Litiaza renala – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Litiaza renală.

            Este cea mai frecventă afecţiune a aparatului urinar. Cauzele care provoacă aceste afecţiuni unele sunt necunoscute iar altele insuficient cercetate. În mare se cunoaşte faptul că această afecţiune poate proveni din:

litiaza de organism– aceasta fiind o tulburare metabolică în care factorul renal nu este cunoscut.

-litiaza de organ – sunt precipitarea substanţelor dizolvate în urină care poate fi consecinţa stazei, a unor malformaţii sau unei leziuni a căilor excretorii.

Acestea sunt doar câteva, dar de fapt există foarte multe alte cauze care determină formarea calculilor, inclusiv o predispoziţie ereditară, greşeli în alimentaţie, etc.

Determinarea compoziţiei chimice este destul de importantă din mai multe motive: cunoscând ce anume se sedimentează de către un anumit organism este mai uşor să se instituie un regim alimentar adecvat din care să se excludă aceste alimente din care se formează calculul. În plus se poate face un tratament mai uşor care să se adreseze dizolvării numai a unei substanţe.

Clinic se disting: calculii sedentari (ficşi) şi calculii migratori. Cei ficşi sunt cei care nu prea provoacă colici în schimb cei migratori care au tendinţa de migrare de-a lungul ureterului şi de a se elimina spontan sau uneori de a se integra temporar sau definitiv în anumite strâmtori de pe traseu sunt cei care provoacă colica.

Litiaza urică: se recomandă o alimentaţie moderată, evitând pe cât posibil carnea. Alimentele interzise sunt: băuturile alcoolice, condimentele, vânaturile, conservele, mezelurile, creierul, măruntaiele, carnea de viţel, icrele, fasolea boabe, lintea, brânzeturile fermentate, ciupercile, cafeaua neagră, ciocolata.

Se va recomanda 1,5-2 litri de lichide pe zi.

Litiaza oxalică. Se suprimă din alimentaţie căpşunile, fragii, coacăzele, sparanghelul, fasolea verde, varza, spanacul. Alimentaţia va consta din: carne de porc, vită, oaie, peşte proaspăt, ouă, produse lactate proaspete, paste făinoase, orez, cartofi, morcovi, fructe, dulceţuri, compoturi, etc.

Litiaza fosfatică. Alimentaţia de elecţie este cea carnată. Se vor suprima laptele, legumele verzi şi fructele proaspete. În acelaşi timp se va evita efortul fizic şi intelectual.

Posibile cauze: boala se datoreşte depuneri sărurilor din urină, depunere pricinuită de mai mulţi factori, între care se numără tulburările metabolice, endocrine, lipsa vitaminei A, infecţii, etc. este bine de ştiut că alimentaţia bogată în cărnuri favorizează aciditatea urini şi precipitarea fosfaţilor şi carbonaţilor. De asemenea excesul de dulciuri şi cartofi înlesneşte depunerea oxalaţilor. Calculii mai mici pot coboară pe uretere (canalele care conduc urina de la rinichi la vezică), provocând dureri puternice (colici nefritice) în zona şalelor, însoţite uneori de greţuri, vărsături şi de prezenţa sângelui în urină. Un astfel de obstacol poate duce la infecţii grave ale rinichiului, de aceia trebuie luate grabnic măsuri de tratarea corectă a bolii.

Colica este de fapt semnalul că un calcul se mişcă din locul lui. Dacă este prea mare sau rugos eliminarea nu mai este posibilă. Diagnosticul este bine să fie stabilit de către medicul specialist şi dacă se poate să se afle şi natura acestuia ar fi şi mai bine pentru tratament. Întrucât există foarte multe cazuri în care nu se cunoaşte natura acestui calcul vom da un tratament care să ajute la diminuarea calculilor şi prin aceasta la posibilitatea de eliminare naturală, o dată cu urina, fără să mai fie nevoie de intervenţie chirurgicală, care este foarte traumatizantă pentru orice organism. Într-adevăr acum au apărut mai multe metode de diminuare a calcululor (laser, etc), dar toate sunt mult mai costisitoare decât un tratament natural şi oricum este nevoie să se facă un tratament naturist. În cazul în care nu se va face un tratament naturist recidivele vor fi foarte dese, pentru că nu se exclude cauza apariţiei calculului.

Tratament: acest tratament se adresează de fapt tuturor celor cu suferinţe de acest tip, indiferent că au un calcul sau mai mulţi, sau chiar au suferit una sau mai multe operaţii de calculi renali. Este foarte trist faptul că există copii cu vârste tot mai fragede care fac calculi renali.

În primul rând se va asigura o diureză de peste 2 litri de lichide în 24 ore. Acest lucru va face ca rinichii şi canalele urinare să se cureţe. Se vor putea consuma ceaiuri diuretice, în cantităţi cât mai mari şi perioade cât mai lungi. Ceaiurile acestea nu este însă bine să fie consumate doar dintr-o singură plantă ci este foarte indicat ca ceaiurile să alterneze. Dacă astăzi să zicem se consumă ceai de Turiţă mare, mâine nu se va consuma tot acest ceai ci se va consuma un ceai de Merişor sau altă plantă. Se pot consuma de asemenea multe ape minerale bogate în magneziu pentru că acesta contribuie la dizolvarea pietrelor.

Întrucât este foarte important ca să se consume ceaiuri şi cât mai variate la această afecţiune şi mai ales faptului că va trebui întreaga viaţă să se consume aceste ceaiuri. Vom de mai jos ceaiurile care sunt indicate şi modul de preparare şi administrare. Este bine ca inclusiv copii dacă provin din părinţi care au sau au avut calculi renali să fie obişnuiţi cu consumul acestor ceaiuri. Voi consemna de fiecare dată cantitatea minimă de ceai, însă această cantitate se poate mări, pentru că prin acest lucru se va aduce un serviciu organismului.

Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: agriş, albăstrele, alun, asmăţui, brusture, căpşuni, cartof, castravete,  cătină, ceapă, ciuboţica cucului, cânepa, cicoare, coacăz negru, coada calului, coada racului, coada şoricelului, conopidă, creţişoară, fag, fasole, flori de fân, frag, grepfruit, hrean, ienupăr, lămâie, măceş, măcriş, mazăre, mere, merişor de munte, mesteacăn, năut, nuc, osul iepurelui (dizolvă calculii), ovăz, păpădie, păpălău, păr, pătrunjel, pedicuţă, pepene verde, pere, piersic, pin, pir, portocală, porumb, praz, prune, ridiche neagră, ridiche, roiba, salată, salcie, scai măgăresc, scaiul dracului, smochine, soc, spanac, sulfină, traista ciobanului, trei fraţi pătaţi, turiţă mare(forţează eliminarea calcululor), ţelină, urzică, urzică albă, usturoi, varză, ventrilică, vişin, viţa de vie, vulturică, zămoşiţă.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Agriş (Ribes grossularia) se pot folosi atât fructele cât şi frunzele. A) Fructe consumate la fiecare masă dacă este sezonul lor. Se pot consuma în funcţie de toleranţa individuală a fiecăruia. Sunt foarte indicate pentru că sunt foarte diuretice, mărind cantitate de urină eliminată şi în plus elimină şi acidul oxalic care poate fi în exces, mai ales la cei care sufere de aceste dereglări ale organismului. B) Suc de fructe care se va putea consuma câte 100 ml la fiecare masă. Frunzele sunt şi ele socotite ca diuretice şi se pot folosi pentru acest efect. Se vor pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi vasul şi se lasă timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Albăstrele (Centaurea cyanus- rădăcini) conţin cicarină cianină, antocianine, potasiu, etc. Florile proaspete se pot zdrobi şi se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi vasul pentru 10 minute după care se strecoară. Se va putea consuma 2-3 căni pe zi.

Alun (Corylus avellana) se vor folosi frunzele de alun sau ulei de alune. Frunzele se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Uleiul de măsline este foarte indicat în cazul în care se elimină piatra, ajutând la o mai uşoară migrare a calculului. Se va lua o linguriţă de ulei de alune presat la rece seara. Acesta ajută şi la asigurarea unei defecaţii foarte uşoare care este necesară, deoarece eforturile la defecaţie pot fi generatoare de colici în acest caz. Se poate folosi şi coaja alunelor (partea lemnoasă) se pune coaja de la 500 g de alune la fiert timp de 30 minute într-un litru de apă, apoi se strecoară. Se va consuma acest lichid în mai multe reprize înainte de mesele principale. Alunele se consumă în cursul zilei. Se face acest lucru timp de 15 zile consecutiv.

Asmăţui (Anthriscus cerefolium) se pot folosi frunzele. Se vor mărunţii 2 linguriţe de frunze, care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa acoperit pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat deoarece este şi diuretic şi ajută la dizolvarea pietrei.

Brusture ( Arctium lappa) se foloseşte rădăcina. 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară. Se va pune în acest ceai sucul de la o lămâie. Se va bea călduţ de trei ori pe zi câte o cană, iar seara se va lua ulei de măsline.

Cânepa (Canabis sativa) se vor folosi seminţele. Acestea se vor pune 2 linguriţe de seminţe la la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă până ce lichidul va scădea la jumătate. Se strecoară şi se va consuma în fiecare dimineaţă.

Castravete (Cucumis sativum) şi morcovi (Daucus carota)- sub formă de suc sunt indicaţi în cazul pietrelor la vezică sau renali pentru mărunţirea lor. Se poate consuma în orice cantitate suportă organismul.

Căpşuni (Fragaria magna) se pot folosi atât fructele cât şi frunzele. Au şi efect antibiotic şi diuretic. Se vor putea consuma fructe în sezon în funcţie de toleranţa individuală între 200-500 g la o masă de 3 ori pe zi. Acest lucru va ajuta la mărunţirea şi eliminarea pietrelor. Se mai poate folosi sub formă de suc în care ar fi foarte bine ca la 200 ml de suc de căpşuni să se pună 20 ml de suc de ridichi care ar ajuta foarte bine la diminuarea pietrei. Frunzele mărunţite se vor pune 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sunt însă foarte indicate să se amestece cu alte plante medicinale fiind mult mai active.

Cătină (Hippophae rhamnoides) în cazul pietrei se va folosi coaja de cătină, pentru diminuarea lor. Se va putea folosi în următoarele feluri: a) scoarţă proaspătă. Se va mărunţi 2 linguriţe de coajă şi apoi se va pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute, după care se strecoară. Se vor putea consuma 3 căni pe zi preferabil înainte de mese cu 15 minute. B) Se foloseşte scoarţă uscată- aceasta se macină cu râşniţa de cafea şi se va lua câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Se va ţine sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţi. C) Coajă uscată, mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 15-20 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, preferabil înainte de mese.           

Ceapă (Allium cepa ) se va folosi bulbul. Este un puternic diuretic şi antiseptic utilizat pentru aceste efecte. A) ceapă consumată crudă la masă. B) ceapă pusă la mâncare în cantitate mai mare. C) Supă de ceapă. Se vor pune 4-5 cepe de mărime potrivită la 1 litru de apă. Se vor fierbe timp de 2 ore, după care se strecoară. Se va face orice ciorbă cu acest lichid. Se consumă zilnic. Este foarte eficient atât la litiaze cât şi pentru o cură de slăbire. D) 20 ml de suc de ceapă adăugat la fiecare 200 ml de suc de morcovi sau de fructe luat de 3 ori pe zi. E) 2 cepe se vor tăia mărunt. Se va pune peste acestea 50 ml de ulei de măsline preferabil care se va amesteca cu suc de lămâie 50 ml Se va lua zilnic 2-4 linguri. F) Se va pune 100 g de ceapă tăiată în 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va ţine 5 zile apoi se strecoară. Se iau înainte de fiecare din cele trei mese principale câte o lingură diluată cu puţină apă. Se va lua cu 15 minute înainte de mese. G) Se vor pune 4 cepe tăiate mărunt la 1 litru de vin de struguri şi încă 100 g de miere. Se vor lăsa timp de 3 zile după care se vor strecura. Se bea câte 2 linguri pe zi. Una dimineaţa şi una seara.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis ) se foloseşte rădăcina. Este foarte indicată pentru efectul emolient şi antibiotic. Se va face cel mai bine în asociere cu rădăcină de pătrunjel cumulându-şi efectele. Se va pune o linguriţă de rădăcină mărunţită de ciuboţica cucului împreună cu 1 lingură de rădăcină de pătrunjel la 500 ml apă. Se va lăsa să fiarbă până cantitatea de lichid va scădea la jumătate. Se va strecura după care se consumă 2-3 ceaiuri pe zi preferabil înainte de mesele principale. Se poate folosi şi singur dar efectul este mai mic.

Coacăz negru (Ribes nigrum) Este diuretic, depurativ, hemostatic, hemostatic. Este indicat pentru că poate să elimine acidul uric în exces şi alte toxine. Se poate folosi: a) fructe crude consumate la fiecare masă. B) sirop de fructe câte o linguriţă diluată în apă de 3 ori pe zi. C) fructe uscate măcinate luate câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţi cu puţină apă. D) Fructe uscate mărunţite 1 linguriţă puse la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute. Se vor strecura. Se consumă 3 căni pe zi. E)Tinctură câte 10 picături-1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale diluată cu puţină apă. Este foarte utilă această plantă pentru că alcalinizează urina, elimină acidul oxalic şi este diuretic. Fructele au foarte multe vitamine şi minerale care sunt necesare pentru reglarea funcţionării organismului.

Coada calului (Equisetum arvense) planta. Este foarte utilă nu numai pentru diminuarea calculilor şi mărirea diurezei ci şi pentru faptul că are în componenţă acid salicilic care ajută la calmarea durerilor. Se va folosi în următoarele modalităţi: a) praf de plantă se va lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă care se va ţine sub limbă timp de 10 minute apoi se va înghiţi cu puţină apă. B) Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute, se strecoară. Se vor consuma 3-4 căni pe zi. C) Se va pune o mână de plantă la 3 litri de apă. Se va fierbe timp de 15 minute, după care se strecoară. Se pune în cada de baie unde se va sta timp de 3o minute la temperatura corpului.

Coada racului (Potentilla anserina) se foloseşte partea aeriană pentru cazurile în care este prezentă urina cu sânge, sau o infecţie. Are rol şi de antibiotic făcând imposibilă înmulţirea microbilor. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Dovleac  (Curcubita pepo) (vreji- ceai plus seminţe pentru ulei) se toacă mărunt 2 linguriţe de vreji care se vor pune la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Uleiul din seminţe este foarte util. Se va lua câte o lingură seara pentru ajutorul care-l dă în migrarea calculilor.

Fag (Fagus sylvatica) se face o infuzie din muguri. Peste 2 linguriţe de muguri mărunţiţi se va pune 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi în tratamente de lungă durată. Se poate folosi şi la băi unde este foarte util- 50 g de frunze mărunţite se fierb în 250 ml apă timp de 5 minute, apoi se strecoară în cadă unde se stă timp de 30 minute la căldură, se face atunci când migrează calculul..

Fasole  ((Phaseolus vulgaris)(teci) se vor mărunţi 2 linguriţe de teci se seminţe de fasole, care se vor pune apoi la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Fistic-10 seminţe de fistic zilnic contribuie la spargerea pietrelor. Pentru eliminarea pietrelor trebuie să beţi multă apă, sucuri de fructe dulci, astringente, dar nu acide, ceaiuri din plante.

Frag (Fragaria vesca) se vor folosi ca şi căpşunile.

Ienupăr (Juniperus communis) se vor folosi bacele sub formă de : a) Se va face o cură de boabe de Ienupăr. Se va începe prin mărunţirea în gură a 4 boabe în prima zi, apoi în fiecare zi se va mai adăuga o boabă în a]a fel se va ajunge la 15 boabe consumate pe zi. Atunci este cantitatea maximă care se foloseşte la această cură. După ce s-a ajuns la 15 boabe se va scădea câte o boabă zilnic, până se va ajunge din nou la 4 boabe. B) Se vor pune 10-15 boabe mărunţite la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute şi se vor strecura. Se vor putea consuma 3 căni pe zi. Este interzis la cei cu afecţiuni grave ale rinichilor.

Lămâie (Citrus limonium)- sucul de lămâie se va pune în orice ceai. Este indicat să se folosească zilnic sucul de la o lămâie, o perioadă mai lungă. Dacă se pune în ceai să se aibă grijă ca ceaiul să nu fie prea cald pentru a nu distruge vitaminele. Coaja de la lămâie se va tăia se pune în 250 ml apă. Se va fierbe până va scădea apa la jumătate. Se ia de pe foc, se acopere până se va răci apoi se poate strecura peste sucul stors din lămâie. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet. Este bine să se facă acest lucru zilnic. Este bine ca sucul de lămâie chiar diluat să se consume cu paiul pentru a nu distruge dantura.

Linariţă (Linaria vulgaris) plantă- este o plantă cu acţiune antibiotică, antiinflamatoare, diuretică, etc. Se poate pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 10 minute după care se strecoară. Se va consuma în cursul zilei cu înghiţituri mici.

