Ce fac in ultimele 3 luni de sarcina? La ce trebuie sa fiu atenta?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Saptamana a 26-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum intre 700 si 900 g si este ocupat sa-si faca plamanii mari. Creste intr-un ritm rapid si binenteles ca simtiti loviturile puternice cand face tumbe. Incepe sa simuleze respiratia dar nu are inca aer in plamani. La 26 de saptamani se poate observa reactia plamanilor fetusului la atingere. Daca ai aprinde o lumina in abdomen, bebelusul si-ar intoarce capul spre aceasta, ceea ce, conform specialistilor, inseamna ca nervul optic functioneaza.

 

Cum se schimba viata dvs:
Acum ar fi bine sa va faceti un test al glicemiei. Veti bea un pahar cu solutie de glucoza apoi vi se va lua o proba de sange. Daca rezultatul este anormal, ceea ce se intampla in 20% din cazuri, veti face un nou test, de toleranta la glucoza, prin care se va determina daca suferiti de diabet gestational, sau aveti un exces de zahar in sange, o problema des intalnita in aceasta faza a sarcinii.
Poti sa apara dureri de maini sau incheieturi, sau puteti sa le simti intepenite. Toate tesuturile din corpul dvs sunt acum umflate astfel ca se creaza o presiune asupra capetelor nervilor care strabat aceste tesuturi, ceea ce va genera intepaturi si durere. Va poate ajuta daca purtati niste mansete stranse pe incheieturi. Luati si vitamina B6.
Cu siguranta ca sunteti mai dolofana, fata devine si mai rotunjoara, gleznele se umfla.
Unele femei reclama o scurgere din sani – galbuie, vascoasa din sani, numita colostru. Altele nu produc colostru decat dupa nastere. Acest “prim-lapte” este bogat in anticorpi care-l vor ajuta pe bebelusul dvs sa fie ferit de boli, si este prima mancare pe care o va consuma acesta (daca veti alapta). De obicei producerea lui are loc la 3-4 zile dupa nastere

Saptamana a 27-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Creste, creste si iar creste. Pana acum I-ai auzit bataile inimii la controlul prenatal. Ai auzit cat de rapide sunt, in jur de 120-160 batai pe minut, de doua ori mai rapide decat ale tale. Pielea ii este inca ridata, dar este protejata de stratul de vernix.
Bebelusul tau cantareste acum putin mai mult de 900 g si are o lungime de cca. 38 cm. Pleoapele se vor deschide acum pentru prima data. Daca ochii copilului isi vor schimba culoarea, acest lucru se va intampla in primul an de viata. Raspunde mult mai puternic la sunete spre sfarsitul lunii a saptea, cand reteaua nervilor din ureche este completa. Continua sa respire chiar daca o face in apa si nu in aer, dar este un exercitiu bun pentru mai tarziu (dupa nastere).

Cum se schimba viata dvs:
Abdomenul se ridica cu 5 cm. pe saptamana. Puteti avea o tensiune in sani care va creeaza discomfort. Asa ca, purtati un sutien potrivit, chiar si noaptea- daca va ajuta.De acum incolo sunteti predispusa la infectii urinare, asa ca beti multa apa.
Trebuie sa consumati mai multe cereale si legume de acum inainte deoarece bebelusul are nevoie de suplimente nutritive. Hrana bogata in fibre include painea, cerealele, lintea, orezul, care sunt bogate in complexul de vitamine B si va va feri de constipatie.
Pielea este intinsa. Incercati sa nu va scarpinati. Ungeti-va cu ulei de masline – Va va ajuta!
Urmati cursuri in legatura cu nasterea daca nu ati facut-o inca. Luati notite pe care le puteti reciti daca mai tarziu deveniti nervoasa si speriata in legatura cu nasterea.

Saptamana a 28-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum in jur de 1.100 Kg. Clipeste, doarme si se trezeste la intervale regulate de timp, isi suge degetul mare. Vise placute, bebelusule!
Unii bebelusi adora sa-si suga degetul mare, chiar inainte sa se fi nascut.Exista deja papilele gustative si fatul poate distinge intre dulce si acru – poate avea chiar preferinte. Auzul I se perfectioneaza si inima ii bate mai repede cand vorbesti; el va recunoaste vocea mamei.
Se poate chiar ca bebelusul dvs sa aiba capul complet acoperit cu par.
Unii experti sustin ca bebelusii incep sa viseze din saptamana a 28-a. Oare ce viseaza? Nimeni nu stie cu siguranta. Dar creierul lor este deosebit de activ, creste in dimensiune si devine mai complex, apar circumvolutiunile caracteristice acestuia.
Daca simti miscari ritmice jos, in pelvis, nu va speriati – fatul sughite fiindca a inghitit prea mult lichid amniotic.

Cum se schimba viata dvs:
Uterul creste in continuare, iar bebelusul este asezat la jumatatea distantei dintre stern si ombilic. Incepeti sa aveti probleme cu respiratia pentru ca uterul este aproape de capul pieptului. De acum inainte, pe tot parcursul celor trei luni de sarcina care au ramas ati putea avea carcei la picioare, hemoroizi, varice si mancarimi ale abdomenului.
Daca se va dovedi ca aveti Rh negativ in faza initiala a sarcinii, probabil ca veti fi testata pentru determinarea anticorpilor Rh si vi se va face o injectie RhoGAM (TM) pentru combaterea incompatibilitatii.
Se mai poate ‘declara’ de asemeni ca incepeti sa aveti toane, accese de furie chiar, asta datorita prietenilor tai..hormonii. Pot sa apara contractiile Braxton Hicks. De asemenea se poate sa va curga un lichid galbui din sani, colostrul. Medicul va va chema la control la fiecare doua saptamani si va va lua tensiunea. Veti avea si bufeuri, mai ales dupa efort fizic.

Saptamana a 29-a de sarcina



Cum creste bebelusul:
Incepe sa creasca intr-un ritm mai lent, dar va continua sa castige in greutate in jur de 1,8 Kg de acum si pana la nastere. Daca s-ar naste acum, ar cantari 1,300 Kg, ar masura cca. 30 cm. si ar fi capabil sa respire, dar va obosi repede si ar avea nevoie de asistenta medicala. Tot acum, bebelusul poate sa-si deschida ochii si sa-si intoarca capul in uter daca sesizeaza o sursa de lumina care patrunde in acesta. Stratul de grasime este format si apar unghiile.

Cum se schimba viata dvs:
Al treilea trimestru de sarcina incepe in saptamana a 29-a si de obicei se termina in saptamana a 40-a si uneori mai tarziu (Nu va speriati – 42 da saptamani este maximum! Dupa aceasta, medicul provoaca de obicei nasterea).
Probabil ca oscilati intre sentimentul ca nu se mai termina odata (care va enerveaza) si frica de nastere. Puteti sa va petreceti timpul cautand un nume pentru bebelusul tau.
Daca nu ati facut-o inca, probabil ca veti incepe sa mergeti la medic o data la doua saptamani, pentru ca incepand cu luna a 8-a sa mergeti la acesta saptamanal.
Pregatiti-va impreuna cu partenerul dvs nasterea. Ca parte a acestei pregatiri, nu este prea devreme sa incepti masajul perineului care va va ajuta sa preveniti episiotomia sau ruptura acestuia in timpul nasterii. Probabil ca nu veti putea face singura masajul – asa ca cereti ajutorul partenerului dvs.
Ca sa aveti un somn odihnitor, folositi perne mai multe pentru a preveni insomniile si durerile de spate. Incercati sa dormiti pe o parte cu o perna intre picioare si alta sub burta.
Cele mai multe femei castiga in greutate in acest ultim trimestru al sarcinii in jur de 5 Kg.

Saptamana 30-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum 1,400 Kg si are 43 cm. din cap pana-n picioare. In ultimile 2 saptamani a luat in greutate in jur de 350 g. Are inca pielea ridata dar incepe din ce in ce mai mult sa semene a bebelus. La baieti, testiculele se deplaseaza din vecinatatea rinichilor spre scrot. La fete clitorisul este proeminent pentru ca nu este inca acoperit de labii (aceste il vor acoperi in urmatoarele saptamani, dupa nastere).
Capul bebelusului este mare, iar creierul creste cu o viteza mare in aceasta perioada. Aproape toti bebelusii reactioneaza la sunete, la aceasta varsta. Scheletul, creierul, muschii si plamanii continua sa se maturizeze.
In acest timp comoara dvs invata sa-si focalizeze privirea. Tot acum, ar trebui sa se aseze cu capsorul in jos, gata pentru angajare. Probabil simte contractiile Braxton Hicks (care apar la intervale regulate) chiar daca dvs nu le percepeti.

Cum se schimba viata dvs:
Nevoile alimentare ale bebelusului ating punctul maxim pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Ai nevoie de multe proteine, vitamina C, acid folic, fier si calciu ( in jur de 200 miligrame se depoziteaza in oasele bebelusului in fiecare zi).
Sfarcurile par ca si-au inversat directia? Ati putea deja sa alaptezi. Informati-va in legatura cu procedeul alaptarii.
Chiar daca deveniti din ce in ce mai greoaie, aveti nevoie in continuare de gimnastica. Inotati, plimbati-va, dansati, este ideal pentru femeile insarcinate.
Fundul uterului este mult deasupra ombilicului; ligamentele s-au slabit si puteti avea dureri de spate. Odihniti-va cu picioarele ridicate.

Saptamana 31-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul are acum plamanii si tractul digestiv aproape complet dezvoltat. Si, in timp ce se apropie vremea sa nu mai creasca in lungime, va continua sa castige in greutate.
In aceasta saptamana va continua sa-si inchida si sa-si deschida ochisorii. Probabil ca vede ce se intampla in uter, distinge lumina si chiar sursa acesteia.Daca ati aprinde o lumina in burta, bebelusul ar putea sa-si miste capul in directia acesteia sau chiar sa incerce sa atinga sursa. Unii cercetatori susin ca expunerea fatului la o sursa de lumina, stimuleaza dezvoltarea vederii. Dar nu va asteptati ca bebelusul sa aiba o vedere perfecta atunci cand se va naste – nou nascutii pot vedea la o distanta de 20-30 cm. Si, pentru a completa tabloul, privirea sa este “inramata” de gene si sprancene.

Acolo in burtica – este inconjurat de lichid amniotic dar volumul va scadea pe masura ce bebelusul devine din ce in ce mai mare si va avea mai putin spatiu in uter. Pentru ca atat dvs cat si bebelusul dvs continuati sa cresteti, nu va ingrijorati daca respiratia vi se ingreuneaza, daca simtiti ca nu mai aveti aer suficient; de vina este uterul care apasa pe diafragma.
Cantareste aproape 1,8 Kg si nu prea mai zburda. Plamanii sunt in curs de maturare si se formeaza surfactantul – substanta care previne colabarea sacilor alveolari dupa nastere.
I-au crescut unghiile si probabil ca dupa ce se va naste va trebui sa-i faceti manichiura!
Bineinteles ca va recunoaste vocea. Cantati-i, vorbiti-i, povestestiti-i totul despre lumea in care va intra in curand, impreuna cu partenerul tau.
Cum se schimba viata dvs:
Penetru a folosi o expresie cunoscuta… se intrezareste o luminita la capatul tunelului. In jurul celei de-a 34-a saptamani (sau chiar inainte de nastere, daca sunteti la a doua sau a treia sarcina), capul bebelusului se muta in pelvis – pentru a se pregati de nastere – ceea ce iti va face respiratia un pic mai usoara.
Lucrurile incep sa se complice, arsurile la stomac si indigestiile fiind un lucru obisnuit. Mincati mai des si cate putin, si beti multa apa. Probabil ca veti incepe sa mergeti clatinat, ca o ratusca, deoarece sarcina va slabeste ligamentele din pelvis, permitand bazinului sa se dilate pentru a face mai mult loc pentru bebelusul dvs. Nu va ingrijorati, nu veti merge toata viata ca o ratusca!
Se poate spune ca s-a creat deja o legatura intre mama si copil; va puteti chiar forma o idee despre personalitatea lui dupa miscarile pe care le face.

