Limfatism.
Stare constituţională, congenitală (înnăscută) sau dobândită, constând în mărirea în volum a amigdalelor şi ganglionilor cu slabă rezistenţă la infecţii.
Tratament:
Se pot face tratamente cu una sau mai multe din plantele medicinale: afine, cătină, ceapă, cerenţel, echinaceea, hrean, lichen, pătlagină, podbal, năsturel, schinduf, ştevie, tei.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afine (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea consuma fructe proaspete câte 100 g de mai multe ori pe zi. Este un bun antibiotic. la 1 litru de apă clocotită se pune o mână de fructe zdrobite şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Se poate clăti gura sau se face gargară de mai multe ori pe zi. Este un bun bactericid care ajută la vindecare.
Cătină (Tamarix ramosissima) se consumă fructe proaspete sau sub formă de sirop, ulei, etc, fiind socotite atât ca antibiotice cât şi ca o polivitamină.
Ceapă (Allium cepa)- se taie o ceapă cu coji cu tot şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se va consuma cu miere. Este foarte eficientă la tuse.
- b) Se va lua suc de ceapă 20 ml de 3 ori pe zi.
Cerenţel ( Geum urbanum) este indicat intern 2-3 decocturi din rădăcină pe zi (se fierbe 1 linguriţă 5 minute în 250 ml apă) sau, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Echinacea (Echinacea purpurea) se indică folosirea tincturii care se găseşte la toate magazinele de profil şi care se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Hrean (Armoracia rusticona) cu miere, în cazul tusei. Se va lua de mai multe ori pe zi. Se rade hrean rădăcină care se va pune în miere. La o parte de hrean ras se va pune tot atâta miere polifloră. Se va ţine la rece în borcan închis. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic puternic.
Pătlagină (Plantago lanceolata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Podbal (Tussilago farfara)– Se va putea folosi:
- flori mărunţite 2 linguriţe se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
- Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
Năsturel (Nasturtium officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Ştevie (Astrantia major) infuzie din rădăcină mărunţită. Se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau câte 1-2 căni pe zi. Sau se pune 20 g de rădăcină la 1 litru de vin de struguri şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se închide în sticlă ermetic. Se lasă timp de 8 zile, agitând zilnic. Se strecoară şi se adaugă 100 g de miere. Se pune în sticlă cu dop la rece. Se poate consuma câte 50 ml de 2-3 ori pe zi.
Tei (Tylius tomentosa), 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.
Zer: se consumă zer câte minimum 200 ml zilnic. Se pot pune şi extern comprese cu zer de mai multe ori pe zi.
Se vor face tratamente pentru întărirea imunităţii.