Prospect Lamotrigine – Epilepsia şi Boala Bipolară

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 1. CE ESTE LAMOTRIGINE TORRENT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Lamotrigine Torrent aparţine unei grupe de medicamente denumită antiepilepticeEste utilizat pentru a trata două afecţiuni – epilepsia şi boala bipolară.

  Lamotrigine Torrent tratează epilepsia prin blocarea semnalelor din creier care declanşează crizele epileptice (convulsiile).

  • Pentru adulţi şi copii cu vârsta de 13 ani şi peste, Lamotrigine Torrent poate fi utilizat singur sau cu alte medicamente, pentru tratamentul epilepsiei. Lamotrigine Torrent poate fi de asemenea folosit cu alte medicamente pentru tratarea convulsiilor care apar în cadrul unei afecţiuni denumită sindrom Lennox-Gastaut.

  • Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 12 ani, Lamotrigine Torrent poate fi utilizat împreună cu alte medicamente, pentru a trata aceste afecţiuni. Poate fi utilizat singur pentru tratamentul unui tip de epilepsie cunoscut sub numele de absenţe tipice.

Lamotrigine Torrent 25 mg comprimate

Lamotrigine Torrent 50 mg comprimate

Lamotrigine Torrent 100 mg comprimate

Lamotrigină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Lamotrigine Torrent şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Lamotrigine Torrent

 3. Cum să luaţi Lamotrigine Torrent

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Lamotrigine Torrent

 6. Informaţii suplimentare

  Lamotrigine Torrent este utilizat de asemenea pentru tratamentul bolii bipolare.

  Persoanele cu boală bipolară (denumită uneori depresie maniacală) prezintă schimbări extreme ale dispoziţiei, cu perioade de manie (stare de excitaţie sau euforie) alternând cu perioade de depresie (stare de tristeţe adâncă sau disperare). Pentru adulţii cu vârsta peste 18 ani, Lamotrigine Torrent poate fi utilizat singur sau împreună cu alte medicamente, pentru prevenirea perioadelor de depresie care apar în boala bipolară. Nu se ştie încă cum acţionează Lamotrigine Torrent la nivelul creierului pentru a produce acest efect.

 1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI LAMOTRIGINE TORRENT

  Nu luaţi Lamotrigine Torrent:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lamotrigină sau la oricare dintre celelalte componente ale Lamotrigine Torrent (enumerate la pct. 6).

   Dacă vă aflaţi în această situaţie, spuneţi-i medicului dumneavoastră, şi nu luaţi Lamotrigine Torrent.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lamotrigine Torrent

   Medicul dumneavoastră trebuie să ştie înainte să luaţi Lamotrigine Torrent:

  • dacă aveţi probleme cu rinichii

  • dacă v-a apărut vreodată o erupţie pe piele când aţi luat lamotrigină sau alte medicamente pentru epilepsie

  • dacă luaţi deja medicamente care conţin lamotrigină.

   Dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, spuneţi-i medicului dumneavoastră, care poate decide scăderea dozei sau că Lamotrigine Torrent nu este potrivit pentru dumneavoastră.

   Fiţi atent la simptome importante

   Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome după începerea administrării de Lamotrigine Torrent, cereţi imediat ajutorul medicului:

  • reacţie neobişnuită la nivelul pielii, cum ar fi roşeaţa sau erupţiile

  • dureri bucale sau oculare

  • creşterea temperaturii (febră), simptome asemănătoare gripei sau somnolenţă

  • umflare în jurul feţei sau umflarea ganglionilorde la nivelul gâtului, axilei sau zonei inghinale

  • sângerare sau învineţire neaşteptată, sau dacă degetele dumneavoastră devin albastre

  • durere faringiană sau mai multe infecţii (cum ar fi răcelile) decât de obicei.

   Apariţia acestor simptome este mai probabilă în timpul primelor câteva luni de tratament cu Lamotrigine Torrent, mai ales dacă începeţi cu o doză prea mare sau dacă doza dumneavoastră este crescută prea rapid sau dacă luaţi Lamotrigine Torrent împreună cu un alt medicament denumit valproat. Este mai probabil ca acestea să apară la copii decât la adulţi.

   Aceste simptome enumerate mai sus, dacă nu sunt tratate, pot să ducă la probleme mai grave, cum ar fi insuficienţa de organ sau o afecţiune foarte severă a pielii. Dacă remarcaţi oricare dintre aceste simptome, mergeţi la un medic cât mai curând posibil.

   Medicul dumneavoastră poate decide efectuarea unor analize pentru a vă verifica ficatul, rinichii sau sângele şi vă poate spune să întrerupeţi administrarea de Lamotrigine Torrent.

   Gânduri de auto-vătămare sau sinucidere

   Medicamentele anti-epileptice sunt utilizate pentru a trata diverse boli, inclusiv epilepsia şi boala bipolară.

   Persoanele cu boală bipolară pot prezenta uneori gânduri de auto-vătămare sau sinucidere. Dacă aveţi boală bipolară, este mai probabil să gândiţi în acest fel:

  • când începeţi pentru prima oară tratamentul

  • dacă aţi avut în trecut gânduri de auto-vătămare sau sinucidere

  • dacă aveţi vârsta sub 25 de ani

   Ocazional, persoanele cu epilepsie pot avea gânduri de auto-vătămare sau sinucidere. Un număr mic de persoane tratate cu Lamotrigine Torrent pentru boală bipolară sau epilepsie au avut aceste gânduri. Dacă aveţi gânduri sau experienţe triste, sau dacă observaţi că vă simţiţi mai rău sau că apar simptome noi în timp ce luaţi Lamotrigine Torrent, mergeţi la un medic cât mai curând posibil sau mergeţi la cel mai apropiat spital pentru ajutor.

   La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice cum este lamotrigina s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.

   Dacă luaţi Lamotrigine T orrent pentru epilepsie

   Crizele din unele tipuri de epilepsie se pot agrava ocazional sau se pot produce mai frecvent chiar dacă luaţi Lamotrigine Torrent. Unii pacienţi pot prezenta crize severe, care pot provoca probleme grave de sănătate. Dacă crizele survin mai frecvent sau dacă prezentaţi o criză severă când luaţi Lamotrigine Torrent mergeţi la un medic cât mai curând posibil.

   Lamotrigine Torrent nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta sub 18 ani pentru tratamentul bolii bipolare. Medicamentele pentru tratamentul depresiei şi altor probleme de sănătate mentală determină creşterea riscului de gânduri şi comportamente suicidare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, sau dacă începeţi să luaţi unele noi, inclusiv medicamente din plante şi medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

   Dacă luaţi anumite medicamente, medicul dumneavoastră poate fi nevoit să verifice doza de Lamotrigine Torrent. Acestea includ:

  • oxcarbazepină, felbamat, gabapentină, levetiracetam, pregabalin, topiramat sau zonisamidă, utilizate pentru tratamentul epilepsiei

  • litiu, utilizat pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală

  • bupropion, utilizat pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală sau pentru oprirea fumatului

   Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre acestea.

   Anumite medicamente interacţionează cu Lamotrigine Torrent sau fac mai probabilă apariţia reacţiilor adverse. Acestea includ:

  • valproat, utilizat pentru tratamentul epilepsiei şi problemelor de sănătate mintală

  • carbamazepină, utilizată pentru tratamentul epilepsiei şi problemelor de sănătate mintală

  • fenitoină, primidonă sau fenobarbital, utilizate pentru tratamentul epilepsiei

  • olanzapină, utilizată pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală

  • risperidonă, utilizată pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală

  • rifampicină, care este un antibiotic

  • combinaţie de lopinavir şi ritonavir, utilizată pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV)

  • contraceptive hormonale, cum sunt contraceptive orale combinate (a se vedea mai jos).

   Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi început să luaţi sau aţi întrerupt administrarea oricăruia dintre acestea.

   Contraceptivele hormonale (cum ar fi contraceptive orale combinate) pot influenţa modul în care acţionează Lamotrigine Torrent

   Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi un anume tip de contraceptiv hormonal, sau altă metodă de contracepţie, cum sunt prezervativele, diafragma sau steriletul.

   Dacă utilizaţi contraceptive orale combinate, medicul dumneavoastră poate să vă recolteze probe de sânge pentru a verifica concentraţia de Lamotrigine Torrent.

   Dacă plănuiţi să începeţi utilizarea unui contraceptiv hormonal, discutaţi cu medicul dumneavoastră, care vă va prezenta metode contraceptive adecvate pentru dumneavoastră.

   Lamotrigine Torrent poate influenţa, de asemenea, modul în care acţionează contraceptivele hormonale, deşi este improbabil ca acest lucru să le facă mai puţin eficace.

   Dacă utilizaţi un contraceptiv hormonal şi remarcaţi modificări ale ciclului menstrual, cum sunt sângerări neregulate sau pătare între cicluri, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Acestea pot fi semne că Lamotrigine Torrent afectează modul în care acţionează contraceptivul dumneavoastră.

   Sarcina şi alăptarea

   Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă aţi putea fi gravidă sau dacă plănuiţi să rămâneţi gravidă.

   Nu trebuie să întrerupeţi tratamentul pentru epilepsie în timp ce sunteţi gravidă. Cu toate acestea, există un risc crescut de defecte congenitale la copiii ai căror mame au luat Lamotrigine Torrent în timpul sarcinii. Aceste defecte includ despicătură labială sau palatină. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luaţi suplimente de acid folic dacă plănuiţi să rămâneţi gravidă şi în timpul sarcinii. Sarcina poate de asemenea modifica eficacitatea Lamotrigine Torrent, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate recolta probe de sânge pentru a verifica concentraţia de Lamotrigine Torrent şi vă poate modifica doza.

   Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau plănuiţi să alăptaţi. Substanţa activă din Lamotrigine Torrent trece în lapte şi vă poate afecta copilul. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră riscurile şi beneficiile alăptării în timp ce luaţi Lamotrigine Torrent şi vă va verifica periodic copilul, dacă decideţi să alăptaţi.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila