Prospect Anesteran, lichid pentru vapori de inhalat

Sharing

PROSPECT ANESTERAN, lichid pentru vapori de inhalat

Isofluran

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Anesteran şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să vi se administreze Anesteran

  3. Cum se utilizează Anesteran

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Anesteran

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE ANESTERAN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Anesteran conţine substanţa activă numită isofluran. Acesta aparţine unui grup de medicamente numit anestezice generale.

   Anesteran este utilizat pentru anestezia generală din timpul operaţiilor. Odată respirat, determină şi menţine un somn profund în care dumneavoastră nu veţi simţi nimic şi nici nu veţi fi conştient de ceea ce se va întâmpla în timpul operaţiei (anestezie generală).

   Anesteran este un lichid incolor care devine gaz în momentul când este pus într-un dispozitiv special numit vaporizator. Acesta se amestecă cu oxigenul pe care îl veţi respira (inspira).

  2. ÎNAINTE SĂ VI SE ADMINISTREZE ANESTERAN Nu trebuie să vi se administreze Anesteran

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la isofluran sau la orice alt anestezic halogenat;

 • dacă dumneavoastră sau orice membru al familiei dumneavoastră aveţi o afecţiune în care temperatura corpului dumneavoastră creşte foarte mult în scurt timp (hipertermie malignă).

  Aveţi grijă deosebită la administrarea Anesteran

  Înainte să vi se administreze Anesteran spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

 • aveţi orice altă boală decât cea pentru care urmează să vă operaţi, de exemplu boli ale ficatului, rinichilor, inimii, dureri severe de cap, stare de rău;

 • aveţi presiune crescută la nivelul capului (o afecţiune numită hipertensiune intracraniană);

 • aveţi tensiune arterială scăzută (o afecţiune numită hipotensiune arterială);

 • aveţi o afecţiune numită diabet zaharat (creșterea glicemiei în sânge).

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau anestezistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  În special, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi medicamente pentru relaxarea musculaturii, pentru că acestea pot acţiona la fel ca şi medicamentele pe care medicul anestezist vi le va administra în timpul operaţiei.

  Sarcina şi alăptarea

  Dacă sunteţi gravidă sau alăptați, credeţi că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte să vă administreze Anesteran.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Anesteran influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să aşteptaţi până când veţi fi capabil să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

  1. CUM SE UTILIZEAZĂ ANESTERAN

   Anesteran vi se va administra numai în spital, de către un medic anestezist.

   Medicul va decide doza potrivită pentru dumneavoastră, în funcţie de vârstă, greutate şi operaţia pe care urmează să o faceţi.

   Anesteran este un lichid incolor care devine gaz în momentul când este pus într-un dispozitiv special numit vaporizator. Acesta se amestecă cu oxigenul pe care îl veţi respira (inspira). Odată inspirat, isofluranul determină şi menţine un somn profund în care nu veţi simţi nimic şi nici nu veţi fi conştient de ceea ce se va întâmpla în timpul operaţiei.

   Dacă vi se administrează mai mult decât trebuie din Anesteran

   Deoarece acest medicament este administrat de către un medic anestezist, este puţin probabil să vi se administreze mai mult decât este necesar pentru dumneavoastră, dar dacă acest lucru se întâmplă, medicul sau anestezistul dumneavoastră vor şti să controleze situaţia în acel moment.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele Anesteran, poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse pot apărea în timpul operaţiei sau după operaţie. Orice reacţie adversă care apare în timpul operaţiei va fi controlată de medicul dumneavoastră.

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000):

 • postoperator: frisoane, greaţă, vărsături, oprirea tranzitului conţinutului intestinal (ileus);

 • creşterea numărului de celule albe din sânge.

  Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000):

 • reacţii alergice moderate sau severe, care pot avea următoarele semne: umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi de înghiţire, dificultăţi de respiraţie, scurtarea respiraţiei, mâncărimi severe ale pielii (cu umflături);

 • tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială);

 • respiraţie încetinită (deprimare respiratorie);

  Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 utilizator din 10000):

 • creşterea potasiului în sânge care poate determina bătăi neregulate ale inimii (aritmii);

 • temperatura corpului dumneavoastră creşte foarte mult în scurt timp (hipertermie malignă);

 • leziuni hepatice moderate (cu creşterea enzimelor hepatice) care pot evolua până la afectarea gravă a ficatului.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

  1. CUM SE PĂSTREAZĂ ANESTERAN

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

  2. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Anesteran

 • Substanţa activă este isofluran.

