Prospect Metfogamma – Diabet Zaharat Tip 2

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect: Informatii pentru utilizatori

Metfogamma 1000 mg, comprimate filmate

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Clorhidrat de metformină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–      Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–      Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–      Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–      Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

 

1.  Ce este Metfogamma 1000 şi pentru ce se utilizează

2.  înainte să utilizaţi Metfogamma 1000

3.  Cum să utilizaţi Metfogamma 1000

4.  Reacţii adverse posibile

5.  Cum se păstrează Metfogamma 1000

6.  Informaţii suplimentare

1. CE ESTE Metfogamma 1000 mg Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Metfogamma 1000 face parte dintr-o grupă de medicamente pentru tratamentul diabetului independent de insulină (diabet zaharat tip 2) la adulţi şi copii peste 10 ani. Metfogammai 1000 este un medicament utilizat pentru scăderea valorii glicemiei la pacienţi cu diabet (de tip 2), în special la pacienţi supraponderali, care nu pot realiza un echilibru adecvat al glicemiei doar prin dietă şi activitate fizică.

Metfogamma ProspectMetfogamma Prospect

Adulţi

Metfogamma 1000 se poate folosi singur sau împreună cu alte antidiabetice orale sau cu insulină.

A fost remarcată o diminuare a incidenţei complicaţiilor cronice ale diabetului la pacienţii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 trataţi cu metformină ca terapie de primă intenţie.

Copii cu vârste peste 10 ani şi adolescenţi

Se poate prescrie MetfogammsP 1000 singură sau împreună cu insulină.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI Metfogamma 1000 mg Nu utilizaţi Metfogamma 1000 mg

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale Metfogammat 1000,.

–  dacă apare ceto-acidoză diabetică, stadiu preliminar al unei come;

–  dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă sau disfuncţie renală;

–  în cazul unor afecţiuni acute care pot duce la afectarea funcţiei renale, de exemplu: deshidratarea apărută după vărsături sau diaree, infecţii grave, şoc circulator,–  dacă aveţi de efectuat investigaţii cu substanţă de contrast;

–  în cazul unor afecţiuni acute sau cronice care pot determina deficit de oxigen la nivelul ţesuturilor, de exemplu: afecţiuni ale inimii sau plămânilor,

–  dacă aţi avut infarct miocardic recent,

–  insuficienţă hepatică, intoxicaţie acută cu alcool, alcoolism;

–  în timpul alăptării.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metfogamma 1000 mg

Dacă trebuie să vi se efectueze examene radiologice în care se utilizează substanţe de contrast administrate intravenos, tratamentul cu MetfogammaF 1000 trebuie întrerupt cu două zile înainte de un astfel de examen şi poate fi continuat numai după alte două zile dacă valorile creatininei şi ureei sunt în limite normale.

în cazul intervenţiilor chirurgicale cu anestezie generală sau rahianestezie, tratamentul cu Metfogamma^ 1000 trebuie întrerupt cu 48 ore înaintea intervenţiei chirurgicale şi reluat după 48 ore după intervenţia chirurgicală.

 

în cazuri excepţionale, tratamentul concomitent cu sulfoniluree sau cu alte medicamente poate determina o reacţie adversă de scădere semnificativă a glucozei din sânge (hipoglicemie). Manifestările clinice ale acesteia sunt: transpiraţie bruscă, tremor, palpitaţii, agitaţie, bulimie, parestezii la nivelul cavităţii bucale, paloare, durere de cap, insomnie, tulburări de somn, anxietate, tulburări de coordonare a mişcărilor, iritabilitate, depresie. Dacă hipoglicemia persistă, puteţi să vă pierdeţi conştienţa. Puteţi să vă reveniţi dintr-o hipoglicemie uşoară prin ingestia imediată de glucoză, zahăr sau alimente care conţin zahăr. Dacă nu reuşiţi să vă reveniţi din hipoglicemie rapid, este neces­ar să vă adresaţi urgent unui medic.

Consumul de cantităţi mari de alcool etilic reprezintă un risc pentru producerea hipoglicemiei şi/sau acidozei lactice. De aceea, în timpul tratamentului cu Metfogamma^ 1000, trebuie să renunţaţi la consumul de alcool etilic.

