Prospect Xanax 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg – Anxietate Panica Profilaxie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Xanax 

0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg

ALPRAZOLAM

Comprimate

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Xanax şi pentru ce se utilizează
 2. Inainte sa luati XANAX
 3. Cum să luaţi Xanax
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Xanax
 6. Informaţii suplimentare

 

Xanax ProspectXanax Prospect

1. CE ESTE XANAX Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Acest medicament se prezintă sub formă de comprimate ce conţin alprazolam 0,25 mg, 0,5 mg şi 1 mg. Face parte din grupul de medicamente denumite benzodiazepine, medicamente ce acţionează asupra unor substanţe de la nivelul creierului.

Xanax este folosit pentru tratamentul anxietăţii, tulburărilor anxios-depresive şi a tulburărilor de, panică, pentru profilaxie si tratament in delirium tremens si in sindromul de  abstinenţă la alcoolici.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI XANAX Nu luaţi Xanax

–     dacă sunteţi alergic Jaalprazolam, la alte medicamente înrudite (benzodiazepine) sau la oricare dintre

–     excipienţi medicamentului,

–     dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă,

–     dacă suferiţi de sindromul de apnee în somn,

–     dacă aveţi insuficienţă hepatică severă (risc de encefalopatie),

–     dacă suferiţi de miastenia gravis.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xanax

–     dacă suferiţi de boli de ficat sau rinichi,

–     dacă aţi suferit de alcoolism sau toxicomanie,

–     dacă suferiţi de depresie sau aţi manifestat tendinţe de sinucidere, suferiţi de manie, boală bipolară sau alte tulburări psihice (cu excepţia anxietăţii sau tulburărilor de panică),

–     dacă suferiţi de glaucom cu unghi îngust,–     dacă suferiţi de astm bronşic, bronşită, emfizem pulmonar sau alte boli respiratorii, .

–     dacă sunteţi în tratament cu ketoconazol, itraconazol sau alte medicamente dîn grupul azolilor (utilizate pentru tratamentul infecţiilor micotice)

Dacă vă aflaţi în oricare din situaţiile mai sus menţionate, medicul dumneavoastră va stabili doza de Xanax individual şi veţi necesita o supraveghere medicală atentă în timpul tratamentului.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente, dacă sunt utilizate în acelaşi timp cu Xanax, pot influenţa acţiunea Xanax sau Xanax poate influenţa acţiunea acestora. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

–     antipsihotice (utilizate în tratamentul unor boli psihice),

–     hipnotice (utilizate în tratamentul,insqmniei),

–     alte anxiolitice,

–     analgezice de tip morfinic (utilizate pentru ameliorarea durerii moderat-severe),

–     anticonvulsivante (utilizate în tratamentul epilepsiei)

–     antihistaminice cu efect sedativ (utilizate în tratamentul alergiilor)

–     alte antidepresive, cum sunt nefazodona, fluvoxamina sau fluoxetina,

–       cimetidină (utilizată pentru tratamentul ulcerului gastric)

–       propoxifen (utilizat pentru ameliorarea durerii),

–       contraceptive orale,

–       diltiazem (folosit pentru tratamentul anumitor boli de inimă)

–       antibiotice macrolide, cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infecţii bacteriene)

–       ritonavir (folosit pentru tratamentul infecţiilor cu HIV)

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alt medicament, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Xanax cu alimente şi băuturi

Xanax poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

în timpul tratamentului cu Xanax, nu consumaţi băuturi alcoolice.

 

Sarcina

Xanax nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Xanax, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza orice medicament în timpul sarcinii.

Alăptarea

în timpul tratamentului cu Xanax nu trebuie să alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza orice medicament în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Se recomandă prudenţă în cazul conducerii de vehicule, al folosirii de utilaje sau dacă trebuie să desfăşuraţi alte activităţi care implică riscuri, deoarece Xanax poate produce somnolenţă şi ameţeli. Dacă observaţi apariţia somnolenţei sau ameţelilor, nu participaţi la astfel de activităţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Xanax

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI XANAX

întotdeauna luaţi Xanax exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă aveţi impresia că efectul Xanax este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Adulti

Anxietate

Doza iniţială recomandată este de 0,75-1,5 mg alprazolam, administrată divizat în 3 prize pe zi. Doza zilnică recomandată poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi 4 mg alprazolam pe zi, divizată în mai multe prize.

Stări de anxietate asociate cu depresie

Doza iniţială recomandată este de 1,5 mg alprazolam, administrată divizat în 3 prize pe zi. Doza de întreţinere poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizată în mai multe prize.

Tulburările de panică

Doza iniţială recomandată este de 0,5-1 mg alprazolam, administrată oral seara la culcare, sau de 0,5 mg de trei ori pe zi. Doza de întreţinere se ajustează în funcţie de răspunsul pacientului. Creşterile nu trebuie să depăşească 1 mg alprazolam la 3-4 zile.

Studiile clinice au arătat că doza medie zilnică este de 6 ±2 mg. în mod excepţional, un număr redus de pacienţi a necesitat doze de 10 mg/zi.

Pacienţi vârstnici sau debilitaţi

Doza obişnuită pentru începerea tratamentului este de 0,5-0,75 mg pe zi, administrată divizat în 2-3 prize. Dacă este necesar, medicul poate decide să crească lent doza zilnică, în funcţie de situaţie, medicul poate decide diferite doze.

Copii cu vârsta sub 18 aniNu se administrează Xanax la copii cu vârsta sub 18 ani.

Urmaţi tratamentul cu Xanax pe toată durata indicată de medic. Tratamentul în stările de anxietate trebuie să fie cât mai scurt posibil. în general, durata totală a tratamentului nu trebuie să depăşească 8-12 săptămâni, incluzând şi perioada de scădere progresivă a dozei. în unele cazuri este necesară prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luată numai după reevaluarea stărikdumneavoastră de către medicul specialist.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Xanax

Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenţă, ameţeli, stare de confuzie, rărirea bătăilor inimii, respiraţie dificilă, tulburări de mers şi de vorbire şi stare de inconştienţă.

Dacă luaţi mai multe comprimate decât v-a fost prescris (sau dacă altcineva ia medicamentul dumneavoastră) solicitaţi imediat consult medical sau adresaţi-vă imediat celei mai apropriate unităţi medicale. Luaţi cu dumneavoastră şi pospectul sau eventualele comprimate rămase. Alprazolamul poate determina obişnuinţă. Puteţi deveni dependent fizic şi psihic de medicament. Nu luaţi mai multe comprimate decât vi s-au prescris şi nici nu prelungiţi durata tratamentului mai mult decât v-a recomandat medicul.

Dacă uitaţi să luaţi Xanax

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea dozâ cât de curând vă amintiţi.-Dacă deja este momentul să luaţi următoarea doză, nu mai încercaţi sa recuperaţi doza omisă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Precizări, dacă este cazul, privind riscurile întreruperii tratamentului cu Xanax

Luaţi Xanax pe toată durata recomandată de medic. Nu opriţi tratamentul şi nu scădeţi doza fără a întreba mai întâi medicul.. Dacă după câteva săptămâni tratamentul este brusc întrerupt sau dacă dozele sunt scăzute prea brusc, pot apărea modificări de comportament, insomnie, crampe, vărsături, transpiraţii, tremurături, convulsii sau crize epileptice. De asemenea, la pacienţii suferind de stres post-traumatic, la întreruperea tratamentului pot apărea iritabilitate, manifestări ostile sau paranoide.

 

4.REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Xanax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Atunci când apar, reacţiile adverse se manifestă, de obicei, la începutul tratamentului şi tind să dispară pe măsură ce acesta avansează sau la scăderea dozelor. Informaţi medicul dacă apare oricare din reacţiile adverse mai jos menţionate.

Cele mai frecvente reacţii adverse observate au fost: somnolenţă, dezorientare, ameţeli.

– Mai puţin frecvente sunt: vedere înceţoşată, dureri de cap, depresie, insomnie, nervozitâte/nelinişte, tremurături, modificări ale greutăţii, tulburări de memorie, lipsa coordonării mişcărilor şi alte tulburări de mişcare, greaţă, vărsături, constipaţie, diverse reacţii fa nivelul pielii, transpiraţii, uscăciunea gurii. Au mai fost raportate, în legătură cu administrarea de alprazolam, şi: contracţii involuntare, pierderea poftei de mâncare, oboseală, tulburări de vorbire, icter, slăbiciune musculară, tulburări sexuale, menstruaţii neregulate, dificultăţi la urinare, pierdere involuntară de urină sau materii fecale, modificări ale funcţiei hepatice, creşterea concentraţiei în sânge a hormonului prolactină. Creşterea tensiunii intraoculare a fost raportată rar.

Ca şi în cazul altor benzodiazepine, rar au fost raportate dificultăţi de respiraţie, stare de confuzie, halucinaţii, excitabilitate şi tulburări de comportament, constând în agitaţie, furie şi atitudine agresivă sau ostilă. în multe din aceste situaţii, pacienţii erau în tratament şi cu alte medicamente cu acţiune asupra creierului sau/şi sufereau şi de alte boli psihice. Pacienţii cu tulburări de

comportament violent sau agresiv, cei care au suferit de alcoolism sau toxicomanie sunt mai predispuşi la aceste reacţii adverse. Pacienţii cu tulburări de stres posttraumatic, în perioada de oprire a tratamentului cu alprazolam, au manifestat iritabilitate, atitudine ostilă sau alte manifestări deranjante pentru anturaj. Dacă apar următoarele reacţii adverse severe, întrerupeţi tratamentul şi solicitaţi consult medical de urgenţă: reacţii alergice (dificultăţi de respiraţie, umflarea gâtului, buzelor sau limbii, urticarie), dureri la nivelul gurii sau gâtului, îngălbenirea pielii sau a conjunctivei ochilor, erupţii pe piele, halucinaţii sau stare de confuzie intensă, tulburări de vedere.

Dacă vreuna dintre aceste reacţii adversă devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionata in acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ XANAX

Nu utilizaţi Xanax după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine XanaxXanax 0,25 mg

 • Substanţa activă: un comprimat conţine ca substanţă activă alprazolam 0,25 mg.
 • Celelalte componente sunt. lactoză anhidră, celufeză microcristalină, docusat de sodiu, benzoât de sodiu, dioxid de siliciu cotoidar anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Xanax 0,5 mg

 • Substanţa activă: un comprimat conţine ca substanţă activă alprazolam 0,5 mg.
 • Celelalte componente sunt. lactoză anhidră, celuloză microcristalină, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozină (E 127).
 • Substahţâ activă: un comprimat conţine ca substanţă activă alprazolam 1 mg.
 • Celelalte componente sunt. lactoză anhidră, celuloză microcristalină, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozină (E 127).

Cum arată Xanax şi conţinutul ambalajului

Comprimatele Xanax 0,25 mg sunt ovale, de culoare albă, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe şi imprimate cu “Upjohn 29” pe cealaltă faţă.

Comprimatele Xanax 0,5 mg sunt ovale, de culoare roz, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe şi imprimate cu “Upjohn 55” pe cealaltă faţă.

Comprimatele Xanax 1 mg sunt ovale, de culoare mov-deschis, prevăzute cu o linie mediană pe una din

feţe şi imprimate cu “Upjohn 90” pe cealaltă faţă.

Xanax este ambalat în cutii cu blistere, conţinând 30 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Pfizer Europe MAEEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie. Producători:

Pfizer Italia S.r.l., Via del Commercio, 63046 Marino del Tronto, Ascoli Piceno, Italia. Pfizer Manufacturing Belgium N.V., Rijksweg 12, 2870 Puurs, Belgia..

Data ultimei verificări a prospectului

Februarie 2006

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close