Aerofagie-
Înghiţirea de aer care se acumulează în stomac, presând prin dilatarea acestuia pe diafragmă şi inimă. Aerofagia survine mai ales la fumători care înghit aer cu fumul de ţigară sau la băutorii de sifon. Aerofagia e mai mult un simptom decât o boală şi survine mai ales la oamenii nervoşi. Se tratează nervozitatea, se ia cărbune medicinal activ care absoarbe gazele şi se bea cu paiul orice lichid pentru a nu mai înghiţi aer.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: seminţe de mărar, de anason verde, de angelică, de coriandru, de chimen, fructe de badian, flori de muşeţel, frunze de tarhon, de mentă, rădăcini de lemn dulce.
Se vor lua mese la ore fixe, compuse din alimente cât mai puţine şi bine mestecate în gură.
Alimente permise: carne slabă fiartă, pâine albă, fasole verde, fructe şi legume, salată, spanac, băuturi ne îndulcite, peşte slab.
Alimente de evitat: pâine neagră, brânzeturi fermentate, miere, fasole boabe, linte, ridichi, băuturi reci sau gazoase, lichide în exces.
Alimente interzise: mazăre, linte, făinoase, produse de patiserie, băuturi dulci sau alcoolice, cafea, ceai, băuturi fermentate (bere, cidru) condimente, sifon, ape minerale.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: anason, angelică, busuioc, chimen, coada şoricelului, coriandru, lemn dulce, măghiran, mentă, muşeţel, tarhon.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă ajutând la absorbţia gazelor.
Angelică (Angelica arhanghelis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită şi se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se mai pot folosi şi seminţele-1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă, având acţiune antispastică indiferent sub care formă se foloseşte.
Busuioc (Ocinum basilicum)-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea câte 1-3 căni pe zi preferabil după mese.
Chimen (Carum carvi) 1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă ajutând la absorbţia gazelor.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) flori-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea câte 1-3 căni pe zi preferabil după mese.
Coriandru (Coriandrum sativum) 1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă ajutând la absorbţia gazelor.
Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma pentru ajutorul care-l dă în evacuarea intestinală şi pentru efectul cicatrizant.
Măghiran (Majorana hortensis)-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea câte 1-3 căni pe zi preferabil după mese.
Mentă (Mentha piperita)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea câte 1-3 căni pe zi preferabil după mese.
Muşeţel (Matricaria chamomila) flori- 2 linguriţe de flori se vor pune la 250 ml apă şi se fierb 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi câte una după fiecare masă.
Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Este un bun antiseptic şi antispastic.
-Se amestecă 40 g anason verde, 40g chimen, 50 g angelică, 40g coriandru. Din acest amestec se pune 1 lingură la 250 ml apă rece şi apoi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară, apoi se poate consuma câte 1 cană la o oră după masă.
Elixir Dacic.
Bitter din 32 de plante. Uz intern şi extern.
Produs de Dacia Plant.
Este un tonic amar, după o reţetă originală, conţinând 32 de specii de plante româneşti selecţionate cu grijă. Deşi principala sa trăsătură este efectul tonic asupra digestiei şi ficatului (dat de plantele amre9, complexitatea amestecului face ca acest preparat 100% natural să aibă efecte mult mai ample după cum vom vedea în continuare.
Acţiuni. Intern: tonic amar puternic, tonic hepatic puternic, coleretic, colagog, calculolitic, antiseptic urinar şi intestinal puternic, stimulează digestia şi eliminarea, depurativ, diuretic, antispastic, antiinflamator, laxativ uşor, detoxifiant, febrifug uşor, calmant al spasmelor digestive.
Extern: cicatrizant bun, antiseptic, regenerativ epitelial.
Indicaţii.
Intern: hepatită, icter, dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară, dispepsie, aerofagie, colecistită acută şi cronică (indiferent de etiologie), colecistită diskinezică, lipsa poftei de mâncare, digestie dificilă, constipaţie (în special cea provocată de sedentarism, de tulburări hepatice sau de disfuncţii biliare), valori crescute ale colesterolului, tulburări de apetit alimentar, indigestii, digestie dificilă, infecţii renale şi urinare, adjuvant în infecţii intestinale şi în parazitoze digestive, stări de vomă, dureri de cap la bolnavii cu probleme biliare şi hepatice, adjuvant în stări gripale (pentru efectul uşor depurativ în primul rând), astenie fizică şi psihică.
Extern: tăieturi şi arsuri de gravitate medie la nivelul pielii, răni infectate, eczeme infecţioase, procese inflamatorii la nivelul pielii, adjuvant în acnee şi în tratamentul furunculelor.
Contraindicaţii: nu se cunosc.