In timpul sarcinii am voie sa fac sex?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

9 luni fãrã sex? E normal? Ca Eu nu pot…

Sexul în timpul sarcinii nu este tabu. Dimpotrivã! Pe de altã parte, oboseala, nervozitatea si faptul cã te simti atât de greoaie îl pot transforma în ultimul lucru la care visezi. Cu toate acestea, putinã grijã si „premeditare” îti vor demonstra cã nu ai motiv sã te privezi de aceastã plãcere.

Dacã ai aflat de curånd cã esti însãrcinatã, ai mari sanse ca, cel putin o vreme, sã nu mai ai chef sã faci dragoste. Nu intra în panicã. E firesc ca schimbãrile profunde care se petrec în corpul tãu sã-ti afecteze comportamentul sexual. Unele femei, eliberate în sfårsit de grija anticonceptionalelor, se simt mai sexy ca niciodatã. Altele însã se simt mult prea obosite si vlãguite ca sã mai viseze la dragoste si sex, mai ales în primul trimestru de sarcinã. -n cel de-al doilea, lucrurile se îndreaptã, cãci libidoul îsi revine la normal, ba chiar apar „momente spectaculoase“.

Dorinta sexualã se poate estompa din nou în al treilea trimestru, pe mãsurã ce burtica creste, iar gåndul îti zboarã doar la ziua mult asteptatei întålniri. Totusi e bine sã stii cã nu-i pricinuiesti nici un rãu micutului, dacã faci dragoste cånd esti gravidã.

Partenerul tãu este desigur si el coplesit de schimbãrile care se petrec cu corpul tãu, dar si cu viata voastrã de cuplu. Nu stie cum sã reactioneze si nu este o idee rea sã îi spui cã si tu esti la fel de dezorientatã. Cu putin efort si întelegere din partea amândurora, aceastã experientã nu poate decât sã vã îmbogãteascã si sã vã întãreascã relatia. Curaj! În continuare îti oferim niste cãi de a ajunge împreunã la armonie. Pentru multe femei aceste solutii  au functionat. Te asteptãm cu vesti pe adresa redactiei, sã-ne spui dacã au mers si pentru tine.

Esential este sã fiti intelegatori

Partenerul tãu ar trebui sã se astepte ca, în primele sãptãmâni de sarcinã, sã nu-ti prea stea gândul la a face dragoste, mai ales dacã te lupti cu greturile si vãrsãturile. Sã aibã rãbdare, toate vor dispãrea ca prin farmec dupã sãptãmâna a douãsprezecea. Oboseala poate fi un alt obstacol major. Alege un moment al zilei când te simti cel mai „în formã“ (dacã esti mai obositã seara, alege dupã-amiaza).

Poti sã creezi si un pic de atmosferã: o luminã pâlpâitoare, misterioasã si incitantã ajutã fantastic (stinge becurile si aprinde niste lumânãrele, eventual aromate – le gãsesti cam peste tot, trebuie doar sã cauti); o muzicã romanticã pe fundal si un vin bun aduc un surplus de voluptate momentului. Acum este timpul sã-l surprinzi si cu un platou cu cele mai neobisnuite gustãri. Nu ai idei? Trebuie doar sã notezi pe hârtie tot ce ai poftit în ultimele 24 de ore si nota exoticã va fi asiguratã cu brio! De asemenea, gândeste-te si la programul lui, sã nu alegi un moment când este epuizat sau stresat; cel mai bine ar fi sã plãnuiti împreunã – si premeditarea are farmecul ei!

Comunicare si dimineata, si la prânz, si seara

Partenerul tãu trebuie sã înteleagã cã acum treci prin tot felul de emotii legate de sarcinã; la acestea se mai adaugã si faptul cã te „simti“ grasã si neatrãgãtoare. Orice femeie însãrcinatã are nevoie sã i se spunã, sã i se repete cã este iubitã si acum trebuie fãcutã sã înteleagã cã este doritã la fel de mult, cã este frumoasã si corpul îi este iubit. Treptat îsi va atenua din inhibitii si totul va decurge în mod firesc.Simte-te sexy si poartã-te ca atare. Îl vei înnebuni!