 • Acest medicament nu conține alte componente (excipienți).

Cum arată Anesteran şi conţinutul ambalajului

Anesteran este un lichid pentru vapori de inhalat, incolor, cu aspect limpede.

Cutie cu un flacon din sticlă tip III brună, prevăzut cu adaptor pentru vaporizator şi capac filetat din răşină fenolică şi inserţie din polietilenă, conţinând 100 ml lichid pentru vapori de inhalat.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

S.C. ROMPHARM COMPANY S.R.L.

str. Eroilor nr. 1A, Otopeni, jud. Ilfov, Romania

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2012.

———————————————————————————————————————————

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Pentru administrarea isofluranului trebuie utilizate vaporizatoare calibrate special pentru isofluran, pentru a se putea doza cu exactitate concentraţia de anestezic eliberat.

Doze și mod de administrare

Valorile concentraţiei alveolare minime (CAM) pentru isofluran variază în funcţie de vârstă. În tabelul de mai jos sunt prezentate valorile medii ale CAM pentru diferite grupe de vârstă:

Vârsta

Valori medii ale CAM în oxigen 100%

70% N2O

0 – 1 lună

1,60 %

 

1 – 6 luni

1,87 %

 

6 – 12 luni

1,80 %

 

1- 5 ani

1,60 %

 

26 ± 4 ani

1,28 %

0,56%

44 ± 7 ani

1,15 %

0,50%

64 ± 5 ani

1,05%

0,37%

Premedicaţia

Medicamentele utilizate pentru premedicaţie trebuie alese pentru fiecare pacient în parte, avându-se în vedere efectul de deprimare respiratorie al isofluranului. Utilizarea medicamentelor anticolinergice este opţională, însă poate fi necesară în cazul inducerii anesteziei pe cale inhalatorie la copii şi adolescenţi.

Inducţia

În general, se administrează un barbituric cu durată scurtă de acţiune sau alt medicament pentru inducţie pe cale intravenoasă, urmat de administrarea pe cale inhalatorie a amestecului conţinând isofluran. Ca alternativă se poate utiliza isofluran în amestec cu oxigen sau oxigen/oxid de azot.

Se recomandă ca inducţia cu isofluran să fie iniţiată la o concentraţie de 0,5%. Concentraţiile de 1,5% până la 3% produc, de obicei, anestezia necesară pentru intervenţia chirurgicală în 7 până la 10 minute.

Menţinerea anesteziei

Anestezia necesară pentru intervenţia chirurgicală poate fi menţinută cu 1,0-2,5% isofluran în amestecuri de oxigen/oxid de azot. Poate fi necesară administrarea suplimentară a 0,5-1,0% isofluran, atunci când este administrat numai cu oxigen.

În cazul operaţiei cezariene, administrarea a 0,50-0,75% isofluran în amestec de oxigen/oxid de azot poate fi utilizată pentru menţinerea anesteziei în această procedură chirurgicală.

Dacă nu apar complicaţii, în cursul menţinerii anesteziei presiunea arterială are tendinţa de a fi în relaţie inversă cu concentraţiile alveolare de isofluran. Scăderea accentuată a presiunii arteriale poate fi datorată profunzimii anesteziei şi, în acest caz, trebuie corectată prin reducerea concentraţiei de isofluran inspirat.

Vârstnici

Similar altor medicamente, pentru menţinerea anesteziei la pacienţii vârstnici, sunt necesare, în mod obişnuit, concentraţii mai mici de isofluran. Vezi valorile CAM în funcţie de vârstă, menţionate în tabel.

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Isofluranul potenţează marcat acţiunea tuturor miorelaxantelor utilizate uzual, efectul fiind mai accentuat în cazul curarizantelor antidepolarizante. Ca urmare, în cazul administrării concomitente, trebuie ajustată doza de miorelaxant.

Neostigmina antagonizează efectele curarizantelor antidepolarizante, însă nu influenţează proprietăţile miorelaxante ale isofluranului. Toate miorelaxantele utilizate uzual sunt compatibile cu isofluran.

Teste de laborator

S-a observat creşterea tranzitorie a retenţiei de bromsulfonftaleină (BSP), a glicemiei şi a concentraţiei plasmatice a creatininei, cu scăderea ureei sangvine, colesterolemiei şi a concentraţiei plasmatice a fosfatazei alcaline.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Lasă un comentariu

Solve : *
19 + 10 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.