Care este părerea despre celulele reparatorii stem?

Celulele Stem Reparatorii

Ce sînt celulele stem?

Sînt celule primare, care nu au apucat să se diferenţieze, care au capacitatea de a se transforma în celule specializate şi care mai departe pot forma orice tip de ţesut sau organ: muşchi, nervi, ficat, piele sau celule sangvine.

Ce boli s-ar putea trata prin celulele stem?

Toate bolile au o bază celulară, un defect apărut în replicarea celulară sau în regenerare. De exemplu, după un infarct miocardic, o parte din celulele inimii sînt afectate. Dacă acestea ar fi înlocuite cu unele viabile, cordul şi-ar putea relua lucrul la randamentul maxim. Tratamentul cu celule stem sau transplantul cu ţesuturi ori organe formate din celule stem reprezintă soluţia pentru multe boli incurabile, precum diabet, Parkinson, cancer, leziuni medulo-spinale sau în afecţiunile genetice, cardiace, renale şi hepatice. Aceste celule pot acţiona precum un sistem de refacere şi de reparare a oricărei părţi a organismului.

Cîte tipuri de celule stem sant?

Există celule stem adulte şi celule stem embrionare. Diferenţa dintre cele două tipuri o reprezintă originea lor, şi anume, organismul din care sînt recoltate. Celulele stem embrionare provin de la embrioni de maximum 7 zile, în timp ce celulele stem mature sînt prelevate din organisme adulte sau din cordonul ombilical.

Care celule stem sînt mai eficiente?

Celulele stem embrionare se pot divide într-un număr nelimitat de celule stem şi sînt capabile să formeze orice tip de celulă în timp ce cele stem adulte sînt dificil de identificat în organism, pot genera doar anumite tipuri de celule şi se dezvoltă greu, fiind necesară o perioadă lungă de timp, de ordinul lunilor, un dezavantaj în cazul pacienţilor grav bolnavi.

De ce nu se fac cercetări pe celule embrionare?

Studierea şi cercetarea celulelor stem embrionare este blocată în prezent de problemele etice ridicate de societate, în special de Biserică, care consideră că aceste celule provin de la un organism viu, considerat o fiinţă în sine, şi anume embrionul uman. Biserica nu e de acord nici cu embrionii furnizaţi de clinicile de fertilizare.

De unde se pot recolta celule stem adulte?

În special din creier, din piele, din ficat şi din cordonul ombilical.

S-a realizat vindecarea efectivă a unei boli?

Experimentele cu celule stem embrionare au început efectiv în 1998, în SUA, dar cercetarea lor este încă la început. Celulele stem adulte prelevate din sînge sînt, în prezent, singurele tipuri folosite în tratatea unor boli sangvine, cum ar fi leucemiile, limfoamele sau hemopatiile maligne.

Este tratamentul considerat sigur?

Folosirea celulelor stem ridică problema apariţiei cancerului. O celulă normală se divide în organism de un număr definit de ori, după care moare. Celulele stem au proprietatea de a se divide într-un număr indefinit de ori, ceea ce le aseamănă celulelor canceroase. Specialiştii consideră că există riscul ca la un moment dat celulele stem să degenereze şi să determine apariţia cancerului.

Ce boli pot vindeca celule stem

Atac cerebral

Traumatisme ale creierului

Alzheimer

Parkinson

Paradontoză

Refacerea pielii

Transplant de măduvă

Rupturi ale nervului spinal

Osteoartitră

Reumatism articular

Calviţie

Orbire

Surzenie

Scleroză multiplă

Infarct miocardic

Distrofie musculară

Diabet

Cancer

Boala Crohn

Sangele ombilical contine celule stem care pot salva vieti. Pacientii care necesita un transplant de celule stem vor primi celule din una din urmatoarele trei surse: maduva osoasa, sangele circulant sau sangele din cordonul ombilical. Primele doua surse exista la toti adultii sanatosi, dar sangele ombilical poate fi recoltat si stocat doar la nastere.

Nasterea este o oportunitate unica pentru a oferi siguranta familiei dvs. Stocand sangele ombilical la nasterea copilului dumneavoastra ii oferiti acces la tratamente viitoare oferite de Medicina Regenerativa, tratamente care presupun „repararea” corpul utilizand propriile celule stem.

Nu exista absolut nici un motiv pentru a nu stoca sangele ombilical al copilului tau!

Pacientul ce necesita transplant de celule stem, initial va fi supus unor cure de chimioterapie si radioterapie, ca in orice alt cancer, cu scopul de a distruge celulele stem bolnave. Cand aceasta etapa s-a incheiat, pacientului I se va transplanta proba de celule stem sanatoase, care se vor multiplica si se vor transforma in celule sanatoase ale sangelui.

– Celulele stem reprezintă o soluţie pentru cei paralizaţi?

– Din punct de vedere medical, si logic, nu. În locul unde s-a produs ruptura de nerv spinal se formează o cicatrice. La fel ca atunci cînd te tai pe piele sau la muşchi. Iar nervii rupţi nu pot străpunge acea cicatrice pentru a reface legăturile.

– Există speranţe într-un viitor apropiat?

– Poate, dar în altă direcţie. Mişcarea asistată de calculator. Există progrese majore în robotizarea paraplegilor. Sînt montaţi nişte electrozi pe nervi, care apoi sînt stimulaţi de calculator pe anumite secţiuni în urma undelor trimise de creier. Sînt cazuri în care persoane paralizate de la brîu în jos pot acum să apese pedala de ambreaj şi să meargă cu maşina, care se pot ridica în picioare şi care pot face paşi.

Celule stem din fetuşi

Clinica Beijing Xishan Institute for Neuroregeneration and Functional Recovery, la care a apelat şi Andreea Chelaru, este printre puţinele din lume care efectuează transplantul de celule stem. Clinica şi-a deschis porţile în 2003, iar în China comunistă Biserica nu a avut nici o reacţie. Doctorul Huang, directorul clinicii, dar şi cel care coordonează şi efectuează operaţiile, foloseşte celule stem recoltate din nasul fetuşilor avortaţi, motiv pentru care procedurile sînt contestate de lumea medicală internaţională. Nu există nici o dovadă ştiinţifică în legătură cu vreun pacient operat de Huang în care acesta să înregistreze rezultate pozitive. Singurele date despre succesul acestor intervenţii sînt mărturiile scrise de unii pacienţi postate pe site-ul clinicii.

25.000 de dolari este costul unui transplant cu celule stem la clinica Beijing Xishan

Bănci pentru celule stem în România

Stem Sure (Bucureşti, depozitare în Danemarca)

Banca Biogenis (Bucureşti)

Banca Spitalului Clinic Nicolae Malaxa (Bucureşti)

Biohellenika (Bucureşi, depozitare în Grecia)

CBC Laboratories (Bucureşti)

Cells Life Center (Bucureşti, depozitare Budapesta)

Cord Blood Center (Cluj, depozitare Slovacia)

Cryo Save (Bucureşti, stocare Bruxelles)

Institutul de terapie celulară (Bucureşti, stocare Ucraina)

Lifeline (Bucureşti, stocare Cipru)

Life Memorial Hospital (Bucureşti)

Spitalul Clinic Colentina (Bucureşti)

StemCelexion Available for Life (Bucureşti, depozitare Germania)

Stem Cells Bank (Timişoara)

Stem Health Unirea (Bucureşti)

Timcell (Timişoara)

Timp de stocare

între 10 ani şi pe viaţă;

Tarif estimativ:

1.500-2.000 euro (înscriere, kit recoltare, recoltare, certificat de stocare)

50-100 euro rata anuală pentru depozitare;

AFLA CE PASI TREBUIE SA PARCURGA PROBA TA

PENTRU A FI GATA DE UTILIZARE

Recoltarea de celule stem la nasterea copilului tau este o decizie serioasa pentru fiecare familie. Pentru cei ce suferă de o boală care poate fi tratata cu celule stem, recoltarea si stocarea de celule stem s-ar putea dovedi foarte importanta. Tratamentul cu celule stem reprezinta o sansa in plus pentru vindecare.

PASUL 1

Recoltarea sangelui ombilical va fi efectuata de catre medicul ginecolog ce asista nasterea

PASUL 2

Proba recoltata va fi transportata cu avionul catre banca de celule stem

PASUL 3

Odata ajuns in banca, sangele ombilical recoltat va fi procesat, vor fi separate celulele stem de restul produsilor nefolositori din sange, si vor fi effectuate analizele infectioase.

PASUL 4

Concentratul de celule stem va fi stocat in banca, alaturi de recipientele de tesut de cordon ombilical si de recipientele suplimentare, pentru diverse analize.

 

CUM SE RECOLTEAZA

Sangele produs de bebelusull dumneavoastra circula de la corpul copilului, prin intermediul cordonului ombilical si al placentei, inapoi la copil. Cand celulele stem circula prin placenta, ele sunt umplute cu oxigenul si nutrientii de care embrionul are nevoie. Dupa nastere, cordonul ombilical este taiat si astfel copilul dumneavoastra este separat de cordonul ombilical si de placenta. Placenta este expulzata la putin timp dupa nasterea copilului si, de obicei, se arunca dupa ce este verificata de catre moasa. Placenta si cordonul ombilical contin o treime pana la o jumatate de pahar de sange.

Modalitati de colectare:

Pentru nasterea naturala: dupa expulzia copilului, inainte sau dupa expulzia placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta.

Pentru nasterea prin cezariana: dupa scoaterea copilului si incredintarea acestuia unei asistente medicale, inainte sau dupa scoaterea placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta.

Decizia finala in ceea ce priveste recoltarea sangelui ombilical apartine in totalitate personalului medical care va asista la nastere. Aceastea sunt singurele persoane care vor decide daca recoltarea sangelui din cordonul ombilical si din placenta poate avea loc si care este metoda folosita pentru recoltare (inainte sau dupa expulzia / scoaterea placentei).

CUM SE PROCESEAZA

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila