Beneficiile vinului rosu pentru organism
Vinul roşu.
Vinul roşu ne protejează în mod foarte eficient de infarct şi calcifieri coronariene. Motivul: conţinutul în flavonoide şi polifenoli care ocroteşte inima e mult mai ridicat decât la alte vinuri. Vinurile albe nu au însă nici un efect pozitiv asupra inimii.
Studii recente dovedesc că riscul de infarct la diabetici scade cu 50% dacă beau în fiecare zi un pahar de vin, care stabilizează valorile zahărului din sânge. Consumul măsurat de vin roşu protejează chiar şi faţă de apariţia diabetului.
Substanţa resveratrol pe care o conţin strugurii negri poate să calmeze şi chiar să vindece bolile căilor respiratorii, spun cercetătorii britanici.
Pro.
Timp de peste un deceniu vinul roşu a fost un subiect de aprigă dispută şi asta nu pentru atribuţiile sale culinare ci pentru cele terapeutice. După lungi studii cercetătorii au reuşit să demonstreze că un consum moderat de vin roşu (asta însemnând nu mai mult de 1-2 pahare zilnic) este benefic pentru sănătate. În schimb consumul exagerat nu face altceva decât contrarul.
Vinul roşu previne cancerul şi infarctul miocardic.
Vinul conţine antioxidanţi, cel mai important fiind resveratrolul şi care este găsit în pieliţa şi sâmburii strugurilor.
Cea mai importantă acţiune a resveterolului este prevenirea cancerului. El minimalizează mutaţiilor ADN-ului care produc cancerul, reduc îmbolnăvirea şi distrugerea celulelor şi blochează crearea de vase de sânge în jurul tumorii. De asemenea resveratrolul blochează şi răspândirea cancerului în alte zone (metastaza).
Altă calitate a resveratrolului este faptul că subţiază sângele, împiedecând astfel bolile vaselor de sânge, ajungând până la prevenirea infarctului. El împiedică celulele implicate în formarea cheagurilor de sânge (numite trombocite) să se alipească.
Resveratrolul este un fitoestrogen, adică o substanţă care poate înlocui cu succes lipsa hormonilor estrogeni care poate apărea în cazul osteoporozei sau menopauzei. De asemenea vinul roşu este recomandat doamnelor care au aceste probleme.
Vinul roşu combate afecţiunile pulmonare.
Vinul roşu poate distruge bacteriile care duc la apariţia infecţiilor pulmonare şi a bolilor de inimă. Această acţiune se datorează de asemenea resveratrolului. Un studiu efectuat la o Universitate din SUA a arătat că acest antioxidant este capabil să distrugă bacteria Chlamidia pneumoniae care determină apariţia pneumoniei. Acest studiu a comparat acţiunea resveratrolului cu cea a unui antibiotic numit Azitromicină, folosit în mod tradiţional în tratarea afecţiunilor enumerate mai sus. Rezultatul a fost că cele două substanţe au avut acelaşi efect de distrugere a bacteriilor.
Paradontoza poate fi tratată de vinul roşu.
Se ştie că una din cauzele apariţiei paradontozei este creşterea nivelului de radicali liberi din organism, responsabili de o serie vastă de afecţiuni. Şi în acest caz vinul roşu poate interveni în rezolvarea problemei bine înţeles prin intermediul antioxidantului său, resveratrolul. Paradontoza este o cauză comună a pierderii dinţilor, boala afectând atât ţesutul osos cât şi gingiile. Atenţie însă. Atunci când este consumat în exces, vinul roşu are efecte negative, cauzând cancerul bucal.
Vinul roşu contra maladiei Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit că bolnavii de Alzheimer prezintă o caracteristică specială şi anume aceea că pe celulele din creier se depun nişte substanţe denumite peptide amylod-beta care determină pierderile de memorie şi celelalte probleme cauzate de această boală. Un studiu efectuat la Centrul de Cercetare Litwin-Zucker a arătat că tratând celulele pe care s-a depus peptidul amyloid-beta cu resveratrolul extras din vinul roşu nivelul de amyloid-beta scade. Momentan studiile continuă, dar să fie oare aceasta o descoperire uriaşă în tratarea bolii Alzheimer? Rămâne de văzut.
Contra.
Consumul de vin roşu poate cauza şi unele neplăceri sau probleme. Cele mai multe sunt cauzate însă de consumul în exces.
Una din problemele ce pot apărea în urma consumului de vin roşu este durerea de cap. Explicaţia pentru acest fapt este prezenţa în vinul roşu a unei substanţe chimice numită tanin, care este responsabil pentru culoarea roşie şi pentru gustul puternic al vinului roşu. Această chimicală se găseşte în pieliţa strugurilor, consumul ei putând provoca migrene. Trebuie spus însă că sensibilitatea la tanin variază de la o persoană la alta, ceea ce înseamnă că aceste dureri de cap nu apar în mod obligatoriu la toţi consumatorii de vin roşu, cu condiţia să nu se exagereze cu cantitatea băută.
Un alt aspect negativ care trebuie prezentat iubitorilor de vin roşu este faptul că acesta conţine destul de multe calorii. Deci atenţie la siluetă. Un pahar de 125 ml de vin roşu conţine aproximativ 80 de calorii.
Consumul exagerat de vin roşu poate produce o serie de probleme serioase de sănătate, inclusiv unele boli care printr-un consum moderat ar fi fost tratate sau prevenite de vinul roşu. Dintre aceste afecţiuni enumerăm: distrugerea ficatului (ciroză), osteoporoză, riscul de cancer la ficat, de sân, de esofag, creşterea presiunii arteriale, ulcer gastric, afectarea muşchiului inimii, pancreatită acută şi cronică şi nu în ultimul rând obezitate. Pentru a evita apariţia acestor boli consumaţi moderat vin roşu. Se indică a nu se depăşi 2-3 pahare pe zi la femei şi 3-4 pahare la bărbaţi.
Nu consumaţi vin roşu înainte de a vă urca la volan.