Care este părerea despre celulele reparatorii stem?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Celulele Stem Reparatorii

Ce sînt celulele stem?

Sînt celule primare, care nu au apucat să se diferenţieze, care au capacitatea de a se transforma în celule specializate şi care mai departe pot forma orice tip de ţesut sau organ: muşchi, nervi, ficat, piele sau celule sangvine.

Ce boli s-ar putea trata prin celulele stem?

Toate bolile au o bază celulară, un defect apărut în replicarea celulară sau în regenerare. De exemplu, după un infarct miocardic, o parte din celulele inimii sînt afectate. Dacă acestea ar fi înlocuite cu unele viabile, cordul şi-ar putea relua lucrul la randamentul maxim. Tratamentul cu celule stem sau transplantul cu ţesuturi ori organe formate din celule stem reprezintă soluţia pentru multe boli incurabile, precum diabet, Parkinson, cancer, leziuni medulo-spinale sau în afecţiunile genetice, cardiace, renale şi hepatice. Aceste celule pot acţiona precum un sistem de refacere şi de reparare a oricărei părţi a organismului.

Cîte tipuri de celule stem sant?

Există celule stem adulte şi celule stem embrionare. Diferenţa dintre cele două tipuri o reprezintă originea lor, şi anume, organismul din care sînt recoltate. Celulele stem embrionare provin de la embrioni de maximum 7 zile, în timp ce celulele stem mature sînt prelevate din organisme adulte sau din cordonul ombilical.

Care celule stem sînt mai eficiente?

Celulele stem embrionare se pot divide într-un număr nelimitat de celule stem şi sînt capabile să formeze orice tip de celulă în timp ce cele stem adulte sînt dificil de identificat în organism, pot genera doar anumite tipuri de celule şi se dezvoltă greu, fiind necesară o perioadă lungă de timp, de ordinul lunilor, un dezavantaj în cazul pacienţilor grav bolnavi.

De ce nu se fac cercetări pe celule embrionare?

Studierea şi cercetarea celulelor stem embrionare este blocată în prezent de problemele etice ridicate de societate, în special de Biserică, care consideră că aceste celule provin de la un organism viu, considerat o fiinţă în sine, şi anume embrionul uman. Biserica nu e de acord nici cu embrionii furnizaţi de clinicile de fertilizare.

De unde se pot recolta celule stem adulte?

În special din creier, din piele, din ficat şi din cordonul ombilical.

S-a realizat vindecarea efectivă a unei boli?

Experimentele cu celule stem embrionare au început efectiv în 1998, în SUA, dar cercetarea lor este încă la început. Celulele stem adulte prelevate din sînge sînt, în prezent, singurele tipuri folosite în tratatea unor boli sangvine, cum ar fi leucemiile, limfoamele sau hemopatiile maligne.



Este tratamentul considerat sigur?

Folosirea celulelor stem ridică problema apariţiei cancerului. O celulă normală se divide în organism de un număr definit de ori, după care moare. Celulele stem au proprietatea de a se divide într-un număr indefinit de ori, ceea ce le aseamănă celulelor canceroase. Specialiştii consideră că există riscul ca la un moment dat celulele stem să degenereze şi să determine apariţia cancerului.

Ce boli pot vindeca celule stem

Atac cerebral
Traumatisme ale creierului
Alzheimer
Parkinson
Paradontoză
Refacerea pielii
Transplant de măduvă
Rupturi ale nervului spinal
Osteoartitră
Reumatism articular
Calviţie
Orbire
Surzenie
Scleroză multiplă
Infarct miocardic
Distrofie musculară
Diabet
Cancer
Boala Crohn

Sangele ombilical contine celule stem care pot salva vieti. Pacientii care necesita un transplant de celule stem vor primi celule din una din urmatoarele trei surse: maduva osoasa, sangele circulant sau sangele din cordonul ombilical. Primele doua surse exista la toti adultii sanatosi, dar sangele ombilical poate fi recoltat si stocat doar la nastere.

Nasterea este o oportunitate unica pentru a oferi siguranta familiei dvs. Stocand sangele ombilical la nasterea copilului dumneavoastra ii oferiti acces la tratamente viitoare oferite de Medicina Regenerativa, tratamente care presupun „repararea” corpul utilizand propriile celule stem.

Nu exista absolut nici un motiv pentru a nu stoca sangele ombilical al copilului tau!

Pacientul ce necesita transplant de celule stem, initial va fi supus unor cure de chimioterapie si radioterapie, ca in orice alt cancer, cu scopul de a distruge celulele stem bolnave. Cand aceasta etapa s-a incheiat, pacientului I se va transplanta proba de celule stem sanatoase, care se vor multiplica si se vor transforma in celule sanatoase ale sangelui.

– Celulele stem reprezintă o soluţie pentru cei paralizaţi?

– Din punct de vedere medical, si logic, nu. În locul unde s-a produs ruptura de nerv spinal se formează o cicatrice. La fel ca atunci cînd te tai pe piele sau la muşchi. Iar nervii rupţi nu pot străpunge acea cicatrice pentru a reface legăturile.

– Există speranţe într-un viitor apropiat?

– Poate, dar în altă direcţie. Mişcarea asistată de calculator. Există progrese majore în robotizarea paraplegilor. Sînt montaţi nişte electrozi pe nervi, care apoi sînt stimulaţi de calculator pe anumite secţiuni în urma undelor trimise de creier. Sînt cazuri în care persoane paralizate de la brîu în jos pot acum să apese pedala de ambreaj şi să meargă cu maşina, care se pot ridica în picioare şi care pot face paşi.


Celule stem din fetuşi

Clinica Beijing Xishan Institute for Neuroregeneration and Functional Recovery, la care a apelat şi Andreea Chelaru, este printre puţinele din lume care efectuează transplantul de celule stem. Clinica şi-a deschis porţile în 2003, iar în China comunistă Biserica nu a avut nici o reacţie. Doctorul Huang, directorul clinicii, dar şi cel care coordonează şi efectuează operaţiile, foloseşte celule stem recoltate din nasul fetuşilor avortaţi, motiv pentru care procedurile sînt contestate de lumea medicală internaţională. Nu există nici o dovadă ştiinţifică în legătură cu vreun pacient operat de Huang în care acesta să înregistreze rezultate pozitive. Singurele date despre succesul acestor intervenţii sînt mărturiile scrise de unii pacienţi postate pe site-ul clinicii.

25.000 de dolari este costul unui transplant cu celule stem la clinica Beijing Xishan

Bănci pentru celule stem în România

Stem Sure (Bucureşti, depozitare în Danemarca)
Banca Biogenis (Bucureşti)
Banca Spitalului Clinic Nicolae Malaxa (Bucureşti)
Biohellenika (Bucureşi, depozitare în Grecia)
CBC Laboratories (Bucureşti)
Cells Life Center (Bucureşti, depozitare Budapesta)
Cord Blood Center (Cluj, depozitare Slovacia)
Cryo Save (Bucureşti, stocare Bruxelles)
Institutul de terapie celulară (Bucureşti, stocare Ucraina)
Lifeline (Bucureşti, stocare Cipru)
Life Memorial Hospital (Bucureşti)
Spitalul Clinic Colentina (Bucureşti)
StemCelexion Available for Life (Bucureşti, depozitare Germania)
Stem Cells Bank (Timişoara)
Stem Health Unirea (Bucureşti)
Timcell (Timişoara)





Timp de stocare

între 10 ani şi pe viaţă;

Tarif estimativ:

1.500-2.000 euro (înscriere, kit recoltare, recoltare, certificat de stocare)
50-100 euro rata anuală pentru depozitare;

AFLA CE PASI TREBUIE SA PARCURGA PROBA TA
PENTRU A FI GATA DE UTILIZARE

Recoltarea de celule stem la nasterea copilului tau este o decizie serioasa pentru fiecare familie. Pentru cei ce suferă de o boală care poate fi tratata cu celule stem, recoltarea si stocarea de celule stem s-ar putea dovedi foarte importanta. Tratamentul cu celule stem reprezinta o sansa in plus pentru vindecare.

PASUL 1

Recoltarea sangelui ombilical va fi efectuata de catre medicul ginecolog ce asista nasterea



PASUL 2

Proba recoltata va fi transportata cu avionul catre banca de celule stem

PASUL 3

Odata ajuns in banca, sangele ombilical recoltat va fi procesat, vor fi separate celulele stem de restul produsilor nefolositori din sange, si vor fi effectuate analizele infectioase.

PASUL 4

Concentratul de celule stem va fi stocat in banca, alaturi de recipientele de tesut de cordon ombilical si de recipientele suplimentare, pentru diverse analize.



 

CUM SE RECOLTEAZA

Sangele produs de bebelusull dumneavoastra circula de la corpul copilului, prin intermediul cordonului ombilical si al placentei, inapoi la copil. Cand celulele stem circula prin placenta, ele sunt umplute cu oxigenul si nutrientii de care embrionul are nevoie. Dupa nastere, cordonul ombilical este taiat si astfel copilul dumneavoastra este separat de cordonul ombilical si de placenta. Placenta este expulzata la putin timp dupa nasterea copilului si, de obicei, se arunca dupa ce este verificata de catre moasa. Placenta si cordonul ombilical contin o treime pana la o jumatate de pahar de sange.

Modalitati de colectare:

Pentru nasterea naturala: dupa expulzia copilului, inainte sau dupa expulzia placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta.

Pentru nasterea prin cezariana: dupa scoaterea copilului si incredintarea acestuia unei asistente medicale, inainte sau dupa scoaterea placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta.

Decizia finala in ceea ce priveste recoltarea sangelui ombilical apartine in totalitate personalului medical care va asista la nastere. Aceastea sunt singurele persoane care vor decide daca recoltarea sangelui din cordonul ombilical si din placenta poate avea loc si care este metoda folosita pentru recoltare (inainte sau dupa expulzia / scoaterea placentei).

CUM SE PROCESEAZA

  • 1. LIVRAREA PROBEI DE SANGE DIN CORDONUL OMBILICAL

    Curierul livreaza sangele colectat in containere de transport cu temperatura stabila in jurul orei 11.00. Proba de sange este apoi transferata catre laboratorul BIOVAULT pentru a fi procesata si criogenata pe parcursul aceleiasi zile.

  • 2. RECEPTIA PROBEI DE SANGE DIN CORDONUL OMBILICAL

    In laboratorul BIOVAULT proba este inregistrata, i se atribuie un cod de bare unic si este pregatita pentru prelucrare.

  • 3. PRELUCRAREA PROBEI DE SANGE DIN CORDONUL OMBILICAL

    Prelucrarea probei de sange din cordonul ombilical inainte de criogenare implica separarea celulelor stem prin centrifugare, procedura prin care se elimina marea parte a globulelor rosii si a plasmei, acumuland astfel globulele albe si celulele stem. Procesarea sangelui ombilical recoltat se face in mod automatizat. Inainte, in timpul si dupa etapele de centrifugare si de sortare, celulele nucleate din produsul rezidual sunt numarate pentru a monitoriza calitatea etapelor de sortare. In concentratul final de celule se determina numarul de celule stem.

  • 4. PRELUCRAREA PROBEI DE TESUT OMBILICAL

    Prelucrarea fragmentului de tesut ombilical inainte de criogenare implica imersiunea tesutului intr-un cocktail chimic, constand dintr-un amestec de lichide ce conserva celule si tesuturi, apoi se practica sectionarea cordonului ombilical recoltat si expunerea gelatinei Wharton, cea care contine celule stem mezenchimale. 10 astfel de fragmente, fiecare avand cca 1cm, sunt transferate intr-un tub criogenic, care apoi va fi supus procedurii de criogenare.

  • 5. PREGATIREA PROBEI DE SANGE OMBILICAL SI TESUT OMBILICAL PENTRU CRIOGENARE

    Chiar inainte de criogenare, un amestec de 2 substante crioprezervante – DMSO/dextran – este adaugat concentratului de celule stem, respectiv gelatinei Wharton. Aceasta etapa are loc pentru a mentine integritatea celulelor in timpul procesului de criogenarese; ne asiguram astfel ca celulele vor supravietui criogenarii si unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea acestor substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic pe un banc de lucru cu flux laminar. Proba este apoi transferata in recipientul bi-compartimentat special conceput pentru criogenare, si depozitata intr-un recipient metalic. Gelatina Wharton pregatita pentru criogenare conform celor de mai sus, va fi stocata ca standard intr-un tub special de criogenare.

  • 6. ANALIZE ULTERIOARE

    Dupa criogenare, sunt efectuate diferite teste pe mostre mai mici prelevate in timpul procesului si dupa incheierea acestuia.

  • Număr mai mare de celule stem viabile 
    Medicii au constatat că, pentru a păstra viabilitatea maximă a celulelor stem, transportul probei până în Bancă trebuie făcut la o temperatură apropiată de temperatura corpului: cca 36°C. Din acest motiv, netransportând proba la rece, mult mai multe celule stem își vor păstra viabilitatea.

    Transplant mai sigur 
    Stocând doar celule stem, eliminăm toţi produșii sângelui inutili în transplant, care în plus chiar fac rău pacientului: plasmă, hematii, hormoni, produși de metabolism, produși de degradare celulară etc. Spre exemplu, hematiile se distrug în timpul criogenării și, prin distructia lor eliberează hemoglobină și fier, toxice pentru rinichi, putând duce chiar la insuficienţă renală și deces.

