Prospect Leponex 100 mg – Schizofrenie

Dă Share să știe și altii!!
Shares
 1. Leponex aparţine unui grup de medicamente numite antipsihotice.

  Leponex este utilizat pentru tratarea persoanelor care suferă de schizofrenie, care fie au încercat alte medicamente antipsihotice şi nu au avut un beneficiu suficient, fie nu pot tolera alte medicamente antipsihotice datorită reacţiilor adverse.

  De asemenea, Leponex este utilizat pentru tratarea persoanelor care suferă de schizofrenie sau tulburări schizoafective (schizofrenie cu tulburări ale stării emoţionale).

  Schizofrenia este o boală mentală care implică tulburări ale gândirii, reacţiilor emoţionale

  şi de comportament.

LEPONEX® 25 mg

Comprimate, 25 mg

LEPONEX® 100 mg

Comprimate, 100 mg

 

Citiţi acest prospect în întregime înainte de a utiliza Leponex

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să aveţi nevoie să îl citiţi din nou.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu îl daţi altor persoane şi nu îl utilizaţi pentru alte afecţiuni.Dacă aveţi întrebări ulterioare, vă rugăm întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

În acest prospect:

 1. Ce este Leponex şi pentru ce este utilizat

 2. Înainte de a utiliza Leponex

 3. Cum să utilizaţi Leponex

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Păstrarea Leponex

Leponex 25 mg

Un comprimat conţine clozapină 25 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc.

Leponex 100 mg

Un comprimat conţine clozapină 100 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc.

 1. Ce este Leponex şi pentru ce este utilizat

   

  În plus, Leponex este utilizat pentru tratarea tulburărilor de gândire, emoţionale şi de comportament la pacienţii cu boală Parkinson, atunci când tratamentul standard a eşuat. Boala Parkinson este o tulburare cronică (persistentă) a creierului. Ea afectează mai ales modul în care creierul coordonează mişcările muşchilor în diferite părţi ale corpului.

  Leponex poate fi administrat numai dacă este prescris de către medic.

  Dacă aveţi orice întrebare legată de modul cum acţionează Leponex sau de ce a fost prescris pentru dumneavoastră, întrebaţi medicul dumneavoastră.

 2. Înainte de a utiliza Leponex

  Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră chiar dacă ele sunt diferite de informaţiile generale conţinute în acest prospect.

  Înainte de a începe să utilizaţi Leponex, trebuie să faceţi teste sanguine pentru a fi sigur că puteţi utiliza acest medicament. Aceste teste le veţi face regulat pe perioada cât veţi utiliza Leponex, şi încă 4 săptămâni după întreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va spune când să faceţi aceste teste. Este important să efectuaţi toate testele de sânge recomandate de medicul dumneavoastră.

  Nu utilizaţi Leponex :

  • Dacă sunteţi alergic la clozapină sau la oricare dintre excipienţii produsului enumeraţi la începutul acestui prospect.

  • Dacă nu aveţi posibilitatea să efectuaţi testele de sânge în mod regulat.

  • Dacă aţi fost vreodată diagnosticat ca vând un număr scăzut de leucocite, exceptând cazul în care aceasta a fost în urma unui tratament pentru cancer.

  • Dacă suferiţi sau aţi suferit de afecţiuni ale măduvei osoase.

  • Dacă aveţi probleme hepatice, renale sau cardiace.

  • Dacă suferiţi de epilepsie necontrolată.

  • Dacă aveţi probleme cu abuzul de alcool etilic sau de medicamente.

  • Dacă suferiţi sau aţi suferit de constipaţie severă, obstrucţie intestinală sau orice altă afecţiune care a afectat intestinul gros.

  Dacă oricare afirmaţie de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Leponex.

  Aveţi grijă deosebită cu Leponex

  Spuneţi medicului dumneavoastră imediat ce apar primele semne de răceală, gripă, febră, durere în gât sau orice altă infecţie. Leponexpoate reduce numărul de leucocite din sângele dumneavoastră şi poate duce astfel la o creştere a sensibilităţii la infecţii. Medicul dumneavoastră poate verifica hemograma dumneavoastră şi poate lua măsuri dacă este necesar.

  Spuneţi medicului dumneavoastră imediat ce aveţi bătăi de inimă accelerate şi neregulate care persistă în stare de repaus, posibil însoţite de îngreunarea respiraţiei şi umflarea picioarelor. Aceste reacţii pot să apară mai ales la începutul tratamentului şi medicul dumneavoastră poate fi nevoit să ia măsuri speciale.

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă suferiţi de hipertrofia prostatei, convulsii, glaucom (o afecţiune în care presiunea fluidului intraocular este în general prea mare), diabet zaharat sau orice altă afecţiune medicală severă.

  În timp ce utilizaţi Leponex, s-ar putea să prezentaţi stare de confuzie sau leşin mai ales la începutul tratamentului. Aceasta este o consecinţă a scăderii tensiunii arteriale. Nu trebuie să beţi alcool etilic în timp ce utilizaţi Leponex. Concentraţia de Leponex în sânge poate fi afectată de întreruperea fumatului sau de modificări în numărul băuturilor cu conţinut în cafeină pe care îl consumaţi de-a lungul zilei. Spuneţi medicului dumneavoastră despre oricare asemenea schimbări în obiceiurile dumneavoastră.

  Leponex şi vârstnicii

  Dacă aveţi 60 de ani sau peste, e posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să ajusteze tratamentul dumneavoastră.

  Leponex şi copii

  Nu se recomandă utilizarea Leponex la copii.