Saptamana 32-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bratele, picioare si corpul bebelusului continua sa se dezvolte – este in sfarsit dezvoltat proportional cu capul sau. Cantareste in jur de 1,800 Kg, are aproximativ 40.5 cm si arata ca un nou nascut. Se poate sa observati ca bebelusul nu se mai misca atat de mult. Nu va ingrijorati, nu prea mai are loc in uterul dvs. Atata timp cat simtiti ca se agita, veti sti ca totul este in regula. Si chiar daca credeti sau nu, mai are mult de crescut.
Organele bebelusului continua sa se maturizeze si elimina apa prin vezica urinara, un exercitiu bun pentru procesul urinarii de dupa nastere. Cu siguranta ca uneori va intrebati ce face oare bebelusul – scanarea creierului fatului a pus in evidenta faptul ca acesta are perioade in care viseaza in timpul somnului in jurul celei de-a opta luni.
Un bebelus care se naste acum are sanse foarte mari de supravietuire, dar sub ingrijire medicala (va trebui incubat pentru ca nu are suficient tesut adipos/grasime care sa-i tina de cald).

Cum se schimba viata dvs:
Probabil ca ati castigat si dvs in greutate 1,300 – 1,800 Kg luna aceasta. Este normal ca in ultimul trimestru sa castigati in greutate cca. 450 g pe saptamana – bebelusul are o crestere accelerata in greutate inainte de nastere.
S-ar putea sa observati o cantitate mai mare de mucus pe care il elimininati, numit leucoree. Uterul dvs marit apasa pe diafragma, si s-ar putea sa simtiti ca nu mai puteti respira. Acest lucru se va rezolva atunci cand bebelusul va “cadea” (de obicei cu 2-3 saptamani inainte de nastere).
Copilul va umple abdomenul si somnul bun este un lux. Asazati-va pe o parte si sprijiniti-va pe perne.
Umflarea picioarelor este un lucru obisnuit in partea avansata a sarcinii, dar daca incepe sa vi se umfle fata, sa aveti dureri mari de cap, dureri de burta, stare de voma sau ameteala, vorbiti imediat cu doctorul. Puteti suferi de preeclamsie – o stare care trebuie atent monotorizata de medic

Saptamana 33-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste in jur de 2 Kg si are aproximativ 48 cm. Chiar daca plamanii sai nu sunt complet maturizati (asta pana in apropierea nasterii), mititelul inghite lichid amniotic pentru a exersa respiratia. Unii bebelusi au capul acoperit cu par, altii doar un smoc.Un par des la nastere nu inseamna ca asa va fi si mai tarziu, dar bebelusii cu parul rar la nastere, vor avea un par rar si la maturitate.
Daca bebelusul dvs este baiat, testiculele sale ar fi trebuit deja sa coboare din abdomen in scrot. Uneori se intampla ca unul din testicule sa nu-si schimbe pozitia decat dupa nastere. Din fericire, cei mai multi dintre baietei isi rezolva aceasta problema pana la prima aniversare.
Pielea sa isi schimba culoarea de la rosu la roz si se pregateste pentru viata din afara uterului depozitandu-si fier in ficat.





Cum se schimba viata dvs:
Castigati in greutate 450 g pe saptamana, asta pentru ca bebelusul castiga in greutate mai mult de jumatate din greutatea de la nastere in cele 7 saptamani dinaintea nasterii.
Faptul ca v-ati ingrasat mult nu inseamna ca veti avea un bebelus urias. Continuati sa va alimentati “sanatos” . Probabil ca veti mai castiga 450 g pe saptamana pana la nastere.
Tineti minte ca nu toate femeile iau la fel in greutate pe perioada sarcinii – asta tine de factorul genetic uneori. De asemenea nu toti copiii au aceeasi greutate la nastere si totusi sunt “normal” proportionati (ganditi-va, exista diferente in inaltime si greutate intre toti oamenii, deci traiasca deosebirile!).
Volumul dvs sangvin s-a marit cu 40% (ca sa asigure hrana fatului, irigarea uterului si a placentei)

 

Saptamana 34-a de sarcina
Cum creste bebelusul:
Bebelusul dvs cantareste acum cca.2,200 Kg si are in jur de 50 cm lungime. Daca nu s-a intors inca cu capul in jos, o poate face acum. Doctorul va monitoriza cu atentie pozitia fatului in saptamanile urmatoare, pentru ca acesta se poate decide sa se intoarca invers oricand.
Craniul bebelusului este inca moale si nu este complet inchis, un motiv fiind acela ca poate iesi mai usor. Dar restul oaselor sunt intarite. De asemenea pielea sa incepe sa devina mai putin rosie si ridata.
Daca este baiat, testiculele ar trebui sa se gaseasca la locul lor. Ochii bebelusului sunt deschisi cand este treaz si inchisi cand doarme. Cea mai mare parte din laguno a disparut si este inlocuit cu un strat subtire de vernix.

Cum se schimba viata dvs:
Daca sunteti mama pentru prima data, capul copilului se poate muta in pelvis in aceasta saptamana, apasand astfel cu putere pe cervix (asta se intampla la aproximativ 50% din femeile aflate la prima nastere). Daca sunteti la a doua nastere, va puteti astepta ca aceasta sa se intample cu o saptamana inainte de nastere – iar pentru alte femei asta nu se intampla decat in timpul nasterii.
Puteti observa ca incheieturile si picioarele va sunt umflate catre sfarsitul zilei. Retentia apei, denumita edem, este mai pronuntata vara si spre sfarsitul zilei. In mod surprinzator, hidratarea corecta, poate ajuta la reducerea edemelor.
Organismul dvs si al copilului – mai ales rinichii – au nevoie de multe lichide. Daca incep sa ti se umfle mainile sau fata, vorbeste imediat cu medicul tau, poate fi un semn de preeclampsie.
Asigurati-va ca stiti semnele nasterii premature:
• crampe de genul celor din timpul menstruatiei (uneori insotite de diaree, indigestie, stari de voma)
• scurgeri vaginale apoase, rosiatice sau maron (uneori precedate de eliminarea unui dop de mucus)
• scurgeri de lichid amniotic din vagin

Saptamana 35-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum in jur de 2,5 Kg iar lungimea lui este aproape cat a unui copil la termen (cca.48 cm.). Se hraneste in continuare si incepe sa devina “rotunjor” – va avea nevoie de stratul de grasime mai tarziu, pentru a-si regla temperatura corpului. Daca nu ati inceput pana acum sa-i vorbiti, este timpul sa o faceti – la 35 de saptamani, auzul bebelusului dumneavoastra este complet dezvoltat.
Nu va simtiti ridicola daca sporovaiti toata ziua cu el. Unele studii arata ca bebelusii sunt mai atenti atunci cand ridicati un pic tonul.
Daca sunteti ingrijorata ca ati putea sa-l nasteti inainte de termen, aflati ca 99% din bebelusii nascuti in saptamana a 35-a de gestatie pot supravietui in afara uterului – si majoritatea nu au probleme deosebite.
Cu toate ca sistemul nervos central al bebelusului continua sa se dezvolte, plamanii sai sunt aproape complet dezvoltati.

Cum se schimba viata dvs:
Ar trebui sa va vizitati doctorul ginecolog mai des si sa va faceti testele pentru streptococii din grupa B. Trebuie de asemenea sa fiti consultata de medic pentru a stabili dilatarea colului si eventuala slabire a muschilor acestuia.
Unele femei incep sa acuze o senzatie de amorteala in regiunea pelviana; asta pentru ca greutatea bebelusului apasa pe nervii din aceasta regiune. Din pacate aceasta senzatie nu va dispare decat dupa nastere. Daca va deranjaza foarte tare, vorbiti cu medicul dvs.
Somnul devine o problema; durerile de spate si grijile legate de nastere va vor obosi peste masura. Intindeti-va pe o parte si rugati-va partenerul sa va maseze spatele. Tot acum puteti visa urat – nu va speriati, este ceva normal.
Mancati 2400 calorii pe zi. Continuati sa va hraniti “sanatos”. Aveti timp mai tarziu sa slabiti. Ganditi-va ca trebuie sa cresteti in burtica o fiinta umana. Asigurati-I tot ceea ce are nevoie sa se dezvolte corespunzator.



Saptamana 36-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul dvs. cantareste acum 2,7 Kg si are aproximativ 48-50 cm. lungime. De acum, ritmul de crestere se va reduce.
Cantitatea de lichid amniotic scade, spatiul din uter fiind ocupat in mare masura de bebelus ( si-a multiplicat de o mie de ori dimensiunea pe care a avut-o la inceput)
In acesta perioada uitandu-va la burtica, probabil ca va veti aminti de filmul Alien. Probabil ca veti incepe sa vedeti capul, picioarele, coatele bebelusului iesind prin burta atunci cand se intinde sau se agita.
Cat de curand, atunci cand peretele uterului si abdomenul se vor subtia si vor lasa lumina sa patrunda, bebelusul va incepe sa-si faca un ciclul al activitatii zilnice.
In aceasta saptamana ii cresc unghiile si va avea rinichii complet dezvolati. Ficatul sau va incepe sa-si indeplineasca functiile.

Poate sa respire, sa suga si sa inghita. La baietei, testicolele coboara in scrot. La fetite, ovarele ajung in pozitia finala numai dupa nastere.
Cum se schimba viata dvs:
Probabil ca ati luat in greutate 12-13 Kg. Buricul s-a marit si a iesit in afara.
Arsurile la stomac au mai cedat, dar starea de discomfort s-a accentuat. Probabil ca simtiti ca nu puteti respira deoarece uterul apasa pe capul pieptului. De obicei, in aceasta saptamana, la femeile aflate la prima nastere, capul fatulului coboara in bazin, astfel ca respiratia vi se va imbunatati.
Cu toate ca presiunea din vezica urinara ar putea face ca baia sa devina “o a doua casa”, continuati sa beti multe lichide ;bebelusul are mare nevoie de ele. Evitati-le insa pe cele diuretice (cum ar fi ceaiul si cafeaua), care v-ar putea face sa urinati mult mai des.
Indiferent de urgente, acum ar fi momentul sa renuntati la serviciu. Chiar acasa fiind, este bine sa nu va obositi cu prea multe treburi casnice. Tineti-va cat mai des picioarele ridicate pe un scaun sau in pat, pentru a preveni umflarea gleznelor si aparitia varicelor.
Deja va puteti pregati pentru nastere: vizitati spitalul in care veti naste, cumparati-va sutiene pentru alaptare (de preferat din acelea care se deschid in fata, descoperind tot sanul) si daca doriti, pregatiti camera micutului.
Va trebui sa mergeti la medicul dumneavoastra cel puti o data pe saptamana. Probabil ca acesta va dori sa monitorizeze pozitia fatului. Daca nu o face, cereti-I dumneavoastra acest lucru!

Saptamana 37-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Continua sa castige in greutate- aproximativ 30 g pe zi. Cantareste cca. 3 Kg si are in jur de 52 cm. in lungime.
Cum se schimba viata dvs:
Probabil ca incepeti sa simtiti o crestere a presiunii in partea inferioara a abdomenului si faptul ca bebelusul incepe sa coboare in pelvis. Acest fenomen se numeste “angajare”; astfel, veti putea respira si manca cu mai multa usurinta.
Oricum, mersul pe jos va va incomoda – unele femei marturisesc ca simt cum bebelusul este gata sa iasa. Nu toti copiii primiparelor se angajeaza in timpul ultimelor patru saptamani de sarcina; unii asteapta pana incepe travaliul.
De asemenea, s-ar putea sa aveti o permanenta senzatie de a urina.

Vestea cea buna este ca la sfarsitul acestei saptamani, sarcina dumneavoastra poate fi considerata la termen si veti putea naste in orice moment de aici inainte.( bebelusii cu varsta cuprinsa intre 38 si 42 de saptamani sunt considerati a fi nascuti la termen – un bebelus nascut inainte de 38 de saptamani este considerat prematur iar unul nascut dupa 42 de saptamani este considerat dupa-termen).
In timpul vizitei saptamanale, doctorul dvs. va verifica dilatarea (daca colul a inceput sa se deschida), stergerea (slabitrea muschilor colului) si pozitia bebelususlui. Astfel, va putea aprecia momentul in care bebelusul va aluneca in pelvis. Tine minte aceste date pentru a le putea comunica medicului in in momentul in care incepe travaliul.
Continuati sa faceti exercitiile Kegal cel putin de 25 de ori pe zi.
Ati discutat cu medicul dumneavoastra despre optiunile pe care le aveti in legatura cu nasterea? Stiti ca aveti de ales intre mai multe optiuni?
Trebuie sa discutati cu familia si prietenii in legatura cu ajutorul pe care vi-l pot acorda dupa nastere. Nu sunteti o superfemeie! Nasterea este o experienta coplesitoare si obositoare – odihniti-va cat mai aveti timp!

Saptamana 38-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum aproape 3,200 Kg si masoara 52 de cm. Este posibil ca acum sa aiba capul coborat in pelvis – inconjurat si protejat de osul pubian.
Este gata pentru a veni pe lume. Plamanii pot respira singuri; are si reflexe care il vor ajuta sa apuce strans lucrurile, sa ridice si sa intoarca capul, sa clipeasca, sa gaseasca sanul si, mai tarziu, sa paseasca.
Unii bebelusi au capul acoperit de par cu o lungime de 10-12 mm. Dar nu fiti surprinsa daca parul nu are aceeasi culoare cu al dvs. Unii parinti bruneti sunt surprinsi cand vad ca bebelusul lor are parul roscat sau blond. Alti parinti care au parul blond, constata ca au un bebelus cu parul ca al lui Elvis Presley. Si, desigur, altii constata ca bebelusul lor nu are nici un fir de par.



Cum se schimba viata dvs:
Mare parte din stratul de laguno care a acoperit corpul fatului timp de 26 de saptamani a disparut, acum este acoperit de startul de vernix. Bebelusul va inghiti aceste substante, precum si alte secretii si le va depozita in intestine. Acestea vor constitui primul scaun al bebelusului dvs, numit meconiu.
Fluidul din sacul amniotic a crescut de la un strop la un litru. Placenta a crescut la 170-180 cm. in diametru si cantareste 500-1000 g.
Probabil ca incepeti sa simtiti o crestere a presiunii in partea inferioara a abdomenului si faptul ca bebelusul incepe sa coboare in pelvis. Acest fenomen se numeste “angajare”; astfel, veti putea respira si manca cu mai multa usurinta.
Oricum, mersul pe jos va va incomoda – unele femei marturisesc ca simt cum bebelusul este gata sa iasa. Nu toti copiii primiparelor se angajeaza in timpul ultimelor patru saptamani de sarcina; unii asteapta pana incepe travaliul.
De asemenea, s-ar putea sa aveti o permanenta senzatie de a urina.
Ati luat in greutate intre 11,3 si 13,5 Kg si nu veti mai pune mult. Cand capul copilului impinge in muschii perineului, puteti simti un “bazait” in vagin. Sunteti pregatita pentru nastere (sarcina medie dureaza 266 de zile de la conceptie).
Pregatiti-va bagajele si puneti-le dupa usa! Nu trebuie sa va stresati in legatura cu ceea ce trebuie sa luati. Faceti-va o lista cu lucrurile absolut necesare.
Contractiile Braxton Hicks sunt mult mai dese si mai intense. Va puteti simti mare si greoaie dar, odata de apa s-a rupt, este in regula daca faceti sex. De fapt, penetrarea si stimularea sanilor sunt benefice pentru provocarea nasterii in mod natural.
Stiati ca?
In falsul travaliu, contractiile sunt neregulate si pot fi foarte dureroase. Travaliul real se caracterizeaza prin contractii regulate si din ce in ce mai dese si mai intense.

Saptamana 39-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Puteti spune daca asteptati o fetita sau un baietel? Ati putea sa va dati seama tinand cont de dimensiunile dvs. – baietii se pare ca sunt un pic mai mari decat fetitele. Baietii cu varsta de 39 de saptamani cantaresc in jur de 3,200-3,500 kg si continua sa-si mareasca depozitul de grasime care va ajuta la reglarea temperaturii corpului dupa nastere.
Organele bebelusului sunt complet dezvoltate, dar plamanii sunt printre ultimele sisteme care vor atinge maturitatea completa. (chiar si dupa nastere, va dura cateva ore inainte ca respiratia sa se normalizeze). Creierul este ultimul organ care se va maturiza complet.
Va intrebati ce culoare vor avea ochii copilului? Bebelusii cu pielea maslinie au de obicei, la nastere,ochii gri inchis sau castanii – culoarea adevarata se va vedea dupa primele 6 luni de viata. Majoritatea bebelusilor caucazieni au la nastere ochii de culoare albastru inchis si adevarata lor culoare – castanie,verde sau albastra- nu se poate preciza decat dupa cateva luni.

