Administrarea medicamentelor pe cale rectală
Calea rectală reprezintă una din căile digestive de administrare a medicamentelor.
Indicaţii sunt la:
– pacienţii cu tulburări de deglutiţie,
– cei operaţi pe tubul digestiv superior sau cu intoleranţă digestivă şi la pacienţii care au probleme cu ficatul
– pacienţii la care se doreşte evitarea trecerii medicamentelor prin ficat.
Scopul administrării pe cale rectală este obţinerea unor efecte locale şi generale ale medicamentelor.
Efectele locale:
– golirea rectului
– Atenuarea peristatismului intestinal
– Atenuarea proceselor inflamatoare locale.
Efecte generale:
– Prin absorbţia medicamentelor la nivelul mucoasei rectale pot acţiona asupra unor organe sau sisteme. De ex. Supozitoare pentru boli de inimă, supozitoarele cu digitală. Clisme pentru absorbţia lor pe cale rectală şi care ajută la sistemul nervos. Pacienti care nu pot fi alimentaţi pe care orală
Forme de administrare a medicamentelor.
- Supozitoarele, care sunt forme solide, conice sau ovale, cu o extremitate ascuţită, substanţa activă fiind înglobată în unt de cacao, care se topeşte la temperatura corpului.
- Clisma medicamentoasă, medicamentele dizolvându-se în apă.
Pentru a obţine soluţii concentrate, soluţia medicamentoasă se dizolvă în 10-15 ml de ser fiziologic sau glucoză, în mod excepţional 100-200 ml. Prin clisma picătură cu picătură se pot administra 1-2 L soluţie medicamentoasă în 24 de ore.
Pregătirea administrării supozitoarelor.
Materiale necesare:
– Mănuşi de cauciuc
– Vaselină
– Tăviţă renală
– Supozitoare
Pacientul este informat privitor la calea de administrare, la poziţia în care se face, la senzaţia de defecaţie resimţită la administrarea supozitoarelor care va dispărea după topirea untului de cacao. Dacă supozitoarele sunt cu efect general înaintea administrării lor se face clismă evacuatoare. Poziţia pacientului este decubit lateral cu membrele inferioare flectat. Asistenta îşi spală mâinile, apoi îmbracă mănuşile de cauciuc, despachetează supozitorul din ambalaj, unge cu vaselină supozitorul sau îl menţine într-o atmosferă caldă. Depărtează fesele pacientului cu mâna stângă pentru a evidenţia orificiul anal, iar cu mâna dreaptă introduce supozitorul cu partea ascuţită înainte în anus şi îl împinge cu indexul su inelarul până când trece complet de sfincterul intern al anusului. După administrare se îndepărtează deşeurile, mănuşile se aruncă.