Administrarea medicamentelor pe suprafaţa tegumentelor

Sharing

Administrarea medicamentelor pe suprafaţa tegumentelor

Are ca scop aplicarea de medicamente care au efect local la acest nivel. Pe suprafaţa tegumentelor se administrează lichide prin badijonare sau comprese medicamentoase, pudre, unguente, paste, mixturi, săpunuri medicinale, creioane caustice şi băi medicinale.

 

Pregătirea administrării.

–          Se pregătesc materiale pentru protecţia patului, instrumentar şi materiale sterile: pense, spatule, comprese, tampoane, mănuşi de cauciuc. Alte materiale: pudriere, prosop şi tăviţă renală.

–          Pacientul se informează asupra efectelor medicamentelor şi se aşează într-o poziţie care să permită aplicarea medicamentelor.

–           Asistenta alege instrumentele în funcţie de forma de prezentare a medicamentelor.

–           Badijonarea constă în întinderea unei soluţii medicamentoase ci ajutorul unui tampon montat pe port-tampon.

–           Compresa medicamentoasă constă în îmbibarea soluţiei medicamentoase într-un strat textil mai gros, care apoi se aplică pe tegumentul bolnav. Are acţiune sicativă (usucă), dezinfectantă, antiinflamatoare, antipruriginoasă (împotriva mâncărimii).

Bai de sezut
Bai de sezut

–          Pudrajul reprezintă presărarea medicamentelor sub formă de pudră pe piele cu ajutorul tampoanelor sau cutiilor cu capac perforat. Acţiunea pudrelor poate fi de combatare a pruritului, de absorbţie a grăsimilor, de uscare şi răcorire a pielii.

–          Unguentele şi pastele se aplică cu ajutorul spatulelor într-un strat subţire.

–          Mixturile se întind cu ajutorul tampoanelor montate pe porttampon sau cu mâna îmbrăcată în mănuşă în funcţie de suprafaţa pielii

–          Săpunurile medicinale sunt utilizate atât pentru spălarea pielii, cât şi pentru obţinerea unui efect medicamentos.

–          Creioanele caustice au acţiune de distrugere a ţesutului granular sau de favorizare a epitelizării unor suprafeţe.

–          Băile medicinale se utilizează pentru efectul calmant, dezinfectant, antipruriginos. Se folosesc substanţe medicamentoase sau dezinfectante, infuzii de plante pregătite la temperatura corpului.

 

Tratamente Naturiste

1 2 3 4

Diete pentru Adulti si Copii

1 2 3 4

 

Lupta-cu-Cancerul

 

Dieta de detoxifiere

 

Celulita

 

8 cure detoxifiere

 

detox-plan

 

retete cu vlastari

 

germeni

 

Sa radem un pic !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.