpşuni, pisate şi amestecate cu sare, se puneau pe măsele contra durerilor.

Ceaiul din rădăcini se lua contra tusei. Se fierbeau şi cu decoctul lor se spălau pe bube dulci, iar cu ele se legau. Din frunze şi stoloni se făceau ţigări, care se fumau pentru năduşeală. Ceaiul de frunze uscate se lua când se oprea udul şi contra digestiei anevoioase.

Contra frigurilor, se căuta vara câte un fir de fragă singur crescut şi după ce se adunau 9 astfel de fire, cu rădăcină cu tot, se fierbeau în 3 dl. De vin roşu, până scădea la jumătate. Ceaiul din tulpini şi rădăcini se lua în boli de rinichi. Decoctul plantei se mai folosea la boli femeieşti.



Compoziţie chimică: în medicină se folosesc doar frunzele recoltate în timpul înfloririi (folium fragariae) şi care au un gust astringent, oxid de calciu şi fier, substanţe proteice, zahăr, celuloză, grăsimi, materie uleioasă, hidraţi de carbon, acid salicilic, săruri minerale de fier, sodiu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, calciu, siliciu, iod, brom, acid salicilic, vitaminele: A, B1, B2, C, E, K. Coloranţi naturali şi alte săruri minerale. Frunzele conţin: cantităţi mari de tanin, flavonoide, un alcool triterpenic-fragarol, cvercetină, cvercitrină, citrol, ulei volatil, vitamina C, săruri minerale. Conţinutul în vitamine este foarte mare, mai ales în vitamina A, în special în fructe..

Zahărul sub formă de levuloză face din fragă un fruct permis diabeticilor.

Acţiune farmacologică: frunzele- astringente, datorită taninului sunt antidiareice, diuretice, utile la diabet în special, eliminând acidul uric în exces, diuretic în bolile de rinichi şi vezica urinară. Datorită fragarolului are proprietăţi dezinfectante (bactericide). Fructele-nutritiv, tonic, remineralizant, diuretic, antigutos, hipotensor, depurativ, detoxifiant, laxativ, reglator hepatic. Calmează nervii, reglează glandele endocrine şi este bactericid. Rădăcina este unul dintre cele mai bune depurative care ajută şi la eliminarea pietrelor de la vezica biliară sau renale. Este foarte indicat bolnavilor de gută şi rinichi deoarece acidul uric este eliminat din sânge datorită principiilor active conţinute în special în fructe. Frunzele se indică mai ales la afecţiuni ale aparatului urinar, boli de rinichi şi combate diareea. Dezinfectează canalele urinare, etc. Extern: antiinflamator, tonic al pielii, prezenţa pe piele elimină sau limitează procesul inflamator, decolorează pistrui, previn formarea ridurilor sau le diminuează pe cele existente.

Atenţie la faptul că unii sunt alergici la acest produs. Înainte trebuie testat, pentru a nu fi cumva alergici.

Frunzele intră în componenţa ceaiului aromat.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni ale sistemului nervos, angină, ateroscleroză, astenie de primăvară, boli de ficat, boli de piele, boli renale şi vezicale, boli glandulare, bufeuri (de căldură), cancer, ciroză, colesterol mărit, constipaţie, diabet, diaree, enterite acute, enterocolite, gută, hepatite acute, hepatite cronice, herpes, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, imunitate scăzută, infecţii urinare, intoxicaţii alcoolice şi tabacice, leucoree, litiaze renale şi vezicale, nevroze, osteoporoză, oxiuri, paraziţi intestinali, pistrui, remineralizare,reumatismcronic degenerativ, riduri, tuberculoză, tulburări hepato-biliare, tulburări de tranzit intestinal, ulceraţiile pielii.

Mod de folosire:

Fructe crude ca aperitiv câte 250-500 g pe zi în cure de câteva zile, cu cât mai mult cu atât mai bine. Se consumă întotdeauna înainte de mese. Se dau chiar şi la TBC sau diabet dar fără zahăr. Datorită conţinutului mare în substanţe minerale sunt foarte utile.

Sucul are proprietăţi bactericide puternice. Acesta se poate lua în diferite combinaţii cu alte sucuri sau se adaugă alcool sau vin pentru a fi menţinut o perioadă mai lungă.

