Prospect Seroquel – Schizofrenie Manie Depresie pulmonara

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 SEROQUEL XR Prospect

50 mg, 150 mg, 200 mg, 300 mg, 400 mg

comprimate cu eliberare prelungită

Quetiapină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Seroquel XR şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Seroquel XR
 3. Cum să utilizaţi Seroquel XR
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Seroquel XR
 6. Informaţii suplimentare
seroquel prospectseroquel prospect

1.       Ce este Seroquel XR si pentru ce se utilizează

Seroquel XR conţine o substanţă numită quetiapină. Aceasta aparţine unui grup de medicamente numite antipsihotice.Seroquel XR poate fi utilizat pentru tratarea mai multor afecţiuni cum sunt:

 • Schizofrenie : afecţiune în care puteţi vedea, auzi sau simţi lucruri care nu sunt reale, de a crede lucruri care nu sunt adevărate sau de a vă simţi neobişnuit de suspicios, anxios, confuz, vinovat, tensionat sau deprimat.
 • Manie : afecţiune în care puteţi simţi stare de excitaţie, senzaţia de “plutire”, agitaţie, entuziasm sau hiperactivitate, tulburări de judecată inclusiv stare de agresivitate, comportament de distrugere
 • Depresie bipolară şi episoadele depresive majore din tulburarea depresivă majoră: afecţiune în care puteţi să vă simţiţi trist sau puteţi să realizaţi că sunteţi depresiv, aveţi senzaţie de vinovăţie, lipsă de energie, pierderea apetitului alimentar sau tulburări de somn.

Când Seroquel XR este luat pentru episoade majore de depresie din boli depresive majore, acesta va fi administrat ca şi tratament adăugat la terapia cu un alt medicament folosit pentru tratamentul acestei afecţiuni.

Medicul dumneavoastră poate continua să vă prescrie Seroquel chiar dacă vă simţiţi mai bine.

2.             Înainte să luaţi Seroquel XR Nu luaţi Seroquel XR

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Seroquel XR (vezi pct. 6 Informaţii suplimentare);
 • dacă folosiţi anumite medicamente cum ar fi:

–     unele medicamente pentru HIV

–     medicamente cu structură azolică (pentru infecţii fungice)

–     eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii)

–      nefazodonă (pentru depresie)

Nu luaţi Seroquel XR dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul sau farmacistul înainte de a lua Seroquel XR.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Seroquel XR

înainte de a începe să luaţi acest medicament, spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă:

 • dumneavoastră sau cineva din familie aveţi sau aţi avut orice fel de probleme cu inima, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, sau dacă luaţi medicamente care influenţează modul în care bate inima dumneavoastră;
 • aveţi tensiune arterială mică;
 • aveţi probleme cu ficatul;
 • aveţi diabet zaharat sau aveţi riscul de a face diabet zaharat. În această situaţie, medicul dumneavoastră vă poate controla glicemia în timpul tratamentului cu Seroquel XR
 • aţi avut un număr scăzut de globule albe (ce poate fi sau nu datorat administrării altor medicamente).
 • sunteţi o persoană vârstnică cu demenţă (pierderea funcţiei cerebrale). Dacă sunteţi o astfel de persoană, Seroquel XR nu trebuie administrat deoarece clasa de medicamente din care face parte Seroquel XR poate determina creşterea riscului de accident vascular cerebral, sau în unele cazuri a riscului de deces, la persoanele vârstnice cu demenţă.
 • dumneavoastră sau un alt membru al familiei aţi avut în antecedente tulburări ale coagulării sângelui, deoarece medicamente ca acesta sunt asociate cu tulburări ale coagulării sângelui.
 • aţi avut vreodată convulsii;

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi: • febră, rigiditate musculară severă, transpiraţii sau un grad scăzut de conştienţă (o afecţiune numită “sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratament medical de urgenţă.
 • mişcări necontrolate, în special ale feţei sau limbii.
  • ameţeli sau somnolenţă severă. Acest lucru poate creşte riscul de producere a leziunilor accidentale (căderi) la pacienţii vârstnici.

Aceste modificări pot fi datorate acestui tip de medicament.

Gânduri de sinucidere şi înrăutăţirea depresiei

Dacă sunteţi depresiv(ă), puteţi să aveţi gânduri de a vă face rău sau de a vă sinucide. Acestea se pot înrăutăţi atunci când începeţi tratamentul, deoarece aceste medicamente au nevoie de timp pentru a acţiona, în general timp de 2 săptamâni sau mai mult. Aceste gânduri pot apărea dacă întrerupeţi brusc administrarea tratamentului. Este mai probabil să aveţi aceste gânduri dacă sunteţi adult tânăr. Informaţiile din studiile clinice au arătat o creştere a riscului de gânduri suicidare şi/sau comportament suicidar la adulţii tineri cu vârsta mai mică de 25 ani suferind de depresie.

Dacă aveţi gânduri de a vă face rău sau de a vă sinucide, adresaţi-vă medicului sau mergeţi la spital imediat.

Puteţi să spuneţi unui prieten sau rudă că sunteţi depresiv(ă) şi să-l rugaţi să citească acest prospect. Puteţi să-l rugaţi să vă spună dacă crede că depresia s-a agravat, sau dacă îl îngrijorează orice altă modificare în comportamentul dumneavoastră.

S-a observat creşterea în greutate la pacienţii care iau Seroquel XR. Dumneavoastră şi medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizaţi periodic greutatea.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, deoarece pot afecta mecanismul de acţiune al acestui medicament. Acestea includ şi medicamentele ce se eliberează fără prescripţie medicală, cât şi medicamentele din plante medicinale.

Nu luaţi Seroquel XR dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

 • unele medicamente pentru HIV
 • medicamente cu structură azolică ( pentru infecţii fungice)
 • eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii)
 • nefazodonă (pentru depresie)

Spuneţi medicului dumneavoatră dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

 • pentru tratamentul epilepsiei (fenitoină sau carbamazepină)
 • medicamente pentru tensiune arterială mare
 • barbiturice (pentru insomnie)
 • tioridazină (alt medicament antipsihotic)
 • medicamente care influenţează modul în care bate inima dumneavoastră, de exemplu medicamente care determină dezechilibre electrolitice (concentraţii scăzute de potasiu sau magneziu) cum sunt diureticele (pastile utilizate pentru eliminarea excesului de apă din corp) sau anumite antibiotice (medicamente utilizate pentru tratarea infecţiilor).

înainte de a întrerupe tratamentul cu orice alt medicament, adresaţi-vă medicului.

Utilizarea Seroquel XR cu alimente şi băuturi

 • Efectul Seroquel XR poate fi influenţat de ingestia concomitentă de alimente, iar din acest motiv trebuie să luaţi medicamentul cu cel puţin o oră înainte de masă.sau înainte de culcare.
 • Fiţi atent cât alcool etilic consumaţi. Efectele asociate al alcoolului etilic şi Seroquel XR pot să determine somnolenţă.
 • Nu beţi suc de grapefruit în timp ce luaţi Seroquel XR. Poate modifica modul de acţiune al medicamentului.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, sau încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, spuneţi-i medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Seroquel XR. Nu trebuie să luaţi Seroquel XR în timpul sarcinii, dacă nu aţi discutat cu medicul asupra acestui lucru. Seroquel XR nu trebuie administrat în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament s-ar putea să vă facă somnoros. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când nu vedeţi în ce fel vă afectează acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Seroquel XR

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3.       Cum să luaţi Seroquel XR

Utilizaţi întotdeauna Seroquel XR exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră va decide doza de început. Doza de întreţinere (doza zilnică) va depinde de boala şi de nevoile dumneavoastră, dar de obicei va fi între 150 mg şi 800 mg.

 • Veţi lua comprimatele o singură dată pe zi.
 • Nu împărţiţi, mestecaţi sau sfărâmaţi comprimatele
 • Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă
 • Luaţi medicamentele fără mâncare (cu cel puţin o oră înainte de masă sau la culcare, după indicaţia medicului)
 • Nu beţi suc de grapefruit în timp ce luaţi Seroquel XR. Poate influenţa modul de acţiune al medicamentului.
 • Nu întrerupeţi luarea comprimatelor chiar dacă vă simţiţi mai bine, până când medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru.

Afecţiuni ale ficatului

Dacă aveţi o afecţiune a ficatului, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza.

Pacienţi vârstnici

Dacă sunteţi vârstnic, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza.

 

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Seroquel nu trebuie utilizat de către copii şi adolescenţi cu vârstă sub 18 ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Seroquel XR

Dacă luaţi mai mult Seroquel XR decât doza prescrisă, vă puteţi simţi somnoros, ameţit şi să prezentaţi bătăi anormale ale inimii. Adresaţi-vă imediat medicului sau celui mai apropiat spital pentru recomandări. Luaţi comprimatele de Seroquel XR cu dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Seroquel XR

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza uitată imediat ce vă aduceţi aminte. Dacă se apropie momentul pentru doza următoare, aşteptaţi până atunci. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Seroquel XR

Dacă întrerupeţi brusc tratamentul cu Seroquel XR, este posibil să nu mai puteţi dormi (insomnie), să vă fie greaţă sau pot să apară dureri de cap, diaree, vărsături, ameţeli sau iritabilitate. Medicul dumneavoastră s-ar putea să vă recomande să reduceţi doza treptat înainte de oprirea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.       Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Seroquel XR poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane):

 • Ameţeli (pot duce la cădere), dureri de cap, uscăciunea gurii
 • Somnolenţă (poate să dispară în timp dacă continuaţi să luaţi Seroquel XR) (poate duce la cădere)
 • Simptome ale sindromului de întrerupere a tratamentului – apar la întreruperea tratamentului cu Seroquel XR – şi includ: imposibilitatea de a dormi (insomnie), senzaţia de rău (greaţă), durere de cap, diaree, stare de rău (vărsături), ameţeli şi iritabilitate. Este recomandată întreruperea treptată pe o perioadă de cel puţin 1-2 săptămâni.
 • Creştere în greutate

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane):

 • Bătăi rapide ale inimii
 • Nas înfundat
 • Constipaţie, indigestie
 • Stare de slăbiciune, leşin (poate duce la cădere)
 • Umflarea braţelor sau picioarelor
 • Scăderea tensiunii arteriale când vă ridicaţi în picioare. Aceasta poate să vă dea ameţeli sau leşin (poate duce la cădere).
 • Creşterea concentraţiei de zahăr din sânge
 • Vedere înceţoşată
 • Mişcări musculare anormale. Acestea includ o dificultate în a începe mişcarea musculară, tremurături, agitaţie sau rigiditate musculară neînsoţită de durere.
 • Vise anormale şi coşmaruri
 • Senzaţie de foame mai mare, creşterea apetitului
 • Iritabilitate
 • Tulburări ale vorbirii şi limbajului
 • Gânduri de sinucidere şi agravarea depresiei dumneavoastră

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane):

 • Convulsii
 • Reacţii alergice care pot include apariţia de umflături pe piele, tumefacţia pielii şi tumefacţie în jurul gurii
 • Senzaţie neplăcută în picioare (numită şi sindromul picioarelor neliniştite)
 • Dificultate la înghiţire
 • O erecţie de lungă durată şi dureroasă (priapism)
 • Cheaguri de sânge în special în venele de la nivelul membrelor inferioare (simptomele includ umflături, durere şi roşeaţă la nivelul membrelor inferioare); aceste cheaguri de sânge se pot deplasa prin vasele de sânge până la plămâni unde pot determina simptome ca durere în piept şi dificultate la respiraţie. Dacă observaţi oricare din aceste simptome adresaţi-vă imediat medicului.
 • Umflarea sânilor şi secreţie lactată neaşteptată ( galactoree )
 • Temperatură mare (febră), dureri de gât care durează de mult timp sau ulcere la nivelul gurii, respiraţie rapidă, transpiraţii, rigiditate musculară, stare marcată de slăbiciune sau leşin
 • îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter)
 • Mişcări care nu pot fi controlate, în special ale feţei sau limbii Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane):

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane):

 • Agravarea unui diabet zaharat pre-existent
 • Inflamarea ficatului (hepatită)
 • Înroşirea severă a pielii, băşici sau pete roşii pe piele
 • O reacţie adversă severă (numită anafilaxie) ce determină dificultate la respirare sau şoc
 • Umflarea rapidă a pielii, mai ales în jurul ochilor, buzelor şi gâtului (angioedem)

Clasa de medicamente din care face parte Seroquel XR, poate să determine tulburări de ritm cardiac, ce pot fi grave sau chiar să evolueze spre deces.

Unele reacţii adverse pot fi constatate numai la analizele de sânge. Acestea includ creşterea cantităţii unor grăsimi din sânge (trigliceride şi colesterolul total) sau a cantităţii de zahăr din sânge, scăderea numărului unor tipuri de celule din sânge şi creşterea hormonului prolactină, care poate avea, în cazuri rare, următoarele consecinţe:

 • La bărbaţi şi femei umflarea sânilor şi secreţie lactată neaşteptată
 • La femei poate să nu apară menstruaţia sau să apară menstruaţii neregulate

De aceea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să faceţi o analiză a sângelui din când în când.Copii şi adolescenţi

Reacţiile adverse care pot fi întâlnite la adulţi pot să apară şi la copii şi adolescenţi.

Următoarele reacţii adverse au fost observate numai la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane):

 • Creşterea tensiunii arteriale

Următoarele reacţii adverse au fost observate mai frecvent la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

 • Creşterea cantităţii unui hormon, numit prolactină, în sânge. Aceasta poate duce uneori la:
 • mărirea volumului sânilor şi secreţie neaşteptată de lapte la băieţi şi fete
 •  absenţa ciclului menstrual sau ciclu menstrual neregulat la fete
 • Creşterea poftei de mâncare
  Mişcări musculare anormale. Acestea includ dificultate la începerea mişcărilor musculare, tremurături, senzaţie de nelinişte sau rigiditate musculară fără durere.

5.             Cum se păstrează Seroquel XR

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Seroquel 50 mg, 200 mg, 300 mg, 400 mg La temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Seroquel 150 mg

Nu necesită condiţii speciale de păstrare.

 • Nu utilizaţi Seroquel XR după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
 • Seroquel XR nu necesită condiţii speciale de păstrare. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.  

6.             Informaţii suplimentare Ce conţine Seroquel XR

 • Substanţa activă este quetiapina. Comprimatele de Seroquel XR conţin 50 mg, 150 mg, 200 mg, 300 mg, 400 mg quetiapină (sub formă de fumarat).
 • Celelalte componente sunt:

Nucleul comprimatelor: celuloză microcristalină, citrat de sodiu, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, hipromeloză.

Filmul comprimatelor: hipromeloză, macrogol, dioxid de titan (E 171). Comprimatele de 50mg, 200 mg, 300 mg conţin de asemenea oxid galben de fer (E 172) şi comprimatele de 50 mg conţin oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată Seroquel XR şi conţinutul ambalajului

Seroquel XR se prezintă sub formă de comprimate filmate în formă de capsulă, biconvexe, imprimate cu ,,XR ’’ şi concentraţia pe o faţă. Comprimatele de 50 mg sunt de culoare portocalie; cele de 150 mg sunt de culoare albă, cele de 200 mg sunt de culoare galbenă, cele de 300mg sunt de culoare galben-pal, cele de 400 mg sunt de culoare albă.

Sunt înregistrate ambalaje cu 10, 30, 50, 60 and 100 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie disponibile.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

ASTRAZENECA UK Limited

2 Kingdom StreetLondra W2 6BD, Marea Britanie

Fabricanţii pentru SEROQUEL XR 50 mg, 200 mg, 300 mg, 400 mg

ASTRAZENECA UK LIMITED Silk Road Business Park, Macclesfield Cheshire SK10 2NA, Marea Britanie

CORDEN PHARMA GmbH Otto-Hahn Strasse 68723 Plankstadt, Germania

Fabricanţii SEROQUEL XR 150 mg comprimate cu eliberare prelungită

AstraZeneca UK Ltd.

Silk Road Business Park, Macclesfield Cheshire SK10 2NA, Marea Britanie

NV AstraZeneca S.A.

Schaessestraat 15, B-9070, Destelbergen, Belgia AstraZeneca GmbH

Tinsdaler Weg 183, 22880 Wedel, Germania

AstraZeneca Farmaceutica Spain S.A.

C/La Relva s/n 36400, Porrino (Pontevedra), Spania

AstraZeneca AB

Gărtunavăgen (Gărtuna 1), 151 85 Sodertălje, Suedia Acest prospect a fost aprobat în Aprilie, 2012

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close