Prepararea ceaiului pentru tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prepararea ceaiului

 

Oparire sau infuzie – Extract rece

Oparire sau infuzie: Se taie plantele proaspete si se pun intr-un vas de sticla sau alt recipient nemetalic. Se fierbe apa, se trage de pe foc si se toarna peste plantele pregatite. Plantele proaspete nu se lasa sa stea in vas – pentru ca ceaiul sa „traga” – decat foarte scurt timp (ajunge ½ minut)! Ceaiul trebuie sa fie foarte deschis la culoare: galben deschis sau verde deschis. Plantele uscate se lasa sa stea ceva mai mult timp (repaus: 1-2 minute). Un ceai astfel preaprat este mult mai sanatos si mai placut ochilor.
Radacinile se introduc in cantitatea de apa rece indicata, se pun sa dea cateva clocote si se lasa sa stea 3 minute.
Tatia de ceai pentru o zi se introduce intr-un termos si se bea din cand in cand cate 1 inghititura pe parcursul intregii zile, corespunzator indicatiei. In general se pune 1 lingurita (cu varf) de plante la ¼ litru de apa (=1 ceasca), altfel conform indicatiei de la fiecare planta in parte.
Extract rece: Unele plante medicinale (de exemplu casul-popii, viscul sau obligeana) n-au voie sa fie oparite, intrucit si-ar pierde forta curativa prin actiunea caldurii. Un ceai din aceste plane se obtine prin extract rece (numit si mecerat). Cantitatea indicata la fiecare planta in parte se lasa in apa rece la mecerat 8-12 ore (in general peste noapte), apoi meceratul se incalzeste doar usor (pina la temperatura buna de baut), iar ratia pentru o zi se pastreaza intr-un termos care a fost clatit in prealabil cu utilizare a plantelor medicinale;
Plantele se lasa peste noapte la rece, in jumatate din cantitatea de apa indicata, iar dimineata se stracoara. Plantele ramase se oparesc acum cu cealalta jumatate a cantitatii de apa (fierbinte) si se stracoara din nou. Se amesteca extractul rece (meceratul) si infuzia. Prin aceasta preparare a ceaiului se obtin substantele active care sunt solubile fie numai in apa rece, fie numai in cea fierbinte.

Inainte de toate e bine sa devenim constienti ca: nu toate ceaiurile se prepara la fel. Fiecare tip de ceai are metode specifice, in functie de: temperatura apei, duritatea apei, cantitatea de saruri minerale din apa, caliatea vasului folosit, timpul de infuzare, etc. Cu toate ca exista “reguli generale” de preparate va invit sa descoperiti personal care dintre acestea vi se potrivesc si modul in care le puteti adapta pentru nevoile personale.

Puteti retine, ca regula generala, ca pentru primele infuzii folositi un timp mai scurt (de la cateva secunde la 1-2 minute) marind acest timp o data cu numarul infuziilor. De cele mai multe ori modul de preparare al ceaiului este recomadat pe cutia/punga in care se gaseste acesta. Insa acestea au scop orientativ fara a tine intotdeauna  cont de specificul ceaiului. Timpul de infuzare este foarte important. Astfel, daca lasati ceaiul un timp prea indelungat la infuzat riscati ca acesta sa devina amar. In felul acesta nu va puteti bucura de savoarea si calitatile ceaiului. Exista insa si exceptii de la aceasta regula generala. Unele ceaiuri, pentru a devenii curative, au nevoie de un timp de infuzare de pana la 10 minute.

O alta regula generala este aceea ca: nu se pune apa clocotita peste ceai. Facand acest lucru riscati sa “il ardeti”, distrugand enzimele si elementele nutritive. Daca nu dispuneti de o cana electrica cu termomentru integrat puteti folosi o metoda simpla: lasati apa sa ajunga la temperatura de fierbere dupa care o lasati sa se “odihneasca” circa 3-5 minute.

Vasul in care faceti infuzia este foarte important. Vasele de argila semiporoasa sunt cele mai indicate. In aceste vase aroma se poate simtii din plin. Sunt recomandate, de asemenea, vasele din portelan, sticla si, in anumite cazuri, de metal. Servirea se face in cesti, in pahare, sau  direct din vas (in cazul unui gaiwan).

Ceaiul se mai poate servi si rece, cu gheata sau in diferite amestecuri.

Exista nenumatate retete culinate in care este inclus ceaiul, ce la supe, produse de patiserie si pana la dulciuri si prajituri.

Si toate aceste numai din cateva frunze …

 

Cum preparam ceaiul – timpi de infuzare

Atunci cand preparam ceaiul este esential sa stiti timpul de infuzare pentru fiecare tip individual de ceai. Este recomandat sa folositi un temporizator sau orice alta metoda prin care puteti sa controlati timpii de infuzare.

Iata, in continuare, un tabel cu timpii de infuzare (recomandati) pentru fiecare tip de ceai:

Tipul de ceai  ————Temperatura ( C) ——————- Timp

1 – ceai verde —————— 65 – 80  ——————————  2 – 3  min

2 – ceai alb ———————- 70 – 80 —————————— 3 – 10 min

3 – ceai galben —————– 70 – 90  —————————–  5 – 10 min

4 – ceai negru ——————- 90 – 95 —————————–  3 – 5 min

5 – pu erh ———————— 95 – 97  —————————– 1 – 10 min

6 – oolong ———————— 85 – 95 —————————-  30 sec – 5 min

Acest tabel este ORIENTATIV, valorile temperaturilor pot sa varieze, uneori, foarte mult in functie de scopul propus. Unele ceaiuri verzi au un timp de infuzare de pana la 10 minute pentru a obtine anumite efecte. Un alt element important este: METODA DE PREPARARE. In functie de metoda de preparare va puteti adapta timpul de infuzare. Cantitatea de ceai este esentiala. Atunci cad folositi metoda Gong Fu Cha, impreuna cu un ceainic special, folosind aproximativ 3-4 grame de ceai, timpul de infuzare este mult mai mic decat la oricare alta metoda de infuzare. Alt detaliu important este acela ca unele ceaiuri pot fi infuzate de mai multe ori. In acest caz cresteti progresiv timpul de infuzare, ajungand uneori pana la 15 minute. Cand infuzati un ceai nou cautati cat mai multe informatii despre timpi de infuzare recomandati apoi experimentati personal. Nu uitati ca experienta personala este mult mai importanta decat orice recomandare externa :)



 Va doresc experimentare placuta!

 

Cum preparam ceaiul – ceaiul

Exista o mare variatiune de ceaiuri (ma refer acum numai din cele obtinute din Camellia Sinensis) fiecare dintre ele avand specificatii clare cu privire la modul de preparare. Va recomand ca atunci cand folositi un ceai nou sa va interesati despre modul in care se infuzeaza. De cele mai multe ori aceste informatii le gasiti pe eticheta ceaiului. Insa, de cele mai multe ori, aceste instructiuni sunt destul de vagi si generale. Fiecare tip de ceai se prepara la temperaturi specifice, asta pentru a va bucura de efecte maxime. Aroma si gustul se elibereaza treptat, folosind timpi de infuzare specifici. Asta nu inseamna ca ceremonia ceaiului se transforma intr-o “formula matematica” ci doar ca anumite detalii aduc satisfactii deosebite. Este bine de stiut ca se pot face mai multe infuzii din aceiasi cantitate de frunze. Numarul infuziilor poate ajunge, in anumite cazuri, pana la 15. Ceaiurile de calitate superioara permit un numar mare de infuzii insa acest lucru este conditionat si de metoda de infuzare. Temperaturile de infuzare variaza intre 60 si 95 grade C. Timpul de infuzare este, de asemenea, deosebit de important. Acest  timp poate varia de la cateva secunde la 10 minute.

Va recomand sa experimentati toate tipurile de ceai, sa descoperiti care dintre aceste ceaiuri va plac, sa folositi metode diferite de infuzare, timpi diferiti si sa va gasiti propriul echilibru. Arta ceaiului nu este rigida, fiecare persoana se adapteaza la nevoile personale, gasind beneficii specifice fiecarui moment. Atunci cand aveti mintea deschisa puteti experimenta cu bucurie gusturi si arome noi fara a va bloca in ideea ca “doar asa se face”. Puteti face acest lucru inspirandu-va din experienta celor mai experimentati si din traditia popoarelor in care arta ceaiului este “cultivata” de mii de ani.

Cum preparam ceaiul – ceainice

Atunci cand preparam ceaiul este important sa alegem ceainicul potrivit. Unii maestrii ai ceaiului folosesc numai un singur ceainic pentru un anumit tip de ceai. Astfel, in timp, uleiurile din ceai se imprima in peretii acestuia oferindu-i o calitate aparte. Pentru anumite tipuri de ceai sunt recomandate ceainice speciale, asta pentru a obtine o aroma si un gust deosebit. In China se folosesc, de multe ori, ceainicele provenite din regiunea YiXing, acestea fiind confectionate dintr-un tip specific de argila. Acesta argila face ca ceainicele sa aiba proprietati deosebite. Ceainicele de YiXing sunt folosite in ceremonia ceaiului. Pentru aceste ceainice este recomandat sa folositi ceai Puerh sau Oolong. Puteti folosi, pentru infuzarea ceaiului, un numar mare de metode, de la simpla infuzare intr-un pahar pana la folosirea unor ceainice speciale.

Inaite de a face un ceai este bine sa aveti informatii despre modul de infuzare si despre tipul de ceainic recomandat pentru el. In general puteti folosi un ceainic din ceramica semiporoasa, un ceainic emailat, din sticla, sau din metal. Descoperiti diferentele ce apar in functie de ceainic si alegeti varianta care va place cel mai mult.

Recomandari:

– alegeti ceainicul potrivit nevoilor si gusturilor personale

– ceainicul indeplineste o functie practica dar si estetica, astfel incat este recomandat sa alegeti un ceainic care va place in favoarea unui ceainic “practic”

– nu fierbeti frunzele de ceai in ceainic; incalziti apa separat si apoi o turnati in ceainic (respectand temperatura indicata)

– alegeti intotdeauna un ceainic de calitate

– dupa fiecare infuzare spalati ceinicul

– tineti ceainicele in locuri aerisite si luminoase

– nu infuzati ceaiuri cu arome “puternice” si ceaiuri fine in acelasi ceainic.

Acestea sunt cateva detalii despre ceainice, subiectul fiind extrem de vast va las placerea desoperirii personale …

 

Cum preparam ceaiul – apa

Apa este considerata “mama” ceaiului. Este foarte important sa fim constienti de faptul ca apa are nevoie sa indeplineasca anumite calitati inaite de a fi folosita pentru infuzare. Iata cateva dintre calitatile esentiale ale apei:

– temperatura. Functie de tipul ceaiului si de metoda de preparare, temperatura apei  difera considerabil. Ca regula generala este recomandat sa NU PUNETI APA CLOCOTITA PESTE FRUNZELE DE CEAI deoarece riscati sa le “ardeti”. Atunci cad beti un ceai pentru prima data cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj sau cautati informatii despre temperatura recomandata de infuzare

– calitatea apei. Gust, miros si turbiditate. Folositi intotdeauna o apa cat mai pura. Inainte da o folosi apa uitati-va sa nu aiba suspensii sau reziduuri. Nu folositi apa a carei calitate este incerta. Nu folositi apa tulbure sau care are un miros neplacut.

– duritatea apei. Pentru anumite tipuri de ceai duritarea apei este esentiala. Duritatea apei este de doua feluri: duritate temporara sau carbonata, data de bicarbonatii de calciu si magneziu prezenti in apa si duritatea permanenta  sau necarbonata data de celelalte saruri de calciu si magneziu. Duritatea apei este data de prezenta tuturor cationilor din apa in afara de cationii metalelor alcaline.

– ph-ul apei.  PH-ul apelor variaza fata de PH-u neutru datorita prezentei CO2 ,bicarbonatilor si carbonatilor.Apele “dure” au PH-u mai ridicat comparativ cu apele moi. PH-u apei poate fi acid sau alcalin. De cele mai multe ori PH-ul apei este notat pe eticheta sticlelor de apa plata. Puteti determina PH-ul si cu ajutorul unui PHmetru. Duritatea apei este esentiala in prepararea ceaiului, ea avand o influenta considerabila asupra gustului si aromei.

O legenda populara chineza spune ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul intamplator, pe la 2737 iHr, in timp ce bea dintr-un bol cu apafierbinte la umbra unui copac. Cateva frunze din copac au cazut in bolul imparatului, facand culoarea apei sa se schimbe. Curios din fire, Shennong a luat o sorbitura si a fost placut surprins de aroma si de proprietatile revigorante ale bauturii.

La fel si noua, celor de azi ne place aroma calma a ceaiului aburind in ceasca mai ales dupa o plimbare mai lunga prin aerul inghetat al iernii.

Cum preparam ceaiul pentru ca lichidul acela divers colorat din ceasca sa ne fie prieten asa cum ne dorim si nu dusman?

Se pune apa la fiert si, dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se ia ibricul de pe foc
si se toarna peste planta pusa in ceasca. Planta nu se fierbe niciodata! Se acopera
ceasca si se lasa la infuzat 4, 5 minute dupa care se strecoara daca este cazul. Mult mai comod este sa folosim pliculete. Se indulceste cu zahar si/sau miere dupa gust.

Ceaiul nu se bea niciodata fierbinte nici cand suntem inghetati bocna nici cand suntem raciti, gripati si ne doare in gat. In loc sa ajute, ceaiul fierbinte irita mai rau gatul si perioada de vindecare este mai lunga.

Ceaiul se bea cald, cu inchitituri mici, pe parcursul a 10, 15 minute.

Ceaiul pentru gargara sau spalaturi externe se prepara in acelasi fel ca ceaiul de
baut numai ca se foloseste cantitate dubla sau tripla fata de cat am folosit pentru
ceaiul de baut. De exemplu: o lingurita de planta la ceaiul de baut, doua sau trei lingurite de planta la ceaiul pentru gargara sau spalaturi externe. E recomandat ca ceaiul pentru spalaturi externe sa aiba temperatura corpului, nu mai mult.

Ceaiul pentru bai de plante se face in cantitate mai mare, intr-un vas de doi, trei
litri. Pentru a va fi mai comod, faceti un saculet din panza in care sa puneti plantele la infuzat dupa ce fierbe apa. Si tineti cont de faptul ca, la baile de plante, apa din cada nu trebuie sa depaseasca talia atunci cand sunteti in cada iar baia sa nu dureze mai mult de 15, 20 de minute.

Si pentru ca si azi va fi cald, in unele zone din tara chiar canicular dupa cum ne
spun meteorologii, faceti o ceasca de ceai de menta, indulciti ceaiul cu putin zahar
si miere de albine, e suficient cate un varf de lingurita din fiecare si, inainte de
a incepe sa-l beti, cand ceaiul este caldut, stoarceti cateva picaturi de zeama de lamaie. Va veti simti excelent.

In zilele calduroase de vara evitati, pe cat posibil, ceaiul de sunatoare. Daca este
absolute necesar sa-l beti, atunci faceti asta dupa apusul soarelui.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close