Tinctură- Frunze proaspete 375 grame se pun cu 1250 ml alcool tare. Se ţin timp de 15 zile agitând des, după care se strecoară. Se poate şi să se fiarbă acestea până rămâne numai 550 g şi apoi se strecoară. În acest caz nu se mai macerează. Se dau câte 4 linguriţe diluate cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor. Util şi în diaree chiar şi cronică ca şi în toate afecţiunile descrise aici.

Contra oxiurilor –se consumă fragi dimineaţa şi nimic altceva, câteva zile la rând.

-Frunzele se fac infuzii cu o linguriţă de plante mărunţite la o cană de apă opărită. Se acopere pentru 10 minute după care se va strecura. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.

-2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi, în bolile vezicii biliare sau renale aducând eliminarea urinei şi totodată dizolvarea pietrelor şi eliminarea nisipului din organism.

-4 linguri de rădăcină fierte într-un litru de apă şi apoi strecurate se folosesc în spălături vaginale cu efecte deosebite în leucoree.

-Dulceţuri,  marmelade sau sucuri se pot consuma după dorinţă dacă nu există cumva diabet.

-30 g frunze şi rizomi culeşi toamna sau chiar iarna se pot pune la 1 litru de apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în timpul zilei în toate afecţiunile biliare, cancer, boli de ficat, gută, tensiune arterială, boli de inimă, etc.





-În cosmetică se folosesc fructele pentru diferite măşti cu efecte deosebit de bune.

Combinaţii: Se amestecă cu frunze de afin, zmeur şi mur şi frunze de fragi în părţi egale 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2 ceaiuri pe zi. Se pot de asemenea consuma şi fructele având multe vitamina C, A, B, acid salicilic şi săruri minerale sunt indicate în:reumatism cronic degenerativ, gută, astenie de primăvară, remineralizări, tuberculoză, ateroscleroză, hipertensiune, intoxicaţie tabacică şi alcoolică, tulburări hepatice şi biliare, constipaţie.

Vezi şi căpşunile şi fragii sunt mai active ca ele.

Modul de folosire:

Afecţiuni ale sistemului nervos- pentru mărirea rezistenţei la căldură şi reducerea tensiunii arteriale se face o cură cu fructe proaspete timp de 7 zile. Cura are efect răcoritor, tonifică sistemul nervos, combate moleşeala şi astenia din perioadele caniculare.

Astenie de primăvară- pentru mărirea rezistenţei la căldură şi reducerea tensiunii arteriale se face o cură cu fructe proaspete timp de 7 zile. Cura are efect răcoritor, tonifică sistemul nervos, combate moleşeala şi astenia din perioadele caniculare.

Ateroscleroză- Se fac cure de fragi cu câte 500 g fructe proaspete pe zi, minimum 12 zile. Se consumă la distanţă de mese cu 4 ore. În combinaţii cu alte alimente staţionează şi fermentează în intestin. Cea mai mare cantitate este bine să fie consumată dimineaţa în loc de micul dejun, când efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Este bine ca pe parcursul curei să se adopte o dietă preponderent vegetariană, excluzând sau reducând cantitatea de carne, prăjeli şi aditivi sintetici.

Boli renale şi vezicale- infuzie câte 3-4 căni din frunze sau din rădăcină la toate aceste afecţiuni. Ajută la eliminarea urinei şi totodată ajută la dizolvarea pietrelor renale sau vezicale, sau eliminarea nisipului din organism.



Bufeuri (de căldură) – pentru mărirea rezistenţei la căldură şi reducerea tensiunii arteriale se face o cură cu fructe proaspete timp de 7 zile. Cura are efect răcoritor, tonifică sistemul nervos, combate moleşeala şi astenia din perioadele caniculare.

Ciroză- sucul de fragi are proprietăţi bactericide puternice. Acesta se poate lua în diferite combinaţii cu alte sucuri sau se adaugă alcool sau vin pentru a menţine o perioadă mai lungă. El se obţine zdrobind cu o furculiţă fructele până devin o pastă, după care se stoarce pasta printr-un tifon până se obţine un suc roşiatic şi foarte aromat. În bolile de ficat (hepatită, hepatită cronică, ciroză) se bea suc de fragi câte 3 pahare pe zi, pe stomacul gol, acest suc stimulând şi drenând ficatul.

Constipaţie- se consumă fragi proaspeţi, sau în mod excepţional în asociere cu puţină miere de albine pentru a mări efectul laxativ.

Diabet- datorită conţinutului mare în substanţe minerale fructele crude de fragi sunt foarte utile în tratarea TBC-ului sau diabet. Se fac cure de fragi cu câte 500 g fructe proaspete pe zi, minimum 12 zile. Se consumă la distanţă de mese cu 4 ore. În combinaţii cu alte alimente staţionează şi fermentează în intestin. Cea mai mare cantitate este bine să fie consumată dimineaţa în loc de micul dejun, când efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Este bine ca pe parcursul curei să se adopte o dietă preponderent vegetariană, excluzând sau reducând cantitatea de carne, prăjeli şi aditivi sintetici.

Diaree- se pun 375 g de frunze de fragi la 1250 ml alcool de 70 de grade. Se ţin timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după trecerea acestei perioade şi se dau câte 4 linguriţe pe zi  diluate cu 100 ml apă. Este util în diaree chiar şi cronică.

Gută- Se fac cure de fragi cu câte 500 g fructe proaspete pe zi, minimum 12 zile.

Hepatită acută- sucul de fragi are proprietăţi bactericide puternice. Acesta se poate lua în diferite combinaţii cu alte sucuri sau se adaugă alcool sau vin pentru a menţine o perioadă mai lungă. El se obţine zdrobind cu o furculiţă fructele până devin o pastă, după care se stoarce pasta printr-un tifon până se obţine un suc roşiatic şi foarte aromat. În bolile de ficat (hepatită, hepatită cronică, ciroză) se bea suc de fragi câte 3 pahare pe zi, pe stomacul gol, acest suc stimulând şi drenând ficatul.

Hepatită cronică- sucul de fragi are proprietăţi bactericide puternice. Acesta se poate lua în diferite combinaţii cu alte sucuri sau se adaugă alcool sau vin pentru a menţine o perioadă mai lungă. El se obţine zdrobind cu o furculiţă fructele până devin o pastă, după care se stoarce pasta printr-un tifon până se obţine un suc roşiatic şi foarte aromat. În bolile de ficat (hepatită, hepatită cronică, ciroză) se bea suc de fragi câte 3 pahare pe zi, pe stomacul gol, acest suc stimulând şi drenând ficatul.

Hipercolesterolemie- Se fac cure de fragi cu câte 500 g fructe proaspete pe zi, minimum 12 zile. Se consumă la distanţă de mese cu 4 ore. În combinaţii cu alte alimente staţionează şi fermentează în intestin. Cea mai mare cantitate este bine să fie consumată dimineaţa în loc de micul dejun, când efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Este bine ca pe parcursul curei să se adopte o dietă preponderent vegetariană, excluzând sau reducând cantitatea de carne, prăjeli şi aditivi sintetici.

 



Hipertensiune arterială- pentru mărirea rezistenţei la căldură şi reducerea tensiunii arteriale se face o cură cu fructe proaspete timp de 7 zile. Cura are efect răcoritor, tonifică sistemul nervos, combate moleşeala şi astenia din perioadele caniculare.

Imunitate scăzută- pentru mărirea rezistenţei la căldură şi reducerea tensiunii arteriale se face o cură cu fructe proaspete timp de 7 zile. Cura are efect răcoritor, tonifică sistemul nervos, combate moleşeala şi astenia din perioadele caniculare.

Leucoree- 4 linguri de rădăcină fierte într-un litru de apă timp de 5 minute, apoi strecurate se fac spălături vaginale cu efecte deosebite în cazul leucoreei.

Litiaze renale şi vezicale- infuzie câte 3-4 căni din frunze sau din rădăcină la toate aceste afecţiuni. Ajută la eliminarea urinei şi totodată ajută la dizolvarea pietrelor renale sau vezicale, sau eliminarea nisipului din organism.

Oxiuri– Contra oxiurilor –se consumă fragi dimineaţa 500g fragi proaspeţi şi nimic altceva până la ora 12. Se face acest lucru câteva zile la rând.

Reumatism- se face o cură de fragi de 2 săptămâni, perioadă în care este ideal să se facă băi de soare expunând pentru o oră pe zi, zonele afectate de boală la ultraviolete.

Tuberculoză- datorită conţinutului mare în substanţe minerale fructele crude de fragi sunt foarte utile în tratarea TBC-ului sau diabet.

Tulburări de tranzit intestinal- acestea răspund foarte bine la tratamentul cu fragi. Se consumă câte 200g fructe proaspete înainte de fiecare masă. Contra constipaţiei, se adaugă peste fragi puţină miere de salc-m.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close