In Primele 3 luni de Sarcina cu ce ne confruntam?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Saptamana a 1-a de sarcina

In general, momentul fecundarii nu se poate determina cu exactitate. Ca urmare, in practica medicala,durata sarcinii se calculeaza pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. Asadar, sinteti gravida inca inainte de momentul conceptiei. In fiecare saptamna vom calcula varsta sarcinii incepind de la acea data. Astfel, in prima zi a ultimului ciclu incepe prima luna de sarcina sau prima din cele 40 de saptamani de sarcina. Daca sunteti confuze in ceea ce priveste acest calcul, aflati ca nu sunteti singura. Calculatorul nostru va poate ajuta!
In cele ce urmeaza veti afla ce se intampla cu organismul dvs. in timpul sarcinii si ce trebuie sa faceti de-a lungul celor 40 de saptamani (280 de zile +/- 11 zile)
Despre Ovulatie
Pentru femeile care au un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximatix 14 zile dupa inceperea ciclului mentrual. Practic insa – nici una dintre femei – nu este atit de tipica si “puncuala”. Puteti cumpara asa numitul: Ovulation Predictor Kit (Predictor al Ovulatiei). O alta metoda de detectare a zilelor fertile este prin verificarea temperaturii corpului. Aceasta se verifica in fiecare dimineata si se noteaza pe un tabel. Urmarind acest tabel pe o perioada de citeva luni – se poate detecta o anumita regularitate (patern). Zilele fertile sint acelea in care temperatura corpului este mai ridicata decit in restul zilelor. Este important de stiut ca exista aproximatix doar 4 zile pe luna cind o femeie poate concepe un copil si aceste zile sind – evident – determinate de ovulatie.
Aceasta este asa numita “saptamana de incalzire”. Daca ati planificat sa ramaneti insarcinata, va trebui sa porniti de la ideea ca sinteti deja insarcinata. Asta inseamna: – o alimentatie sanatoasa, vitamine prenatale ce contin acid folic – si abstinenta de la droguri, fumat si alte substante otravitoare. Ceea ce este de la sine inteles este faptul ca NU trebuie sa va abtineti de la SEX.
Ce va sfatuim
In prima saptamana este bine sa faceti rost de un ghid nutritional pentru gravide si sa urmati instructiunile si sfaturile ce vi se dau.Vitaminele prenatale sunt un bun supliment nutritiv inainte si in timpul sarcinii.De asemenea trebuie sa incepeti sa luati tablete de acid folic si sa consultati medicul care se va ocupa de dvs. pe parcursul sarcinii.
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.
Uneori efectele medicamentelor asupra fatului sunt cunoscute doar dupa multi ani.
Talidomida de exemplu, folosita in Europa prin 1960, s-a soldat cu malformatii congenitale grave, ca lipsa sau scurtarea extremitatilor.
Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni.
Pentru a evita medicamentele este bine ca femeia insarcinata sa previna aparitia unor boli, scazand expunerea la boli infectioase si poluanti, printr-o alimentatie sanatoasa.
Exitsa 3 tipuri de medicamente pentru perioada sarcinii:cele sigure,cele sigure dar cu rezerve si cele periculoase.
Medicamentele considerate ca fiind lipsite de risc pentru mama si fat in dozele prescrise de medic sunt:
• Paracetamolul (Acetaminofen,Panadol,Tylenol)
• Antiacide (Maalox,Tagamet,Zantac,Pepcid)
• Antibiotice (Penicilina,Eritromicina,Cefalosporine,Cindamicin,Nitrofurantoin)
• Sulfamide (doar in primele 6 luni )
• Aspartam (Nutrasweet)
• Insulina
• Plante medicinale: florile de tei, musetel, sunatoare, nalba, albastrele, ciubotica cucului, coada soricelului, lumanarica, porumb, salcam, sovarf, urzica marta alba, frunzele de: menta, nalba, dud, afin, patlagina si mesteacan.
Medicamente folosite cu precautie:doar cu prescriptia medicului,in doze si durata precise,cand medicul hotaraste ca beneficiile pentru mama si copil sunt mai mari decat riscul potential:
• Acyclovir (antiherpetic)
• Albuterol (antiastmatic)
• Tranchilizantele pot produce tremuraturi , care continua luni de zile dupa nastere
• Vaccinurile vii: impotriva rujeolei, rubeolei, protiditei epidemice.
• Plante medicinale ce pot produce malformatii congenitale:marul lupului,limba mielului(toata planta), arariel, cruciulita, patrunjelul cret, deditel,ruta,tataneasa,roiba,busuiocul(uleiul extras din planta),feriga(rizomul), potbalul (florile si radacina) si catpalanul(rizomul).
Uneori medicamentele nu pot fi totusi evitate in timpul sarcinii, de exemplu pentru diabet, hipertensiune, antibiotice pentru infectii urinare si boli transmise sexual sau acetaminofen (panadol) pentru infectii virale cu febra mare.
• Aspirina; luata ocazional in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele 2 trimestre. Aspirina este riscanta in ultimul trimestru, cand chiar si o singura doza poate influenta cresterea fatului. Aspirina este anti-prostaglandina care intervine in mecanismul travaliului si poate prelungi atat sarcina cat si travaliul si poate provoca sangerare excesiva inainte si dupa expulzare. Pe de alta parte, doze mici(162 mg)-sub supraveghere medicala pentru a trata boli imunologice ,ca lupusul,a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau intarzierea cresterii fetale,nu par sa creeze probleme.
• Ibuprofenul (Paduden, Artofen, Advil, Brufen etc), asemanator cu aspirina in unele privinte, folosit in ultimul trimestru poate produce tulburari la fat, sarcina sau travaliu prelungit.
• Acetaminofenul (Paracetamol,Adol,Panadol,Tylenol etc) luat in doze moderate in timpul sarcinii, nu pare a fi toxic; trebuie luat insa numai cand este necesar si numai cu aprobarea medicului.
• Plantele medicinale sunt medicamente, uneori foarte puternice.Unele au fost folosite de mii de ani pentru a provoca avortul. Chiar sub forma de ceai, unele pot provoca diaree, varsaturi sau palpitatii. Deoarece nu sunt preparate in conditii de control pot fi periculoase

Saptamana a 2-a de sarcina

A trecut deja o saptamana de la ultimul ciclu menstrual. Daca tineti un calendar al ciclurilor menstruale, veti putea afla zilele in care va avea loc ovulatia. Discutati si cu alte persoane cu mai multa experienta in domeniu. In aceasta saptamana ovarele se vor deschide si vor elibera un ovul.
Ce va sfatuim
Asigurati-va ca luati cantitatea necesara de calciu. Lactatele si legumele verzi sunt o buna sursa de calciu. Este bine sa renuntati la alcool, tigari, droguri si medicamente (chiar si cele pe baza de plante), daca incercati sa concepeti un copil. Ovulatia poate apare in aceasta saptamana, dar difera de la femeie la femeie.

Saptamana a 3-a de sarcina

Se implinesc doua saptamani de la ultimul ciclu menstrual. Conceptia poate avea loc in urmatoarele zile. Ovulul va intalni spermatozoidul care vor forma impreuna zigotul.
Daca ovulul a fost fertilizat acesta va ajunge in uter. In scurt timp el va fi divizat in doua parti, una constituind placenta, cealalta viitorul copil. Probabil ca nu stiti ca sunteti insarcinata insa foarte curind veti incepe sa experimentati primele semne prevestitoare sarcinii.
Ce va sfatuim:
Daca nu ati facut-o pana acum este timpul sa va gasiti medicul care va urmari buna evolutie a sarcinii. Luati-va toate masurile pentru o sarcina normala si sanatoasa. Alimentatia dumneavoastra este foarte importanta in aceasta perioada. In aceasta saptamana testul sangelui va poate indica prezenta sarcinii.