Măceş (Rosa canina) se vor folosi fructele. Se vor mărunţi 2 linguriţe de fructe. Se pun în 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Sunt indicate deoarece ajută la diminuarea calculilor. Se pot consuma 3 căni pe zi. Din coajă de rădăcină de măceş se pune2 linguri la fiert în 250 ml apă pentru timp de 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni din acest tip de ceai timp de 15 zile pentru dizolvarea pietrelor chiar dacă acestea sunt foarte mari. Acest remediu este indicat cel mai des de către medicina populară pentru pietri în diferite locuri a organismului (rinichi, fiere, etc).

Seminţele se pun 2 linguri la fiert pentru 10 minute în 250 ml apă şi apoi se filtrează. Este bine să fie mărunţite înainte. Se pot consuma 3 căni pe zi timp de 21 zile pentru dizolvarea pietrelor din organism.

Măr ( Malus domesticus) se indică folosirea merelor crude în alimentaţie pentru că ajută la diminuarea calculilor. Cantitatea care se consumă depinde de toleranţa individuală a fiecăruia.

Măslin (Olea europaea) se va folosi uleiul de măsline presat la rece, câte o linguriţă luat în fiecare seară. Acesta va face ca migrarea calculilor să se facă mult mai uşor şi să vă ferească de colici.

Merişor de munte (Vaccinus vitis-idaea) se folosesc foarte mult frunzele. Se va pune o linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperii pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.



Mesteacăn (Betula verrucosa) se vor folosi frunzele câte 1 linguriţă de frunze mărunţite puse la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Înainte de a fi consumat se va adăuga o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi în repaus 4-5 ore. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este unul dintre ceaiurile cele mai eficient care ajută la dizolvarea uraţilor, util nu numai în această afecţiune ci şi în gută şi multe alte afecţiuni în care este dereglat eliminarea acidului uric. Sunt utile pentru dizolvarea calculilor şi pentru diureza care o produc. Este un remediu foarte puternic.

Nap (Brassica napus)- pentru tratarea cistitelor, în litiaza urică, gută, bronşite, tuse, angină, enterite, folosiţi infuzia dintr-o lingură de pubere de rădăcină la 500 ml apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit 15-20 minute, apoi strecuraţi. Beţi întreaga cantitate în 2-3 reprize pe parcursul unei zile.

Năut (Cicer arietinum)- 50g de boabe de năut se fierb într-un litru de apă. Se strecoară şi se pot consuma 5-6 căni pe parcursul unei zile în cure de lungă durată. Ajută la eliminarea calculilor şi chiar la fărâmiţarea lor sau la expulzarea formaţiunilor minerale din organism.

Nuc (Juglans regia) se va folosi uleiul de nucă care se va lua câte o linguriţă în fiecare seară. Este util în cazul migrării calculilor. Fructe consumate de 3 ori pe zi câte 50g este de asemenea util. Frunzele se pot folosi pentru băi externe în special de femei pentru că sunt şi antibiotice. În combinaţie cu alte plante medicinale este de asemenea foarte util.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) conţine saponozide şi flavonozide ceea ce o face foarte utilă în tratamentul calculilor renali. Este o plantă cu proprietăţi deosebite diuretice şi depurative. Se poate folosi pentru rinichi cel mai bine ceaiul din părţile aeriene. Se va pune 1 linguriţă din rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se va putea consuma 2-3 căni în cursul unei zile. Această plantă ajută la diminuarea calculilor renali.

Ovăz (Avena sativa) se va folosi seminţele care se vor mărunţi şi se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară şi se vor consuma 3 căni în decursul zilei. Ajută la diminuarea calculilor.

Păpădie (Taraxum officinale) conţine inulină, tanin, rezine şi poate să diminueze calculii pe lângă faptul că aduce o mai mare diureză. Se vor folosi rădăcinile mărunţite 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.Păpădie (rădăcina) ajută la diminuarea calculilor şi la eliminarea lor.

Păpălău (Phisalis alkekengi) fructe- conţine acid citric şi este utilă la dizolvarea în special a calculilor formate din oxalaţi. 2 linguriţe de fructe se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute. Se mai lasă apoi acoperit timp de 15 minute, după care se strecoară. Se vor bea 3-4 căni pe zi, pentru eliminarea calculilor. Ajută la diminuarea pietrelor şi evacuarea lor. Se poate folosi în asociaţie cu coada calului 4 linguriţe şi 1 linguriţă de ienupăr care se vor fierbe într-un litru de apă timp de 15 minute. Se strecoară  şi se poate consuma în cursul unei zile.

Păr (Pyrus sativa) se folosesc frunzele din care se vor lua 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi, pentru mărirea diurezei şi diminuarea calculilor. Fructele se pot consuma de asemenea crude în orice cantitate sau sub formă de suc câte 200 ml de 3 ori pe zi cu acelaşi scop ca şi frunzele.

Pătrunjel  (Petroselinum Crispus)se foloseşte rădăcina care se va mărunţi şi se vor pune 500 g de rădăcină mărunţită la 2 litri de apă. Se va fierbe apoi până va scădea la jumătate. Se strecoară şi se va consuma în cursul unei zile cu scopul de a mări diureza, diminuează de asemenea mărimea calculilor şi este totodată util în distrugerea multor germani patogeni. Se poate consuma de 3 ori pe zi câte 50 ml suc din rădăcină şi frunze în amestec cu 250 ml suc de morcovi. Se face timp de 30 zile acest lucru pentru diminuarea calculilor şi pentru eliminarea lor..

Pătrunjel de câmp (Pimpinella saxifraga)- se ia un vârf de cuţit de rădăcină praf înainte de fiecare din cele 3 mese sau se pune în mâncare. Dizolvă calculii.

Pedicuţă (Lycopodium clavatum) este utilă pentru dizolvarea calculilor şi pentru efectul de calmare al colicilor. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 am apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se acopere apoi timp de 10 minute după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Ajută la diminuarea calculilor şi este şi un calmant.

Pepene galben ( Cucumis melo) consumul acestui fruct este foarte indicat pentru că măreşte diureza şi ajută la eliminarea calculilor. Seminţele se vor măcina cu râşniţa de cafea după ce se usucă. Se poate lua: a) câte o linguriţă pusă sub limbă pentru 10 minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese. B) Se va pune 1 linguriţă de praf la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se strecoară. Se vor lua 3 căni pe zi pentru efectul de mărunţire al calculilor pe care îl are acest praf.

Pepene verde (Citrullus lanatus) se va consuma cât mai mult crud dacă este sezon înainte de fiecare masă, în funcţie de toleranţa individuală. Seminţele se vor usca şi apoi se vor măcina cu râşniţa de cafea. Se va lua câte 1 linguriţă sub limbă înainte de mese. Se va ţine timp de 10 minute după care se va înghiţi. Se face acest lucru de trei ori pe zi. B) Se vor pune seminţele praf 2 linguriţe la 250 ml apă. Se vor fierbe 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Una din formele de preparare de mai sus se va aplica o perioadă mai lungă cu scopul de a diminua calculi. Se vor consuma 500 ml de pulpă de pepene cu 15-30 minute, înainte de mese 20 de zile pentru diminuarea pietrelor şi eliminarea lor.

Consumul frecvent de pulpă de pepene galben contribuie la eliminarea pietrelor mici şi a nisipului.

Piersic (Prunus persica) se vor consuma fructe cât de multe pentru că ajută la eliminarea calculilor de dimensiuni mai mici sau a nisipului urinar.

Pin (Pinus silvestris) se vor putea folosi: ramurile tinere, sau răşina într-unul din modalităţile următoare: 2 linguriţe de ramuri tinere se pun la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute după care se strecoară. Se va consuma 2-3 căni pe zi. B) răşină de pin se va consuma câte o bobiţă de mărimea unei alune de mai multe ori pe zi. Se face tratament cu acestea pentru diminuarea calculilor şi datorită faptului că distrug o serie de agenţi patogeni.

Portocala (Citrus auratium dulcis)– se va consuma suc de portocală şi coaja se va fierbe în 250 ml de apă, până va scădea apa la jumătate. Se strecoară. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet. Se va bea zilnic câte un ceai din acesta preferabil cu 15 minute înainte de masă. Se va pune la uscat coajă de portocală. Coaja de la o portocală se va pune la 1 litru de apă şi se ţine peste noapte. Dimineaţa se pune la foc şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Se bea apoi cu înghiţituri mici în curs de 12 ore. A doua zi se repetă şi deja se poate vedea în urină nisipul eliminat.

Praz (Allium porrum) se va consuma ca aliment cât mai mult sau se poate face un ceai din mai multe tulpini (500 g) care se vor pune la 1 litru de apă, se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară şi se va consuma în cursul unei zile. Este unul din diureticele cele mai puternice. 

Ridiche neagră (Raphanus    sativus nigrum) se va rade şi se va folosi de 3 ori pe zi la mâncare, crudă. B) Se va rade crudă apoi se amestecă cu miere în părţi egale şi se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi. C) Se va pune 200 g de ridiche la 1 litru de apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se va strecura. Se consumă zilnic. Se va alege unul dintre procedeele de mai sus şi se vor folosi o perioadă mai lungă cu scopul de a diminua calculii, din întreg organismul. Este o plantă care face acest lucru foarte bine. Se va putea amesteca cu suc de ridiche 200 ml, ceai de lămâie din coajă (descris la lămâie) 100ml, sucul de la o lămâie, miere 20g, alcool 50 ml de 70 grade. Se va consuma zilnic câte o linguriţă înainte de fiecare masă pentru eliminarea pietrelor şi mărunţirea lor. Suc de ridiche cu miere 1/1 câte 20 ml de 3 ori pe zi contribuie la dizolvarea pietrelor. Se mai poate folosi decoctul din seminţe de ridiche 1 lingură la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor bea 3 căni pe zi. La fel se poate face din frunze cu acelaşi efect.

Ridiche (Raphanus sativus) se va folosi tot ca cea neagră, cu menţiunea că cea neagră este cea mai utilă, fiind cu o mai puternică acţiune.

Roiba (Rubia tinctorum) se folosesc atât frunzele cât şi rădăcinile care acţionează ca diuretic asupra epiteliului renal mărind cantitatea de urină eliminată: Pentru tratarea litiazei renale se foloseşte tinctura 20-30 picături de 3 ori pe zi. Ajută şi la diminuarea pietrelor.

Roşiile (Lycopersicon esculentus): consumul roşiilor proaspete are efect în purificarea sângelui, eliberând toxinele acumulate în organism, ajutând însă şi la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic şi laxativ uşor fiind utile contra constipaţiei. Măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întărind sistemul imunitar. Se poate face o cură: în prima săptămână se mănâncă dimineaţa 3-4 roşii, peste zi ar fi bine să mâncaţi un regim vegetarian. În a doua săptămână la micul dejun şi cină consumaţi numai roşii crude doar cu sare. La prânz nu consumaţi carne.

În a treia săptămână rezervaţi micul dejun exclusiv pentru roşii proaspete, iar la prânz şi seara vegetarieni. La începutul celei de treia săptămâni rezervaţi-vă două zile numai cu roşii fără alte alimente. Această cură dă rezultate şi în colite, ameliorează simptomele nefritei şi ale litiazei urinare şi biliare. Se poate urma tratamentul şi cura aceasta şi cu suc de roşii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de pătrunjel sau ţelină.

Salată (Lactuca sativa) este foarte indicată pentru a mări diureza şi pentru a calma nervii. Se va folosi verde zilnic. Prin prelucrare termică aceasta îşi modifică proprietăţile şi sunt distruse o serie de vitamine din această plantă.

Salcie ( Salix alba) este indicată să se folosească în combinaţie cu alte plante la calmarea durerilor. Pentru aceasta se poate folosi. A) Se macină coajă de salcie uscată cu râşniţa de cafea şi se va pune un vârf de cuţit sub limbă de câte ori aveţi dureri. Se ţine timp de 10 minute după care se înghite cu apă. B) Se va folosi la o baie calmantă. Se iau mai multe coji (scoarţă) de salcie şi se va fierbe minimum 50 g în 3 litri de apă. Se fierbe timp de 15 minute, după care se strecoară în cada de baie unde se stă în apă caldă până la calmarea dureri.

Scai măgăresc (Onopordon avanthium) se va folosi planta mărunţită, 2 linguriţe la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu scopul de a diminua calculii şi pentru efectul antibiotic.

Scaiul dracului (Eryngium campestre) se foloseşte la fel cu scaiul măgăresc.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris) se foloseşte rădăcina sub următoarele forme: A) se consumă rasă crudă    în orice cantitate dar minimum 250g la o masă, de 3 ori pe zi. B) Se va rade, apoi se stoarce sucul din ea (sau se foloseşte un storcător de fructe) şi se consuma dimineaţa la trezire 200 ml de suc proaspăt stors. Dacă stă se oxidează şi nu mai este util. Se va face o cură de minimum 30 zile. C) Se vor tăia feli subţiri 50g de sfeclă şi se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 3 căni pe zi.

Strugure (Vitis vinifera) se pot consuma sub formă de cură atât pentru efectul diuretic şi pentru faptul că ajută la diminuarea calculilor. Se poate consuma orice cantitate în funcţie de toleranţa individuală. Se poate de asemenea consuma şi mustul

Sulfină (Melilotus officinalis) conţine flavonozide, cumarine, etc. Este una dintre plantele care se pot folosi cu mare succes mai ales în combinaţii. Se va face un ceai cu coada calului, pătrunjel, turiţă mare, merişor, mesteacăn, etc. Se va pune din această plantă o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se va combina apoi cu alte plante pentru a fi mai eficientă, în funcţie de plantele care le aveţi la îndemână din cele de mai sus.

Traista ciobanului (Capsella brusa-pastoris) conţine saponine, potasiu, glucozizi flavonici, etc. Este foarte utilă pentru diminuarea calculilor şi eliminarea lor. Este mai puţin cunoscută pentru aceste efect ea fiind mai mult folosită la afecţiunile cardiace. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va consuma 3 căni pe zi.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se va folosi 2 linguriţe de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Este foarte indicată pentru ajutorul pe care-l dă în eliminarea calculilor fiind o plantă diuretică dar şi depurativă, indicată şi la diferite alergii.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) este planta care se indică de cele mai multe ori pentru eliminarea calculilor renali. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa pentru 15 minute acoperit apoi se strecoară. Se vor consuma 2 căni pe zi cu înghiţituri mici. Nu se supradozează deoarece poate să aibă o acţiune prea puternică şi se vor elimina prea mulţi calculi o dată, putând obtura anumite canale şi se va ivi atunci necesitatea intervenţiei chirurgicale de urgenţă.

Ţelină (Apium graveolens) conţine şi un ulei volatil bogat în apiol ceea ce o face să aibă şi un puternic efect antibiotic. Se poate folosi: a) rădăcină rasă crudă. B) Rădăcină rasă în mâncare. C) Rădăcină rasă puse 2 linguriţe în 250 ml apă şi fierte timp de 10 minute apoi strecurat. Se poate consuma 3 căni pe zi. D) Frunze crude puse în diferite salate. E) Frunze mărunţite se vor pune 2-3 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma şi din acestea câte 3 căni pe zi.

Ţelina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epiteliului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Urzică (Urtica dioica) se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi cu scopul de a diminua calculii şi a ajuta la eliminarea lor.

Urzică albă (Lamium album) Se indică în cazul unei infecţii. Este renumită la tratamentele infecţiilor urinare. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Usturoi (Alium sativum)se indică mai ales pentru a ajuta cu efectul antibiotic extrem de puternic. Se poate folosi în alimentaţie sau se va pune 1-2 căţei mărunţiţi la unul din ceaiurile de mai sus pentru a-i adăuga efectul antibiotic.

Varza (Brasica oleracea) se va consuma crudă în alimentaţie de 3 ori pe zi, sau sub formă de suc câte 100-200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte utilă atât pentru efectul de diminuare al calculilor cât şi pentru diureza care o produce şi nu este de neglijat nici efectul antibiotic.

Ventrilică (Veronica  officinalis) are saponine, glicozizi şi este foarte indicată atât pentru diminuarea calculilor cât şi pentru evacuarea lor. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Vişin (Cerasus vulgaris) cozile( Stipites Cerasorum) conţin flavonozide şi săruri de potasiu. Sunt indicate pentru eliminarea calculilor şi chiar pentru diminuarea lor. Se vor folosi 2 linguriţe de codiţe de vişin mărunţite care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Viţa de vie (Vitis vinifera) se poate folosi în foarte multe feluri: frunzele- se vor mărunţi şi se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se va putea consuma 2 căni pe zi. B) Se vor pune boabe de strugure 50g la 250 ml de apă clocotită, după ce au fost în prealabil zdrobiţi. Se acopere pentru 10 minute apoi se pot consuma. C) suc de la viţa de vie cules primăvara. Se va folosi câte o lingură de mai multe ori pe zi. D) Struguri folosiţi sub formă de cură. Cura se va începe prin consumarea în prima zi a 100g de struguri, apoi în fiecare zi se va adăuga încă 50 de grame în plus până se va ajunge la 2 kg de struguri pe zi. Se vor consuma 2 kg de struguri pe zi timp de 7-10 zile după care se va reduce tot cu câte 50 ml pe zi, până se va ajunge la cantitatea iniţială. E) Must proaspăt se va consuma tot sub formă de cură. Se va începe cu 200 ml pe zi, pentru a se adăuga zilnic câte 50 ml în plus. Se poate ajunge la cantitatea de 3 litri pe zi. După ce s-a ajuns la cantitatea maximă dorită se va menţine această cantitate câteva zile (5-10 zile) după care se va scădea câte 50 ml pe zi până se va ajunge la cantitatea iniţială.

Vulturică (Hieracium pilosella) Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi. Este o plantă cunoscută de poporul nostru mult folosită tocmai pietrelor de la rinichi.

Zămoşiţă (Hibiscum trionum) este utilă pentru ajutorul care-l dă la eliminarea calculilor datorită unui ulei gras şi a compoziţiei sale. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

            În cazul prezenţei apei în exces (ascită) se va face tratamentul de la această afecţiune.

In cazul în care calculii se formează la vezica urinară atunci se vor consuma ceaiuri din:

Aceste ceaiuri se vor face aşa cum am descris mai sus la fiecare din plantele respective. Este foarte bine să se respecte dozajul pentru că o mărire a acestuia va produce nu vindecarea ci o aglomerare de calculi într-un anumit loc şi blocajul renal.

            Am lăsat la urmă tămâia. Tămâia este răşina unui arbore- Boswellia carterii. Este un arbore mic din familia Bruseraceae, care creşte prin Africa tropicală şi Arabia. Conţine gumi-rezine, ulei eteric şi substanţe amare. Se foloseşte foarte mult la Biserici.

Această răşină poate să dilueze calculii. Se poate asocia la orice tratament unde trebuie dizolvat ceva în organism. Se poate lua în următoarele modalităţi:

-Se va lua câte o bucăţică pisată şi înglobată într-o bucăţică de pâine. Se înghite o dată la 4 zile câte o cantitate de mărimea unui sâmbure de cireaşă foarte bine mărunţită. Se va pune în pâine pentru că înainte se punea într-o măsea stricată care durea şi până dimineaţa se dizolva măseaua şi nu mai era nevoie de nici un dentist pentru că nu mai era măsea. Deci atenţie că această tămâie poate dizolva dantura. Din această cauză este bine să fie îngropată în pâine sau şi mai bine ar fi dacă s-ar pune într-o caşetă de medicament.

Nu se va lua o cantitate mai mare pentru că este suficient dacă se ia o cantitate de mărimea unui sâmbure de cireaşă o dată la 4 zile.

Unii indică să se facă tinctură şi să se ia aceasta câte o linguriţă de tinctură pe zi, alţii care exagerează şi mai mult spun că trebuie dacă aveţi un calcul mare să luaţi tinctură din răşină de trei ori pe zi câte o linguriţă. Ei bine după mine acest lucru este foarte primejdios. Aşa cum se distruge un dinte se poate distruge orice alt os al organismului. Se cunoaşte faptul că după vârsta de 20-25 de ani orice om începe să piardă mai multă sau mai puţină masă osoasă. Ei bine să ne închipuim că cineva are 45-50 de ani şi are şi osteoporoză, pe lângă pietre la rinichi. Vă daţi seama ce ar însemna pentru sistemul osos o cantitate aşa de mare de tămâie? Pur şi simplu s-ar găuri toate oasele ca o sită. Deci limitaţi-vă la cantitatea care am indicat-o pentru că este suficientă, mai ales că se poate complecta şi cu o serie de ceaiuri din plante. De asemenea există posibilitatea să nimeriţi tămâie sintetică care este total neindicată şi chiar toxică. De aceia va trebui pentru cumpărare să vă adresaţi unui magazin de produse naturiste care comercializează tămâie de calitate, care se pretează la tratamente interne. Multă din tămâia de la biserică este doar pentru aromă şi nu este din cea naturală ci sintetică.

  • Băile făcute cu paie de ovăz, flori de fân, coada calului, etc, sunt foarte bune. Pentru a ajuta la această afecţiune este suficient să se stea 30 de minute în fiecare seară în apă cât mai caldă împreună cu ceaiuri din plantele de mai sus, în funcţie de ce aveţi la îndemână. În timpul cât se stă în cadă este bine să se consume şi ceaiuri calde în acelaşi timp.

            Ori cum la această afecţiune sunt indicate cât mai multe lichide, aşa că folosiţi în locul lichidelor obişnuite ceaiuri din plantele de mai sus.

            Mai trebuie să spun că se mai poate introduce în alimentaţie apa distilată. Această apă consumată câte 2 litri pe zi va spăla efectiv organismul de impurităţi, inclusiv de calculi. Problema este că trebuie consumată zilnic cel puţin 2 litri şi o perioadă foarte lungă.

            În toate ceaiurile este bine să se pună de asemenea suc de lămâie care poate fi pus şi de către diabetici. Acest suc ajută foarte mult la diminuarea calculilor.

            Mierea- dacă nu suferiţi de diabet folosiţi-o la orice ceai pentru efectul antibiotic care-l are asupra organismului.

            Ceai combinat:

-coada calului 100g

-Troscot       100g

-Sunătoare flori 100g

-Pătlagină frunze   100g

-Gălbenele flori    100g

    Cei care au dureri vor adăuga la acest ceai şi 100g de coajă de Salcie. Se vor amesteca toate plantele după ce se mărunţesc. Se vor pune 2 linguriţe din amestec la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 10 minute. Se strecoară. Separat se va pune 2 linguriţe de plante (din amestec) în 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se amestecă ambele ceaiuri. In ele se va pune sucul de la o lămâie. Separat lămâia din care s-a scos sucul se va pune la fiert cu 200 ml apă până va scădea la jumătate cantitatea de apă. Se acopere până se răceşte şi se va pune strecurat în ceaiul obţinut anterior. Dacă nu suferiţi şi cu diabet, atunci îndulciţi acest ceai după gust. Se bea câte un astfel de ceai zilnic. Este bine să se pună de asemenea în acest ceai şi suc de lămâie.





Suplimentar băi cu coada calului seara. Tămâie o dată la 4 zile aşa cum am spus şi adăugaţi şi suc de ridichi câte 20ml de 3 ori pe zi. Este după mine unul din remediile cele mai sigure. Bine înţeles că alţi poate să constate că un alt remediu din cele de mai sus va fi mai util pentru dânşii. În colici se ia ulei de măsline din oră în oră câte o linguriţă şi se va sta la căldură sau chiar se vor face băi calde în care se va sta 30 minute. După baie trebuie neapărat să vă introduceţi în pat, nu să circulaţi. Căldura este necesară în continuare până dimineaţă.

Am scris toate cele de mai sus pentru ca cei care au această afecţiune să aleagă din toate cele de mai sus ceea ce li se potriveşte mai bine, atât din punct de vedere material cât şi ca efect al vindecării, pentru că se poate foarte bine ca anumite plante să nu fie aşa de eficiente în cazul dv şi deci va trebui ca dv să le alegeţi pe cele mai utile în tratamentul dv.

La fel doza am lăsat-o la aprecierea fiecăruia cu singura menţiune că este foarte bine să se consume cât mai multe lichide care vor ajuta foarte bine la curăţirea filtrului renal.

Este bine să se facă şi băi calde sau chiar băi de şezut dacă nu există posibilitatea să se facă băi complecte, pentru că acestea ajută la dilatarea canalelor şi la o mai uşoară eliminare a calculului.

Reţetă 1: se bea de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara câte 200 ml de suc de ridiche, pentru a fi mai băubil se poate pune şi puţin suc de morcovi sau lămâie (după gust). De asemenea se fac zilnic 3 căni de ceai de ovăz. Acesta se va pune 6 linguri de ovăz la 1 litru de  apă. Se fierbe la foc mic, în aşa fel ca după strecoare să rămână 3 căni. Acestea se vor consuma câte 1 cană înainte de fiecare masă. Se ia dimineaţa şi seara o dată cu sucul de ridiche. Este bine să se facă acest tratament timp de 2 luni, după care se va face un nou ecograf.