Ai observat ce bine te simti când stii cã arãti bine? Acum ce te împiedicã? Nu-ti place cã ai burta mare? Ai însã niste picioare superbe! Aratã-ti-le si o sã vezi cum se uitã la tine! Stii cã îi plac sânii tãi, acum cu atât mai mult cu cât sunt mai mari. Ia-ti bluze mai decoltate si o sã vezi ce plãcut va fi surprins! Dacã tot nu esti multumitã, poartã haine mai închise la culoare, mai evazate, sã mascheze abdomenul; adãugând si niste accesorii strãlucitoare care sã-ti înveseleascã tinuta si „sã fure ochii“, efectul va fi devastator! Si nu uita sã ai aceeasi grijã pentru coafurã si machiaj. Îti va face bine sã te simti ca „scoasã din cutie“ si sã-l vezi cum i se „scurg“ ochii dupã tine!

Iar în intimitate, dacã îti este jenã sã te dezbraci, va exista întotdeauna lenjerie sexy la care sã apelezi. Si dacã te simti mai confortabil asa, poart-o pe toatã durata actului sexual – pentru el va fi oricum nemaipomenit!

Dar cel mai important, indiferent ce porti si cât de mult te îngrijesti, este sã nu-ti fie rusine de corpul tãu si sã-l ascunzi; dimpotrivã, poartã-ti sarcina cu mândrie si bucurie si simte-te sexy!

Ce pozitii sã folositi

În primele luni de sarcinã, nu are de ce sã se schimbe ceva în timp ce faceti dragoste, cu exceptia faptului cã nu mai aveti grijã de contraceptie. Pe mãsurã ce trece timpul, „manevrele“ în jurul abdomenului si al sânilor durerosi sunt destul de grele, dar nu imposibile. Sexul va deveni mai putin „gimnastic“ (acrobatic), dar cu sigurantã vã va oferi aceleasi satisfactii. Este chiar un prilej de amuzament, încercând noi pozitii, care sã fie confortabile pentru amândoi.

Secretul reusitei: confortul

Partenerul tãu va renunta la pozitia misionarului (el deasupra), în schimb poti veni tu „la cârmã“. Acum tu controlezi ritmul si adâncimea penetrãrii, în asa fel încât sã te simti confortabil. Puteti încerca sã stati amândoi pe o parte, fatã în fatã (la începutul sarcinii) sau poate veni el în spatele tãu, când abdomenul se va mãri, ceea ce va permite doar o penetrare superficialã, indicatã spre sfârsitul sarcinii. De asemenea, pentru ca abdomenul sã nu mai constituie un obstacol, întinde-te pe spate la marginea patului, cu picioarele atârnând, iar partenerul tãu sã stea îngenuncheat sau în picioare în fata ta (depinde de cât de înalt este patul).

Schimbãrile hormonale care au loc în corpul tãu pe perioada sarcinii te vor face, cu sigurantã, mult mai inventivã si „mai dornicã“, ceea ce partenerului tãu nu-i va displãcea deloc. Nivelul de testosteron din corpul tãu creste mult datoritã sarcinii si este asociat cu o dorintã mult mai puternicã de a face dragoste. Estrogenii si progesteronul joacã si ei un rol important, determinând dilatatia vaselor pelviene de sânge, din care cauzã te vei excita mult mai usor. Si nu în ultimul rând, intervine oxitocina, hormonul al cãrui rol principal citat în toate cãrtile de fiziologie este de a controla ejectia laptelui din canalele galactofore si de a initia contractiile uterine pentru travaliu. Ceea ce nu se scrie însã chiar peste tot este cã oxitocina declanseazã si orgasmul, atât la femeie, cât si la bãrbat. Iar la femeia însãrcinatã este în cantitate mult mai mare, asa cã… bucurã-te! Cu alte cuvinte, corpul tãu este pregãtit pentru actul sexual din toate punctele de vedere; îti rãmâne doar sã-ti folosesti imaginatia si sã-i spui partenerului tãu ce îti produce plãcere si ce nu.

Si altceva!

Dacã, pe moment, nu ai vrea sã faci dragoste cu penetrare, existã si alte mijloace de a te simti bine: îmbrãtisãrile, mângâierile, sãruturile, iar pentru cei care le agreeazã… si alte variante. Atingerile tandre sunt minunate, chiar si când esti însãrcinatã. Ca si masajul, de altfel. Roagã-l sã-ti maseze spatele si picioarele. Îti va oferi o senzatie de relaxare nemaipomenitã. De asemenea, îti va plãcea sã îti ungã abdomenul cu cremã si sã te maseze usor. Orice fel de masaj vã va ajuta sã vã relaxati si sã vã explorati corpurile. Puteti folosi si uleiuri frumos mirositoare – lemn de santal cu efect tonic, iar grepfrut împotriva oboselii.

Iar dacã nu ai o dispozitie „sã primesti“, atunci oferã-i lui toatã atentia. Multi bãrbati se simt neglijati pe perioada sarcinii sotiilor lor, asa cã tu nu ezita si rãsfatã-l cu atingeri tandre, fã-l sã se simtã iubit. Încântarea lui va face minuni si asupra ta! Si nu în ultimul rând, încercati sã mai schimbati ceva din „rutina dormitorului“. Desigur, bancheta din spate a masinii nu este cea mai fericitã optiune pentru o femeie gravidã, dar poti întinde oricând o pãturã în fata semineului. Dacã nu aveti semineu, canapea aveti, cu sigurantã! Sau poate reusiti sã vã petreceti douã zile la un hotel, undeva… la munte! Succes!

Sex pânã în ultimul moment ? E voie?

Dacã nu existã contraindicatii, atunci… de ce nu? Cu dragoste si rãbdare, orice se poate! Numai sã doriti voi acest lucru si sã vã simtiti bine unul cu altul. Dacã nu stiai  pânã acum, mami a aflat pentru tine cã sperma contine prostaglandine si zinc, care fac bine placentei, iar mai târziu vor ajuta la declansarea contractiilor (travaliului). Unele femei cunosc si chiar se folosesc de acest lucru, asa cã fii pregãtitã… în caz cã!

„As vrea sã-mi spunã si acum cã mã iubeste” 

Carmen, 30 de ani, este pentru a doua oarã însãrcinatã (este în 28 de sãptãmâni). Mai are un copil de doi anisori si jumãtate. Desi stia la ce sã se astepte, ne spune cã tot nu i-a fost usor. Ba chiar mai greu. Se simte urâtã si dizgratioasã si crede cã din cauza asta s-au rãcit relatiile între ea si sotul ei. „S-a creat o tensiune, o distantã între noi. La prima sarcinã n-a fost asa. A decurs totul normal. Acum mã simt groaznic, nici nu-mi vine sã mã mai uit în oglindã. Îmi doresc sã facem dragoste, sã nu mai fim ca doi strãini, dar nu stiu cum sã trec peste bariera dintre noi. Poate cã nu mã place asa cum sunt si de-aia nu mai vine la mine. Nu stiu, dar mã doare teribil. Sau poate sunt eu de vinã cã sunt  inhibatã si nervoasã. Stiu cã ar trebui sã facem amândoi un pas si sã vorbim, dar e greu… Si nu resimt asa de mult lipsa relatiilor sexuale, cât îmi lipsesc strângerile de mânã, sãruturile si cãldura bratelor lui în jurul meu. As vrea doar sã mã ia în brate si sã-mi spunã cã sunt frumoasã si cã mã iubeste… cum fãcea odatã!“

„Înteleg ce importantã este comunicarea într-un cuplu”

Alex este sotul Angelei, însãrcinatã în 16 sãptãmâni. Ne mãrturiseste cã de când a aflat cã sotia lui este gravidã nu au mai fãcut dragoste. O iubeste mult si faptul cã nu mai au nici un fel de contact fizic îl îndurereazã peste mãsurã. Pur si simplu îl respinge si nu întelege de ce. Si e cu atât mai frustrant, cu cât au fost la medic si nu existã nimic care sã-i împiedice sã aibã o relatie sexualã normalã.

„As vrea sã-i spun ce înseamnã ea pentru mine si cât o doresc. Dar mã inhibã când o vãd asa distantã. Îmi doresc sã aibã încredere în mine, sã-mi spunã ce se întâmplã. Iar dacã nu are chef sã facem dragoste, nu-i nimic: putem sã ne tinem în brate si sã ne simtim unul pe altul…“

„Mã bucur cã am întrebat – este foarte important!”

Am 26 de ani, este însãrcinatã în 25 de sãptãmâni si ne împãrtãseste câte ceva din „experienta“ ei. Are noroc de un sot întelegãtor, care i-a fost aproape si a ajutat-o foarte mult. O face sã se simtã frumoasã si iubitã. Si ei au trecut prin aceleasi îndoieli, crezând cã sexul ar putea face rãu copilului. Au discutat amândoi si au hotãrât sã se abtinã, cel putin o perioadã. Cu toatã strãduinta lor, ceva se schimbase, apãruse o tensiune nefireascã între ei. „Cu toatã rãbdarea lui, vedeam cã asta dãuneazã relatiei noastre. Asa cã mi-am învins jena si am întrebat medicul. Mi-a spus cã totul este în regulã. Acum mã bucur cã am întrebat – este foarte important!“ 

Ce vrea EA de la tine? • Sã îi spui, apoi sã-i repeti cã e frumoasã si iubitã – nu neglija micile atentii; un buchet de flori poate face minuni!
 • Sã se simtã doritã – o femeie poate citi acest lucru în ochii iubitului, asa cã…ai grijã!
 • Sã fii tandru – chiar dacã, înainte de a rãmâne însãrcinatã, viata voastrã sexualã era „agitatã”, acum, când trupul ei e foarte sensibil, îsi doreste mai multã blândete.
 • Sã-i faci toate poftele, sã o rãsfeti – uneori este asa de greu sã te scoli în miez de noapte pentru cã ea pofteste nu stiu ce minune, însã asta e… consoleazã-te si tu cu gândul cã sarcina dureazã numai nouã luni!
 • Sã aibã sentimentul de sigurantã – fii lângã ea si aratã-i cã nimic rãu nu poate interveni între voi doi.
 • Sã fii inventiv – încearcã pozitii care sã vã placã amândurora, dar care sã punã confortul ei pe primul plan; dacã totusi te-ai blocat la pozitia misionarului, citeste Kama Sutra.
 • Sã-i protejezi abdomenul si spatele – pe lângã masajul care o va ajuta sã se relaxeze, fii foarte atent când faceti dragoste.
 • Sã-i fii tot timpul alãturi si sã-i amintesti cã nu e numai mama copilului tãu, cã în primul rând îti este iubitã si cea mai bunã prietenã. 

Ce vrea EL de la tine?

 • Sã nu îl respingi – s-ar putea simti frustrat, mai ales dacã îti este rãu sau te simti obositã si nu mai ai chef de altceva; nu e nici o tragedie – atâta timp cât îi explici prin ce treci, va fi alãturi de tine!
 • Viata voastrã sexualã sã fie la fel ca înainte – cam greu de realizat, dar nu imposibil! Am descris în aceste pagini pozitiile cele mai usoare pentru amândoi, însã fiecare are propriile preferinte si propriile gusturi!
 • Sã stie cã nu îti poate face rãu tie sau copilului – nu este nici un pericol, copilul este bine protejat de lichidul amniotic si de muschii uterini; dacã nu este o situatie specialã în care medicul ti-a interzis sã faci dragoste, nimic nu-l împiedicã!
 • E bine sã nu-l neglijezi, sã îl rãsfeti din când în când – nu uita care este mâncarea lui preferatã si dacã tu nu poti… oricând te poate ajuta mama soacrã.
 • Sã îl si menajezi – nu-l trimite în fiecare miez de noapte dupã înghetatã de ananas!
 • Sã nu fii exagerat de posesivã sau chiar mai rãu… geloasã – dã-i voie sã respire si nu-ti închipui cã fiecare femeie din anturajul lui este o pretendentã sau o rivalã! Eviti astfel situatiile conflictuale care ar putea produce tensiune între voi.
 • Cel mai important lucru: sã-i dai timp sã se obisnuiascã cu gândul cã va fi tatã!

Iubesc tandretea lui

Ioana are 23 de ani si este însãrcinatã în 30 de sãptãmâni. Ne-a povestit cã înainte sã afle cã este însãrcinatã, ea si sotul ei aveau o viatã sexualã împlinitã. Apoi lucrurile s-au schimbat. Amândoi aveau retineri. Au mers la medic si, nefiind nici o problemã, si-au lãsat temerile la o parte, iar acum se simt la fel de bine împreunã. „Câteodatã nu am chef sã fac dragoste, dar când mã atinge nu pot rezista – iubesc tandretea lui si îmi place sã-l simt aproape – îmi dã un sentiment de sigurantã. Ne distrãm încercând sã gãsim noi pozitii, pe mãsurã ce abdomenul creste. Eu cred cã este esential sã-ti pãstrezi simtul umorului! Nu e nimic rãu în a face dragoste când esti însãrcinatã! Te simti doritã si asta e minunat!”

Gåndeste-te cã bãrbatilor le plac formele apetisante

 • Unele femei se simt sexy în timpul sarcinii, cele mai multe însã (dupã cum am mai spus) sunt deprimate de faptul cã se umflã pe zi ce trece si trupul li se deformeazã. Sunt convinse cã partenerilor lor nu le mai place noua înfãtisare. Dacã acesta este si cazul tãu, trebuie sã vorbesti cu el, sã-l faci sã înteleagã cã nu-l respingi. Pur si simplu nu te simti confortabil sã te dezbraci si sã te vadã în toatã goliciunea. Gândeste-te însã cã porti copilul lui în pântece si cã e firesc sã te iubeascã mai mult ca niciodatã. Si dacã tot nu te-am convins, aflã cã bãrbatilor le plac în general femeile mai plinute, cu forme apetisante. Si ai vãzut tu bãrbat cãruia sã nu-i placã sânii mari? Asadar, discutã cu el orice simti si o sã vezi cã vã apropiati si mai mult; e o sansã de a vã întãri relatia.
  • Pe de altã parte, partenerul tãu se poate eschiva sã facã dragoste cu tine, desi îsi doreste. Aceasta poate veni din teama de a nu rãni pe vreunul dintre voi: pe tine sau pe copilul vostru încã nenãscut. Si în acest caz vorbeste cu el si explicã-i cã nu este absolut nici un pericol, cã fãtul este bine protejat de lichidul amniotic în care pluteste si de muschii uterini, împreunã cu cei abdominali. De asemenea, uterul nu este în directã comunicare cu vaginul, existând un „dop” la nivelul canalului cervical, care asigurã si el protectie fãtului. Sunt însã anumite contraindicatii în contactul sexual, precum: sângerãrile vaginale, incontinenta cervicalã, contractiile dureroase în timpul actului sexual si altele, pe care medicul le va lua în considerare si ti le va comunica dacã este cazul. Cu „dezlegarea” de la medic, nimic nu vã mai opreste! Si dacã bebelusul te loveste dupã ce ati fãcut dragoste, nu te speria – este numai pentru cã îti simte inima bãtând mai repede.
  • O relatie deschisã, în care sã vã dezbateti temerile, nu poate decât sã vã apropie; dovedeste-i cã ai încredere în el si spune-i ce-ti face plãcere. Va aprecia, cu sigurantã.

Viata sexuala inainte si dupa nastere

Psihicul femeii insarcinate este unul deosebit de sensibil. A deveni mama inseamna a parcurge un drum lung si nu intotdeauna usor. Importanta este atentia si dragostea celor din jur, in special din partea partenerului.

Sarcina, pe langa numeroasele modificari pe care le aduce, presupune si o modificare a vietii sexuale. Partenerul gravidei trebuie sa inteleaga situatia, deoarece aceste schimbari il influenteaza in mod direct.

Cu toate ca exista credinta ca, odata instalata graviditatea, viata sexuala trebuie sa inceteze, aceasta decizie se ia de catre fiecare femeie in parte, in functie de dorinta si de caracteristicile sale fiziologice. Daca nu exista motive medicale de abstinenta, se poate continua viata sexuala ca si inaintea sarcinii, pana foarte aproape de momentul nasterii.

In primele trei luni ale sarcinii libido-ul unor femei este mai redus, in primul rand din cauza starii de oboseala, a greturilor si a altor fenomene specifice acestei perioade, inclusiv modificarilor hormonale aparute. In urmatorul trimestru de sarcina, insa, dorinta sexuala a femeii gravide poate fi, in unele cazuri, chiar mai mare decat era inainte de sarcina. In ultimele trei luni ale sarcinii, apetitul sexual este uneori redus, din nou. Medicii recomanda, pentru aceasta perioada, pozitii comode, care sa nu creeze presiune asupra abdomenului femeii. Pe toata perioada sarcinii, problemele legate de viata sexuala trebuie discutate cu partenerul, care trebuie sa inteleaga faptul ca nu e bine sa-si supuna partenera unor presiuni psihice de natura sa ii ingreuneze sarcina.

Raporturile sexuale din timpul sarcinii necesita o igiena suplimentara si acordarea unei atentii mai mari igienei, din partea cuplului.Pentru femei nu sunt recomandate dusurile si baile prelungite, nici cele fierbinti. La constatarea primelor semne de intoleranta in timpul actului sexual (jena, durere sau pierderi de sange) se va cere sfatul medicului.

Pe langa intoleranta fizica unul din motivele pentru care raporturile sexuale necesita o atentie mai mare este si riscul crescut al infectiilor. Anumiti microbi, inofensivi inainte de sarcina, pot deveni, pe parcursul sarcinii, extrem de periculosi, odata cu ascensiunea in cavitatea uterina. De aceea, nu numai femeia trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei, ci si barbatul, care trebuie sa aiba in vedere faptul ca organismul gravidei este mult mai sensibil decat in mod obisnuit.In ultimul trimestru de sarcina, contactul sexual poate determina declansarea prematura a nasterii; de aceea, nu numai contactul propriu-zis, dar si preludiul necesita o mai mare delicatete si atentie. Medicii recomanda limitarea sau chiar evitarea raporturilor sexuale in timpul sarcinii daca femeia a avut anterior un avort spontan in primele luni de sarcina, daca a avut o nastere prematura sau in cazul existentei unor infectii.

Viata sexuala se poate relua cam la sase saptamani dupa nastere, dar numai dupa vindecarea leziunilor vaginale datorate acesteia. Apetitul sexual al femeii este redus, parte din cauza leziunilor fizice, parte din cauza tensiunii psihice cauzate de aparitia unui nou membru al familiei.

In orice caz, primul contact sexual trebuie sa fie extrem de bland, cu mare grija in privinta igienei, pentru ca pericolul infectiilor este foarte mare si in aceasta perioada, iar, daca femeia acuza dureri in zona pelviana, este indicata amanarea reanceperii vietii sexuale.

In privinta pericolului aparitiei unei noi sarcini pe perioada lehuziei, trebuie spus ca lactatia actioneaza ca un mijloc natural contraceptiv, cu conditia ca femeia sa alapteze regulat, o data la 3-4 ore, timp de 60 minute, atat ziua cat si noaptea. Statisticile spun ca una din trei femei care alapteaza doar pe parcursul zilei poate ramane insarcinata.

Ciclul menstrual se reinstaleaza dupa 3-6 saptamani si, incepand din acest moment, pericolul unei noi sarcini este foarte mare. De aceea se recomanda reluarea folosirii mijloacelor contraceptive si cea mai indicata pe perioada alaptarii este pilula monohormonala (progesteronul). CONSULTATI INSA MEDICUL!

Nu trebuie uitat insa nici o clipa ca, in perioada de dinaintea nasterii si dupa aceasta, femeia, autoare a acestui miracol uman care este crearea unei noi vieti, are nevoie de ingrijire speciala, chiar daca uneori este mai…capricioasa. Partenerul trebuie sa o trateze cu gingasie, cu dragoste, cu intelegerea pe care o merita orice mama din lume!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close