La ce trebuie sa fim atenti cand citim un prospect pentru un anumit medicament
Prospectul medicamentelor ofera cateva ponturi simple pentru descifrarea si citirea corecta a avertizarilor care insotesc medicamentele, pentru evitarea supradozelor sau administrarii incorecte.
Substantele active sunt cele mai importante componente ale fiecarui medicament. Sunt primele informatii cuprinse in orice prospect, iar cantitatea lor este exprimata in miligrame.
Orice analgezic contine, ca substante active, ibuprofen, aspirina, acetaminofen sau naproxen. Sunt compusi chimici care intervin in indepartarea eficienta si rapida a durerii si se regasesc pe orice prospect.
Dupa descrierea componentei chimice a medicamentelor, sunt oferite informatii legate de modul de administrare si simptomele pe care le trateaza. Sunt urmate de precautiile in folosirea acestor ingrediente si alte informatii utile referitoare la interactiunea cu alte substante.
Un capitol special al oricarui prospect se refera la ingredientele inactive, precum colorantii si conservanti.
Greutatea in intelegerea unui prospect consta in descifrarea corecta a termenilor. Astfel, orice analgezic contine informatii referitoare la efectul tampon continut. Termenul se refera la modul in care medicamentul intervine in modificare aciditatii stomacale, pentru o mai buna tolerare, in cazul tratamentelor indelungate.
Comprimatele filmate sunt acele medicamente care nu irita in nici un fel stomacul pentru ca se dizolva direct in intestine. Medicamentele extra sunt cele care contin o doza mai mare de substanta activa. In cazul in care urmezi un tratament cu aceste medicamente, il vei completa cu pansamente stomacale, pentru evitarea iritatiilor.
Viteza de absorbtie este un alt indicator nelipsit al prospectelor. Medicamentele care se absorb intr-un timp mai indelungat prelungesc efectul substantelor active, dar ele nu actioneaza imediat.
Medicamentele combinate contin mai multe substante active. Daca urmezi un astfel de tratament, doza administrata va fi respectata intocmai pentru ca efectul lor este rapid, iar interactiunile cu alte substante similare nu sunt de dorit.
Tratamentul recomandat in cazul racelilor contine aspirina, cafeina si acetaminofen. Orice alt medicament care contine aceste componente va fi evitat pentru ca pot aparea supradozele cu efect complet daunator asupra organismului.
Aceste tratamente contin si substante cu efect sedativ, iar combinarea lor poate produce stari de somnolenta prelungita.
Daca nu intelegi vreunul dintre termenii prospectului, intreaba farmacistul si medicul tau, pentru a cunoaste exact mecanismul de actionare. Efectul placebo are rolul sau bine determinat in eficienta oricarui tratament, deci intrebarile nu sunt inutile.
Producatorii de medicamente incearca sa inlocuiasca termenii specializati din prospecte cu cei care pot fi intelesi, pentru ca este absolut necesar sa cunostem toate informatiile despre un medicament inainte de administrare.
“Cititi cu atentie prospectul. Daca apar manifestari nedorite adresati-va medicului sau farmacistului”. Avertizarile de acest gen insotesc orice tratament medicamentos.
Respectati intocmai recomandarile inscrise in prospectele medicamentelor?