Prospect Diaprel – Diabet Antidiabetic Oral

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

PROSPECT DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Gliclazidă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

 3. Cum să luaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este un medicament utilizat pentru reducerea concentraţiei de zahăr din sânge (antidiabetic oral aparţinând grupei sulfonilureelor). DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este utilizat în anumite forme de diabet (diabetul zaharat de tip 2) la adulţi, atunci când dieta, exerciţiile fizice şi scăderea în greutate nu au efectul dorit în menţinerea concentraţiei de zahăr din sânge în limitele valorilor normale.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată Nu luaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gliclazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată, la alte medicamente din aceeaşi grupă( sulfoniluree) sau la alte medicamente înrudite (sulfonamide cu efect de scădere a glicemiei);

  • dacă aveţi diabet zaharat insulino-dependent (de tip 1)

  • dacă aveţi corpi cetonici sau glucoză în urină (ceea ce poate însemna că aveţi ceto-acidoză diabetică), comă sau pre-comă diabetică;

  • dacă aveţi boli severe ale rinichilor sau ficatului;

  • dacă luaţi medicamente pentru tratamentul infecţiilor cu ciuperci (miconazol, vezi pct. “Folosirea altor medicamente”);

  • dacă alăptaţi (vezi pct. “Sarcina şi alăptarea”).

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată Trebuie să respectaţi schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră pentru a atinge valorile normale ale concentraţiei de zahăr din sânge. Aceasta înseamnă că, în afară de utilizarea

   regulată a comprimatelor, trebuie să urmaţi dieta, exerciţiile fizice şi, când este necesar, să reduceţi greutatea corporală.

   În timpul tratamentului cu gliclazidă este necesară monitorizarea concentraţiei de zahăr din sânge (şi eventual din urină), precum şi a hemoglobinei glicozilate (HbA1c).

   În primele săptămâni de tratament poate creşte riscul de concentraţii mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie), de aceea este necesară urmărirea medicală atentă.

   Hipoglicemia (concentraţii mici ale zahărului în sânge) poate să apară:

   • dacă nu serviţi mesele regulat sau dacă săriţi peste mese

   • dacă ţineţi post

   • dacă sunteţi subnutrit

   • dacă vă modificaţi dieta

   • atunci când creşteţi efortul fizic si nu adaptaţi consumul de carbohidraţi

   • atunci când consumaţi alcool etilic, mai ales combinat cu omiterea meselor

   • dacă utilizaţi şi alte medicamente sau preparate medicinale naturiste în acelaşi timp

   • dacă utilizaţi doze prea mari de gliclazidă

   • dacă aveţi anumite disfuncţii hormonale (tulburări ale funcţiei glandei tiroide, glandei pituitare sau ale cortexului glandei suprarenale)

   • dacă funcţia rinichilor sau a ficatului dumneavoastră este sever scăzută.

   Dacă aveţi concentraţii mici ale zahărului în sânge puteţi prezenta următoarele simptome: dureri de cap, senzaţie intensă de foame, greaţă, vărsături, oboseală, tulburări ale somnului, stare de nelinişte, agresivitate, lipsă a concentrării, scădere a vigilenţei şi a timpului de reacţie, depresie, confuzie, tulburări de vorbire sau de vedere, tremurături, tulburări senzoriale, ameţeli şi senzaţie de neputinţă. De asemenea, pot să apară următoarele semne şi simptome: transpiraţii, piele umedă şi rece, anxietate, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, tensiune arterială mare, dureri puternice în piept, care apar brusc şi pot să se transmită în zonele vecine (angină pectorală).

   În cazul în care concentraţia zahărului din sânge continuă să scadă, puteţi prezenta confuzie marcată (delir), convulsii, pierdere a autocontrolului, respiraţie superficială, bătăi lente ale inimii, mergând până la pierdere a conştienţei.

   În majoritatea cazurilor, simptomele de concentraţii mici ale zahărului în sânge dispar foarte repede dacă veţi consuma diferite forme de glucide, de exemplu tablete de glucoză, zahăr cubic, sucuri dulci, ceai îndulcit.

   De aceea, trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră ceva dulce (tablete de glucoză, zahăr cubic). Trebuie să reţineţi că îndulcitorii artificiali nu au efect. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital dacă administrarea de zahăr nu vă ajută sau dacă simptomele apar din nou.

   Simptomele de concentraţii mici ale zahărului în sânge pot fi uneori absente, mai puţin evidente, pot să se dezvolte mult mai lent sau chiar nu vă puteţi da seama în timp util că glicemia a scăzut. Aceasta se poate întâmpla în cazul pacienţilor vârstnici, care sunt în tratament cu diferite medicamente (de exemplu medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central sau beta-blocante).

   Dacă vă aflaţi într-o situaţie stresantă (de exemplu după un accident, intervenţie chirurgicală, febră etc.), medicul dumneavoastră vă poate trece temporar pe terapia cu insulină.

   Simptomele de concentraţii mari ale zahărului în sânge (hiperglicemie) pot să apară atunci când gliclazida nu a redus suficient glicemia, dacă nu aţi respectat schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră sau în situaţii speciale de stres. Aceste simptome pot include setea, urinările frecvente, uscăciunea gurii, uscăciunea pielii cu senzaţie de mâncărime, infecţii ale pielii şi performanţe fizice reduse.

   Dacă aceste simptome apar, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   Dacă aveţi istoric familial sau dacă aveţi o boală ereditară numită deficit de glucoză-6- fosfatdehidrogenază (G6PD) (o anomalie a celulelor roşii sanguine), poate să apară o scădere a valorii hemoglobinei şi chiar distrugerea celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

   DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi din cauza lipsei datelor.

   Folosirea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, deoarece pot interacţiona cu DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată.

   Efectul de scădere a glicemiei al gliclazidei poate fi accentuat şi pot să apară semne de hipoglicemie atunci când se administrează următoarele medicamente:

   • alte medicamente utilizate pentru tratamentul glicemiei mari (antidiabetice orale sau insulină)

   • antibiotice (de exemplu sulfonamide)

   • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau insuficienţei cardiace (beta- blocante, inhibitori ai ECA cum sunt captopril sau enalapril)

   • medicamente pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci (miconazol, fluconazol)

   • medicamente pentru tratamentul ulcerului gastric sau duodenal (antagonişti ai receptorilor H2)

   • medicamente pentru tratamentul depresiei (inhibitori de monoaminoxidază)

   • analgezice sau antireumatice (fenilbutazonă, ibuprofen)

   • medicamente care conţin alcool etilic.

    Efectul de scădere a glicemiei al gliclazidei poate fi scăzut şi poate să apară o creştere a concentraţiei zahărului în sânge dacă se administrează unul dintre următoarele medicamente:

   • medicamente pentru tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central (clorpromazină)

   • medicamente care reduc inflamaţiile (corticosteroizi)

   • medicamente pentru tratamentul astmului bronşic sau medicamente utilizate în timpul travaliului (salbutamol administrat intravenos, ritodrină şi terbutalină)

   • medicamente pentru tratamentul unor afecţiuni ale sânilor, sângerărilor menstruale abundente şi endometriozei (danazol).

   DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată poate creşte efectele medicamentelor utilizate pentru reducerea coagulării sângelui (de exemplu, warfarina).

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a începe să luaţi orice alt medicament. Dacă vă internaţi în spital, spuneţi personalului medical că sunteţi în tratament cu DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată.

   Folosirea DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată cu alimente şi băuturi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată poate fi administrat cu alimente şi băuturi nealcoolice.

   Consumul de alcool etilic nu este recomandat, deoarece poate afecta controlul diabetului zaharat într- un mod neprevăzut.

   Sarcina şi alăptarea

   DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată nu este recomandat în timpul sarcinii. Dacă vreţi să rămâneţi gravidă sau rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, pentru ca acesta să vă recomande un tratament mai adecvat.

   Nu trebuie să utilizaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată în timpul alăptării.

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Capacitatea dumneavoastră de concentrare şi de reacţie pot fi influenţate în cazul în care concentraţia zahărului în sânge este prea mică (hipoglicemie), prea mare (hiperglicemie) sau dacă apar tulburări de vedere determinate de aceste condiţii. Trebuie să ţineţi minte că vă puteţi pune în pericol pe dumneavoastră şi alte persoane (de exemplu când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje). Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce vehicule dacă:

   • aveţi episoade frecvente de concentraţii mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie)

   • aveţi puţine sau nu aveţi deloc semne ale concentraţiilor mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie).

   Informaţii importante privind unele componente ale DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

   DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ LUAŢI DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată Doze

  Luaţi întotdeauna DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

  Doza este stabilită de medic, în funcţie de concentraţiile zahărului din sânge şi, posibil, din urină. Orice modificare a factorilor externi (de exemplu scăderea în greutate, modificarea stilului de viaţă, stres) sau îmbunătăţirea controlului glicemiei poate necesita modificarea dozelor de gliclazidă.

  Doza uzuală este de o jumătate până la două comprimate (maximum 120 mg) administrate o singură dată, la micul dejun. Această doză depinde de răspunsul la tratament.

  Dacă este necesară utilizarea DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată în asociere cu metformină, inhibitori de alfa glucozidază sau insulină, medicul dumneavoastră va stabili doza adecvată pentru fiecare medicament în parte.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi impresia că efectul DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este prea puternic sau nu este suficient de puternic.

  Modul şi calea de administrare

  Administrare orală.

  Înghiţiţi jumătatea de comprimat sau comprimatele întregi, fără să le mestecaţi sau sfărâmaţi. Luaţi comprimatele cu un pahar de apă, la micul dejun (de preferat la aceeaşi oră, în fiecare zi). Trebuie întotdeauna să mâncaţi după ce luaţi comprimatele.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată Dacă aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Semnele supradozajului sunt cele care apar în cazul apariţiei concentraţiilor mici ale zahărului în sânge (hipoglicemiei) descrise la pct. 2.

  Simptomele pot fi reduse prin administrarea imediată de zahăr (4 până la 6 cuburi) sau de băuturi cu zahăr, urmată de o gustare substanţială sau de o masă. Dacă pacientul nu este conştient, adresaţi-vă imediat unui medic şi chemaţi serviciul de urgenţă. Acelaşi lucru trebuie făcut dacă cineva, de exemplu un copil, a înghiţit în mod accidental medicamentul.

  Pacienţilor inconştienţi nu trebuie să li se administreze mâncare sau băuturi.

  Asiguraţi-vă că există întotdeauna o persoană informată, care poate chema medicul în caz de urgenţă.

  Dacă uitaţi să luaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

  Este important să luaţi medicamentul în fiecare zi, astfel încât tratamentul să acţioneze eficient. Totuşi, dacă aţi uitat să luaţi o doză de DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă încetaţi să luaţi DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

  Deoarece tratamentul pentru diabet zaharat este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe administrarea acestui medicament. Oprirea tratamentului poate duce la creşterea concentraţiei zahărului în sânge (hiperglicemie).

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

  Reacţia adversă cel mai frecvent observată este scăderea concentraţiei zahărului din sânge (hipoglicemia). Pentru semne şi simptome vedeţi pct. “Aveţi grijă deosebită”.

  Dacă aceste simptome nu sunt tratate, pot duce la somnolenţă, pierdere a conştienţei sau chiar comă. Dacă un episod hipoglicemic este sever sau prelungit, chiar dacă este controlat temporar prin ingestia de zahăr, trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală.

  T ulburări ale ficatului

  Au fost raportări izolate de funcţionare anormală a ficatului, care poate produce colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor (icter). Dacă vi se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. În general, simptomele dispar la întreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastră va decide dacă tratamentul trebuie întrerupt.

  Afecţiuni ale pielii

  Au fost raportate reacţii la nivelul pielii, cum sunt erupţii trecătoare, înroşire, mâncărimi, urticarie. De asemenea, pot să apară reacţii severe la nivelul pielii.

  T ulburări ale sângelui

  Au fost raportate scăderi ale numărului de celule din sânge (de exemplu trombocite, celule roşii şi celule albe) care pot cauza paloare, sângerări prelungite, vânătăi, dureri în gât, febră. De obicei, aceste simptome dispar la întreruperea tratamentului.

  Tulburări digestive

  Pot să apară dureri abdominale, greaţă, vărsături, indigestie, diaree sau constipaţie. Aceste efecte sunt mai reduse atunci când DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este administrat în timpul mesei, conform recomandărilor.

  Tulburări de vedere

  Vederea dumneavoastră poate fi influenţată pentru scurt timp, mai ales la începutul tratamentului, din cauza modificării valorilor glicemiei.

  În timpul tratamentului cu sulfoniluree au fost descrise cazuri de modificări severe ale numărului de celule sanguine, precum şi inflamaţii alergice la nivelul pereţilor vaselor de sânge. Au fost observate simptome de afecţiuni ale ficatului (de exemplu icter) care, în majoritatea cazurilor, dispar după întreruperea administrării sulfonilureelor, dar care, în situaţii izolate, pot duce la insuficienţă hepatică care poate pune viaţa în pericol.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  A nu se utiliza DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Acest medicament un necesită condiţii speciale de păstrare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Substanţa activă este gliclazida. Un comprimat cu eliberare modificată conţine gliclazidă 60 mg. Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, maltodextrină, hipromeloză, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arată DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată şi conţinutul ambalajului

DIAPREL MR 60 mg sunt comprimate alungite, de culoare albă, cu o linie mediană şi marcate cu

„DIA 60” pe ambele feţe.

Comprimatele sunt disponibile în blistere ambalate în cutii care conţin 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 56, 60,

84, 90, 100, 112, 120, 180 sau 500 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Les Laboratoires Servier 22 rue Garnier92200 Neuilly sur Seine Franţa

Producători

Les Laboratoires Servier Industrie 905 route de Saran

45520 Gidy Franţa

sau

Servier (Ireland) Industries Ltd. Gorey Road,

Arklow – Co.Wicklow Irlanda

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria DIAMICRON MR 60 mg

Belgia UNI DIAMICRON 60 mg

Bulgaria DIAPREL MR 60 mg

Cipru DIAMICRON MR 60 mg

Republica Cehă DIAPREL MR 60 mg

Danemarca DIAMICRON UNO 60 mg

Estonia DIAPREL MR 60 mg

Franţa DIAMICRON 60 mg

Germania DIAMICRON UNO 60 mg

Grecia DIAMICRON MR 60 mg

Ungaria DIAPREL MR 60 mg

Islanda DIAMICRON UNO 60 mgIrlanda DIAMICRON MR 60 mg

Italia DIAMICRON 60 mg

Letonia DIAPREL MR 60 mg

Lituania DIAPREL MR 60 mg

Luxemburg DIAMICRON 60 mg

Malta DIAMICRON MR 60 mg

Olanda DIAMICRON MR 60 mg

Polonia DIAPREL MRPortugalia DIAMICRON LM 60 mg

România DIAPREL MR 60 mg

Republica Slovacia DIAPREL MR 60 mg

Slovenia DIAPREL MR 60 mg

Spania DIAMICRON 60 mg

Marea Britanie DIAMICRON 60 mg MR

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2009.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close