Prospect Venlafaxina – Depresie – Atacuri de Panica

-Prospect: Venlafaxină este un tratament destinat adulţilor cu depresie. Venlafaxină Actavis este totodată şi un tratament destinat adulţilor cu următoarele tulburări de anxietate: tulburare anxioasă generalizată, tulburare anxioasă socială (teamă faţă de situaţiile sociale sau evitarea acestora) şi tulburare de panică (atacuri de panică).

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Venlafaxină Actavis 37,5 mg

capsule cu eliberare prelungită

Venlafaxină

Venlafaxină Actavis 75 mg

capsule cu eliberare prelungită

Venlafaxină

Venlafaxină Actavis 150 mg capsule cu eliberare prelungită

Venlafaxină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să îl daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Venlafaxină Actavis şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Venlafaxină Actavis

  3. Cum să luaţi Venlafaxină Actavis

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Venlafaxină Actavis

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE VENLAFAXINĂ ACTAVIS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Venlafaxină Actavis face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori ai recaptării serotoninei şi norepinefrinei (INRS).

  2. Acest grup de medicamente este utilizat pentru a trata depresia şi alte probleme, cum sunt tulburările anxioase. Se consideră că persoanele care suferă de depresie şi/sau anxietate au niveluri mai mici de serotonină şi noradrenalină (norepinefrină) în creier.

  3. Modul de acţiune al antidepresivelor nu este pe deplin înţeles, dar ele pot fi benefice prin creşterea nivelurilor de serotonină şi noradrenalină din creier.

    Tratamentul corespunzător al depresiei sau al tulburărilor de anxietate este important pentru a vă ajuta să vă simţiţi mai bine. Dacă acestea nu sunt tratate, starea dumneavoastră

   ar putea persista, devenind mai gravă şi mai greu de tratat.

  4. ÎNAINTE SĂ LUAŢI VENLAFAXINĂ ACTAVIS Nu luaţi Venlafaxină Actavis

   • Dacă sunteţi alergic la venlafaxină sau la oricare dintre celelalte componente ale Venlafaxină Actavis.

   • Dacă luaţi sau aţi luat, în ultimele 14 zile, oricare din medicamentele denumite

    inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) ireversibili, care sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson. Luarea IMAO ireversibili, concomitent cu alte medicamente, inclusiv Venlafaxină Actavis, poate cauza reacţii adverse grave sau chiar care pot pune viaţa în pericol. De asemenea, trebuie să aşteptaţi cel puţin 7 zile după ce încetaţi să mai luaţi Venlafaxină Actavis înainte de a lua orice IMAO (vezi şi pct. „Sindromul serotoninergic” şi

    „Utilizarea altor medicamente”).

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Venlafaxină Actavis

   • Dacă utilizaţi alte medicamente care, luate concomitent cu Venlafaxină Actavis, poate creşte riscul de apariţie a sindromului serotoninergic (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente”)

   • Dacă aveţi probleme oculare, cum sunt unele tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).

   • Dacă aţi avut hipertensiune arterială.

   • Dacă aţi avut probleme cu inima.

   • Dacă aţi avut convulsii (accese convulsive).

   • Dacă aţi avut niveluri prea mici de sodiu în sânge (hiponatremie).

   • Dacă aveţi tendinţa de a face vânătăi sau de a sângera cu uşurinţă (istoric de tulburări de sângerare) sau dacă luaţi alte medicamente care pot creşte riscul de sângerare.

   • Dacă nivelurile colesterolului dumneavoastră cresc.

   • Dacă aţi avut în trecut manie sau tulburare bipolară (stare de supraexcitare sau euforie) sau dacă cineva din familia dumneavoastră a avut asemenea probleme.

   • Dacă aţi avut un comportament agresiv.

    Venlafaxină Actavis poate cauza o senzaţie de nelinişte sau incapacitatea de a rămâne aşezat sau nemişcat.

    Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vi se întâmplă acest lucru.

    Dacă oricare din cele de mai sus vi se aplică, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Venlafaxină Actavis.

    Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

    Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

    – Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

    Dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

    În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

    Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

    Gură uscată

    Au fost înregistrate cazuri de gură uscată la 10% dintre pacienţii trataţi cu venlafaxină. Aceasta poate creşte riscul apariţiei cariilor. Prin urmare, trebuie să acordaţi o importanţă deosebită igienei dentare.

    Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârste sub 18 ani

    În mod normal, Venlafaxină Actavis nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârste sub 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârste sub 18 ani prezintă un risc crescut de reacţii adverse, cum sunt tentativele de sinucidere, gândurile de sinucidere şi comportamentul ostil (în principal agresivitate, comportament opoziţional şi mânie) atunci când iau medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră ar putea prescrie Venlafaxină Actavis la pacienţi cu vârste sub 18 ani dacă decide că este în interesul acestora. Dacă medicul dumneavoastră a prescris Venlafaxină Actavis la un pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi acest lucru, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă oricare din simptomele prezentate mai sus apar sau se agravează la pacienţi cu vârste sub 18 ani care iau Venlafaxină Actavis. De asemenea, în acest grup de vârstă nu au fost încă demonstrate efectele de siguranţă pe termen lung ale Venlafaxină Actavis privind creşterea, maturizarea şi dezvoltarea cognitivă şi comportamentală.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

    Medicul dumneavoastră este cel care va decide dacă puteţi lua Venlafaxină Actavis împreună cu alte medicamente.

    Nu începeţi şi nu încetaţi să luaţi alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, preparate naturale sau din plante, înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

    • Inhibitorii de monoaminooxidază (IMAO: Vezi pct. „Înainte să luaţi Venlafaxină Actavis”)

    • Sindromul serotoninergic:

     Sindromul serotoninergic, o problemă care poate pune în pericol viaţa (vezi punctul „Reacţii adverse posibile”), poate apărea în cursul tratamentului cu venlafaxină, în special dacă aceasta este luată cu alte medicamente. Exemple de asemenea medicamente includ:

    • Triptani (utilizaţi pentru migrenă)

    • Medicamente pentru tratarea depresiei, de exemplu INRS, ISRS, triciclice sau medicamente care conţin litiu

    • Medicamente care conţin linezolid, un antibiotic (utilizat pentru tratarea infecţiilor)

    • Medicamente care conţin moclobemidă, un IMAO reversibil (utilizat pentru tratarea depresiei)

    • Medicamente care conţin sibutramină (utilizată pentru scăderea în greutate)

    • Medicamente care conţin tramadol (un medicament împotriva durerii)

    • Produse care conţin sunătoare (numită şi Hypericum perforatum, un preparat din plante utilizat în tratamentul depresiilor uşoare)

    • Produse care conţin triptofan (utilizate pentru tratarea problemelor cu somnul şi a depresiei)

     Semnele şi simptomele sindromului serotoninergic pot include o combinaţie a următoarelor: nelinişte, halucinaţii, pierderea coordonării, accelerarea bătăilor inimii, creşterea temperaturii corporale, modificări rapide ale tensiunii arteriale, exagerarea reflexelor, diaree, comă, greaţă, vărsături. Dacă credeţi că suferiţi de sindrom serotoninergic solicitaţi imediat asistenţă medicală.

     De asemenea, medicamentele de mai jos pot interacţiona cu Venlafaxină Actavis şi trebuie utilizate cu precauţie. În mod deosebit, este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi medicamente care conţin:

    • Ketoconazol (un medicament antifungic)

    • Haloperidol sau risperidonă (pentru tratarea problemelor de ordin psihiatric)

    • Metoprolol (un betablocant destinat tratamentului hipertensiunii arteriale şi problemelor de inimă)

    Utilizarea Venlafaxină Actavis cu alimente şi băuturi

    Venlafaxină Actavis trebuie luat cu alimente (vezi pct. 3 „CUM SĂ LUAŢI VENLAFAXINĂ ACTAVIS”).

    Trebuie să evitaţi consumul de alcool pe perioada cât luaţi Venlafaxină Actavis.

    Sarcina şi alăptarea

    Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Trebuie să folosiţi Venlafaxină Actavis numai după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră beneficiile potenţiale şi potenţialele riscuri pentru copilul dumneavoastră nenăscut.

    Dacă luaţi Venlafaxină Actavis în timp ce sunteţi gravidă, spuneţi moaşei şi/sau medicului, deoarece este posibil ca nou-născutul să aibă unele simptome la naştere. Aceste simptome apar de obicei în primele 24 de ore de la naştere. Ele includ iritabilitate, tremurături, muşchi lăsaţi (hipotonie), ţipăt constant, dificultate de a adormi, hrănirea necorespunzătoare şi probleme respiratorii.

    Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
    Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

    Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi

Cateva Tratamente Naturiste utile