Prospect Lexotan

Lexotan

comprimate 3 mg

Bromazepam

Compoziţia

Substanţa activă: bromazepam Comprimate 3 mg

Excipienţi: celuloză microcristalină, lactoză, stearat de magneziu, talc, lac de eritrozin-aluminiu (E127).

Forma farmaceutică

Comprimate a 3 mg

Grupa farmacoterapeutică

Face parte din clasa benzodiazepinelor, utilizat în principal ca anxiolitic.

La doze mici Lexotan reduce selectiv starea de tensiune şi anxietate.

La doze mari acţionează ca miorelaxant şi sedativ.

Prospect  Lexotan
Prospect Lexotan

Indicaţii

Anxietate, stare de tensiune şi alte tulburări somatice sau psihice asociate sindromului anxios.

Ca tratament auxiliar în tratamentul anxietăţii sau excitaţiei asociate tulburărilor psihice, ca schizofrenia şi tulburările de dispoziţie.

Benzodiazepinele sunt indicate numai când tulburările sunt severe, duc la invaliditate sau provoacă suferinţă pacientului.

Contraindicaţii

Lexotan nu se administrează la pacienţii cu hipersensibili­tate cunoscută la benzodiazepine, insuficienţă respiratorie severă, insuficienţă hepatică severă (benzodiazepinele nu sunt indicate în tratarea pacienţilor cu insuficienţă hepatică severă pentru că pot cauza encefalopatii) sau cu sindromul “sleep apnea”.

Precauţii

Dependenţa

Utilizarea benzodiazepinelor sau a agenţilor înrudiţi poate duce la dezvoltarea de dependenţă fizică sau psihică la aceste produse. Riscul dezvoltării de dependenţă creşte cu doza şi durata tratamentului şi este de asemenea mai mare la pacienţii predispuşi, cu istoric în consumul de alcool şi medicamente.

Sindromul de sevraj

După instalarea dependenţei fizice, întreruperea tratamen­tului va fi însoţită de simptome de sevraj. Acestea pot fi dureri de cap, dureri musculare, stare de anxietate, stare de tensiune, agitaţie, confuzie şi iritabilitate, în cazurile severe se pot manifesta următoarele simptome: derealizare, depersonalizare, hiperacuzie, amorţeală şi furnicături la extremităţi, fotofobie hipersensibilitate la zgomot şi contact fizic, halucinaţii sau crize de epilepsie.

La întreruperea tratamentului poate să apară un sindrom trecător, cu simptomele care au condus la începerea trata­mentului cu Lexotan, dar într-o formă accentuată. Acesta poate fi însoţit şi de alte reacţii ca dispoziţie schimbătoare, anxietate, tulburări de somn şi agitaţie.

Pentru că riscul manifestării fenomenului de sevraj sau a celui de rebound este mai mare la întreruperea bruscă a tratamen­tului, se recomandă ca dozele să fie reduse progresiv. Amnezia

Benzodiazepinele pot induce amnezie anterogradă. Amne­zia anterogradă poate să apară la utilizarea de doze mari (dovedit la 6 mg); riscul creşte la doze mai mari.

Durata tratamentului

Este util ca pacientul să fie informat la începerea tratamen­tului că acesta va fi de durată limitată şi să i se explice cum trebuie reduse progresiv dozele. Este de asemenea impor­tant ca pacientul să ştie de posibilitatea manifestării fenome­nului de rebound la întreruperea tratamentului.

Atunci când se utilizează benzodiazepine, la schimbarea cu o benzodiazepină cu timp de eliminare mult mâi mic, se poate dezvolta fenomenul de sevraj.

Acum se mai citeste

Leave a Reply