Care este diferenta intre medicamente, suplimentele alimentare si dispozitivele medicale?

De ce ai încerca să opreşti un produs care îmbunătăţeşte memoria (de fapt nimeni nu crede acest lucru – dar cum să demonstrezi contrariul) şi este făcut din rădăcini de plante specifice unor teritorii îndepărtate.   O altă diferenţa este dată de control. Medicamentele sunt controlate periodic, reacţiile adverse sunt raportate permanent şi colectate la nivel internaţional, cei mai acerbi supraveghetori fiind tocmai producătorii concurenţi. Suplimentele alimentare sunt fabricate de producători adesea obscuri şi uneori chiar greu de identificat după înregistrarea produsului.  

Fabricarea medicamentelor este un proces extrem de riguros şi supravegheat de autorităţi. Pentru a te aventura în lumea producătorilor de medicamente nu ai nevoie numai de specialişti înalt calificaţi ci mai ales de resurse considerabile pentru a pune pe picioare fabrici care trebuie să asigure nişte standarde de calitate extrem de înalte, majoritatea proceselor fiind robotizate. Respectarea regulilor de bună practică în producţie sunt reglementate prin lege şi verificate periodic de către autorităţi. În cazul suplimentelor alimentare nu există astfel de reguli.

Mai mult, în liga de suplimente autorizate se găsesc adesea şi produse care nu au fost niciodată trecute chiar şi prin sita cu ochiuri prea mari a autorizării formale.   Medicamentele sunt controlate periodic, reacţiile adverse sunt raportate permanent şi colectate la nivel internaţional, în schimb suplimentele alimentare sunt fabricate de producători adesea obscuri şi uneori chiar greu de identificat.

  Pe scurt, facilitatea înregistrării, posibilitatea reclamei în mas media, costurile de producţie scăzute şi mai ales absenţa controlului face că astfel de produse să ne asalteze zilnic. Când scriu aceste rânduri, pot vedea la televizor cascade de reclame la produse diferite care mă asigură “că pot scăpa de picăturile nocturne neplăcute şi care mă vor face din nou bărbat adevărat” sau aflu din prima publicaţie online deschisă că pot slăbi spectaculos şi facil zeci de kilograme în câteva zile.

Unei astfel de reclame a căzut victimă şi o tânără în urmă cu câteva zile – intrată în comă ireversibilă după ce a luat un medicament minune. Decesul a făcut ca să devină un subiect de presă. Zilnic însă, în spitale se internează pacienţi cu hemoragii digestive, cu agravări ale unor tulburări hepatice sau renale, etc, aproape imposibil de decelat legătura lor directă cu suplimente alimentare – pe care de altfel pacienţii omit să le menţioneze. Şi chiar dacă ar face-o, medicii habar nu au ce înseamnă şi ce conţine un produs care se numeşte, de exemplu – “rădăcina tinereţii”.   Pe de altă parte, multitudinea de medicamente de slăbit işi bazează efectul tocmai pe starea de intoxicare voluntara cu diferite substanţe componente care, este si normal, conduc printre altele, la pierderea poftei de mâncare. Efectul apare însă este în fapt o reacţie adversă.

Aşa ceva nu este permis în cazul unui medicament adevărat şi încalcă principiul “înainte de toate să nu faci rau”.   Problema este mult mai amplă şi de o gravitate greu de estimat. Pe piaţă există o multitudine de produse neautorizate care au acelaşi aspect – de medicament care fac obiectul unei pieţe negre sau a comeţului online.

Magazine fantomă vând etnobotanice la vedere, produse care îşi schimba aproape zilnic forma de prezentare şi denumirea, iar prin sălile de sport se comercializează produse minune care ajută (cel puţin declarativ) la creşterea masei musculare. Multe din astfel de produse se vând si prin sistemul de multilevel marketing – promotorul fiind chiar vânzătorul. Eşecul luptei împotriva acestui tip de comerţ nu este specific României. Ţări mult mai avansate cultural şi economic confruntându-se cu aceleaşi probleme.

Poate singura diferenţă este populaţia în sine, mai educată şi cu un acces mai facil la medic, care poate să apeleze la un specialist adevărat în locul automedicaţiei cu substanţe, adesea necunoscute.   Şi, totuşi ceva trebuie făcut. În opinia mea controlul sistematic şi direcţionat poate descuraja vânzarea unor astfel de produse neautorizate. Simpla atenţie sporită din partea autorităţilor poate descuraja desfacerea până la căderea sub pragul eficacităţii. Drame precum al tinerei decedate zilele trecute obligă Ministerul Sănătăţii să ia o atitudine şi nu doar o ridicare din umeri, iar presa poate juca la rândul ei un rol important.

Medicamentele fara prescriptie medicala, suplimentele alimentare si dispozitivele medicale pot fi o solutie eficienta pentru sanatate, daca sunt utilizate corespunzator. Cu toate acestea, informatiile accesibile la nivelul consumatorilor, si chiar la nivelul profesionistilor din domeniul sanatatii, sunt de multe ori incomplete sau incorecte. Mai mult, cadrul legislativ existent permite ca aceste informatii sa ajunga in forma aceasta la public.

Totodata, piata de produse OTC din Romania, ce include medicamentele fara prescriptie medicala, suplimentele alimentare si dispozitivele medicale pentru ingrijire personala se afla pe un trend ascendent, inregistrand o crestere de 18,8% in 2017, comparativ cu anul anterior, respectiv vanzari totale de 3,104 miliarde de lei, conform datelor Cegedim.

Dat fiind volumul mare de informatii existente si, totodata, cadrul legislativ actual, care permite ca anumite derapaje in comunicarea comerciala a produselor din categoriile reprezentate sa ajunga la consumatori si pacienti, este foarte important ca beneficiarii directi ai acestor produse sa cunoasca rolul acestora si, mai important, diferenta intre ele.

Asta deoarece informatiile incomplete, incorecte sau inselatoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de medicamente fara prescriptie medicala, suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru ingrijire personala in detrimentul propriei sanatati, fie ca vorbim de utilizare incorecta, fie ca vorbim de utilizarea unor produse nepotrivite pentru simptomele si afectiunile vizate sau chiar utilizarea in doze sau pe perioade de timp inadecvate”, spune Diana Mereu, director executiv RASCI.

Ce sunt medicamentele fara prescriptie medicala?

Medicamentul este orice substanta sau combinatie de substante prezentata ca avand proprietati pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om sau orice substanta sau combinatie de substante care poate fi folosita sau administrata la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea functiilor fiziologice prin exercitarea unei actiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical.

Medicamentele se pot clasifica in:

  • medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala;
  • medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala (denumite si medicamente OTC – Over-the-counter).

Medicamentele se elibereaza cu prescriptie medicala daca:

  • prezinta un pericol direct ori indirect, chiar in cazul utilizarii corecte, daca sunt folosite fara supraveghere medicala;
  • sunt utilizate frecvent si in mare masura incorect si ca atare pot prezenta un pericol direct ori indirect pentru sanatatea umana;
  • contin substante ori preparate ale acestora ale caror activitate si/sau reactii adverse necesita investigatii aprofundate;
  • sunt prescrise in mod normal de medic pentru a fi administrate parenteral.

Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala sunt acelea care NU se incadreaza in criteriile de mai sus.

Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala sunt acele medicamente care, prin compozitie si indicatii, pot fi utilizate fara interventia unui medic, in scopul stabilirii diagnosticului, al prescrierii acestora sau pentru monitorizarea tratamentului, fiind suficiente, la nevoie, sfaturile farmacistilor.

Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala trebuie utilizate conform prospectului sau indrumarii specialistilor in domeniul sanatatii.

Publicitatea destinata publicului larg este permisa doar pentru acele medicamente care, prin compozitie si indicatii, pot fi utilizate fara interventia unui medic, in scopul stabilirii diagnosticului, al prescrierii acestora sau pentru monitorizarea tratamentului, fiind suficiente, la nevoie, sfaturile farmacistilor (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala).

Suplimentele sau medicamentele date batranilor trebuie sa aiba consultul medicului deoarece batranii si batranetea comporta simptome specifice varstei lor si trebuie sa fim foarte atenti!

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila