Limfedem primar.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: brânca ursului, coada calului, coada şoricelului, gălbenele, nalbă, urzică.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Brânca ursului (Heracleum sponylium) se pune planta într-un strecurător care se pune deasupra unui vas cu apă care clocoteşte. Se ţine până se moaie plantele. Se fac sub formă de terci care se va întinde pe o bucată de pânză. Se aplică cât mai fierbinţi. Se pot umezi din când ]n când cu ceai fierbinte.
Coada calului (Equisetum arvense) se pun cataplasme cu planta fiartă. Se fierbe un pumn de plantă. Se pune pe o bucată de pânză şi se aplică local. Se poate pune planta într-o strecurătoare deasupra unui vas care fierbe şi se lasă până se moaie planta. Cataplasmele acestea se aplică cât mai fierbinţi. Se poate menţine această cataplasmă pentru 2 ore.
Nalbă (Althea rosea) se pune în 2 litri de apă rece seara 50 g plantă (preferabil rădăcină). Dimineaţa se încălzesc şi se strecoară }n cadă unde se stă pentru 20 minute. Ajută la dispariţia umflăturilor.
Combinaţii: 300 g gălbenele (Callendula officinalis), 100g coada calului (Equisetum arvense), 100g coada şoricelului (Achillea millefolium), 100 g urzică (Urtica dioica) Se face un ceai din 1 linguriţă cu vârf de amestec la o cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 1,5 litri pe zi din acest ceai. Se va lua suplimentar de 3 ori pe zi, pus în ceai câte 1 linguriţă de bitter suedez. Se ia înaintea meselor cu 15 minute cu ceai descris mai sus.
Se fac suplimentar şi masaje cu bitter suedez, iar seara se aplică comprese îmbibate cu bitter, cu care să stea minimum 4 ore. Ar fi foarte bine dacă ar putea suporta acestea întreaga noapte.
Pielea dacă dă semne de iritare se poate unge cu alifie de gălbenele sau ulei de măghiran sau sunătoare care există la toate magazinele Plafar.