Ce contin prospectele medicamentelor?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospectul medicamentelor contine informatii utile

Prospectul medicamentelor ofera cateva ponturi simple pentru descifrarea si citirea corecta a avertizarilor care insotesc medicamentele, pentru evitarea supradozelor sau administrarii incorecte.

Substantele active sunt cele mai importante componente ale fiecarui medicament. Sunt primele informatii cuprinse in orice prospect, iar cantitatea lor este exprimata in miligrame.

 

Orice analgezic contine, ca substante active, ibuprofen, aspirina, acetaminofen sau naproxen. Sunt compusi chimici care intervin in indepartarea eficienta si rapida a durerii si se regasesc pe orice prospect.

Dupa descrierea componentei chimice a medicamentelor, sunt oferite informatii legate de modul de administrare si simptomele pe care le trateaza. Sunt urmate de precautiile in folosirea acestor ingrediente si alte informatii utile referitoare la interactiunea cu alte substante.

Un capitol special al oricarui prospect se refera la ingredientele inactive, precum colorantii si conservanti.

Greutatea in intelegerea unui prospect consta in descifrarea corecta a termenilor. Astfel, orice analgezic contine informatii referitoare la efectul tampon continut. Termenul se refera la modul in care medicamentul intervine in modificare aciditatii stomacale, pentru o mai buna tolerare, in cazul tratamentelor indelungate.

Comprimatele filmate sunt acele medicamente care nu irita in nici un fel stomacul pentru ca se dizolva direct in intestine. Medicamentele extra sunt cele care contin o doza mai mare de substanta activa. In cazul in care urmezi un tratament cu aceste medicamente, il vei completa cu pansamente stomacale, pentru evitarea iritatiilor.

Viteza de absorbtie este un alt indicator nelipsit al prospectelor. Medicamentele care se absorb intr-un timp mai indelungat prelungesc efectul substantelor active, dar ele nu actioneaza imediat.Medicamentele combinate contin mai multe substante active. Daca urmezi un astfel de tratament, doza administrata va fi respectata intocmai pentru ca efectul lor este rapid, iar interactiunile cu alte substante similare nu sunt de dorit.

Tratamentul recomandat in cazul racelilor contine aspirina, cafeina si acetaminofen. Orice alt medicament care contine aceste componente va fi evitat pentru ca pot aparea supradozele cu efect complet daunator asupra organismului.

Aceste tratamente contin si substante cu efect sedativ, iar combinarea lor poate produce stari de somnolenta prelungita.

Daca nu intelegi vreunul dintre termenii prospectului, intreaba farmacistul si medicul tau, pentru a cunoaste exact mecanismul de actionare. Efectul placebo are rolul sau bine determinat in eficienta oricarui tratament, deci intrebarile nu sunt inutile.

Producatorii de medicamente incearca sa inlocuiasca termenii specializati din prospecte cu cei care pot fi intelesi, pentru ca este absolut necesar sa cunostem toate informatiile despre un medicament inainte de administrare.

“Cititi cu atentie prospectul. Daca apar manifestari nedorite adresati-va medicului sau farmacistului”. Avertizarile de acest gen insotesc orice tratament medicamentos.

Respectati intocmai recomandarile inscrise in prospectele medicamentelor?
===========================================================
Despre medicamentele generice

Un medicament generic este un medicament care este similar cu un produs farmaceutic deja autorizat (denumit medicament de referinta sau inovativ). Un medicament generic contine aceeasi cantitate de substanta activa ca si medicamentul de referinta.

Genericele si medicamentele inovative sunt utilizate in aceeasi doza pentru a trata aceeasi afectiune si sunt egale din punct de vedere al eficientei si sigurantei.

Medicamentele generice reprezinta alternativa sigura si eficienta a medicamentelor deja autorizate (denumit medicament inovativ). Medicamentele generice sunt la fel de eficiente precum cele inovative dar la un pret mai mic.

Cum? In momentul in care patentele unor medicamente inovative expira, producatorii de medicamente generice pot solicita aprobarea autoritatilor competente (Administratia Americana pentru Medicamente si Alimentatie/FDA, Agentia Europeana a Medicamentelor/EMA, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Romania/ANMDM) pentru productia si comercializarea versiunii generice. Acestia se pot baza pe cercetarile stiintifice si studiile clinice efectuate anterior de companiile producatoare de medicamente inovative.

Odata ce autoritatile au stabilit eficacitatea si siguranta medicamentului inovativ, producatorii de medicamente generice trebuie sa demonstreze ca medicamentul pe care il produce are aceleasi caracteristici.

Medicamentul generic trebuie sa contina aceeasi substanta activa sau ingredient principal si sa intruneasca aceleasi standarde de puritate si de calitate precum medicamentul inovativ.
Datorita faptului ca producatorii de medicamente generice nu pornesc de la zero (cercetare, evaluare, studii etc.) sau nu includ publicitatea in pretul unui medicament, pacientii economisesc cel putin 30% cu fiecare reteta. Acest fapt a dus la economii ale sistemului de sanatate din SUA de de 931 miliarde de dolari intre 2001 si 2010.

Sunt medicamentele generice aprobate de autoritatile competente (Agentia Europeana a Medicamentelor/EMA, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Romania/ANMDM, Administratia Americana pentru Medicamente si Alimentatie/FDA)?

In momentul in care patentele unor medicamente inovative expira, producatorii de medicamente generice pot solicita aprobarea autoritatilor competente (Agentia Europeana a Medicamentelor/EMA, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Romania/ANMDM, Administratia Americana pentru Medicamente si Alimentatie/FDA) pentru productia si comercializarea versiunii generice. Medicamentele generice trebuie sa indeplineasca standardele de puritate si calitate impuse de autoritati si de asemenea, sa dovedeasca eficacitatea acestuia. Asta inseamna, ca medicamentul generic trebuie sa aiba aceleasi efecte si sa contina exact aceleasi substante active si ingrediente principale precum medicamentul inovativ. Medicamentul generic se poate diferentia doar prin aspect, gust sau unele substante inactive.

Sunt medicamentele generice sunt la fel de sigure ca cele inovative?

Da! Cele mai multe efecte secundare semnalate se refera la o reactie a organismului la substanta activa, care se gaseste atat in medicamentul invovativ cat si in versiunea generica.² Autoritatile analizeaza gradul de siguranta al medicamentelor inovative si generice atat inaintea comercializarii acestora cat si ulterior, cand medicamentul este disponibil pacientilor.³

Toti producatorii de medicamente generice sunt la fel?

Doua companii nu pot fi identice. In timp ce companiile farmaceutice – inclusiv producatorii de medicamente generice – sunt obligati sa respecte aceleasi reglementari impuse de autoritati si sa se supuna inspectiilor periodice ale acestora, diferentele dintre companii pot consta in gradul de eficienta si nivelul de investitii in calitate, productie si cercetare si in procesul de dezvoltare. Companiile pot fi mari sau mici ca dimensiune, pot avea mai multi sau mai putini ani de experienta iar portofoliile de produse farmaceutice pot fi vaste sau reduse.Unde sunt produse medicamentele generice?

Medicamentele generice sunt produse in facilitati de productie moderne care indeplinesc standardele impuse de autoritatile competente precum si codurile de buna practica respectate si de catre producatorii de medicamente inovative. Toate facilitatile de productie sunt inspectate de catre autoritati pentru a asigura implementarea acestor practici.

Am un medicament inovativ. Cum aflu numele versiunii generice?

De fapt, toate medicamentele inovative au un nume generic. Acesta este, de cele mai multe ori, scris langa numele medicamentului si reprezinta substantanta activa care intra in componenta acestuia. Exista cateva cazuri unice in care medicamentul generic poate avea un alt nume decat cel al substantei active. Pentru mai multe detalii, intrebati farmacistul.

Un medicament generic va arata precum echivalentul sau inovativ?

Probabil ca nu. Aspectul unui medicament inovativ este marca inregistrata a producatorului original iar din acest motiv, medicamentul generic poate avea o forma sau o culoare diferita. Cu toate acestea, substanta activa sau ingredientul principal trebuie sa fie identice.

In cazul in care am o reteta pentru un medicament inovativ, as putea obtine de la farmacie echivalentul generic al acestuia?

Daca medicul v-a prescris un medicament inovativ iar echivalentul generic al acestuia este disponibil, farmacistului ii este de obicei permis sa va livreze medicamentul generic. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor, medicul poate sa mentioneze faptul ca nu doreste inlocuirea unui medicament inovativ cu unul generic. Din acest motiv, este important sa-i spuneti personalului medical ca sunteti interesat in economisirea de bani prin achizitia medicamentelor generice.Exista mai multe medicamente generice disponibile ca alternative ale unui singur medicament inovativ?

Da, este posibil. Mai multe companii producatoare de medicamente generice pot fabrica cate un echivalent generic.

De ce medicamentele generice sunt mai ieftine decat cele inovative?

Medicamentele generice sunt produse pe baza cercetarilor stiintifice si studiilor clinice efectuate anterior de companiile producatoare de medicamente inovative. Odata ce autoritatile au stabilit eficacitatea si siguranta medicamentului inovativ, producatorii de medicamente generice trebuie sa demonstreze ca medicamentul pe care il produce are aceleasi caracteristici – o actiune importanta dar mai putin costisitoare. Mai mult, producatorii de medicamente generice nu sunt nevoiti sa includa costurile pentru publicitate si marketing in pretul medicamentului.

Medicamentele generice sunt echivalente produselor originale ale caror protectie prin patent a expirat sau nu a fost gasita. Acestea contin aceleasi ingrediente active ca si produsele originale si sunt echivalente (egale) acestora din punct de vedere al calitatii, sigurantei si eficacitatii. In plus fata de documentatia de autorizare a punerii pe piata si a rezultatelor studiilor de bioechivalenta, echivalenta este dovedita si de practica terapeutica.

Importanta globala a medicamentelor generice este in crestere, deoarece acestea prezinta aceeasi calitate ca si produsele originale, oferind o alternativa la tratamentul cu produsele originale, la un cost mai usor de suportat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close