Prospect Actos

Sharing

Prospect: Informatii pentru utilizator

ACTOS

30 mg comprimate

Pioglitazonă (sub formă de clorhidrat)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Actos
Actos

 

 

în acest prospect găsiţi:

1.  Ce este Actos şi pentru ce se utilizează

2.  înainte să luaţi Actos

3.  Cum să luaţi Actos

4.  Reacţii adverse posibile

5.  Cum se păstrează Actos

6.  Informaţii suplimentare

1. CE ESTE ACTOS Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Actos 30 mg comprimate este un medicament antidiabetic utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2 (insulino-independent). Acesta este diabetul care apare de obicei la vârsta adultă.

Comprimatele Actos 30 mg vă ajută la menţinerea sub control a valorilor concentraţiei zahărului din sânge atunci când suferiţi de diabet tip 2, ajutând organismul să utilizeze mai bine insulina pe care o produce.

Comprimatele Actos 30 mg pot fi administrate singure sau împreună cu metformin şi/sau cu o sulfoniluree, care sunt şi ele medicamente antidiabetice orale.

Actos 30 mg comprimate poate fi de asemenea utilizat în asociere cu insulina.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ACTOS

Nu luaţi Actos 30 mg comprimate:

–   Dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la pioglitazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Actos 30 mg comprimate.

–   Dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă.

–   Dacă suferiţi de o boală de ficat.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Actos 30 mg comprimate:

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament:

–   Dacă aveţi un tip special de boală diabetică a ochiului denumită edem macular (umflare la nivelul fundului de ochi).

–   Dacă aveţi intenţia să rămâneţi gravidă.

–   Dacă alăptaţi.

–   Dacă aveţi sindrom ovarian polichistic. Datorită modului în care acţionează acest medicament, posibilitatea să rămâneţi gravidă poate creşte.

–   Dacă aveţi o problemă cu ficatul sau inima.

–   Dacă aveţi vârsta sub 18 ani, pentru că utilizarea la aceşti pacienţi nu este recomandată.

Utilizarea Actos 30 mg comprimate cu alimente şi băuturi:

Puteti să vă luaţi comprimatele înainte de, în timpul sau după masă. Comprimatele se înghit cu o cantitate de un pahar cu apă.

 

Sarcina:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, credeţi că sunteţi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Medicul vă va recomanda să întrerupeţi tratamentul cu acest medicament.

Alăptarea:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să vă alăptaţi copilul. Medicul vă va întrerupe tratamentul cu acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

Pioglitazona nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a lucra cu utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Actos 30 mg comprimate:

Acest medicament conţine lactoză monohidrat. Dacă vi s-a spus de către medic că aveţi intoleranţă la unele zaharuri, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Actos 30 mg comprimate.

Utilizarea altor medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

De obicei puteti să continuaţi să luaţi alte medicamente în timpul tratamentului cu Actos 30 mg comprimate.

2. CUM SĂ LUAŢI ACTOS

Trebuie să luaţi un comprimat, o dată pe zi. Dacă este nevoie, medicul vă va spune să luaţi o altă doză. Dacă aveţi impresia că efectul Actos 30 mg comprimate este prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Actos 30 mg comprimate se poate lua cu sau fără alimente.

Cand Actos comprimate se ia in asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului ( cum ar fi insulina, clorpropamida, glibenclamida, gliclazida, tolbutamida), medicul va va spune daca este necesar sa luati o doza mai mica din acestea. In cursul tratamentului cu Actos medicul va va cere sa faceti periodic analize ale sangelui. Acestea sunt necesare pentru a verifica daca ficatul functioneaza normal.

Daca tineti regim alimentar specific pentru diabet, trebuie sa continuati regimul cand luati Actos 30 mg comprimate.

Trebuie sa va controlati greutatea la intervale regulate; informati medicul dumneavoastra daca cresteti in greutate.

Unii pacienti care aveau de mult timp diabet tip II si o boala de inima sau istoric de accident vascular cerebral si care au fost tratati cu Actos si insulina au dezvoltat insuficienta cardiaca. Informati medicul cat de curand posibil daca aveti semne de insuficienta cardiaca ca de exemplu scurtarea neasteptata a respiratiei sau cresterea rapida in greutate sau umflaturi lacalizate ( edeme).

In studiile clinice in care pioglitazona a fost comparata cu alte medicamente antidiabetice orale sau cu placebo ( comprimat fara substanta activa) , s-a observat un numar mare de fracturi in randul femeilor tratate cu pioglitazona ( dar nu si in randul barbatilor).

Medicul dv va avea in vedere acest lucru cand va va trata de diabet zaharat.

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...