IPATON -prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi cardiovasculare

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR -IPATON conţine clohidrat de ticlopidină, care este un agent antitrombotic. Contribuie la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi cardiovasculare prin inhibarea formării de cheaguri sanguine.

IPATON, comprimate filmate, 250 mg

Clorhidrat de ticlopidină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane.

  Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este IPATON şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi IPATON

  3. Cum să luaţi IPATON

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Păstrarea IPATON

  6. Informaţii suplimentare

  IPATON

  Substanţa activă este clorhidrat de ticlopidină.

  Celelalte componente sunt: nucleu: celuloză microcristalină, amidon de cartof, acid citric monohidrat, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: hipromeloză (hidroxipropilmetilceluloză), macrogol 6000, dioxid de titan.

  Deţinǎtorul autorizaţiei de punere pe piaţǎ

  EGIS PHARMACEUTICALS PLC

  Keresztúri út 30-38, 1106 Budapesta, Ungaria

  Producător

  EGIS PHARMACEUTICAL PLC

  1165 Budapesta Bőkényfőldi út 118-120, Ungaria

  1. CE ESTE IPATON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   IPATON este indicat în :

 • profilaxia complicaţiilor trombotice arteriale: – accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, moarte subită cardiacă – la pacienţii cu ateroscleroză si accidente vasculare ischemice în antecedente. La pacienţii cu stări precursoare ale accidentelor vasculare: ATI (atac ischemic tranzitor), amauroză fugace (orbire parţială sau pasageră), DNIR (deficit neurologic ischemic reversibil), accident vascular cerebral minor în antecedente, ticlopidina poate fi folosită pentru profilaxia unui accident vascular complet.

 • profilaxia accidentelor ischemice majore, îndeosebi coronariene, la pacienţii cu arteriopatie obliterantă cronică a membrelor inferioare, în stadiu de claudicaţie intermitentă.

 • profilaxia trombozelor repetate la nivelul abordului arterio-venos la pacienţii hemodializaţi cronic.

 • profilaxia trombozei subacute la nivelul protezelor coronariene (stent).

 • profilaxia trombozei venoase profunde, trombozei retiniene şi ulcerului gambier de origine vasculară. Deoarece utilizarea ticlopidinei a fost asociată cu un risc de afecţiuni hematologice potenţial letale, cum sunt purpură trombotică trombocitopenică, neutropenie sau agranulocitoză, utilizarea trebuie rezervată pacienţilor cu hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau care nu au răspuns la tratament cu acesta.

  1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI IPATON

   Nu utilizaţi IPATON

   -dacă sunteţi hipersensibil la clorhidratul de ticlopidină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului IPATON ;

 • dacă aveţi manifestări hemoragice; leziuni organice cu potenţial hemoragic, cum sunt ulcer gastric şi duodenal activ, accident vascular cerebral hemoragic acut;

 • dacă aţi avut leucopenie, trombocitopenie sau agranulocitoză în antecedente.

 • dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi nu trebuie să utilizaţi IPATON .

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi IPATON

  Ticlopidina nu este indicată ca medicament de elecţie pentru profilaxia trombozei la persoane sănătoase. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi:

 • boli hepatice sau renale. Este posibil să aveţi nevoie de alt dozaj;

 • dacă aveţi manifestări hemoragice sau leziuni organice cu potenţial hemoragic, cum sunt ulcer gastric şi duodenal activ, accident vascular cerebral hemoragic acut;

 • dacă aţi avut leucopenie, trombocitopenie sau agranulocitoză în antecedente.

 • dacă aveţi colesterol sa trigliceride crescute.

 • dacă sunteţi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

  Înaintea unor intervenţii chirurgicale sau dentare este obligatorie informarea medicului despre tratamentul cu ticlopidină. Tratamentul cu ticlopidină se întrerupe cu cel puţin o săptămână înaintea interventiilor chirurgicale (10-14 zile).

  Dacă aveţi următoarele semne şi simptome opriţi tratamentul şi contactaţi imediat medicul:

 • erupţie cutanată, stare de rău general, scăderea poftei de mâncare, stare de oboseală, vărsături, dureri de stomac, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, urină închisă la culoare sau scaune decolorate.

 • febră înaltă sau dureri în gât, apariţia ulceraţiilor bucale şi/sau a sângerărilor neobişnuite sau prelungite, echimozelor, hematemezei sau melenei.

Este necesar un control hematologic, pe baza căreia se va decide întreruperea sau continuarea tratamentului.

Ticlopidina poate determina reacţii adverse hematologice (care implică în special linia leucocitară) sau manifestări hemoragice, prin scăderea severă a trombocitelor, care apar în majoritate în primele 3 luni de tratament. In anumite cazuri (neutropenie severă, agranulocitoză, anemie trombocitopenie) acestea pot fi grave, uneori cu evoluţie letală.

Evoluţia severă a tulburărilor hematologice şi a accidentelor hemoragice este determinată de:

 • nerespectarea măsurilor de supraveghere clinice şi biologice, precum şi diagnosticarea şi instituirea întârziată a măsurilor terapeutice;

 • asocierea cu anticoagulante sau cu antiagregante plachetare, cum sunt acidul acetilsalicilic şi antiinflamatoarele nesteroidiene. Totuşi, la purtătorii de endoproteză coronariană (stent), se recomandă asocierea clorhidratului de ticlopidină cu acidul acetilsalicilic (100 – 325 mg pe zi) pe o perioadă de aproximativ o lună după inserarea protezei.

Este necesar controlul hemogramei, incluzând controlul trombocitelor la începutul tratamentului cu ticlopidina, apoi la intervale de 2 săptămâni în timpul primelor 3 luni.

În caz de neutropenie (< 1500 neutrofile/mm3) sau de trombocitopenie (<100000 trombocite/mm3), este necesară întreruperea administrării si supravegherea elementelor figurate sanguine, până la revenirea la valorile normale.

Trebuie avută în vedere posibilitatea unui diagnostic clinic de purpură trombotică trombocitopenică (PTT) în cazul apariţiei următoarelor semne: trombocitopenie, anemie hemolitică, simptome neurologice, alterarea funcţiei renale şi febră. Debutul poate fi brusc. Majoritatea cazurilor au apărut în primele 8 săptămâni de tratament.

Deoarece evoluţia poate fi letală, pentru orice caz suspect de purpură trombotică trombocitopenică, se recomandă consult de specialitate.

Folosirea IPATON cu alimente şi băuturi:

Administrarea ticlopidinei în timpul meselor creşte biodiponibilitatea cu 20%. Luaţi IPATON în timpul mesei sau imediat după masă.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu există date clinice adecvate privind utilizarea ticlopidinei la femeile gravide. Riscul potenţial pentru om nu este cunoscut.

Nu luaţi IPATON dacă sunteţi însărcinată sau doriţi să rămâneţi însărcinată.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Clorhidratul de ticlopidină se excretă în laptele matern, prin urmare nu este recomandată administrarea de

IPATON dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

IPATON nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Este important deoarece IPATON poate interacţiona cu alte medicamente, crescând sau scăzând efectele lor.

Informaţi medicul dacă utilizaţi:

 • alte antiagregante plachetare (de exemplu: acid acetilsalicilic), antiinflamatoare nesteroidiene;

 • anticoagulante orale şi heparină;

 • trombolitice;

 • pentoxifilină.

  Este posibilă creşterea riscului hemoragic, prin efect sinergic. În cazul în care asocierea nu poate fi evitată este necesară supraveghere clinică şi biologică atentă (inclusiv timpul de sângerare şi teste de coagulare); pentru endoproteza coronariană, ticlopidina se poate asocia cu acidul acetilsalicilic.

 • teofilină şi aminofilină, deoarece prin scăderea clearance-ului plasmatic al teofilinei, ticlopidina creşte concentraţia plasmatică a acesteia cu risc de supradozaj; este necesară supraveghere clinică şi, eventual, dozarea teofilinei în sânge, precum şi ajustarea dozei de teofilină în timpul şi după întreruperea tratamentului cu antiagregantul plachetar;

  datorită creşterii riscului hemoragic; în cazul asocierii sunt necesare supraveghere clinică şi controlarea frecventă a timpului de sângerare;

 • fenitoină, deoarece ticlopidina creşte concentraţia plasmatică a acesteia, cu risc de supradozaj; în cazul asocierii sunt necesare supraveghere clinică şi controlul concentraţiei plasmatice a antiepilepticului.

 • digoxină ;

 • cimetidină ;

 • antiacide- modifică absorbţia ticlopidinei ; acestea trebuie administrate cu o oră înainte sau la 2 ore după administrarea ticlopidinei.

 1. CUM SĂ LUAŢI IPATON

  Luaţi întotdeauna IPATON exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă aveţi nelămuriri despre modul de administrare al acestui medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.

  Medicamentul este destinat adulţilor. Se administrează pe cale orală.

  Doza obişnuită pentru adulţi şi vârstnici este de 250 mg, de două ori pe zi (un comprimat filmat de

  IPATON ) administrate la sfârşitul mesei.

  Durata tratamentului depinde de tipul şi severitatea infecţiei dumneavoastră.

  În cazul endoprotezelor coronariene tratamentul se începe cu o zi înainte sau în ziua intervenţiei şi se continuă 4-6 săptămâni cu o doză de 500 mg clorhidrat de ticlopidină (2 comprimate filmate IPATON) pe zi; în asociere cu acid acetilsalicilic 100-325 mg pe zi.

  La pacienţii cu insuficienţa hepatică şi/sau renală moderată: dozele trebuie micşorate.

  Este posibil să aveţi nevoie de o doză mai scăzută, care va fi prescrisă de medicul dumneavoastră.

  La vârstnici: nu este necesară ajustarea dozelor, dar se administrează cu prudenţă având în vedere creşterea sensibilităţii acestor pacienţi la acţiunea ticlopidinei..

  La copii : eficacitatea şi siguranţa administrării ticlopidinei la copii nu au fost stabilite , ca urmare

  IPATON nu se recomandă la această grupă de vârstă.

  Dacă aveţi impresia că efectul IPATON este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau farmacistului.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie IPATON :

  Daca aţi luat mai multe comprimate de IPATON decât trebuia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

  Simptomele supradozajului includ simptome de intoleranţă gastro-intestinală severă.

  Dacă uitaţi să luaţi IPATON :

  Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat de IPATON la timp, luaţi imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este timpul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la schema de administrare obişnuită.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila