Prospect Novonorm

PROSPECT pentru utilizator

NovoNorm Prospect

1 mg comprimate

Repaglinidă

2. Ce trebuie să ştiţi despre NovoNorm

Medicul va discuta cu dumneavoastră şi vă va explica avantajele şi riscurile tratamentului cu NovoNorm.

Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect înainte de a începe să folosiţi NovoNorm. Dacă aveţi întrebări supli­mentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacis­tului pentru a obţine mai multe infor­maţii.

3. Ce este NovoNorm ?

Substanţa activă şi excipienţii

Substanţa activă este repaglinida. De asemenea, NovoNorm conţine urmă­toarele componente: celuloză micro­cristalină (E460), hidrogenofosfat de calciu anhidru, amidon de porumb, polacrilin potasic, povidonă, glicerol 85%, stearat de magneziu, meglumină, poloxamer, oxid galben de fer (E172).

Grupa farmacoterapeutică

NovoNorm este un antidiabetic oral.

 

NOVONORM PROSPECT
NOVONORM PROSPECT

 De ce vi s-a prescris NovoNorm ?

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală în care pancreasul nu produce sufi­cientă insulină pentru a controla nivelul glucozei din sângele dumneavoastră.

De asemenea, diabetul zaharat de tip 2 este cunoscut ca diabet zaharat insulino independent (DZII) sau diabet zaharat cu debut la maturitate. NovoNorm vă ajută pancreasul să pro­ducă mai multă insulină la mese şi este folosit pentru a vă controla diabetul zaharat. Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 cu NovoNorm este o com­pletare a dietei şi exerciţiului fizic. Tratamentul cu NovoNorm trebuie început dacă dieta, exerciţiul fizic şi scăderea în greutate singure nu au reuşit să controleze (sau să reducă) val­orile glucozei din sângele dumneavoas­tră. De asemenea, NovoNorm poate fi administrat în asociere cu metformină.

 

4.  înainte de a utiliza NovoNorm

NovoNorm nu trebuie utilizat dacă:

1               Vi s-a spus că sunteţi alergic la repaglinidă (substanţa activă din NovoNorm) sau la oricare alt compo­nent din NovoNorm

2               Aveţi diabet zaharat de tip 1 (diabet zaharat insulino-dependent)

3               Aveţi cetoacidoză diabetică

4               Aveţi vârsta sub 12 ani

5               Aveţi o afecţiune hepatică severă

6               Folosiţi gemfibrozil (un medicament hipolipidemiant) deoarece acesta poate produce un efect mai intens şi mai prelungit al NovoNorm; vă rugăm să informaţi medicul dum­neavoastră dacă folosiţi gemfibrozil

 

Asiguraţi-vă că aţi informat medicul dacă:

Aveţi afecţiuni hepatice sau renale

Sunteţi programat pentru o inter­venţie chirurgicală majoră sau aţi avut recent o boală sau o infecţie gravă

în aceste cazuri se poate pierde con­trolul asupra diabetului zaharat.

Dacă vă încadraţi într-una dintre situaţi­ile de mai sus, s-ar putea ca NovoNorm să nu fie potrivit pentru dumneavoas­tră. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

 

Sarcina

NovoNorm nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă sau doriţi să deveniţi.

Alăptarea

NovoNorm nu trebuie utilizat dacă alăptaţi.

 

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

Vă sfătuim să luaţi măsuri de precauţie pentru a evita hipoglicemia în timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utila­jelor. Acest lucru este important în special dacă simptomele de avertizare a hipoglicemiei sunt reduse sau absente sau dacă aveţi episoade frecvente de hipoglicemie. în aceste circumstanţe, oportunitatea de a con­duce vehicule sau de a folosi utilaje trebuie reconsiderată.

 

Acum se mai citeste