Gliburid – Diabet Zaharat

Gliburid

Actiune terapeutica: Antidiabetic oral

Categorie de risc pentru sarcina: B

MOD DE ACTIUNE

Are efect diuretic slab. Debut, nonmicronizat: 2-4 h; micronizat: 1 h; T ½, forma nemicronizata: 10 h; micronizat: aprox. 4 h. Nuvel plasmatic maxim: 4 h. Durata, forma nemicronizata: 16-24 h; micronizata: 12-24 h. Metabolizat în ficat pîna la metaboliti slab activi.Excretat prin bila (50%) si pe cale renala (50%). Gliburidul micronizat (tablete 3 mg) produce nivele serice care nu sunt bioechivalente cu cele ale gliburidului non-micronizat (tablete 5 mg).

INDICATII

Diabet zaharat. Poate fi asociat cu metformin cînd dieta si gliburidul sau dieta si metforminul nu asigura un control adecvat al glicemiei.

PRECAUTII

Pentru rezultate optime se administreaza cu 30 minute înaintea meselor. Nu se depasesc dozele de 20 mg/zi pentru forma non-micronizata si 12 mg/zi pentru forma micronizata. Daca doza zilnica depaseste 15 mg pentru forma non-micronizata si 6 mg pentru forma micronizata, se va administra în 2 doze înainte de masa de dimineata si seara.

Cînd se trece de la medicatia hipoglicemianta orala, alta decît cloropropamida, nu e necesara o pauza sau doza de atac de gliburid. Cînd se trece de la tratamentul cu cloropropamida, se foloseste cu precautie în primele 2 saptamîni datorita actiunii prelungite a cloropropamidei si datorita posibilitatii aparitiei supradozajului.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

TABLETE NEMICRONIZATE

Diabet

Adult, doza initiala: 2,5-5 mg/zi la micul dejun (sau la prima masa principala); apoi se mareste cu 2,5 mg saptamînal pentru a obtine raspunsul dorit. Doza de întretinere: 1,25-20 mg/zi. Pacientii cu raspuns pozitiv la sulfoniluree trebuie sa înceapa cu 1,25 mg/zi.

TABLETE MICRONIZATE

Diabet

Adult, doza initiala: 1,5-3 mg/zi la micul dejun (sau la prima masa principala). Pacientii cu raspuns pozitiv la sulfoniluree trebuie sa înceapa cu 0,75 mg/zi. Doza nu se va mari cu mai mult de 1,5 mg saptamînal pentru a obtine raspunsul dorit.. Doza de întretinere: 0,75-12 mg/zi (maxim).


OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Notati valorile glicemiei obtinute în ambulator la intervale diferite de timp (la 1-2 ore dupa masa, înainte de culcare). Continuati exercitiile zilnice, modificare stilului de viata pentru controlul TA si dieta pentru controlul colesterolului, ca tratament adjuvant la terapia medicamentoasa. Prezentati-va la control pentru analize de laborator, examinare completa si evaluarea tratamentului.


 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila