Prospect Metfogamma

Prospect: Informatii pentru utilizatori

Metfogamma 1000 mg, comprimate filmate

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 Clorhidrat de metformină

 Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 –      Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–      Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–      Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–      Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

 

1.  Ce este Metfogamma 1000 şi pentru ce se utilizează

2.  înainte să utilizaţi Metfogamma 1000

3.  Cum să utilizaţi Metfogamma 1000

4.  Reacţii adverse posibile

5.  Cum se păstrează Metfogamma 1000

6.  Informaţii suplimentare

1. CE ESTE Metfogamma 1000 mg Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Metfogamma 1000 face parte dintr-o grupă de medicamente pentru tratamentul diabetului independent de insulină (diabet zaharat tip 2) la adulţi şi copii peste 10 ani. Metfogammai 1000 este un medicament utilizat pentru scăderea valorii glicemiei la pacienţi cu diabet (de tip 2), în special la pacienţi supraponderali, care nu pot realiza un echilibru adecvat al glicemiei doar prin dietă şi activitate fizică.

Metfogamma Prospect
Metfogamma Prospect

Adulţi

Metfogamma 1000 se poate folosi singur sau împreună cu alte antidiabetice orale sau cu insulină.

A fost remarcată o diminuare a incidenţei complicaţiilor cronice ale diabetului la pacienţii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 trataţi cu metformină ca terapie de primă intenţie.

Copii cu vârste peste 10 ani şi adolescenţi

Se poate prescrie MetfogammsP 1000 singură sau împreună cu insulină.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI Metfogamma 1000 mg Nu utilizaţi Metfogamma 1000 mg

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale Metfogammat 1000,.

–  dacă apare ceto-acidoză diabetică, stadiu preliminar al unei come;

–  dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă sau disfuncţie renală;

–  în cazul unor afecţiuni acute care pot duce la afectarea funcţiei renale, de exemplu: deshidratarea apărută după vărsături sau diaree, infecţii grave, şoc circulator,

–  dacă aveţi de efectuat investigaţii cu substanţă de contrast;

–  în cazul unor afecţiuni acute sau cronice care pot determina deficit de oxigen la nivelul ţesuturilor, de exemplu: afecţiuni ale inimii sau plămânilor,

–  dacă aţi avut infarct miocardic recent,

–  insuficienţă hepatică, intoxicaţie acută cu alcool, alcoolism;

–  în timpul alăptării.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metfogamma 1000 mg

Dacă trebuie să vi se efectueze examene radiologice în care se utilizează substanţe de contrast administrate intravenos, tratamentul cu MetfogammaF 1000 trebuie întrerupt cu două zile înainte de un astfel de examen şi poate fi continuat numai după alte două zile dacă valorile creatininei şi ureei sunt în limite normale.

în cazul intervenţiilor chirurgicale cu anestezie generală sau rahianestezie, tratamentul cu Metfogamma^ 1000 trebuie întrerupt cu 48 ore înaintea intervenţiei chirurgicale şi reluat după 48 ore după intervenţia chirurgicală.

 

în cazuri excepţionale, tratamentul concomitent cu sulfoniluree sau cu alte medicamente poate determina o reacţie adversă de scădere semnificativă a glucozei din sânge (hipoglicemie). Manifestările clinice ale acesteia sunt: transpiraţie bruscă, tremor, palpitaţii, agitaţie, bulimie, parestezii la nivelul cavităţii bucale, paloare, durere de cap, insomnie, tulburări de somn, anxietate, tulburări de coordonare a mişcărilor, iritabilitate, depresie. Dacă hipoglicemia persistă, puteţi să vă pierdeţi conştienţa. Puteţi să vă reveniţi dintr-o hipoglicemie uşoară prin ingestia imediată de glucoză, zahăr sau alimente care conţin zahăr. Dacă nu reuşiţi să vă reveniţi din hipoglicemie rapid, este neces­ar să vă adresaţi urgent unui medic.

Consumul de cantităţi mari de alcool etilic reprezintă un risc pentru producerea hipoglicemiei şi/sau acidozei lactice. De aceea, în timpul tratamentului cu Metfogamma^ 1000, trebuie să renunţaţi la consumul de alcool etilic.

 

In anumite cazuri, nu se pot exclude tulburările metabolismului vitaminei B12. De aceea, medicul vă va recomanda efectuarea anuală a unei hemograme. Dacă hemograma evidenţiază tulburări ale tabloului sanguin, medicul s-ar putea să vă administreze suplimentar vitamina B12.

Datorită faptului că acumularea clorhidratului de metformină şi riscul consecutiv de acidoză lactică depind în principal de funcţia renală, tratamentul cu Metfogamma 1000 necesită o funcţie renală normală.

înaintea începerii tratamentului şi la intervale de 6 luni în timpul tratamentului (dacă este necesar, chiar mai frecvent, de exemplu în cazul infecţiilor intercurente respiratorii,

urinare, la vârstnici) trebuie monitorizată funcţia renală (creatininemia) şi, dacă este necesar şi clearance-ul creatininei (de exemplu, la vârstnici).

De asemenea, înaintea începerii tratamentului şi în timpul acestuia, trebuie evaluaţi parametrii funcţionali hepatici, deoarece riscul de acidoză lactică creşte în cazul

disfuncţiilor hepatice.

 

Vârstnici

Tratamentul cu Metfogamma  1000 prezintă un anumit risc la vârstnici. Pacienţii vârstnici (> 65 ani) au frecvent insuficienţe de organ şi/sau boli asociate. Aceste afecţiuni pot să crească riscul de acidoză lactică în timpul tratamentului cu clorhidrat de metformină. Medicul dumneavoastră va decide dacă starea dumneavoastră permite adminis­trarea unui tratament cu Metfogamma 1000.

La vârstnici, având în vedere faptul că funcţia renală este scăzută şi că insuficienţa renală creşte riscul de acidoză lactică, se recomandă monitorizarea regulată a funcţiei renale. Determinarea concentraţiei plasmatice a creatininei şi, dacă este necesar, clearance-ului creatininei dacă funcţia renală este normală se va continua tratamentului. La pacienţii vârstnici, Dacă este necesar, se poate avea în vedere o scădere a dozelor.

în cursul terapiei cu Metfogammai 1000 se continuă dieta şi distribuţia uniformă a aportului de glucide pe parcursul zilei. Dacă sunteţi supraponderal, se continuă dieta hipocalorică.

Diagnosticul diabetului de tip 2 trebuie confirmat înainte de a începe tratamentul cu Metfogamma 1000.

La copii nu s-a constatat nici un efect asupra creşterii şi pubertăţii cauzat de clorhidratul de metformină; totuşi nu există rezultate pe termen lung. De aceea se recomandă o urmărire atentă a unor posibile efecte la copii trataţi cu metformină.

Clorhidratul de metformină singur nu determină hipoglicemie. Dar împreună cu insulina sau sulfoniluree implică precauţie.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent corticosteroizi, medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (inhibitori de enzimă de conversie), diuretice, medicamente antiastmatice (β-simpatomimetice) sau aţi efectuat investigaţii cu substanţe de contrast cu iod.

 

Utilizarea Metfogamma 1000 mg cu alimente şi băuturi

în timpul utilizării MetfogammaP 1000 mg trebuie să se renunţe la consumul de alcool.

Metfogamma 1000 mg se administrează în timpul sau după mese datorită reacţiilor adverse gastro-intestinale posibile care pot să apară după administrarea clorhidratului de metformină.

De asemenea, se impune respectarea unei diete cu distribuţie uniformă a glucidelor pe parcursul zilei. La pacienţii supraponderali trebuie respectată o dietă hipocalorică.

Acum se mai citeste