Prospect Acupan

ACUPAN

Clorhidrat de Nefopam

30 mg tablete

20 mg injecție intramusculară

 

Injecție ACUPAN

Fiecare fiolă din sticlă clară conține clorhidrat de nefopam 20 mg în forma tamponată cu fosfat de apă pentru preparate injectabile BP 1 ml. Formularea injectabilă este fara culoare, fără conservanți, fără zahăr, și nu conține gluten sau lactoză.

 

Acțiuni

ACUPAN este un analgezic cu acțiune centrală, cu un debut rapid al acțiunii. Locul principal al acțiunii pare să fie în sistemul nervos central, atât la nivelul creierului și nivelele spinale.

Experimentele in vitro au demonstrat că nefopam inhibă recaptarea catecolaminelor diferite (inclusiv noradrenalina, serotonina și dopamina). Este posibil ca mecanismul de acțiune al nefopam este cel puțin în parte, prin modificarea nivelurile acestor neuromodulators în creier și la nivel spinal. Nefopam a fost dovedit a avea acțiuni simpatomimetice și anticolinergice.

ACUPAN este total diferită de celelalte analgezice cu acțiune centrală, cum ar fi morfina, codeina, pentazocina și propoxifen. Spre deosebire de agenții narcotice, ACUPAN s-a dovedit a nu provoca depresie respiratorie. Nu există dovezi de cercetare pre-clinice de acomodare apar cu ACUPAN.

 

Farmacocinetica

Absorbția ACUPAN după administrarea orală sau injecție intramusculară este rapidă, cu concentrații de vârf  atins în 1 ½ până la 2 ore. Eliminarea din plasmă are loc cu un timp de înjumătățire mediu de 6 ore și, respectiv, 4 oră. Medicamentul este metabolizat de către ficat și metaboliți sunt excretați în principal în urină, cu aproximativ 6% în materiile fecale. Cea mai mare parte din doză se elimină în 24 de ore. O moderată până la severă insuficiență renală sau hepatică poate reduce constanta vitezei de eliminare și provoca unele acumulari de ACUPAN sau a metaboliților săi.

 

Indicații

ACUPAN este indicat pentru ameliorarea durerii acute, inclusiv stomatologică, musculo-scheletice acute și a durerii post-operatorii, traumatic.

 

Mod de administrare

 

Adulți

Tablete ACUPAN

Dozarea poate varia între 1 și 3 comprimate de trei ori pe zi în funcție de răspuns. Doza initiala recomandata este de 2 comprimate de trei ori pe zi.

 

Injecție ACUPAN

20 mg (1 ml) repetat intramuscular, dacă este necesar, la fiecare sase ore (a se vedea instrucțiunile de administrare). Debutul de efect după injectarea intramusculară este în 15 la 20 de minute și efectul maxim este atins la o oră și jumătate de la administrare.

 

Copii

ACUPAN nu este recomandat pentru copii sub vârsta de 12 ani.

 

Vârstnici

Pacienții vârstnici pot necesita doze reduse din cauza metabolismului lent. Este recomandat ca doza de început să nu depășească un comprimat de trei ori pe zi ca persoanele în vârstă par mai sensibile la, în special, efectele secundare ale SNC nefopam și unele cazuri de halucinație și confuzie au fost raportate la acest grup de vârstă.

 

Administrarea de injectare ACUPAN

ACUPAN Injectarea trebuie întotdeauna administrat cu pacientul în decubit dorsal și după injectare pacientul trebuie să rămână culcat de la 15 la 20 de minute. Pacientul ar trebui să se ridice apoi încet. Tratamentul  început cu injectarea ACUPAN poate fi continuat cu tablete ACUPAN.

ACUPAN mg 60 (două comprimate) este de aproximativ bioechivalent cu 20 mg (o fiolă), administrat prin injectare.

 

Contraindicații

ACUPAN este contraindicat la pacientii cu antecedente de tulburări convulsive și nu trebuie administrat la pacientii care iau inhibitori de monoaminoxidază (IMAO). ACUPAN nu trebuie utilizat în tratamentul infarctului miocardic. Acest sfat se bazeaza pe lipsa de experiență clinică pentru aceasta indicatie.

 

Precautii

Hepatică și insuficiență renală poate interfera cu metabolismul și excreția nefopam. ACUPAN trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu glaucom și cu sau la risc de retenție urinară. Este necesară prudență atunci când nefopam este administrat concomitent cu antidepresive triciclice.

 

Efectele secundare ale ACUPAN pot fi aditive la cele ale altor medicamente cu anticolinergice sau activitate simpatomimetice.

Nefopam poate cauza efecte simpatomimetice adverse, inclusiv tahicardie și agravarea sau precipitarea angina. Este necesară prudență la pacienții cu antecedente de boli cardiace ischemice.

Acum se mai citeste