Prospect Anxiar

Sharing

Prospect Anxiar 

1 mg comprimate

compoziţia

Un comprimat conţine lorazepam 1 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, celuloză microcristalina, croscarmeloza sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

grupa farmacoterapeutică: anxiolitice, derivaţi benzodiazepinici.

Indicaţii terapeutice

Anxiar 1 mg este indicat pentru:

– tratamentul stărilor de anxietate reactivă asociate nevrozelor sau unor afecţiuni somatice; crize de anxietate;

– profilaxia şi tratamentul delirium tremens;

– tratamentul sindromului de abstinenţă la alcool. Accesul de panică nu reprezintă o indicaţie terapeutică.

 

contraindicaţii

Hipersensibilitate la lorazepam, la alte benzodiazepine sau la oricare dintre excipienţii produsului, insuficienţă res­piratorie gravă, sindrom de apnee în somn, insuficienţă hepatică gravă (risc de encefalopatie).

 

Anxiar Prospect
Anxiar Prospect

precauţii

Anumite efecte ale benzodiazepinelor se pot modifica în timpul administrării de lungă durată, datorită dezvoltării toleranţei.

Toate tratamentele cu benzodiazepine, mai ales în cazul utilizării prelungite, pot produce dependentă psihică şi fizică.

Anumiţi factori par să favorizeze dezvoltarea dependenţei:

– durata lungă a tratamentului;

– doza mare;

– existenţa în antecedente a altor stări de dependenţă medicamentoasă sau nu, inclusiv la alcool.

La întreruperea tratamentului poate să apară sindrom de abstinenţă. Anumite manifestări sunt frecvente şi aparent banale: insomnie, cefalee, anxietate marcată, mialgii, tensiune musculară, iritabilitate. Alte manifestări sunt mai rare: agitaţie. stări confuzive. sensibilitate exacerbată la diverşi stimuli (zgomot, lumină), depersonalizare, halucinaţii, convulsii.

Manifestările sindromului de abstinenţă pot să apară în cateva zile după întreruperea tratamentului. Asocierea mai multor benzodiazepine, indiferent de indicaţia terapeutică (anxiolitice sau hipnotice), poate creşte riscul de dependenţă.

De asemenea, după întreruperea administrării poate să apară rebound, manifestat prin exacerbarea anxietăţii care a necesitat instituirea tratamentului. In orele următoare administrăni brazepamului poate să apară amnezie anterogradă. La anumite persoane, ben- zodiazepinele pot provoca reacţii parodoxale îndeosebi la copii şi varstnici: agitaţie, agresivitate eitabiiitate, ten­siune psihică, tulburări ale stării de conştientă tulburări de comportament, acte automaie amnezice: acestea impun întreruperea tratamentului. în afară ae necesitatea

scăderii progresive a dozelor, pacienţii trebuie avertizaţi de posibilitatea apariţiei fenomenului de rebound. Benzodiazepinele nu se utilizează în tratamentul tulburărilor psihotice şi nici al depresiei, care poate fi mascată în cazul utilizării în monoterapie. în cazul existenţei în antecedente a dependenţei la alcool, medicamente sau alte substanţe, utilizarea lora – zepamului trebuie făcută cu mare prudenţă. Deoarece administrarea benzodiazepinelor agravează simptomele miasteniei gravis, la pacienţii cu această afecţiune se recomandă utilizarea benzodiazepinelor numai dacă este absolut necesar şi sub supraveghere atentă.

 

interacţiuni

Asocieri nerecomandate, cu:

– etanol – potenţarea efectului sedativ al benzodiazepine­lor; alterarea vigilenţei poate face periculoasă condu­cerea de vehicule sau folosirea de utilaje.

Asocieri de avut în vedere, cu:

– alte deprimante ale sistemului nervos central (analgezice şi antitusive opioide – inclusiv metadonă, barbiturice, antidepresive sedative, antihistaminice H | cu efect seda­tiv, alte anxiolitice, neuroleptice, clionidină şi substanţe înrudite) – creşterea efectului deprimant central poate avea consecinţe importante, îndeosebi în cazul conducerii de vehicule sau folosirii de utilaje;

– clozapină – risc crescut de colaps cu stop respirator şi/sau cardiac.

 

atenţionări speciale

La pacienţii cu insuficienţă respiratorie, trebuie avut în vedere efectul deprimant respirator al benzodiazepinelor (anxietatea şi agitaţia pot reprezenta semne de decom­pensate ale funcţiei respiratorii şi necesită internarea într-o unitate de terapie intensivă). Copii

La copii, este necesară evaluarea foarte atentă a ra­portului risc potenţial/beneficiu terapeutic înainte de prescrierea medicamentului; administrarea se va face pe perioade cat mai scurte posibil.

 

Sarcina şi alăptarea

Studiile efectuate la animale au arătat că unele benzodi­azepine au efecte teratogene.

In clinică, pentru unele dintre benzodiazepine s-a evocat un risc de malformaţii congenitale. Acest risc nu a fost confirmat de studiile epidemiologice ulterioare. Administrarea de lorazepam în doze mari în ultimul trimes­tru de sarcină poate provoca hipotonie şi detresă respi­ratorie b nou-născut imediat după naştere.După cateva zile – săptămani de la naştere, poate să apară sindrom de abstinenţă la nou-născut.

Ca urmare, benzodiazepinele nu trebuie utilizate în tim­pul primului trimestru de sarcină decat dacă este absolut necesar.

In ultimul trimestru de sarcină este necesară evitarea uti –

lizarii de doze mari de benzodiazepine. Administrarea benzodiazepinelor la mamele care alăptează poate provoca efecte sedafive (letargie, scăderea tonusului) la sugari. Administrarea produsului este contraindicată în perioada de alăptare; dacă uti­lizarea medicamentului este absolut necesară, trebuie întreruptă alăptarea.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrarea lorazepamului este contraindicată la

conducătorii de vehicule şi la cei care folosesc utilaje.

 

DOZE Şl MOD DE ADMINISTRARE

Pentru toate indicaţiile terapeutice, tratamentul trebuie

început cu cea mai mică doză eficace, iar doza maximă

recomandată nu trebuie depăşită.

Adulţi:

– prima zi de tratament – se recomandă administrarea a cate V2 comprimat Anxiar® 1 mg (0,5 mg lorazepam) dimineaţa şi la pranz şi un comprimat Anxiar® I mg

(1 mg lorazepam) seara;

– zilele următoare – doza va fi ajustată treptat în funcţie de evoluţia clinică; doza uzuală este de 2 – 4 comprimate Anxiar® 1 mg (2 – 4 mg lorazepam) pe zi. în cazuri grave pot fi necesare doze mai mari.

Copii peste 6 ani, varstnici, pacienţi cu insuficienţă renală, pacienţi cu insuficienţă hepatică: se recomandă utilizarea unei doze mai mici decat cea de la adulţi, de exemplu jumătate din doza uzuala. Durata tratamentului trebuie să fie cat mai scurtă posibil. Indicaţia terapeutici trebuie reevaluată regulat, mai ales în cazul absenţei simptomelor. La majoritatea pacienţilor, durata totală a tratamentului nu trebuie sa depăşească 8-12 săptămani, incluzand perioada de scădere a dozei. în anumite cazuri, poate fi necesară prelungirea tratamentului. Aceasta obligă la evaluarea precisă şi repetată a stării clinice a pacientului. Stări de anxietate reactivă asociate nevrozelor sau unor afecţiuni somatice: 4-12 săptămani, incluzand şi perioa­da de scădere a dozei. Crize de anxietate: tratament de scurtă durată. Profilaxia şi tratamentul delirium tremens: cateva zile. Sindrom de abstinenţă la alcool: 3 – 6 săptămani, întreruperea tratamentului trebuie efectuată treptat, cu scăderea dozelor pe parcursul mai multor săptămani. Această formă farmaceutică nu este adecvată administrării la copii sub 6 ani. REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse care apar în timpul administrării loraze­pamului sunt dependente de doza administrată şi sensi­bilitatea individuală:

– stare ebrioasă;

– astenie, scăderea vigilenţei, somnolenţă (îndeosebi la varstnici);

– hipotonie musculară.

De asemenea, pot să apară:

– amnezie anterogradă;

– reacţii paradoxale la anumiţi pacienţi – agitaţie, agresivi­tate, iritabilitate, tensiune, tulburări ale stării de conştientă, tulburări de comportament, acte automate amnezice;

– dependenţă psihică şi fizică, chiar la doze terapeutice, cu sindrom de abstinenţă sau de rebound după întreru­perea tratamentului;

– erupţii cutanate, pruriginoase sau nu;

– modificări ale libidoului; -deprimarea respiraţiei. SUPRADOZAJ

în cazul ingerării unor doze foarte mari, semnele de supradozaj se manifestă îndeosebi prin somn profund mergand pană la comă, în funcţie de doză. în cazurile uşoare apar semne de confuzie mentală şi letargie. Cazurile mai grave se manifestă prin: ataxie, hipotonie, hipotensiune arterială, deprimare respiratorie, foarte rar deces.

Prognosticul este favorabil, în absenţa asocierii cu alte deprimante centrale şi cu condiţia instituirii tratamentului adecvat.

în cazul în care de la ingestia dozelor foarte mari de lorazepam a trecut mai puţin de o oră, se recomandă in­ducerea vărsăturilor, dacă pacientul este conştient; în caz contrar, se recomandă lavaj gastric, Dacă a trecut mai mult de o oră de la ingestie, se administrează cărbune activat pentru reducerea absorbţiei. Administrarea flumazenilului poate fi utila pentru diag­nosticul şi/sau tratamentul supradozajului accidental sau intentionat cu benzodiazepine.

 

PĂSTRARE

A nu se utiliza după data expirării înscrisă pe ambalaj. Produsul se păstrează la temperaturi sub 25 °C, în am­balajul original.

A nu se lăsa la îndemana copiilor. AMBALAJ

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC conţinand cate 25

comprimate.

PRODUCĂTOR

GEDEON RICHTER ROMaNIA S.A., Targu – Mureş DEŢINĂTORUL AUTORIZATEI DE PUNERE PE PIAŢĂ GEDEON RICHTER ROMaNIA S.A. Str. Cuza Vodă nr. 99-105, Targu – Mureş, Romania DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A PROSPECTULUI: septembrie 2004

însoţiţi orice reclamaţie cu numarul de serie _ înscris pe cutie sau pe blister.

 

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Anxiar
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!