Care este cauza majorității migrenelor ?

Deficitul de diaminoxidază poate fi cauza majorității migrenelor

Cele mai multe dintre migrene au drept cauză excesul de histamină în sânge, provocat de deficitul de diaminoxidază (DAO), o enzimă care degradează histamina, este concluzia unui studiu spaniol prezentat duminică la Viena în timpul Congresului mondial de neurologie, relatează agenția EFE.

Investigația s-a bazat pe evaluarea unor pacienți care suferă de migrenă cronică, boală ce afectează circa 15% din populație. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Primului grup i s-a administrat DAO, iar cel de-al doilea a primit un placebo. Ulterior, cei din primul grup au mărturisit că s-au simțit mult mai bine în comparație cu cei din grupul placebo.

Potrivit studiului, în cazul persoanelor care au un deficit din enzima DAO ori o activitate redusă a acesteia, histamina reușește să treacă în fluxul sanguin și provoacă diferite afecțiuni, printre care și migrena. Confirmarea corelației între deficitul de DAO și migrenă deschide o nouă cale pentru tratarea acestei patologii prin administrarea unor suplimente alimentare ce conțin această enzimă, afirmă un neurolog din echipa de cercetărori.


Însă aceste suplimente vor trebui luate în scop preventiv, înainte să apară crizele, și nu vor putea înlocui medicamentele ce combat durerile, precizează un alt participant la studiu. De asemenea, vor trebui evitate alimentele bogate în histamină, precum lactatele, citricele, unele sortimente de carne, cum ar fi salamul sau cârnații, dar și băuturile alcoolice.

Migrena este o cefalee benigna recurenta si/sau disfunctie neurologica ce urmeaza de obicei dupa perioade fara durere si care este determinata frecvent de stimuli stereotipi. Atacurile severe de cefalee au cel mai adesea un caracter pulsatoriu si sunt asociate cu varsaturi si sensibilitate la nivelul scalpului.

Cauza durerilor de cap?
Cauza durerilor de cap?

Cauzele migrenelor

Migrena poate fi determinata de consumul de vin rosu, foame, menstruatie, privare de somn, lumina intensa, perioade de depresie, parfumuri, si este ameliorata de somn, sarcina, senzatia de bucurie.  Este mai frecventa la femei. Exista o predispozitie ereditara catre atacuri de migrena. Fenomenele circulatorii intracraniene ce insotesc crizele de migrena par a fi secundare unei disfunctii a sistemului nervos central.

Migrena – subtipuri clinice

Migrena clasica

Denumita si migrena cu aura, migren aclasica este atribuita sindromului de cefalee asociat cu simptome premonitorii senzitive, motorii sau vizuale. Simptomele premonitorii vizuale apar cel mai frecvent, ca scotoamele sau halucinatiile care apar in partile centrale ale campului vizual. La 10% din pacienti se observa un fenomen foarte caracteristic: se contureaza un scotom paracentral care ia cu timpul forma literei „C”. Acest fenomen este caracteristic pentru migrena, dar nu apare niciodata in timpul fazelor dureroase.

Migrena comuna

Denumita si migrena fara aura, migrena comuna este caracterizata prin cefalee benigna ciclica, cu durata de cateva ore si este tipul cel mai frecvent de cefalee. Tulburarile neurologice focale sunt mai frecvente in timpul crizelor.

Migrena bazilara

Atacurile d emigrena bazilara se manifesta ca tulburari ale functiei trunchiului cerebral, cum ar fi dizartria, vertijul sau diplopia. Aceste tulburari apar ca manifestari unice la 25% din pacienti. Migrena bazilara incepe cu pierderea totala a vederii asociata de vertij, dizartrie, ataxie, tinitus, paralizii distale si periorale si uneori stare confuzionala. Se intalneste atat la copii, cat si la adulti. La adolescente se intalnesc frecvent episoade de orbire totala. Simptomele neurologice persista 20-30 minute, dupa care sunt urmate de cefalee occipitala pulsatila. Alterarea senzoriala poate persista pana la 5 zile. In general revenirea dupa aceste episoade este totala.

Carotidinia

Denumita si „ migrena faciala ” sau „ cefalee inferioara ”, carotidinia se intalneste frecvent la pacientii cu varsta intre 40-60 de ani. Se caracterizeaza prin durere surda sau pulsatila localizata in mandibula, gat, in regiunea periorbitala sau in maxilar. Crizele au durata de la cateva minute la cateva ore. Ipsilateral cu durerea apar pulsatii ale arterei carotide cervicale cu cu sensibilitate carotidiana, tumefierea tesuturilor moi din jur si cefalee homolaterala pulsatila concomitenta. Un factor declansator al carotidiniei sunt traumatismele dentare.

Simptome de insotire a crizelor severe de migrena

Cele mai frecvente manifestari de insotire:
– Greata
– Varsaturi
– Ameteli
– Fotofobie (sensibilitate la lumina puternica)
– Sensibilitatea scalpului

 Alte manifestari frecvente:
– Diaree
– Tulburari vizuale
– Parestezii
– Vertij
– Alterari ale starii de constienta

Acum se mai citeste