Alvotor Picaturi Prospect – Durere Febra

Prospect: Informaţii pentru utilizator

Alvotor este un medicament care conţine metamizol sodic monohidrat. Acesta aparţine unui grup de medicamente numite pirazolone şi este utilizat pentru tratamentul durerii şi febrei.

Alvotor 500 mg/ml picături orale, soluţie

metamizol sodic monohidrat

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce găsiţi în acest prospect:

 1. Ce este Alvotor şi pentru ce se utilizează
 2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Alvotor
 3. Cum să luaţi Alvotor
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Alvotor
 6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
 7. Ce este Alvotor şi pentru ce se utilizează

Alvotor se utilizează pentru:

 • durerea severă acută, cauzată de traumatisme sau operaţii chirurgicale
 • colici (dureri spasmodice de stomac)
 • dureri de origine tumorală (durere determinată de cancer)
 • alte dureri severe, acute sau cronice, atunci când nu pot fi utilizate alte tratamente
 • febră mare care nu răspunde la alte mijloace terapeutice
 1. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Alvotor

Nu luaţi Alvotor:

 • dacă sunteţi alergic la metamizol sodic sau la alte pirazolone (de exemplu, propifenazonă, fenazonă) sau la pirazolidine (de exemplu fenilbutazonă, oxifenbutazonă); această categorie include pacienţi care au prezentat agranulocitoză după tratamentul cu una dintre aceste substanţe;
 • dacă sunteţi alergic la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
 • dacă aţi fost diagnosticat cu sindrom de astm bronşic indus de medicamente analgezice sau cu intoleranţă la analgezice cu manifestări cum sunt urticarie/edem, adică faceţi parte din acei pacienţi care reacţionează prin bronhospasm sau alte tipuri de reacţii anafilactoide cum sunt mâncărimi, rinită şi umflare la salicilaţi, paracetamol sau alte analgezice non-narcotice cum sunt diclofenac, ibuprofen, indometacin sau naproxen;
 • dacă aveţi tulburări ale funcţiei măduvei osoase, de exemplu după tratament cu medicamente citostatice (medicamente pentru tratamentul cancerului);
 • dacă aveţi boli care afectează formarea sângelui (boli ale sistemului hematopoietic);
 • dacă aveţi un deficit genetic de glucozo-6-fosfat dehidrogenază (un defect ereditar, care implică riscul de distrugere a celulelor roşii din sânge);
 • dacă aveţi porfirie hepatică acută (tulburare ereditară însoţită de perturbări ale sintezei de hemoglobină);
 • dacă sunteţi gravidă în ultimele trei luni de sarcină;
 • dacă alăptaţi;

Medicamentul nu trebuie administrat sugarilor cu vârsta mai mică de 3 luni sau pacienţilor cu greutatea mai mică de 5 kg, deoarece nu există date disponibile privind tratamentul.

Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi Alvotor, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Alvotor conţine derivatul de pirazolonă metamizol sodic, care poate cauza, în cazuri rare, şoc (colaps circulator brusc) şi agranulocitoză (tulburare acută cauzată de o scadere severă a numărului de celule albe, un anumit tip de celule din sânge; vezi punctul 4) care pot pune viaţa în pericol.

Dacă manifestaţi hipersensibilitate (reacţii anafilactice) la Alvotor, sunteţi predispus să reacţionaţi in acelaşi mod la alte analgezice.

Dacă manifestaţi la Alvotor reacţii alergice sau alte reacţii alergice ale sistemului imunitar (mediate imunologic) (de exemplu, agranulocitoză), sunteţi predispus să reacţionaţi în acelaşi mod la alte pirazolone şi pirazolidine (substanţe înrudite chimic).

Dacă manifestaţi semne de agranulocitoză, pancitopenie sau trombocitopenie, trebuie să opriţi utilizarea Alvotor imediat şi să informaţi imediat medicul (vezi punctul 4).

Reacţii severe de hipersensibilitate (reacţii anafilactice sau anafilactoide)

Dacă suferiţi de oricare dintre următoarele boli / reacţii de hipersensibilitate, riscul de apariţie a reacţiilor severe de hipersensibilitate la Alvotor poate creşte semnificativ:

 • alergie la medicamentele împotriva durerii şi la medicamentele împotriva artritei reumatoide, de exemplu, mâncărimi şi umflături (urticarie, angioedem, sindromul astmului bronşic determinat de analgezice sau intoleranţă la analgezice);
 • astm bronşic (dispnee cauzată de constricţia căilor respiratorii mici), mai ales dacă suferiţi de inflamarea nasului şi a sinusurilor (rinosinuzită) şi polipi nazali;
 • urticarie cronică (urticarie);
 • hipersensibilitate la coloranţi (de exemplu, tartrazina) şi la conservanţi ( de exemplu benzoat);
 • intoleranţă la alcool etilic: chiar şi în cantităţi mici, consumul de alcool etilic poate duce la strănut, lăcrimare şi înroşirea puternică a feţei. O astfel de intoleranţă la alcool etilic, poate indica o durere necunoscută a intoleranţei la medicaţia anterioară.

La pacienţii cu risc crescut de reacţii de hipersensibilitate, Alvotor poate fi utilizat numai după o evaluare atentă a riscurilor posibile faţă de beneficiile anticipate.

Dacă tratamentul cu Alvotor se face în astfel de situaţii, pacienţii trebuie să fie atent monitorizaţi de medicii lor şi trebuie să fie asigurată pregătirea în cazul situaţiilor de urgenţă.

Şocul anafilactic poate apărea în special la pacienţii sensibili (vezi punctul 4). Astfel, se recomandă prudenţă la pacienţii cu astm bronşic sau cu predispoziţie la reacţii de hipersensibilitate (atopie).

Reacţii cutanate severe

Au fost raportate reacţii cutante care pot pune viaţa în pericol pe perioada tratamentului cu metamizol sodic (Sindromul Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică).

Dacă vă apare erupţie pe piele, de multe ori însoţită de vezicule sau cu deteriorarea mucoasei, tratamentul cu Alvotor trebuie oprit imediat. Tratamentul cu metamizol sodiu nu trebuie să fie reluat în orice moment (vezi punctul 4).

Scăderea tensiunii arteriale (reacţii hipotensive izolate)

Alvotor poate determina scăderea tensiunii arteriale (reacţii hipotensive izolate) (vezi punctul 4).

Acest risc este crescut:

-dacă aveţi tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială care existentă deja), suferiţi de o deshidratare clară, insuficienţă circulatorie slabă sau insuficienţă circulatorie incipientă (cum sunt atacuri de cord sau leziuni grave);

-dacă aveţi febră mare.

Medicul dumneavoastră vă va evalua cu atenţie tratamentul, vă va monitoriza îndeaproape şi va lua măsuri preventive (de exemplu, stabilizare circulatorie), pentru a reduce riscul de hipotensiune arterială.

În orice caz, scăderea tensiunii arteriale trebuie să fie evitată (de exemplu, afectiune coronariană severă sau fluxul de sânge redus în vasele care aprovizionează creierul ( stenoze relevante), iar Alvotor trebuie administrat numai sub monitorizarea atentă a funcţiei circulatorii.

Pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică

La pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică, Alvotor trebuie utilizat numai după evaluarea atentă a raportului dintre beneficii şi riscuri şi numai după ce au fost luate măsurile de precauţie adecvate.

Nou-născuţi şi copii

La nou-născuţii şi copiii cu vârsta sub 3 luni şi la cei cu greutatea mai mică de 5 kg, nu trebuie să se administreze medicamente care conţin metamizol sodic, deoarece nu sunt date disponibile privind utilizarea acestuia în astfel de cazuri.

Alvotor împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Alvotor poate reduce nivelul din sânge ale ciclosporinei (un medicament care suprimă sistemul imunitar). Dacă sunt luate în acelaşi timp, poate fi nevoie de o creştere a dozei de ciclosporină. Administrarea concomitentă a metamizolului sodic şi metotrexatului (utilizat pentru a trata cancerul sau afecţiunile anumitor tulburări reumatice) poate creşte posibilele modificari la nivelul sângelui prin formarea de metotrexat, în special la vârstnici. Prin urmare, această asociere trebuie evitată.

Administrarea în acelaşi timp de Alvotor şi clorpromazină (utilizată pentru tratarea tulburărilor mintale şi emoţionale) poate cauza scăderea excesivă a temperaturii corporale (hipotermie).

Clasa de substanţe active derivate din pirazolonă (din care face parte Alvotor) are un potenţial cunoscut de a cauza interacţiuni cu:

 • medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor (anticoagulante orale);
 • catopril (medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale şi a unor anumite boli de inimă);
 • litiu (medicamente pentru tratarea bolilor mintale);
 • medicamente pentru creşterea eliminării de urină (diuretice, de exemplu triamteren);
 • medicamente antihipertensive (utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale);

Nu este cunoscută măsura în care Alvotor a determinat aceste interacţiuni.

Alvotor împreună cu alcool

În timpul tratamentului cu Alvotor, consumul de alcool etilic trebuie evitat.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Deoarece nu există o experienţă adecvată, nu trebuie să utilizaţi Alvotorîn primele trei luni de sarcină. În al doilea trimestru de sarcină trebuie să luaţi Alvotor numai la recomandarea medicului dumneavoastră şi numai după ce acesta a evaluat cu atenţie beneficiile şi riscurile pe care le implică utilizarea metamizolului. În ultimele trei luni de sarcină nu trebuie să luaţi Alvotor deoarece există un risc crescut de complicaţii pentru mamă şi copil (hemoragie, închidere prematură a unui vas important al copilului, aşa-numitul duct Botalli, care se închide, în mod normal, după naştere).

Alăptarea

Substanţele rezultate din descompunerea metamizolului trec în laptele matern. Nu sunt disponibile date adecvate privind efectele asupra sugarilor alăptaţi. Nu trebuie să alăptaţi pe durata cât luaţi Alvotor şi timp de 48 de ore după aceea.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În dozele recomandate (vezi tabelul de dozare de la punctul 3) nu sunt necesare măsuri speciale de precauţie.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila