Hidromorfon – Durere Severa

Hidromorfon

Actiune terapeutica: Analgezic narcotic

Categorie de risc pentru sarcina: C

MOD DE ACTIUNE

Hidromorfonul are un efect analgezic de 7-10 ori mai puternic decât cel al morfinei, cu o durata de actiune mai scurta. Induce mai putin sedare, voma si greata decât morfina, dar provoaca deprimare respiratorie pronuntata. Debut: 15-30 min. Efect maxim: 30-60 min. Durata: 4-5 h. T ½: 2-3 h.

INDICATII

Durere moderata pana la severa (operatii chirurgicale, cancer, colica biliara, arsuri, colica renala, infarct, traumatism osos). Dilaudil-HP este sub forma de solutie concentrata, se administreaza persoanelor cu toleranta la narcotice.

CONTRAINDICATII

Migrena, travaliu, status astmaticus, in obstetrica. In deprimare respiratorie, in lipsa echipamentului de resuscitare. Alaptare.

PRECAUTII

Supozitoarele vor fi tinute la rece. Se poate administra prin inj. IV lenta. Se administreaza lent pentru a reduce efectele hipotensive si deprimarea respiratorie.


EFECTE ADVERSE

Nistagmus.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Solutie PO

Analgezie

Adulti: 2,5-10 mg la fiecare 4-6 h, la nevoie.

Supozitoare

Analgezie

Adulti: 3 mg la fiecare 6-8 h sau urmand indicatiile doctorului.

Tablete

Analgezie

Adulti: 2-4 mg la fiecare 4-6 h; in dureri mari, se pot administra = 4 mg la fiecare 4-6 h.

SC, IM, IV

Analgezie

Adulti: 1-2 mg IM sau SC la fiecare 4-6 h. Pentru dureri de intensitate crescuta, 3-4 mg la fiecare 4-6 h. Poate fi administrat IV lent pe durata a 2-3 min.


OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Anuntati orice efect secundar, dificultate la respiratie sau pierderea controlului asupra durerii. Dilaudid poate fi administrat ca sirop de tuse. Atentie la eventualele reactii alergice. Se creste aportul de fluide si fibre pentru a combate constipatia. Se evita activitatile ce necesita atentie crescuta. Miscarile se fac lent pentru a evita ameteala. Nu se opreste brusc în administrarea de lunga durata. Da dependenta. Se evita alcoolul si alte deprimante SNC.


 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila