Tulburări de vorbire
Tulburările de vorbire, respectiv bâlbâiala, sâsâiala sau zâzâiala, nu sunt totdeauna generate de funcţia defectuoasă a organelor vorbirii. Dacă sâsâiala şi zâzâiala apar ca urmare a unor conformaţii defectuoase ale maxilarelor, dinţilor, limbii şi gurii, la bâlbâit există alte cauze, mai mult sau mai puţin cunoscute. Ea este concretizarea unei emoţii, a unei stări de iritare nervoasă anormală, poate fi declanşată de un şoc, sau de alte îmbolnăvire.
–
Există diverse forme, frecventă fiind cea tranzitorie, apărută între trei şi cinci ani, la copiii a căror minte este mult mai evoluată decât formarea unui bagaj suficient de cuvinte, cum s-ar spune, gândesc mai repede decât pot vorbi, sau ştiu mai multe decât pot spune.
In cazul în care bâlbâiala persistă este vorba, într-adevăr, de cauze emoţionale sau afective ce au marcat profund copilul.
Sunătoare
O linguriţă cu vârf de sunătoare, la o ceaşcă de ceai, se opăreşte cu apă fierbinte, se lasă „să tragă” o jumătate de minut, se strecoară şi se consumă două-trei căni pe zi.
Băi generale cu cimbru şi cu urzici
Indiferent ce plantă utilizăm, se iau 200 g din ea pentru o baie. Se pune toată cantitatea într-o găleată cu apă rece, se lasă să stea peste noapte, se încălzeşte bine a doua zi, se toarnă în cadă şi se mai adaugă apă cât nivelul ei să treacă de rinichii copilului (dar să nu ajungă în dreptul inimii). Baia durează 20 de minute, apoi copilul e înfăşurat tot într-un prosop mare, pufos, gros şi băgat aşa în pat să transpire bine, timp de o oră. Apa din cadă se mai poate folosi încă de trei ori la rând (se scoate iar în găleată şi a doua zi, seara, se reîncălzeşte).
Este bine ca, timp de o săptămână, să se utilizeze doar o singură specie de plante. De exemplu, şapte zile cimbru, apoi alte şapte zile urzică şi, în continuare, la fel, alternativ.
Esenţe de coada şoricelului, muşeţel, sunătoare, traista ciobanului
De la primele trei specii se culeg florile (pe soare), de la a patra se ia planta toată, care se spală şi se mărunţeşte. Apoi, indiferent de care este vorba, umplem cu ea o sticlă până aproape de gura acesteia, turnăm peste ea rachiu de secară ori de fructe (38-40%) şi o lăsăm la macerat zece zile, la căldură.
Cu esenţa obţinută se fac apoi frecţii copilului.
Micul bitter suedez
Un tratament al tulburărilor de vorbire, în general, şi al bâlbâielilor în special, constă în aplicarea de comprese cu micul bitter suedez şi se aplică pe partea din spate a capului.