Prospect Coxtral comprimate 100 mg

Sharing

Prospect Coxtral comprimate 100 mg

Nimesulidă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este COXTRAL şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi COXTRAL

  3. Cum să utilizaţi COXTRAL

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Păstrarea COXTRAL

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE COXTRAL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   COXTRAL este un medicament cu efect antiinflamator şi de calmare a durerii. Acest medicament diferă de alte medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene prin structura sa chimică. COXTRAL este recomandat pentru tratamentul durerilor acute, a artrozei dureroase (afecţiune degenerativă a articulaţiilor, de exemplu la genunchi sau şold), a menstruaţiilor dureroase.

   Medicamentul este recomandat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani.

   Înainte de a vă prescrie COXTRAL, medicul va evalua beneficiile pe care le poate avea acest medicament pentru dumneavoastră, în comparaţie cu riscul apariţiei reacţiilor adverse.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI COXTRAL

   Nu utilizaţi COXTRAL dacă

 • sunteţi hipersensibil (alergic) la nimesulidă sau la oricare dintre celelalte componente ale COXTRAL,

 • aţi prezentat reacţii alergice (de exemplu respiraţie şuierătoare, secreţii nazale sau nas înfundat, urticarie sau erupţii iritative ale pielii) după administrarea acidului acetilsalicilic sau altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,

 • în trecut aţi avut o reacţie adversă la nimesulidă, care a afectat ficatul,

 • luaţi alte medicamente despre care se cunoaşte faptul că afectează ficatul, de exemplu paracetamol, orice alte medicamente care calmează durerea sau tratamente cu AINS: luaţi medicamente care pot provoca dependenţă, sau aţi devenit, dependent de medicamente sau alte substanţe;

 • sunteţi un consumator cronic de alcool etilic;

 • aveţi boli de ficat sau valori crescute ale enzimelor hepatice;

 • aveţi sau aţi avut în trecut, ulcer peptic (gastric sau duodenal);

 • aţi prezentat sângerări la nivelul stomacului sau intestinului:

 • aţi prezentat sângerări la nivelul creierului (accident vascular cerebral);

 • aveţi orice altă problemă de sângerare sau orice alte probleme datorate faptului că sângele dumneavoastră nu se coagulează;

 • aveţi insuficienţă cardiacă severă, tulburări renale (funcţie renală scăzută) sau orice tulburări hepatice,

 • suferiţi de febră sau gripă (aveţi senzaţie de durere în tot corpul, stare de rău, frisoane sau aveţi temperatură crescută);

 • aveţi vârsta sub 12 ani,

 • sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină,

 • alăptaţi.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi COXTRAL

 • dacă aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, trbuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

 • dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate mai jos, deoarece ele pot interacţiona cu COXTRAL:

  • medicamente care diluează sângele (anticoagulante, acid acetilsalicilic sau alţi salicilaţi);

  • comprimate care elimină apa (diuretice) utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace sau pentru probleme cu presiunea sanguină;

  • litiu, utilizat pentru tratamentul depresiei şi afecţiunilor similare;

  • metotrexat;

  • ciclosporină.

   Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul cunoasc faptul că dumneavoastră aţi luat aceste medicamente înainte de a vi se prescrie COXTRAL.

   Dacă în timpul tratamentului cu nimesulidă prezentaţi simptome care sugerează afectarea ficatului, trebuie să încetaţi administrarea nimesulidei şi să vă informaţi imediat medicul. Simptomele care sugerează afectarea ficatului includ pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale, senzaţie persistentă de oboseală sau culoarea închisă a urinii. Dacă aţi avut vreodată ulcer peptic (gastric sau duodenal), sângerări la nivelul stomacului sau intestinului, colită ulceroasă sau boala Crohn, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte să luaţi COXTRAL.

   Dacă în timpul tratamentului cu COXTRAL prezentaţi febră şi/sau simptome de tip gripal, (senzaţie de durere în tot corpul, stare de rău şi frisoane) trebuie să încetaţi administrarea acestui medicament şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

   Dacă suferiţi de boli de inimă sau de rinichi, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua COXTRAL; funcţia rinichilor dumneavoastră se poate deteriora în timpul tratamentului cu COXTRAL.

   Dacă sunteţi un pacient vârstnic, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite să veniţi la consult în mod periodic, pentru a se asigura că COXTRAL nu provoacă probleme de stomac, rinichi, inimă sau ficat.

   Dacă vă gândiţi să rămâneţi gravidă, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră, deoarece COXTRAL poate scădea fertilitatea.

   COXTRAL poate masca febra cauzată de o infecţie bacteriană asociată.

   Medicamente precum COXTRAL se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

   Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

   Administrarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   În cazul administrării concomitente de COXTRAL şi furosemid (medicament care stimulează producerea de urină), efectul furosemidului poate fi redus. În cazul tratamentului concomitent cu tolbutamidă, metotrexat, ciclosporină, litiu şi alte medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, reacţiile adverse ale acestora pot fi amplificate. În cazul tratamentului concomitent cu COXTRAL şi medicamente care influenţează coagularea sângelui (warfarină, acid acetilsalicilic), veţi efectua analize de sânge regulate, sub strictă supraveghere medicală.

   Administrarea COXTRAL cu alimente şi băuturi

   În timpul tratamentului cu COXTRAL se contraindică consumul de alcool.

   Sarcina şi alăptarea

   COXTRAL nu trebuie utilizat în al treilea trimestru de sarcină şi în perioada de alăptare.

   Tratamentul cu COXTRAL nu este recomandat în primele două trimestre de sarcină şi la femeile care încearcă să rămână însărcinate.

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Deşi vigilenţa şi capacitatea de concentrare, necesare pentru conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor, nu sunt influenţate de către acest medicament, se impune prudenţă în cazul în care apar simptome de ameţeală sau astenie fizică.

   Informaţii importante referitoare la unele dintre ingredientele COXTRAL

   Acest medicament conţine lactoză. Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că suferiţi de intoleranţă la anumite glucide, contactaţi-l înainte de a lua acest medicament.

   1. CUM SĂ UTILIZAŢI COXTRAL

    Luaţi întotdeauna COXTRAL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

    Doza zilnică recomandată pentru adulţi şi copii peste 12 ani este de un comprimat COXTRAL (100 mg nimesulidă), după masă (doza zilnică maximă este de 2 comprimate COXTRAL). Utilizaţi

    COXTRAL pentru o perioadă de timp cât mai scurtă posibil şi nu mai mult de 15 zile pentru orice cură de tratament.

    Nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor care nu sunt atât de severe şi la cei vârstnici.

    Creşterea dozei nu determină numai o intensificare a efectului, ci creşte şi riscul de apariţie a reacţiilor adverse.

    Comprimatele se iau cu o cantitate suficientă de lichid.

    Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlării simptomelor.

    Dacă luaţi mai mult decât trebuie din COXTRAL

    În cazul unui supradozaj sau a ingestiei accidentale a mai multor comprimate de către un copil, consultaţi imediat un medic.

    Până în prezent nu sunt cunoscute cazuri de supradozaj cu COXTRAL. Este, însă, de aşteptat ca simptomele supradozajului să fie asemănătoare cu cele ale altor antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei). Acestea includ: ameţeli, cefalee, respiraţie rapidă, tulburări ale conştienţei (la copii, chiar şi apariţia de spasme), greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune cu sânge, vărsături cu sânge, ca şi tulburări ale funcţiei ficatului şi rinichilor.

    Dacă uitaţi să luaţi COXTRAL

    Luaţi doza recomandată imediat când vă amintiţi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

    Dacă opriţi tratamentul cu COXTRAL

    Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu întrerupeţi administrarea înainte de terminarea perioadei recomandate de tratament fără a vă consulta în prealabil cu medicul dumneavoastră.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

    Ca toate medicamentele, COXTRAL poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

    Majoritatea reacţiilor adverse descrise apar numai în cazuri sporadice. Acestea sunt, de obicei, uşoare, au un caracter tranzitoriu şi se remit în cursul primei săptămâni de tratament.

    În timpul tratamentului a fost observată apariţia diareei, senzaţiei de greaţă şi vărsăturilor. Mai puţin frecvent au fost raportate constipaţie, scaune grase (steatoree) sau inflamaţia mucoasei stomacului (gastrită). În cazuri foarte rare au survenit dureri abdominale, tulburări de digestie, inflamaţia cavităţii bucale (stomatită), scaune cu sânge (melenă), hemoragii (sângerări) la nivelul stomacului şi intestinului, care pot avea o evoluţie severă, ulcere ale stomacului şi duodenului. Sângerările de la nivelul stomacului sau intestinului sau ulcerele/hemoragiile la nivelul mucoasei intestinale au consecinţe mult mai severe la pacienţii vârstnici. Aceste probleme pot surveni în orice moment pe parcursul tratamentului, chiar fără simptome de alarmă şi fără o apariţie în trecut. Medicul va fi informat imediat şi tratamentul cu nimesulidă întrerupt în cazul apariţiei unui ulcer gastric sau duodenal sau a unei hemoragii care pot fi atribuite tratamentului,.

    Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse: cefalee, somnolenţă, ameţeli, excepţional confuzie, tulburări de vedere, iritabilitate, nervozitate şi insomnii.

    Rar au survenit: erupţii, înroşirea pielii, erupţii papuloase, prurit; în mod excepţional, erupţiile pot fi mai severe (până la vezicule sau necroze ale pielii).

    Rar apar disfuncţia rinichilor (nefrita interstiţială), edemul extremităţilor, hematuria (prezenţa de sânge în urină), creşterea creatininei şi a acidului uric în sânge (modificări ale analizelor de laborator care indică o afectare a funcţiei renale).

    Poate apărea o creştere tranzitorie a valorilor de laborator ale enzimelor hepatice şi/sau simptome ale unei afectări a ficatului. Acestea includ: pierderea apetitului, disconfort gastric, vărsături, dureri abdominale, astenie fizică, urină închisă la culoare sau icter. Numai sporadic s-a notat o afectare severă a ficatului, în mod excepţional însoţită de colestază (oprirea excreţiei de bilă din ficat) şi de inflamaţia severă a ficatului – în acest caz, tratamentul trebuie întrerupt.

    Au fost descrise cazuri puţin frecvente de tulburări de formare a celulelor sangvine, cu scăderea numărului acestor celule în sânge (trombocitopenie, anemie, pancitopenie), manifestate prin creşterea incidenţei echimozelor (vânătăilor), astenie şi paloare.

    Ca şi în cazul altor medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, au fost raportate reacţii alergice (chiar forme severe), deşi medicamentul nu fusese utilizat anterior. Rar, au fost raportate reacţii alergice însoţite de dispnee şi astm bronşic la pacienţi cu reacţii de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la substanţe similare cu efecte antiinflamatorii (aşa-numiţii agenţi antireumatici nesteroidieni).

    În cazuri izolate, au survenit edem al feţei sau edem generalizat, reacţii de hipersensibilitate (aşa- numitele reacţii sistemice anafilactice sau anafilactoide), care pot duce la şoc sau edem epiglotic, palpitaţii, puls accelerat, tensiune arterială crescută sau scăzută, tulburări de micţiune.

    Vă rugăm să anunţaţi imediat medicul dacă, în timpul tratamentului cu COXTRAL, apar tulburări gastrice şi/sau intestinale, cum sunt greaţă, vărsături, dureri epigastrice şi, în special, scaune negre

    (melenă), probleme astmatice (dispnee), erupţii cutanate, umflarea (edem) feţei, picioarelor sau simptome neobişnuite,.

    Medicamente precum COXTRAL se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   3. PĂSTRAREA COXTRAL

    Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna şi vederea copiilor.

    Nu utilizaţi COXTRAL după data expirării, care este înscrisă pe ambalaj. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

    Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare

    Medicamentele nu trebuie aruncate în apa sau deşeurile menajere. Întrebaţi farmacistul cum trebuie îndepărtate medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protecţia mediului.

   4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine COXTRAL

 • Substanţa activă este nimesulida. Un comprimat conţine nimesulidă 100 mg.

 • Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu (tip A), hidroxipropilceluloză, docusat de sodiu, stearat de magneziu.

Cum arată COXTRAL şi conţinutul ambalajului

Comprimatele de COXTRAL sunt de culoare galben deschis, biconvexe, marcate cu «CX» pe una dintre feţe.

Mărimi de ambalaj

Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 6 comprimate Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 10 comprimate Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 comprimate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaje să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Zentiva k.s.,

U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37, Praga 10 Republica Cehă

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Coxtral comprimate 100 mg
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!