Reţetă 2: se ia 1 mână de sâmburi uscaţi de pepene verde. Trebuie să fie sâmburii copţi, adică să aibă culoarea neagră. Se zdrobesc aceşti sâmburi şi apoi se vor pune la fiert la 1 litru de apă, până va scădea apa la jumătate. Nu se strecoară, apoi până dimineaţa când se va strecura. Dimineaţa la trezire se va consuma acest ceai. Nu se mai mănâncă apoi nimic timp de 1 oră. Se face acest lucru zilnic timp de 10 zile. După aceste 10 zile se va face o pauză de 10 zile şi se va repeta de 2-3 ori în funcţie de mărimea pietrelor. În acest fel se dizolvă pietrele şi acestea se elimină sub formă de nisip. Se face fără dureri. Totuşi este foarte bine ca în acest timp să se bea zilnic suc de lămâie eventual îndulcit cu miere dacă nu aveţi contra indicaţii. Se poate îndulci cu miere şi se va bea cu paiul.

Reţetă 3: se iau următoarele plante: rădăcină de cicoare, rădăcină de osul iepurelui, păpădie (rădăcini), talpa gâştei (plantă). Se face în felul următor: se ia 1 linguriţă de păpădie, 1 linguriţă de cicoare şi 1 linguriţă de osul iepurelui. Se pun la 500 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se pune după 10 minute 1 linguriţă de urzică. Se acopere pentru 10 minute şi apoi se strecoară. Se bea cu înghiţituri mici dimineaţa la trezire 250 ml, Înainte de masa de prânz o jumătate de cană şi seara înainte de masa de seara cu 30 minute, ultima porţie. Se face timp de 15 zile, până la 30 zile, apoi se face o pauză de 7 zile şi se poate repeta. Este foarte utilă şi celor care au blocaj renal şi nu pot urina.

Reţeta 4:se pune 500 ml vin de struguri cu 1 lingură de spori de pedicuţă. Se fierbe timp de 15 minute. Se acopere până la răcire. Se strecoară şi se consumă toată cantitatea în cursul zilei. Este utilă când sunt pietre mici.

Reţeta 5: se face cură de struguri. Cura începe cu o perioadă de acomodare de 3 zile, în care se consumă  în mod progresiv: în prima săptămână o jumătate de kilogram de struguri, un kg în a doua şi 1,5 kg în a treia. După aceia urmează 5 zile în care se consumă exclusiv struguri ca atare sau sub formă de suc, dar absolut nimic altceva. Se poate consuma orice cantitate se doreşte. După terminarea acestei cure reveniţi treptat la alimentaţia normală. Beţi mai întâi infuzii îndulcite cu miere şi mâncaţi alimente uşoare, cum ar fi supa caldă de legume, cartofi fierţi, salate, etc. după 7 zile se poate realimenta normal.

Reţeta 6: Se face un suc obţinut din părţi egale de: castravete, morcov, ridiche şi sfeclă roşie. Beţi un păhărel (200 ml) de astfel de suc dimineaţa la prânz şi seara. Nu se recomandă conservarea băuturii de pe o zi pe alta, căci în timp, indiferent cum este păstrată se alterează şi-i dispar proprietăţile curative. Ideal ar fi să preparaţi doza de care aveţi nevoie şi s-o consumaţi imediat. Dacă stă chiar la frigider nu mai are aceiaşi putere, putând chiar deveni toxică. Se face zilnic până la eliminarea calculilor.

Litiaza urică.

-Frunze de merişor (Folium vitis idaea) decoct din 1 linguriţă de frunze la o cană de apă. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută la eliminare şi este dezinfectant.

-Frunze de mesteacăn (folium Betulae) 2-3 linguri de frunze se pun la o cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea doar o cană în cursul zilei cu puţin bicarbonat de sodiu alimentar. Este dezinfectant şi ajută la diminuarea pietrelor.

Turiţă mare( Herba Agrimoniae) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot 2-3 căni pe zi. Ajută la eliminarea pietrelor.

-Muguri de pin (Turiones Pini) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot 2-3 căni pe zi. Ajută la mărunţirea pietrelor.

-Suc de lămâie- se storc 2-4 lămâi şi se consumă sucul proaspăt cu paiul pentru a nu distruge dantura. Dizolvă foarte bine pietrele.

Litiaza cu oxalaţi: frunze de urzică pentru eliminarea pietrelor- rădăcina pentru diminuarea lor. Coada racului este bun pentru diminuarea pietrelor.

Pentru orice fel de litiază:

Osul iepurelui- diminuează pietrele, fructele de măceş- la fel diminuează şi ajută la eliminare.

Zămoşiţa (Hibiscus trionum) favorizează eliminarea sărurilor (oxalaţi, fosfaţi, uraţi) şi elimină nisipurile şi calculii mici. Se face un decoct din 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă fiert timp de 10 minute, apoi strecurat. Se bea de 3 ori pe zi cu o oră înainte de mesele principale.

Ienupăr- tinctură câte 15-20 picături de 3 ori pe zi diluat la 100 ml apă.

  • Coaja uscată de la o portocală se ţine peste noapte într-un litru de apă. Dimineaţa se pune la foc mic o moră, până ce lichidul scade la 500ml . Se strecoară şi se va bea cu înghiţituri mici timp de 12 ore. Reţeta se repetă timp de 5 zile.
  • 7 zile se va bea suc de ridiche neagră câte 50-100 ml zilnic dimineaţa cu 2 ore înainte de micul dejun.
  • Seminţe de cânepă zdrobite 2 linguri fierte în 150 ml apă până lichidul se reduce la jumătate, se strecoară şi se beau dimineaţa.
  • Se poate măcina cu râşniţa de cafea 2 linguri de seminţe de cânepă şi se fierb cu 3 pahare de lapte proaspăt, până lichidul scade la un pahar. Se strecoară şi se bea înainte de masa de dimineaţa. Procedeul se repetă 5 zile consecutiv, cu o pauză de 10 zile se poate repeta în cazul calculilor de dimensiuni mari. Se poate face acest tratament până la un an.

-Se cumpără nişte stafide. În fiecare stafidă se introduce câte o boabă de piper negru. În prima zi se mestecă bine o stafidă cu o boabă de piper, în a doua zi două şi aşa mai departe până la 10 stafide cu 10 boabe de piper, apoi urmează reducerea zilnic cu câte 1 boabă, până la 1.

Piperul se administrează dimineaţa la 30 minute după micul dejun. Ajută la eliminarea calculilor, îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi este posibil să resoarbă şi tumorile maligne. Cura durează 10 zile.

Tinctura de ghimpe.

Xanthium spinosum.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni:

Intern: antiinflamator general, antiinflamator al prostatei, antiseptic (Acţionează mai ales asupra colibaccililor şi asupra Proteus vulgaris), antitumoral, diuretic, favorizează sfărâmarea şi eliminarea calculilor biliari, febrifug.

Indicaţii:

Intern: prostată şi adenom de prostată, nefrite, cistite (mai ales cele colibaccilare şi cu Proteus vulgaris), litiază renală, cancer genital şi de prostată (adjuvant), afecţiuni febrile, adjuvant în turbare şi holeră, hipertiroidie (adjuvant), litiază biliară (mai ales microlitiază).

Contraindicaţii: nu se cunosc.



Tinctura de usturoi.

Allium sativum.

Produs de Dacia Plant.

Acţiuni.

Intern: activator al peristaltismului intestzinal, antiaterosclerotic, antibacterian, antifungic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, hipotensiv, antitrombotic, bradicarizant, expectorant, fluidifiant al secreţiilor bronhice, produce o scădere a colesterolului din sânge (de asemenea o scădere a trigliceridelor, lipoproteinelor şi fosfolipidelor serice), tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic, carminativ, coleretic, diuretic, febrifug, hipoglicemiant, sedativ, anticataral, antidiareic, antigutos, antireumatic, tonic nervos, tonic cardiac.

Extern: antibacterian, antifungic, (inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubefiant.

Indicaţii.

Intern: prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase, epidemii gripale, febră tifoidă (adjuvant), difterie (adjuvant), enterocolită, diaree, dizenterie (adjuvant), atonie digestivă, constipaţie atonă, paraziţi intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), bronşită cronică şi acută, tuse convulsivă, astm, arterioscleroză, varice, hemoroizi, hipertensiune arterială, tahicardie, aritmie cardiacă (palpitaţii), astenie, slăbiciune generală, dezechilibre endocrine, candidoză bucală şi a căilor respiratorii, hipercolesterolemie, gută, reumatism, afecţiuni renale, retenţie urinară, litiază renală urică, edeme ale gambelor, pletoră, parodontoză.

Extern: plăgi infectate, scabie, negi, bătături, nevralgii, înţepături de insecte, creşterea părului, reumatism, încheieturi umflate şi dureroase, răguşeală, guturai, tuse, afte, infecţii bucale cu candida, candidoză vaginală.

Precauţii: administrarea internă poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrică sau hepatică stări neplăcute cum ar fi: senzaţie de vomă, inapetenţă temporară, indigestie.

Contraindicaţii: nu se administrează intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptomele congestive pulmonare (tuse seacă, tuse sangvinolentă, stări febrile), deoarece accentuează starea iritativă. Nu se dă mamelor care alăptează- transmite mirosul şi gustul de usturoi.

Renostim.

Învinge rapid infecţiile renale. Uz intern.

Produs de Dacia Plant, Sebeş.

Acţiuni: antiseptic general, antiseptic urinar, antiseptic intestinal, antiinflamator, antispastic, analgezic (sedativ), calculolitic, diuretic, diaforetic, depurativ, emolient, stimulent renal.

Indicaţii: Prin plantele din componenţa sa, are un efect antiseptic puternic, ceea ce duce la remedierea şi chiar vindecarea într-un timp scurt (de ordinul zilelor) a infecţiilor aparatului urinar. Este recomandat cu predilecţie în următoarele afecţiuni: cistită, pielocistită, calculi urinari (are proprietăţi calculolitice şi diuretice- aceasta permite dezagregarea şi eliminarea pietrelor, în plus fiind antiseptic, elimină o bună parte din durerile care par la migrarea calculilor sfărâmaţi pe tractul urinar.), anurie, oligurie, hematurie (inflamaţia intestinului subţire), gastroenterită (inflamaţia stomacului şi intestinului subţire), enterocolită (inflamaţia intestinului subţire şi a colonului), sindrom entero-renal (infecţie globală a intestinului subţire şi a rinichiului, cu manifestări inflamatorii).

Precauţii: în anumite cazuri ienupărul din componenţa acestui preparat poate produce uşoare iritaţii la nivelul rinichilor sau a căilor urinare. Din acest motiv vom lua la începutul tratamentului doar o jumătate de linguriţă în 100 ml apă, mărind apoi doza progresiv.

Contraindicaţii. În cazul existenţei unei sensibilităţi crescute la nivelul rinichilor (de natură să declanşeze usturimi în contact cu plantele foarte puternice din acest produs).

Alte indicaţii şi recomandări: pentru un efect rapid al acestui remediu în infecţiile urinare să poată fi şi durabil pacientul trebuie să respecte normele unui regim de viaţă echilibrat: mese regulate, alimente complete, sănătoase, somn îndestulător, evitarea contactului îndelungat cu frigul, evitarea stărilor de epuizare fizică sau nervoasă.

Litiaza ureterală.

Marea majoritate a calculilor ureterali sunt de origine renală. Aceşti calculi în drumul lor spre vezică se pot opri temporar sau definitiv în ureter, constituind litiaza ureterală.

Diagnostic. Migrarea calculilor poate avea loc fără acuze dureroase severe, dar de cele mai multe ori pasajul lor creează tabloul clinic al colicii nefritice. Radiografia renală directă şi urografia precizează etiologia litiazică a colicii.

Tratament. Trebuie avut în permanenţă în vedere faptul că prin obstacolul pe care îl reprezintă, calculul uretral are răsunet rapid şi grav asupra rinichiului. Răsunetul renal este reprezentat prin staza urinară cu dilatarea căilor excretorii, mergând până la ureterohidronefroze ireversibile şi prin infecţia urinară manifestată prin pielonefrite obstructive acute şi cronice, deosebit de severe.

Tratament.

Se va încerca tratamentul de la „Litiaza urinară” şi în caz de ne reuşită se internează la spital şi eventual se face intervenţia chirurgicală.

Calculii peste 6 mm sau cei cu asperităţi mari nu pot fi eliminaţi, dar se va încerca topirea lor

Litiaza urică.

Vezi litiaza urinară.

Litiaza urică constituie exemplul clasic al „Litiazei de organism”, în acest tip de calculoză, eliminarea crescută a acidului uric în urină este întâlnit la peste 50% din bolnavi şi este considerată de către majoritatea autorilor drept cauza esenţială a bolii litiazice.

Tratamentul medical al litiazei urice trebuie precedat de explorarea metabolismului uric, în vederea depistării unei hiper uricemii (normal până la 4,5mg% la femei şi până la 5,5 la bărbaţi) sau a unei hiperuricurii (normal 500-1000 mg la 24 ore). În cazul existenţei hiperuricuriei trebuie luate în considerare următoarele cauze: perturbarea reasorbţiei tubulare de acid uric, aportul excesiv de proteine, citoliza crescută (policitemii, leucemii, hemopatii maligne, tratament cu citostatice în limfopatii), catabolismul proteic accentuat, excreţia crescută de adrenalină şi ACTH, diabetul zaharat insulino-dependent, guta. Tratamentul medical în litiaza urică trebuie să vizeze trei obiective principale:

  1. Diminuarea aportului exogen de nucleoproteine.
  2. Frânarea producţiei endogene de acid uric.
  3. Inhibarea precipitării acidului uric în urină şi redizolvarea cristalelor precipitate.
  1. Diminuarea aportului exogen de nucleoproteine.

Se face prin regim alimentar. Dieta trebuie să fie hipopurinică, evitându-se alimentele bogate în purine cum sunt: viscerele, peştele şi în special peştele conservat. Carnea se va permite la o singură masă pe zi în cantitate de 75-100g. Dintre vegetale sunt bogate în purine spanacul, ciupercile, conopida şi sparanghelul. Regimul trebuie să fie hipolipidic pentru combaterea obezităţii. Scăderea în greutate trebuie impusă la aceşti bolnavi; slăbirea este tot atât de importantă ca şi scăderea purinelor din alimentaţie.

Regimul alimentar cel mai potrivit este regimul lacto-vegetarian la care se adaugă 75-100 g carne slabă de vită sau pui, fierte, la masa de prânz. Sunt de asemenea recomandate 1-2 zile de fructe pe săptămână. Băuturile alcoolice de orice fel trebuie interzise (atacurile de gută survin deseori după consumarea lor). Cafeaua şi ceaiul au fost multă vreme interzise datorită conţinutului de cafeină care este o metilpurină. În realitate aceasta nu este convertită de organism în acid uric.

În cazul litiazelor urice asociate cu o calcemie crescută se va reduce consumul de lactate şi se va combate hipercalcemia.

  1. Frânarea producţiei endogene de acid uric este indicată în special la bolnavii cu uremie crescută. În acest scop s-a încercat drojdia de bere (Saccharomices cerevisiae) şi Wolframatul de sodiu, cu rezultate contradictorii. În prezent există un inhibitor puternic al Xantinoxidazei (enzimă care intervine în procesul de transformare al xantinei în acid uric) Allopurinol (Zyloric, Welcome, Foligan Henning, Milurit Egyt) tablete a 100mg. Prin administrarea sa în doze de 100-300mg pe zi se poate obţine o reducere a uremiei la valori normale.
  2. Inhibarea precipitării acidului uric în urină şi redizolvarea cristalelor precipitate- se poate obţine prin alcalinizarea urinei asociată cu cura permanentă de diureză.

Litiaza urică apare la un pH acid al urinei (sub valoarea de 5,4) În prezenţa ionilor de sodiu şi potasiu, acidul uric se disociază sub formă de urat de sodiu sau potasiu. La pH alcalin de 6,8 această disociere este completă. Uraţii de sodiu şi potasiu sunt de 10 ori mai solubili decât acidul uric. Modificând pH-ul urinar spre alcalinitate, favorizăm disocierea acidului uric sub formă de urat şi implicit facilităm dizolvarea sa.

Bicarbonatul de sodiu este cel mai accesibil alcalinizant al urinilor. Se va putea lua între 3-5-8g pe zi în funcţie de pH-ul urinar obţinut (este de dorit un pH de 6,6).

Citratul de sodiu şi potasiu, sucul de lămâie, fragii, căpşunile alcalinizează de asemenea urina prin ionii de Na şi K pe care-i conţin.

Dintre apele minerale în litiaza urică sunt indicate: apele hipotone alcalino-sulfuroase (Căciulata, Păuşa –Vâlcea-izvorul nr 1), alcalino-teroase (Biborţeni, Borsec, Buziaş, Covasna)- apele oligometalice (Olăneşti- izvorul 24, Călimăneşti izvorul 6, Păuşa-vâlcea izvorul2, Piscul câinelui –Sinaia, Răducăneni-Iaşi. Apele alcalino-teroase alcalinizează pH-ul urinar. Apele alcalino-sulfuroase (Căciulata) şi cele oligometalice mobilizează în acelaşi timp acidul uric din ţesuturi.

Este recomandabil ca toţi bolnavii cu litiază urică să efectueze 1-2 cure hidrominerale pe an. La cei care au de eliminat calculi se recomandă în special apa de Căciulata. La bolnavii cu hiperuricemie, pentru corectarea „diatezei urice” se recomandă staţiunea Olăneşti.

Tratamentul alcalinizant este contraindicat la cardiaci şi hipertensivi din cauza aportului de sodiu pe care-l aduce.

Tratament naturist.

Vezi litiaza renală.

Litiaza urinară.

Constituie afecţiunea cea mai frecventă a aparatului urinar, cu incidenţă crescută în ultimele două decenii. Chiar dacă nu se cunosc toţi factorii care determină formarea de calculi, din punct de vedere terapeutic trebuie să deosebim:



-Litiaza de organism- tulburare metabolică, în care factorul renal este necunoscut sau nerecunoscut.

-Litiaza de organ- precipitarea substanţelor dizolvate în urină este consecinţa stazei, a unei malformaţii sau a unei leziuni parietale a căilor excretorii, etc. În ceea ce priveşte compoziţia chimică, deosebim în ordinea frecvenţei calculi din: oxalat de calciu, acid uric, fosfat de calciu şi cistină sub formă pură, cel mai adesea mixtă (oxalo-fosfatici, sau oxalo-urici), litiaza xantinică, ochronozică, glicinurică sau cu siliciu survine cu totul excepţional.

Conţinutul în calciu determină vizualizarea radiologică. Calculii din oxalat, respectiv fosfat de calciu (aproximativ 80% din totalul litiazelor) sunt radioopaci. Calculii din acid uric pur sunt radiotransparenţi, evidenţiindu-se prin defect de umplere în cursul urografiei.

Determinarea compoziţiei chimice a litiazei urinare este deosebit de importantă din punct de vedere terapeutic. Chiar dacă în majoritatea cazurilor (aproximativ 70% din pacienţi) apariţia calculului este un accident unic, posibilităţile actuale tot mai eficiente ajută la eliminare. Se va institui un regim dietetic, o terapeutică protectoare stabilizată sau capabilă de a solubiliza calculii. Tulburarea metabolică trebuie căutată cu perseverenţă în toate litiazele, dar cu precădere şi în repetate rânduri, în calculozele bilaterale sau recidivante, în care factorul local nu există sau nu este concludent.

Clinic distingem: calculi sedentari, ficşi, din calice sau bazinet, asimptomatici sau oligosimptomatici şi calculi migratori cu tendinţa de migrare de-a lungul ureterului şi de a se elimina spontan sau de a se inclava temporar sau definitiv în dreptul uneia din strâmtorile fiziologice sau oriunde pe traiect.

Migrarea declanşează colica, traducând pe plan clinic efortul de eliminare şi repercusiunea calculului obstruant. Dacă calculul este prea mare şi/sau prea rugos faţă de lumenul ureteral, eliminarea nu mai este posibilă, colica devine inoperantă, ureterul şi bazinetul se destind, devi n atone, staza şi hiperpresiunea comprimă paremchimul.

Există cazuri limită în care fixarea atitudinii terapeutice adecvată nu este uşoară.

Diagnosticul şi indicaţiile terapeutice se bazează pe explorarea clinică, radiologică şi de laborator menită să stabilească: existenţa, mărimea şi sediul calculului, repercursiunile acestuia asupra rinichilor şi căilor excretorii, natura biochimică a litiazei, tulburările metabolice care pot sta la originea tipului biochimic întâlnit, prezenţa infecţiei urinare asociate. Aceste explorări multiple necesită un mare volum de muncă, o dotare tehnică corespunzătoare, experienţă şi cunoştinţe de specialitate. Din această cauză este foarte bine să fie făcute în spitalele de specialitate.

Tratament.

Trebuie să cuprindă: asigurarea unei diureze permanente de 2000 ml/24 ore, combaterea stazei urinare, prevenirea şi combaterea infecţiei, diminuarea substanţelor alimentare cu potenţial litogen.

Se va face tratamentul de la litiaza renală.

Renostim.

Învinge rapid infecţiile renale. Uz intern.

Produs de Dacia Plant, Sebeş.

Acţiuni: antiseptic general, antiseptic urinar, antiseptic intestinal, antiinflamator, antispastic, analgezic (sedativ), calculolitic, diuretic, diaforetic, depurativ, emolient, stimulent renal.

Indicaţii: Prin plantele din componenţa sa, are un efect antiseptic puternic, ceea ce duce la remedierea şi chiar vindecarea într-un timp scurt (de ordinul zilelor) a infecţiilor aparatului urinar. Este recomandat cu predilecţie în următoarele afecţiuni: cistită, pielocistită, calculi urinari (are proprietăţi calculolitice şi diuretice- aceasta permite dezagregarea şi eliminarea pietrelor, în plus fiind antiseptic, elimină o bună parte din durerile care par la migrarea calculilor sfărâmaţi pe tractul urinar.), anurie, oligurie, hematurie (inflamaţia intestinului subţire), gastroenterită (inflamaţia stomacului şi intestinului subţire), enterocolită (inflamaţia intestinului subţire şi a colonului), sindrom entero-renal (infecţie globală a intestinului subţire şi a rinichiului, cu manifestări inflamatorii).

Precauţii: în anumite cazuri ienupărul din componenţa acestui preparat poate produce uşoare iritaţii la nivelul rinichilor sau a căilor urinare. Din acest motiv vom lua la începutul tratamentului doar o jumătate de linguriţă în 100 ml apă, mărind apoi doza progresiv.

Contraindicaţii. În cazul existenţei unei sensibilităţi crescute la nivelul rinichilor (de natură să declanşeze usturimi în contact cu plantele foarte puternice din acest produs).

Alte indicaţii şi recomandări: pentru un efect rapid al acestui remediu în infecţiile urinare să poată fi şi durabil pacientul trebuie să respecte normele unui regim de viaţă echilibrat: mese regulate, alimente complete, sănătoase, somn îndestulător, evitarea contactului îndelungat cu frigul, evitarea stărilor de epuizare fizică sau nervoasă.

Litiaza vezicală.

Reprezintă complicaţia unui obstacol subvezical: adenom periuretral, neoplasm prostatic, scleroză de col vezical, stricturi uretrale congenitale sau dobândite, etc. Rezidiul postmicţional şi infecţia urinară constantă în obstacolele subvezicale antrenează formarea şi apoi dezvoltarea progresivă a calculilor în jurul unui nucleu fibrino-leucocitar.

Unii calculi vezicali au origine reno-uretrală. Astfel, un calcul ureteral expulzat în vezică poate rămâne prizonier în acest loc din cauza obstacolului subvezical şi creşte apoi prin apoziţie de săruri fosfatice.

Tratament.

Se face tratamentul de la litiaza renală şi în caz de eşec se apelează la tratamentul chirurgical.

Dizolvarea pietrelor la rinichi

Tamaia de smirna granulata si de culoare alb-galbui (nu cea cu arome) este un leac foarte bun pentru dizolvarea pietrelor si restabilirea echilibrului ionic in organism.

Se iau cate 3 boabe de tamaie (nu mai mari decat un bob de mazare), se imbraca fiecare bob in miez de paine (pentru a nu atinge dintii, pentru protectia lor) si se inghit dimineata pe stomacul gol.

Boabele se iau alternativ, o zi da, o zi nu pana la disparitia pietrelor.

Regimul va fi fara carne si fara apa bogata in saruri minerale.

Litiaza renala si biliara

  • Se amesteca 10 ml ulei de porumb cu 500 gr miere, apoi se adauga la compozitie 4 albusuri batute spuma. Se ia cate o lingurita dimineata inainte de masa.

Pietre, nisip la rinichi

– Coaja de la o portocala (uscata) se tine o noapte intr-un litru de apa. Dimineata se pune la foc mic aproximativ o ora, pana ce lichidul scade la 1/2 litru. Se bea cu inghitituri mici timp de 12 ore. Reteta se repeta 3-5 zile. Dupa a doua zi puteti analiza urina.

– Timp de 7 zile in fiecare dimineata, cu 2 ore inainte de a manca se bea un paharut de tuica plin cu suc de ridiche neagra.

– Timp de 3 saptamani in fiecare dimineata cu 2 ore inainte de masa se bea un ceai facut din 2 linguri de seminte de canepa, zdrobite si fierte in 150 ml apa, pana ce lichidul ramane la jumatate.

– Se rasneste un pahar de seminte de canepa si se fierbe cu 3 pahare de lapte proaspat, pana ce lichidul scade la un pahar. Se strecoara si se bea fierbinte inainte de masa de dimineata. Procedeul se repeta 5 zile consecutiv cu o pauza de 10 zile, dupa care se reia si se poate continua pana la un an. Eficienta este maxima atat pentru rinichi cat si pentru ficat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close