 

In anumite cazuri, nu se pot exclude tulburările metabolismului vitaminei B12. De aceea, medicul vă va recomanda efectuarea anuală a unei hemograme. Dacă hemograma evidenţiază tulburări ale tabloului sanguin, medicul s-ar putea să vă administreze suplimentar vitamina B12.

Datorită faptului că acumularea clorhidratului de metformină şi riscul consecutiv de acidoză lactică depind în principal de funcţia renală, tratamentul cu Metfogamma 1000 necesită o funcţie renală normală.

înaintea începerii tratamentului şi la intervale de 6 luni în timpul tratamentului (dacă este necesar, chiar mai frecvent, de exemplu în cazul infecţiilor intercurente respiratorii,

urinare, la vârstnici) trebuie monitorizată funcţia renală (creatininemia) şi, dacă este necesar şi clearance-ul creatininei (de exemplu, la vârstnici).

De asemenea, înaintea începerii tratamentului şi în timpul acestuia, trebuie evaluaţi parametrii funcţionali hepatici, deoarece riscul de acidoză lactică creşte în cazul

disfuncţiilor hepatice.

 

Vârstnici

Tratamentul cu Metfogamma  1000 prezintă un anumit risc la vârstnici. Pacienţii vârstnici (> 65 ani) au frecvent insuficienţe de organ şi/sau boli asociate. Aceste afecţiuni pot să crească riscul de acidoză lactică în timpul tratamentului cu clorhidrat de metformină. Medicul dumneavoastră va decide dacă starea dumneavoastră permite adminis­trarea unui tratament cu Metfogamma 1000.

La vârstnici, având în vedere faptul că funcţia renală este scăzută şi că insuficienţa renală creşte riscul de acidoză lactică, se recomandă monitorizarea regulată a funcţiei renale. Determinarea concentraţiei plasmatice a creatininei şi, dacă este necesar, clearance-ului creatininei dacă funcţia renală este normală se va continua tratamentului. La pacienţii vârstnici, Dacă este necesar, se poate avea în vedere o scădere a dozelor.

în cursul terapiei cu Metfogammai 1000 se continuă dieta şi distribuţia uniformă a aportului de glucide pe parcursul zilei. Dacă sunteţi supraponderal, se continuă dieta hipocalorică.

Diagnosticul diabetului de tip 2 trebuie confirmat înainte de a începe tratamentul cu Metfogamma 1000.

La copii nu s-a constatat nici un efect asupra creşterii şi pubertăţii cauzat de clorhidratul de metformină; totuşi nu există rezultate pe termen lung. De aceea se recomandă o urmărire atentă a unor posibile efecte la copii trataţi cu metformină.

Clorhidratul de metformină singur nu determină hipoglicemie. Dar împreună cu insulina sau sulfoniluree implică precauţie.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent corticosteroizi, medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (inhibitori de enzimă de conversie), diuretice, medicamente antiastmatice (β-simpatomimetice) sau aţi efectuat investigaţii cu substanţe de contrast cu iod.

 

Utilizarea Metfogamma 1000 mg cu alimente şi băuturi

în timpul utilizării MetfogammaP 1000 mg trebuie să se renunţe la consumul de alcool.

Metfogamma 1000 mg se administrează în timpul sau după mese datorită reacţiilor adverse gastro-intestinale posibile care pot să apară după administrarea clorhidratului de metformină.

De asemenea, se impune respectarea unei diete cu distribuţie uniformă a glucidelor pe parcursul zilei. La pacienţii supraponderali trebuie respectată o dietă hipocalorică.

Sarcina şi alăptarea

La pacientele cu diabet care sunt gravide sau intenţionează să devină gravide nu se mai administrează clorhidrat de metformină. Valoarea glicemiei se ajustează -în aseme­nea cazuri- cu insulină pentru a reduce riscul de malformaţii fetale. Metfogammai 1000 nu se utilizează în timpul alăptării.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Singur Metfogamma 1000 nu determină hipoglicemie şi deci nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau a folosi utilaje. Există însă riscul de apariţie a hipogli­cemiei în cazul utilizării Metfogamma cu alte medicamente antidiabetice (derivaţi de sulfoniluree, insulină, sulfamide, repaglinidă).

 

–           CUM SĂ UTILIZAŢI Metfogamma 1000 mg

Luaţi întotdeauna MetfogammaF 1000 exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi:

Monoterapia şi asocierea cu alte antidiabetice orale

în general, doza iniţială recomandată este de Vi comprimat filmat cu 1000 mg clorhidrat de metformină de 2-3 ori pe zi, în timpul sau după mese. După 10-15 zile, doza se poate adapta în funcţie de nivelul glicemiei

Dacă nu se realizează controlul glicemiei, este necesară ceşterea dozei până la maxim 3000 mg/zi. O creştere treptată a dozei are efect pozitiv asupra toleranţei gastrointestinale a medicamentului.

Dacă se intenţioneză înlocuirea unui alt antidiabetic oral cu Metfogammai 1000, se va întrerupe administrarea acestuia şi se va începe administrarea de metformin în dozele menţionate mai sus.

Doza zilnică maximă este de 3 g clorhidrat de metformină.

 

Asocierea cu insulina

Clorhidratul de metformină şi insulina pot fi asociate pentru obţinerea unui control mai bun al glicemiei.

Doza uzuală iniţială recomandată este de Yz comprimat filmat cu 1000 mg clorhidrat de metformină de 2-3 ori pe zi, în timp ce doza de insulină este ajustată în funcţie de

valorile glicemiei.

Vârstnici

Datorită posibilităţii ca la vârstnici funcţia renală să fie alterată, doza de metformină va fi ajustată în funcţie de valorile investigaţiilor aparatului renal. Este necesară o evaluare regulată a funcţiei renale.

 

Copii cu vârste peste 10 ani şi adolescenţi Monoterapia şi terapie asociată cu insulină:

–  în general doza iniţială este de Vi comprimat filmat cu 1000 mg clorhidrat de metformină pe zi, în timpul mesei sau după.

–  După 10-15 zile, doza se poate adapta în funcţie de nivelul glicemiei. O creştere treptată a dozei are efect benefic asupra toleranţei gastrointestinale a medicamentului. Doza zilnică maximă este de 2 g clorhidrat de metformină fracţionat în 2-3 prize pe zi.

Luaţi comprimatele filmate nemestecate în timpul sau după masă, cu suficient lichid. La administrarea a 2 sau mai multe comprimate filmate acestea se vor fracţiona pe parcursul zilei, de exemplu 1 comprimat la micul dejun şi unul la cină. 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Metfogamma 1000 mg

Intoxicaţia cu clorhidrat de metformină nu determină hipoglicemie, dar prezintă riscul apariţiei acidozei lactice.

în cazul suspectării instalării acidozei lactice sau dacă pacientul are antecedente de supradozaj cu clorhidrat de metformină, de exemplu în scop de suicid, este necesară internarea de urgenţă în spital.

în majoritatea cazurilor, acidoza lactică nu este determinată de supradozajul acut, ci de afecţiunile menţionate la contraindicaţii, cum este insuficienţa renală

Semnele de debut ale acidozei lactice includ greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri musculare, urmate în câteva ore de respiraţie foarte rapidă (hiperventilaţie),

obnubilare, comă. Mortalitatea în acidoza lactică manifestă clinic determinată de clorhidratul de metformină apare în 50% din cazuri.

Tratamentul acidozei lactice

Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la spital pentru a fi internaţi. Hemodializa (purificarea sângelui cu ajutorul unui aparat de dializă) este metoda cea mai eficace pentru eliminarea acidului lactic şi a clorhidratului de metformină. Tratamentul simptomatic trebuie săse axeze pe stabilizarea circulatorie, restabilirea echilibrului acido-bazic şi tratamentul hipoxiei.

 

Dacă uitaţi să luaţi Metfogamma 1000

Dacă aţi omis să utilizaţi Metfogamma 1000, continuaţi să utilizaţi Metfogammai 1000 conform prescripţiei medicului dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă încetaţi să luaţi Metfogamma 1000

întreruperea tratamentului poate determina o creştere necontrolată a glicemiei şi în timp pot să apară complicaţii ale diabetului zaharat, inclusiv afecţiuni oculare, renale şi vasculare.

 

2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Metfogammat 1000 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele

La începutul tratamentului, la aproximativ 5-20% dintre pacienţii trataţi apar reacţii adverse gastrointestinale cum sunt greaţă, vărsături, dureri abdominale, flatulenţă, scădere ponderală, diaree şi gust metalic. în general, nu este necesară întreruperea tratamentului, deoarece aceste tulburări dispar chiar dacă doza nu este modificată. Di- areea persistentă dispare la întreruperea tratamentului. Prin creşterea progresivă a dozelor şi administrarea de Metfogamma 1000 in timpul meselor, frecvenţa şi severitatea tulburărilor gastro-intestinale pot fi diminuate.

Ocazional poate apare cefalee, vertij, si fatigabilitate.

în cazuri foarte rare se pot produce reacţii de hipersensibilitate cutanate.

în cazuri izolate, datorită scăderii absorbţiei vitaminei B12 Şi a acidului folie, pot să apară tulburări ale hematopoiezei sub formă de anemie megaloblastică. De aceea, în tim­pul tratamentului cu Metfogamma 1000 trebuie efectuată anual o hemogramă. Dacă hemograma evidenţiază tulburări ale tabloului sanguin, poate fi necesară administrarea suplimentară de vitamina B12.

în cazuri rare, tratamentul cu Metfogamma 1000 poate determina apariţia acidozei lactice, care poate fi ameninţătoare de viaţă (de exemplu, determină apariţia comei). în 50% din cazuri o acidoză lactică determinată de clorhidratul de metformină poate duce la deces. Cauzele acidozei lactice pot fi, pe lângă supradozaj şi insuficienţa hepatică şi renală, consumul de alcool etilic, apariţia altor boli care afectează metabolismul oxidativ (cum sunt insuficienţa cardiacă, infecţiile severe sau stările catabolice), pre­cum şi interacţiunile cu alte produse medicamentoase. Simptomele de debut ale acidozei lactice pot fi similare cu cele determinate de reacţiile adverse ale clorhidratului de metformină asupra tractului gastro-intestinal: greaţă, vărsături, diaree şi dureri abdominale. Tabloul clinic complet incluzând dureri şi crampe musculare, hiperventilaţie, obnubilare şi comă, poate să se instaleze în câteva ore.

 

în cazuri excepţionale, tratamentul concomitent cu sulfonilureice poate determina hipoglicemie. Manifestările clinice ale hipoglicemiei sunt: transpiraţie bruscă, tremor, palpitaţii, agitaţie, bulimie, parestezii la nivelul cavităţii bucale, paloare, cefalee, insomnie, tulburări de somn, anxietate, tulburări de coordonare a mişcărilor, iritabilitate, depresie. Dacă hipoglicemia persistă, pacientul poate să-şi piardă conştienţa.

 

Frecvent: Modificări de gust Tulburări hepatobiliareAnomalii ale testelor de funcţionare a ficatului sau inflamaţie a ficatului (hepatită) care dispare după încetarea administrării. Date limitate arată la copii şi adolescenţi un profil similar cu al adulţilor legat de reacţii adverse.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

–          CUM SE PĂSTREAZĂ Metfogamma 1000

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Metfogamma 1000 după data de expirare înscrisă pe etichetă după abreviere folosită pentru exprimarea datei de expirare. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

–           INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Metformin 1000

Substanţa activă este clorhidratul de metformină.

Un comprimat filmat conţine 1000 mg clorhidrat de metformină corespunzător la 780 mg metformină. Celelalte componente sunt: hipromeloză (15000 CPS), povidonă, stearat de magneziu; filmul conţine: hipromeloză (5CPS), macrogol 6000, dioxid de titan (E 171).

 

Cum arată Metfogamma  1000 şi conţinutul ambalajului

Metfogamma 1000 se prezintă sub formă de comprimate filmate oblongi, cu linie mediană pe una dintre feţe şi un şanţ median pe cealaltă faţă, de culoare albă.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate filmate.

Cutie cu 8 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate filmate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Worwag Pharma GmbH & Co. KG

Calwer Str. 7, 71034 Boblingen

Germania

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close