Prospect Stilnox

Sharing

Stilnox ® 10 mg comprimate filmate

Tartrat de zolpidem

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să

luaţi acest medicament.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dum­neavoastră sau farmacistului.
  • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

stilnox prospect
stilnox prospect

în acest prospect găsiţi:

1. Ce este Stilnox 10 mg şi pentru ce se utilizează

2. înainte să luaţi Stilnox 10 mg

3. Cum să luaţi Stilnox 10 mg

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Stilnox 10 mg

6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE STILNOX 10 mg Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Stilnox 10 mg face parte din grupa medicamentelor denumite hipnotice şi sedative.

Acest medicament este înrudit cu benzodiazepinele. Stilnox 10 mg este recomandat pentru tratamentul insomniei.

 

2.ÎNAINTE SĂ LUAŢI STILNOX 10 mg Nu luaţi Stilnox 10 mg

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la zolpidem sau la oricare dintre celelalte componente ale Stilnox 10 mg.
  • dacă suferiţi de insuficienţă respiratorie, acută şi/sau severă.
  • dacă suferiţi de sindrom de apnee în somn (întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului).
  • dacă suferiţi de insuficienţă hepatică severă.
  • dacă suferiţi de miastenia gravis (afecţiune caracterizată prin oboseală musculară excesivă).
  • dacă aveţi vârsta sub 18 ani, deoarece siguranţa şi eficacitatea zolpidemului la acest grup de pacienţi nu au fost stabilite încă.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Stilnox 10 mg

Dacă observaţi, după utilizări repetate, că eficacitatea medicamentului scade, nu creşteţi doza.

Dacă utilizaţi medicamentul timp îndelungat, poate să apară dependenţă fizică şi psihică. Apariţia dependenţei pare să fie favorizată de diverşi factori: durata tratamentului, doză, antecedente de tulburări psihice, de dependenţă medicamentoasa sau non-medicamentoasă, inclusivalcoolică. Dependenţa poate să apară chiar şi în absenţa acestor factori favorizanţi. Pentru mai multe informaţii, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă întrerupeţi brusc acest tratament, poate să apară sindromul de abstinenţă. Acesta apare în câteva ore sau în câteva zile şi constă în semne cum sunt anxietate marcată, insomnie, dureri musculare, dar se pot observa şi agitaţie, iritabilitate, dureri de cap, amorţeli sau furnicături la nivelul extremităţilor, sensibilitate anormală la zgomote, la lumină sau la atingere, depersonalizare, derealizare, halucinaţii şi convulsii etc. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre întreruperea tratamentului.

Scăderea progresivă a dozelor şi creşterea progresivă a intervalului dintre doze reprezintă cele mai bune metode de prevenire a sindromului de abstinenţă. Cu cât aţi utilizat mai mult timp acest tratament, cu atât mai lungă va trebui sa fie această perioadă.

Chiar dacă dozele sunt scăzute progresiv, poate să apară fenomenul de rebound (insomnie). Acest fenomen nu este sever şi se manifestă printr-o

recurenţă tranzitorie a simptomelor care au dus la tratamentul iniţial.

în primele ore de la administrare, pot sa apară tulburări de memorie şi modificări ale funcţiilor psihomotorii.

Pentru a diminua aceste riscuri, medicamentul trebuie administrat chiar înainte de culcare sau atunci când sunteţi în pat (vezi pct. Cum să luaţi Stilnox 10 mg) şi în condiţiile optime pentru un somn neîntrerupt de 7-8 ore.

La unii pacienţi, medicamentul poate provoca reacţii contrare celor dorite: insomnie, coşmaruri, agitaţie, nervozitate, euforie sau iritabilitate, stare de tensiune, modificarea stării de conştienţă, chiar şi comportament potenţial periculos (agresivitate faţă de sine sau faţă de cei din jur, cu tulburări de comportament şi acte automate).

La pacienţii care au luat Stilnox şi nu erau perfect vigili, s-au raportat mers în somn şi alte tipuri de comportament asociat somnambulismului, precum: şofat în timpul somnului, pregătirea şi consumarea hranei, efectuarea de apeluri telefonice sau întreţinerea de relaţii sexuale, cu amnezia evenimentelor. Riscul apariţiei unor astfel de manifestări creşte în cazul consumului concomitent de alcool etilic, al asocierii cu alte medicamente deprimante ale sistemului nervos sau în cazul utilizării de doze mai mari decât doza maximă recomandată. Dacă aveţi impresia că dezvoltaţi astfel de manifestări, adresaţi-vă de urgenţă medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi peste 65 de ani, utilizaţi cu prudenţă Stilnox, deoarece există risc de somnolenţă şi/sau de relaxare a musculaturii, ceea ce favorizează căderile, cu consecinţe deseori grave.

Acest tratament medicamentos nu poate rezolva singur problemele legate de insomnie. Este preferabil să cereţi sfatul medicului dumneavoastră. El vă va indica un stil de viaţă care va putea favoriza somnul.

în timpul utilizării acestui medicament este necesară supraveghere medicală atentă, în special în caz de afecţiuni hepatice cronice, alcoolism şi insuficienţă respiratorie.

Insomnia poate fi corelată cu o altă tulburare la nivel fizic sau de natură psihiatrică.

Daca insomnia persista sau se agravează du pa o perioada scurta de tratament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă suferiţi de depresie nu trebuie să luaţi zolpidem. Acest medicament nu tratează depresia.

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...