Fiti atenta la ochii bebelusului in primele minute dupa nastere. Aceasta culoare nu se va pastra – expunerea la lumina va determina schimbarea culorii initiale a ochilor.
Bebelusul se poate naste oricand. Are intestinele pline cu meconiu, o substanta negricioasa care va fi primul scaun al micutului dumneavoastra.
Cum se schimba viata dvs:
De acum incolo, greutatea dvs. va ramane stabila, ba chiar scade un pic. Colul uterin se inmoaie si se va deschide partial; contractiile Braxton Hicks devin mai puternice.
S-ar putea sa va simtiti mai obosita sau mai plina de energie. Ambele stari sunt normale.
Odihniti-va cat mai mult, pregatiti-va pentru venirea bebelusului si faceti planuri de viitor. Plimbarile lungi pot ajuta la declansarea nasterii.
Multe femei elimina dopul de mucus cu o saptamana sau doua inaintea nasterii (altele il elimina chiar in momentul expulzarii fatului). Daca mucusul are culoarea roz sau contine sange, asteptati-va sa nasteti in zilele urmatoare.
Imediat ce incepeti sa pierdeti lichid amniotic, anuntati medicul ginecolog!
Nu uitati de “tatic”. Veti fi coplesita de toate evenimentele si s-ar putea sa uitati de el fara intentie. Incercati sa-l implicati in vartejul evenimentelor si sa-I impartasiti emotiile dvs.

Saptamana 40-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Dimensiunile medii ale bebelusilor la nastere sunt 51 cm. si 3,500 Kg. Dar variatiile sunt mari.
Lichidul amniotic este acum tulbure si laptos datorita stratului de vernix de pe pielea bebelusului dvs. Acest strat se desprinde odata ce o noua piele se formeaza pe sub el.
Copilul a coborat si apasa pe colul partial deschis. Nu peste mult timp, il vei tine in brate pentru prima data. FELICITARI!

Cum se schimba viata dvs:
Vedeti mereu la televizor cum femeilor li se rupe apa – in mijlocul unei camere pline, desigur – chiar inainte de travaliu. Daca sunteti ingrijorata ca acest lucru ar putea sa vi se intample si dvs., linistiti-va. Ruptura neasteptata a membranelor se petrece in mai putin de 15% din cazuri; si daca se intampla, capul bebelusului va actiona ca un dop pus la deschiderea uterului, ceea ce impiedica lichidul sa tasneasca in afara. Daca se petrece in timp ce stati culcata, veti simti cum se scurge lichidul.. In acest caz, trebuie sa fiti calma – poate dura ore pana cand veti simti primele contractii – si sa chemati imediat medicul.
Chiar daca organismul dvs. va avea tendinta sa produca mai mult lichid amniotic, medicul poate decide ca este timpul sa provoace nasterea, in scopul reducerii infectiilor.
Nu uitati: numai 5% din bebelusi se nasc la data stabilita, asa ca, daca mai intarzie un pic, inarmati-va cu rabdare. Cei mai multi doctori asteapta una sau doua saptamani pana sa declare sarcina intarziata. Inducerea nasterii se face numai daca medicul considera ca bebelusul este in pericol sau are dimensiunile prea mari.
Dupa unele persoane, exista metode de a va provoca singura nasterea:
• ceai din frunze de zmeura
• ulei de castor
• stimularea sanilor
• contactul sexual
Discutati-le inainte cu medicul dvs.!
Asadar – prima generatie de copilasi nascuti in era digitala a internetului romanesc incepe sa se nasca. Anuntati-ne data la care ati nascut pentru a pregati o lista de noi nascuti la www.desprecopii.com
Noi, echipa de la www.desprecopii.com , va dorim din inima sa aveti o nastere usoara si fericita, si, va rugam, trimiteti-ne vestea nasterii bebelusului dvs. Este un mod excelent de a impartasi experienta si sentimentele dvs. celor din jur, de a spune si altor femei la ce sa se astepte.
Pe parcusul celor 40 de saptamani am fost alaturi de dumneavoastra si speram ca am legat o prietenie trainica. De indata ce veti trece de toate evenimentele urmatoare – veti descoperi ca aveti din nou nevoie de informatii. Alaptatul, cresterea si dezvoltarea copilului, bolile, dintii, mersul…Vom fi alaturi de dumneavoastra cu sfaturi medicale si incurajari.
Mult sucess si numai sanatate!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close