  Sarcina

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă sau dacă credeţi că sunteţi gravidă, înainte de a utiliza Leponex. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră beneficiile şi riscurile potenţiale ale utilizării acestui medicament în timpul sarcinii. Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră în cazul în care rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Leponex.

  Alăptarea

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi. Clozapina, componenta activă din Leponex, poate trece în lapte şi astfel poate afecta copilul. Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Leponex.

  Contracepţia

  Unele femei care utilizează medicamente antipsihotice au menstruaţii neregulate sau chiar lipsa totală a acestora. Dacă prezentaţi astfel de tulburări, menstruaţia va reveni atunci când medicaţia este schimbată cu Leponex. În aceste circumstanţe, trebuie să fiţi sigure că utilizaţi o metodă contraceptivă de încredere.

  Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

  Leponex poate determina somnolenţă, mai ales la începutul tratamentului. De aceea, trebuie să evitaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje, până în momentul în care v-aţi obişnuit cu medicaţia şi somnolenţa a dispărut.

  Administrarea altor medicamente

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent alte medicamente. Amintiţi-le şi pe cele care nu v-au fost prescrise de către medic.

  Acestea includ: somnifere, tranchilizante, medicamente antialergice, antibiotice, medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei, convulsiilor sau ulcerelor gastrice şi a medicamentelor cu efect împotriva infecţiilor virale sau fungice.

  Aceste medicamente pot interacţiona cu tratamentul dumneavoastră.

 3. Cum să utilizaţi Leponex

  Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră. Nu depăşiţi doza recomandată.

  Cât de mult Leponex să utilizaţi

  Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate şi cât de des să utilizaţi

  Leponex.

  Tratamentul schizofreniei sau al tulburărilor schizoafective

  Tratamentul este început de obicei cu o jumătate de comprimat Leponex 25 mg, administrat o dată sau de două ori pe zi, în prima zi. Medicul dumneavoastră va creşte gradat doza, până când va stabili doza ideală pentru dumneavoastră.

  Tratamentul dumneavoastră va continua cu o doză zilnică de Leponex, între 300 mg şi 450 mg. Doza zilnică este de obicei administrată în prize divizate, administrate dimineaţa şi seara la culcare. Unele persoane pot avea nevoie de doze până la maximum 900 mg pe zi.

  Tratamentul tulburărilor de gândire, emoţionale şi de comportament la pacienţii cu boala Parkinson

  Tratamentul este început de obicei cu o jumătate de comprimat Leponex 25 mg (12,5 mg clozapină) seara şi apoi doza va fi crescută gradat până când se stabileşte doza ideală pentru dumneavoastră.

  Tratamentul dumneavoastră va continua cu o doză zilnică de Leponex între 25 mg şi 37,5 mg şi va fi de obicei administrat sub formă de doză unică în fiecare seară.

  Unele persoane pot avea nevoie de doze de până la 50 mg clozapină pe zi. În cazuri excepţionale, medicul dumneavoastră poate prescrie o doză mai mare dar doza nu trebuie să depăşească niciodată 100 mg clozapină pe zi.

  Tensiunea dumneavoastră arterială va fi măsurată pe parcursul primelor săptămâni de tratament.

  Dacă utilizaţi mai mult Leponex (o supradoză)

  Dacă aţi utilizat accidental prea multe comprimate, spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. S-ar putea să aveţi nevoie de îngrijire medicală.

  Dacă aţi uitat să utilizaţi Leponex

  Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, administraţi alta imediat ce vă amintiţi acest lucru. Totuşi, dacă este momentul să administraţi următoarea doză sau mai sunt mai puţin de 4 ore până la următoarea doză, lăsaţi comprimatele pe care aţi uitat să le utilizaţi şi administraţi următoarea doză la momentul potrivit.

  Nu utilizaţi o doză dublă Leponex pentru a recupera doza uitată.

  Dacă nu aţi utilizat Leponex pentru mai mult de două zile, nu reîncepeţi să utilizaţi medicamentul, şi spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

 4. Reacţii adverse posibile

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului imediat ce aveţi simptome neaşteptate pe parcursul utilizării Leponex, chiar dacă nu credeţi că ele au legătură cu medicamentul.

  Unele reacţii pot fi severe:

  • bătăi neregulate şi rapide ale inimii care persistă şi în stare de repaus, posibil însoţite de îngreunarea respiraţiei şi umflarea picioarelor.

  • semne de infecţie cum sunt febră, frisoane severe, dureri în gât sau ulceraţii ale mucoasei bucale. Leponex poate reduce numărul leucocitelor din sânge ducând astfel la o sensibilitate crescută la infecţii.

  • stare de rău, vărsături şi/sau pierderea poftei de mâncare.

Dacă aveţi oricare din aceste simptome, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Setea excesivă, uscăciunea gurii şi eliminarea unei cantităţi mari de urină pot fi semne ale unui nivel crescut al glicemiei. Dacă aveţi oricare din aceste simptome, spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: somnolenţă, ameţeli, bătăi rapide ale inimii, constipaţie şi creşterea producerii de salivă.

Alte reacţii adverse posibile includ: creşterea în greutate, dificultăţi la citire, mişcări anormale, creşterea sau scăderea tensiunii arteriale, sincopă, oboseală, transpiraţii, probleme în tranzitul sau reţinerea urinei.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă constipaţia se agravează.

Dacă observaţi orice reacţie adversă care nu este menţionată în acest prospect, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Leponex 25 mg

Cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate

Leponex 100 mg

Cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimateProducător

Novartis Pharmaceuticals UK Ltd.

Wimblehurst Road, Horsham, West Sussex RH 12 5 AB, Marea Britanie

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Pharma Services Inc. Lichstrasse 35, Basel CH – 4056, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului

August 2004

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close