Prospect Bydureon

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

BYDUREON 2 mg pulbere şi solvent pentru suspensie injectabilă cu eliberare prelungită

exenatidă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte să utilizaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavostră sau farmacistului.

–        Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1.        Ce este BYDUREON şi pentru ce se utilizează

2.        Înainte să utilizaţi BYDUREON

3.        Cum să utilizaţi BYDUREON

4.        Reacţii adverse posibile

5.        Cum se păstrează BYDUREON

6.        Informaţii suplimentare

Bydureon Prospect
Bydureon Prospect

1.        CE ESTE BYDUREON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

BYDUREON este un medicament injectabil utilizat pentru a îmbunătăţi controlul glicemiei la adulţi cu diabet zaharat tip 2.

BYDUREON se utilizează cu alte medicamene antidiabetice, denumite metformin şi/sau sulfoniluree şi/sau tiazolidindione. Medicul dumneavoastră v-a prescris BYDUREON ca medicament suplimentar care să ajute la controlul glicemiei. Continuaţi să urmaţi planul dumneavoastră de alimentaţie şi exerciţii fizice.

Aveţi diabet zaharat din cauză că organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină pentru a controla nivelul zahărului din sânge sau pentru că organismul dumneavoastră nu poate să utilizeze insulina în mod corespunzător când zahărul din sânge este crescut. BYDUREON ajută organismul dumneavoastră să crească producţia de insulină când nivelul de zahăr din sânge este crescut.

2.        ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI  BYDUREON Nu utilizaţi BYDUREON

–          Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la exenatidă sau oricare dintre celelalte componente ale

BYDUREON, enumerate la punctul 6.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi BYDUREON

–        Atunci  când  îl  utilizaţi  în  asociere  cu  o  sulfoniluree,  deoarece  se  poate  produce  scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie). Controlaţi valorile zahărului din sânge cu regularitate. Întrebaţi medicul sau farmacistul în cazul în care nu sunteţi sigur dacă vreunul din celelalte medicamente pe care le luaţi conţin o sulfoniluree.

–              BYDUREON nu trebuie utilizat dacă aveţi diabet zaharat tip 1 sau cetoacidoză diabetică.

–          BYDUREON trebuie injectat în piele şi nu în venă sau în muşchi.

–        Dacă aveţi probleme severe cu golirea stomacului (incluzând o pareză gastrică) sau cu digestia alimentelor, utilizarea BYDUREON nu este recomandată. BYDUREON încetineşte golirea stomacului, astfel că alimentele trec mai încet prin stomac.

–        Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată pancreatită (vezi pct.4).

–        Dacă  pierdeţi  rapid  în  greutate  (mai  mult  de  1,5  kg  pe  săptămână)  vorbiţi  cu  medicul dumneavoastră, deoarece acest lucru poate să vă dăuneze.

–         Experienţa  cu  BYDUREON  la  pacienţii  cu  probleme  de  rinichi  este  redusă.  Utilizarea

BYDUREON nu este recomandată dacă aveţi o boală renală severă sau faceţi dializă.

–         Nu există experienţă la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani cu BYDUREON, astfel că

utilizarea BYDUREON la acest grup de vârstă nu este recomandată.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv warfarină şi inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea BYDUREON cu insulină şi alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 care acţionează ca BYDUREON (de exemplu: liraglutida şi Byetta [cu administrare de două ori pe zi]) nu este recomandată.

Utilizarea BYDUREON împreună cu alimente şi băuturi

Utilizaţi BYDUREON în orice moment al zilei, indiferent de orarul meselor.

Sarcina şi alăptarea

Femeile cu potenţial de sarcină trebuie să utilizeze metode de contracepţie pe durata tratamentului cu BYDUREON. Nu se ştie dacă BYDUREON poate să dăuneze copilului nenăscut încă. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, credeţi că sunteţi sau plănuiţi să rămâneţi gravidă deoarece BYDUREON nu trebuie utilizat în sarcină şi cu cel puţin trei luni înainte de o sarcină.

Nu se ştie dacă BYDUREON trece în lapte. BYDUREON nu trebuie utilizat de femeile care alăptează. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Acum se mai citeste