    Risc mai mic de incompatibilitate 
    Hematiile (globulele roșii din sânge) sunt cele care cresc riscul de incompatibilitate la un eventual transplant. Prin procesarea sângelui, hematiile sunt eliminate și astfel scade și riscul de incompatibilitate.

    Caracteristicile probei sunt cunoscute de hematolog dinainte de transplant 
    Separând celulele stem din sângele recoltat, vom cunoaște cu exactitate caracteristicile probei: număr de celule stem, număr de leucocite, viabilitatea celulelor etc.

    Proba gata de transplant oricând 
    Separând și stocând doar celule stem, proba este oricând gata de transplantare – în orice moment poate fi decriogenată și transplantată, fără a fi necesari pași suplimentari de pregătire înainte de transplant

  • CUM SE TRANSPORTA

    Dupa recoltare, proba va fi ambalata de catre personalul medical al maternitatii in kitul de transport pus la dispozitie de catre noi. Apoi membrii familiei (in special taticul) ne vor anunta faptul ca nasterea a avut loc si proba a fost recoltata.

    Transportul probei recoltate se face cu avionul, in cel mai scurt timp posibil de la recoltare, utilizand o Companie Curier de Probe Biologice Umane, autorizata si acreditata la nivel national si international: TNT

    Nicio proba de sange placentar a Stem SURE nu trece prin aparatul de raze X inainte de transportarea acesteia cu avionul. Prin contractele pe care care le avem cu Companiile de curierat, aceasta facilitate ne este si iti este asigurata. Imagineaza-ti ce se poate intampla cu proba de sange placentar daca ar fi supusa iradierii. Noi stim, si de aceea acest lucru nu se intampla!

  • CUM SE STOCHEAZA

    Inainte de a fi stocat prin criogenare la -196C, in concentratul de celule stem va fi adaugata o substanta cu rol crioprotector, numita DMSO, ce are rolul de a proteja celulele stem. Ne asiguram astfel ca celulele stem vor supravietui criogenarii si apoi unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic, pe un banc de lucru cu flux laminar.  Gelatina Wharton a tesutului ombilical este plasata dupa izolare intr-un tub criogenic, fiind astfel pregatita pentru criogenare. Proba este apoi transferata in recipientele de criogenare special concepute pentru stocarea la -196C.

    Stocarea recipientelor continand celule stem se face in vapori de azot, si nu in azot lichid ! Se reduce astfel orice risc de contaminare sau de accident pe durata stocarii probei in tancurile de criogenare.

    Stem Sure stocheaza in conditii de criogenie un total de 11 recipiente.

    • 2 recipiente de celule stem
    • 2 recipiente de tesut (gelatin Wharton)
    • 7 recipiente suplimentare, pentru diferite testari viitoare, inclusiv testarea HLA a compatibilitatii genetice. In acest mod, nu va fi nevoie de decriogenarea probei de celule stem, ci doar a unuia dintre recipientele stocate separat.

    Criogenarea si depozitarea pe termen lung
    Recipientele de criogenare sunt transferate intr-un aparat de criogenare cu rata graduala de inghetare. Proba este criogenata pana la -150° C folosind un program automat de control al temperaturii. Astfel, temperatura probei este scazuta treptat de la temperatura camerei pana la -150° C. Ulterior, recipientele vor fi introduse in vapori de azot in tancul de criogenare, tanc ce este racit cu azot lichid (N2) aflat la o temperatura de -196° C.

    Proba de sange si de tesut ombilical este stocata in carantina pana la definitivarea testelor virusologice si bacteriene. Ulterior aceasta este mutata in recipientul pentru stocarea definitiva.

    Date privind stocarea
    Sistemul prin care se mentine temperatura de -196° C este complet independent de alte surse de energie. De asemenea exista un sistem de monitorizare a cantitatii de azot lichid, ca si a temperaturii din recipiente.

    Compania Stem SURE foloseste un sistem integrat de trasabilitate a probei de celule stem ! Parintii primesc un card continand codul unic de urmarire a probei recoltate. Acest cod se va regasi pe contractele semnate, pe kitul de recoltare, punga de sange recoltat, recipientul de recoltare a tesutului de cordon ombilical, dar si pe recipientele stocate in banca. Se elimina astfel orice risc de inlocuire accidentala a probei, oriunde pe traseu, pornind de la maternitatea unde se recolteaza sangele si pana la tancul de criogenare definitiva.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close