Prospect Serlift – Depresie Anxietate Panica

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Serlift

50 mg, 100 mg

Indicaţii terapeutice: Tratamentul episoadelor depresive majore inclusiv a episoadelor de anxietate. Este indicat în prevenirea  depresiei , inclusiv a simptomelor asociate anxietăţii. Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive (TOC). Tratamentul tulburării de panică cu sau fără agorafobie.

Comprimate filmate, 100 mg

 

Serlift ProspectSerlift Prospect

 

Compoziţie

Serlift  50mg

Un comprimat filmat conţine sertralină 50 mg, sub formă de clorhidrat de sertralină 55,96 mg şi excipienţi: celuloză microcristalină, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidon glicolat de sodiu, hidroxipropilceluloză, stearat de magneziu, opadry OY-S-58910 White (hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogol, talc).

Serlift 100 mg

Un comprimat filmat conţine sertralină 100 mg, sub formă de clorhidrat de sertralină 111,96 mg şi excipienţi: celuloză microcristalină, hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidon glicolat de sodiu, hidroxipropilceluloză, stearat demagneziu.opadry OY-S 58910 White (hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogol, talc).

Grupa farmacoterapeutică: antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei

 

Indicaţii terapeutice

Tratamentul episoadelor depresive majore inclusiv a episoadelor de anxietate.

Este indicat şi în prevenirea recurenţelor episoadelor iniţiale sau ulterioare de depresie, inclusiv a simptomelor asociate anxietăţii.

Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive (TOC).

Tratamentul tulburării de panică cu sau fără agorafobie.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la sertralină sau la oricare dintreexcipienţii produsului.

Copii sub 15 ani – în absenţa datelor.

Asociere cu sumatriptaff, înhibîrori de

monoaminooxidază (IMAO) neselectivi sau selectivi B.

Precauţii

Dacă la începutul tratamentului apar insomnie şi nervozitate, se justifică scăderea dozelor sau tratament simptomatic.

în caz de trecere la episod maniacal, tratamentul cu sertralină va fi întrerupt şi va fi prescris un neuroleptic sedativ.

Deşi nu au fost puse în evidenţă interacţiuni între sertralină şi alcoolul etilic, nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului.

In cazul asocierii cu medicamente ce pot determina dezechilibre electrolitice, trebuie să se ţină seama de riscul de hiponatremie, mal ales la vârstnici şi cirotici.

Interacţiuni

Asocieri contraindicate:

– IMAO neselectivi şi litiu: risc de apariţie a sindromului serotoninergic. După oprirea

tratamentului cu IMAO trebuie să se respecte un interval de 14 zile până la începutul tratamentului cu sertralină şi de cel puţin 1 săptămână de la oprirea tratamentului cu sertralină până la începutul tratamentului cu IMAO.

-IMAO selectivi B (selegilină): risc de hipertensiune arterială paroxistică şi simptome

de vasoconstricţie periferică;

-Sumatriptan: risc de hipertensiune arterială, vasoconstricţie coronariană prin sumarea efectelor serotoninergice.

Asocieri nerecomandate:

IMAO selectivi A: risc de apariţie a sindromului serotoninergic.

Asociere care necesită precauţii:

 • Anticoagulante orale: creşte riscul hemoragie
 • Carbamazepină: creştere a concentraţiilor plasmatice ale carbamazepinei, cu risc de supradozaj al acesteia;
 • Cimetidină: creştere a concentraţiilor plasmatice ale sertralinei prin inhibarea metabolizării antidepresivului.
 • Metadonă: creştere a concentraţiilor plasmatice ale metadonei, cu risc de supradozaj ai acesteia.

Atenţionări speciale

Suicid/ideaţie suicidară sau agravare a stării clinice Depresia se asociază cu creşterea riscului de ideaţie suicidară, auto-vătămare şi suicid (evenimente legate de suicid). Riscul se menţine până la apariţia unor semne consistente de remisiune.

Dată fiind posibilitatea ca situaţia să nu se amelioreze în primele săptămâni de tratament, pacienţii trebuie monitorizaţi îndeaproape, până la apariţia ameliorării.

Experienţa clinică geherală demonstrează că riscul de suicid se poate accentua în primele faze ale recuperării.

Există şi alte afecţiuni psihice pentru care se prescrie medicamentul Serlift şi care se pot şi ele asocia cu risc crescut de apariţie a unor evenimente legate de suicid.

In plus, astfel de afecţiuni pot co-exista cu tulburări depresive majore şi din această cauză tratamentul pacienţilor cu alte afecţiuni psihice trebuie să respecte aceleaşi precauţii ca şi în cazul tratamentului pacienţilor cu tulburare depresivă majoră.

Este cunoscut faptul că pacienţii cu antecedente de evenimente legate de suicid sau cei cu manifestări semnificative de ideaţie suicidară anterior iniţierii tratamentului prezintă un risc mai accentuat de ideaţie suicidară sau tentativă de suicid, trebuind să fie monitorizaţi cu atenţie pe parcursul tratamentului.

Rezultatele unei meta-analize a anumitor studii clinice controlate cu placebo efectuate cu medicamente antidepresive la pacienţii adulţi au arătat existenţa unui risc accentuat de comportament suicidar în cazul medicamentelor antidepresive comparativ cu placebo la pacienţi cu vârsta sub 25 de ani.

Terapia medicamentoasă a pacienţilor, şi mai ales a celor aflaţi în situaţie de risc accentuat, trebuie să fie însoţită de supraveghere atentă, cu precădere în etapele incipiente ale tratamentului şi după modificarea dozelor.

Pacienţilor (şi celor care îi îngrijesc) trebuie sş li se atragă atenţia cu privire la necesitatea monitorizării oricărei agravări a stării clinice, a apariţiei oricărui comportament sau ideaţii cu tentă de suicid precum şi la obligaţia de solicitare a sfatului medicului imediat după apariţia unor astfel de simptome.

în caz de insuficienţă hepatică, metabolizarea sertralinei este încetinită, de aceea trebuie reduse dozele, sau trebuie mărite intervalele intre administrări.

La pacienţii cu epilepsie curentă sau în antecedente, administrarea trebuie făcută cu prudenţă deoarece există riscul ca sertralina să scadă pragul epileptogen. La apariţia crizelor epileptice tratamentul cu sertralină trebuie întrerupt.

Sarcina şi alăptarea

în prezent nu există suficiente date despre un eventual efect malformativ sau fetotoxic al sertralinei administrate în timpul sarcinii. în consecinţă, ca măsură de precauţie, nu se recomandă utilizarea sertralinei în timpul sarcinii. Nu se cunoaşte dacă sertralina este excretată în lapte. Nu se recomandă utilizarea sertralinei în timpul alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a fofosi utilaje

Deşi la voluntarii sănătoşi nu s-a observat alterarea funcţiilor cognitive şi psihomotorii, acest medicament poate afecta capacităţile mentale şi psihice necesare conducerii vehiculelor şi folosirii utilajelor.

Doze şi mod de administrare

Doza recomandată iniţial este de 5Q mg sertralină (1 comprimat filmat Serlift 50 mg) pe zi. Această doză trebuie reevaluată după 3 săptămâni de tratament şi eventual crescută cu câte 50 mg sertralină, până ta 200 mg sertralină (4 comprimate filmate Serlift 50 mg sau 2 comprimate filmate Serlift 100 mcj) pe zi, în funcţie de răspunsul clinic. La vârstnici se vor administra aceleaşi doze sub supraveghere medicală, mai ales la începutul tratamentului şi în faza de adaptare a dozei, în caz de insuficienţă hepatică, adaptarea dozei trebuie să se facă progresiv, sub supraveghere medicală. Doza de întreţinere trebuie să fie mai mică, sau intervalele între doze, mai mari.

Mod de administrare

Serlift trebuie administrat într-o singura priză zilnică, dimineaţa sau seara, în timpul meselor.Durata tratamentului

Tratamentul cu antidepresive este simptomatic. Tratamentul unui episod depresiv se întinde pe parcursul mai multor luni (de obicei 6 luni), pentru a scădea riscul de recădere a bolii.

Tratamente psihotrope asociate

La începutul tratamentului este utilă asocierea unui tratament sedativ sau anxiolitic pentru a scădea riscul de apariţie şi de agravare a manifestărilor de angoasă.

Reacţii adverse

Reacţiile adverse apar mai ales în timpul primelor 2 săptămâni de tratament. Incidenţa lor creşte odată cu doza şi cu viteza creşterii dozei. Cele mai multe reacţii adverse diminuă odată cu ameliorarea episodului depresiv.

Pot să apară:

 • tulburări neuropsihice: somnolenţă, insomnie, oboseală, nervozitate, astenie, cefalee;
 • tulburări extrapiramidale: tremor, diskinezie
 • tulburări gastro-intestinale: greaţă, vărsături, diaree, constipaţie, uscăciunea gurii;
 • reacţii cutanate: erupţii cutanate, prurit;
 • tulburări metabolice: uşoară scădere în greutate;
 • tulburări cardiovasculare: tahicardie;
 • tulburări vizuale;
 • tulburări ale libidoului;
 • tulburări de micţiune;
 • hipersudoraţie;
 • foarte rar: sindrom serotoninergic (vezi pct. 4.5 Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni).

Au fost observate cazuri excepţionale de creştere a enzimelor hepatice.

La vârstnici a fost observată hiponatremie.

Anumite reacţii adverse sunt legate de boală în sine:

1. scăderea inhibiţiei psihomotorii, cu creşterea riscului suicidar;

2. apariţia de episoade maniacale;

3.  reactivarea delirului la pacienţii psihotici.

în timpul sau la scurt timp după încetarea tratamentului cu sertralină, s-au raportat cazuri de ideaţie suicidară şi comportamente de tip suicidar.

Supradozaj

Principalele simptome ale supradozajului sunt: oboseală, vertij, tremor al mâinilor, greaţă, somnolenţă.

PăstrareA nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A sepăstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cq 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Producător

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, România Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, România

Data ultimei verificări a prospectului

Aprilie 2008

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close