Saptamana a 4-a de sarcina



In aceasta saptamana, veti putea anunta lumii stirea cea mare ca veti avea un copil. Toata lumea trebuie sa se bucure cu dumneavoastra! Cum puteti fi sigura ?? – La sfarsitul acestei saptamini, puteti face o vizita la doctor – si ce mai in colo in coace – cumparati un test de verificare a sarcinii.

Testul este pozitiv!
Daca testul este negativ sau daca…s-a instalat menstruautia 🙂 – ramaneti optmista si ginditi-va ca exista mereu o “luna viitoare”. Un sftat totusi: daca de un an de zile incercati fata succes sa concepteti un copil (sau de 6 luni daca sinteti peste 35 de ani) – luati in considerare efectuarea unui test de fertilitate.

Chiar daca rezultatele acestui test pot fi ne-imbucuratoare, stiind ca exista o problema, va va ajuta sa urmati un tratament si in final sa va atingeti scopul – un copil. —-
Daca testul e pozitiv si daca mestruatia nu isi face apartitia nici saptamana aceasta – e un semn bun! S-ar putea totusi sa aveti o singerare usoara, semn ca ovulul s-a implantat.
Ce se intimpla
Celulele incep sa se diferentieze pe arii de dezvoltare. Unele vor forma embrionul, altele sacul amniotic si placenta. Ovulul fertilizat (zigotul) care pana acum “plutea” in uter, se va implanta in peretele uterului. In aceasta saptamana au loc mari transformari. Sacul si cavitatea amniotica se formeaza. Se dezvolta placenta.
Ce va sfatuim
E perioada cand pot sa-si faca aparitia simptomele de sarcina. Acestea se manifesta prin:
• oboseala
• urinare frecventa
• greturi sau varsaturi care survin dimineata
• senzatia de greutate in partea de jos a abdomenului
Senzatia de discomfort care s-ar putea sa o resimtiti este perfect normala. Desi nu sunteti inca foarte sigura ca sunteti insarcinata, organismul dvs. cu siguranta o stie.
In marime naturala,
embrionul arata cam asa…

Saptamana a 5-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bila de celule care se divid cu o viteza ametitoare se numeste acum oficial – embrion si are aproximativ marimea unei seminte de mar. Placenta rudimentara si cordonul ombilical – care aprovizioneaza cu hrana si oxigen pe bebelus – functioneaza deja.
Cum se schimba viata dvs:
Desi inca nu stiti cu certitudine ca sunteti insarcinata, intrati in a doua luna de sarcina. Aceasta este o perioada cruciala in dezvoltarea sistemului nervos si a inimii viitorului bebelus. Ovulul fecundat se numeste acum embrion. O inima rudimentara incepe sa se dezvolte in cea de a 25-a zi. Sacul amniotic este vizibil acum la ecograf si contine o mica cantitate de lichid amniotic. Este foarte important sa luati tabletele de acid folic, deoarece acum incep sa se dezvolte creierul si cordul spinal.

Planificati sau continuati niste exercitii fizice de rutina. Miscarea va ajuta sa va dezvoltati tonusul muscular, putere si rezistenta, va va ajuta sa va descurcati cu extra kilogramele pe care le veti cistiga si in plus va va ajuta sa treceti cu bine prin rigorile nasterii. Exersind, va fi mai usor sa reveniti la greutiatea initiala, dupa nastere.
Alegeti o activitate sportiva moderata pe care sa o practiacti cu placere. Plimbarile pe jos si inotul sint printre cele mai bune alegeri pentru femeile insarcinate – si verificati-va pulsul la medic.
Ce va sfatuim: Faptul ca va veti simti foarte obosite este perfect normal. Ascultati-va organismul si odihniti-va din plin. Daca aveti o pisica sau alte animale de casa, ar fi bine sa le dati in grija cuiva pentru a evita infectarea cu toxoplasmoza.
“In momentul in care am aflat ca sint insarcinata – bum! – sanii mi-au devenit sensibili si durerosi. Am inceput sa port un sutien de sport tot timpul – iar aceasta m-a ajutat sa inlatur din disconfort.”

Saptamana a 6-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Inimioara lui incepe sa bata. Nu va descurajati daca bataile nu pot fi ascultate inca. Aceasta se intampla de obicei mai tarziu. Ochii si urechile lui incep sa prinda contur. Sistemul digestiv devine mai complex odata cu dezvoltarea stomacului si a intestinelor. Acum arata mai mult ca un mormoloc decit ca o fiinta umana.
Tubul neural care va deveni mai tarziu cordul spinal, are neaparata nevoie de acid folic, pentru a preveni defectele ce pot aparea la nivelul tubului neural.
Cum se schimba viata dvs:
Inca nu pareti insarcinata – si s-ar putea sa nu aveti inca nici simptome – insa embionul este foarte ocupat cu cresterea… Acum pot aparea scurgeri vaginale de culoare alba-galbuie, care persista adesea pana in momentul nasterii. Ele sunt expresia unei congestii a organelor genitale.Consultati medicul in cazul in care acestea cauzeaza dureri la nivel genital sau miros neplacut.

Un numar de gravide incep sa creasca imediat in greutate. Organismul retine mai multe lichide, ceea ce face ca formele si indeosebi fata sa se rotunjeasca. Exista uneori si modificari ale comportamentului, dorinta de a manca anumite alimente – asa numite pofte.
In mod normal simptomele de sarcina continua sau isi fac aparitia in aceasta saptamana. Daca va incadrati in tiparul clasic, veti simti “starea de rau” – si nu doar dimineata… – sani durerosi, oboseala si urinare frecventa. Toate aceste stari sint normale, sint iritantante – dar sint o parte a starii prin care treceti si – din fericire – nu vor dura o eternitate

 

Saptamana a 7-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Embrionul are acum marimea unui bobulet de mazare. Daca ati putea vedea in interiorul dvs – ati descoperi ca fatul are un cap supradimensionat in proportie cu corpul sau. Trasaturile faciale ale embrionului incep sa prinda contur. In locul unde vor fi mai tirziu ochisorii se afla niste pete intunecate iar in locul viitoarelor nari se afla niste gropite in timp ce in locul viitoarelor urechi se afla niste mugurasi.
Lopatelele care vor deveni miini si picioare sint mai evidentiate acum. O alta dezvoltare importanta este dezvoltarea glandei pituare si a fibrelor musculare. Nu o puteti auzi inca insa inimioara – care s-a divizat in camera stinga si cea dreapta – bate cu aproximativ 150 batai pe minut – de doua ori mai repede decit inima dvs.





La jumatatea acestei saptamini, embrionul va face primele miscari. Din pacate va trebui sa mai asteptati pina in trimestrul al doilea de sarcina pentru a va putea bucura de miscarile copilasului dvs.
Cum se schimba viata dvs:
Printre simptomele de care nu prea o sa scapati se numara: senzatia de ‘rau’, un gust ciudat un gura, sini din ce in ce mai mari si durerosi, stari contradictorii de fericire sau tristete alternindu-se rapid si altele. Unele femei au inceput deja sa creasca in greutate – altele, datorita ‘raului de dimineata’ au pierdut deja din greutate. Ambele cazuri sint normale.
Alimetatia dvs este foarte importanta acum. S-ar putea spune ca acum mancati pentru sanatatea viitoare a copilasului dvs. Urmati regulile de baza ale femeii insarcinate. Iata regulile de baza ala alimentatiei pe perioada sarcinii.
1. Dieta balantata
Consumati alimente variate pe parcursul zilei. Cu cit sint mai variate – cu atit mai bine!
2. Dulciurile Incercati sa le evitati – ele incurajeaza cresterea in greutate si au foarte putine aporturi nutritionale.
3. Grasimile Incercati sa mentineti un consum scazut – pina la moderat.
4. Apa Beti cel putin 1 litru de lichide pe zi.
5. Drogurile si alcoolul Nu sint admise!

Saptamana a 8-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Embrionul are acum aproape 2 cm – marimea unui bob de strugure. Are degete si picioruse distincte – chair daca aduc mai mult cu niste labute de gasca. Este plin de energie, sarind de colo pina colo, miscindu-si bratele si labutele. Ficatul lui produce mari cantitati de celule rosii pina cind se va forma sira spinarii si isi va prelua rolul.
Saptamana a 8-a marcheaza inceputul unei perioade pline de schimbari in dezvoltarea fatului. Incepind de acum pina in la 20 de saptamini, copilasul dvs va creste rapid dezvoltindu-si parti ale corpului (ca inima si creierul) acestea devenind tot mai specializate si mai complicate.
Chiar acum se formeaza dintii si cerul gurii, in timp de urechile isi continua dezvoltarea. Pielea fatului este subtire ca o foaie de hirtie iar venisoarele sint clar vizibile.

Cum se schimba viata dvs
Asadar va aflati in chinurile primului trimestru – cind multe femei sufera tot felul de dureri specifice sarcinii. Probabil aveti probleme cu pastrarea mancarii in interior – da da … raul de dimineata – cauzat de furtuna de hormoni din corpul dvs. Veti descoperi ca vizitati baia din ce in ce mai des – uterul dvs creste si apasa pe vezica urinara – asta in timp ce de asemeni, hormonii afecteaza nivelul de fluid din corp. Aceste simptome se vor diminua pe masura ce sarcina avenseaza.De asemeni talia incepe sa se ingroase in aceasta saptamana, desi e inca greu de observat. Daca va apasati usor pe abdomen – veti putea simti uterul care e tot mai mare – acum este cam cit o minge de tenis de camp.
Femeile care a deja un copil au muschii abdominali mai slabi si voe incepe sa isi ‘arate’ sarcina ceva mai tirziu decit cele care sunt la primul copil.

Saptamana a 9-a de sarcina



Cum creste bebelusul:
Majoritatea embrioanelor masoara acum intre 17-20 cm in lungime. Stiintific vorbind – abia de acum incolo embrionul se numeaste fetus (fat).
La aceasta varsta – copilasul dvs isi formeaza pigmentul din ochi iar pleoapele sint formate si acopera ochii. In locul detetelelor apar deja niste mugurasi care incep sa creasca din micutele brate – iar putin mai tirziu – isi fac aparitia mugurasii care se vor dezvolta in talpile micilor picioruse. Continua dezvoltarea celulelor sirei spinarii.

Cum se schimba viata dvs:
“Ajutor – ce inseamna crampele astea?”
Pe masura ce uterul incepe sa se mareasca, veti putea simti crampe. Unele femei au chiar niste scurgeri maronii sau roscate. Atita vreme cit crampele nu sint severe si scurgerile nu sint de culoare rosie deschisa – probabil nu este nimic alarmant. Uterul dvs a inceput sa creasca si senzatia pe care o simtiti este rezultatul cresterii ligamentelor. Aceasta crestere va fi mai putin rapida in trimestrul al doilea si al treilea.
Sarcina aduce schimbari si la nivelul pielii dvs. De fapt asta este ‘lucratura’ neobositilor hormoni! Unor femei li se maresc porii de la nivelul tenului atinging nivelul unor mici vulcani Vezuviu. Altele, mai norocoare, remarca catifelarea pielii. Pe masura ce sarcina avanseaza, aceste modificari pot chiar sa dispara – dar la fel de posibil este ca sa trebuiasca sa asteptati pina dupa nastere pentru a deveni ceea ‘dinainte’.
Avansand in sarcina, unele femei se ‘imbogatesc’ cu o masca de pigment mai inchis decit cel al tenului in jurul ochilor. Aceasta ‘masca’ va dispare treptat dupa ce veti deveni mamica. Daca masca este vizibila si va deranjeaza iata ce puteti face:
• evitati soarele sau folositi niste creme protectoare cu nivel ridicat de blocaj al UV
• daca credeti ca va veti simti mai bine – folositi fond de ten.

Saptamana a 10-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
La sfarsitul saptamanii, fatul masoara aproximatix 3 cm. Genele ii sint subtiri si ii vor ramane inchise peste ochisori pina in jurul saptamanii 27a. Miinile ii sint tot mai dezvoltate – s-au format incheieturile lor, coturile iar degetele si talpitele ii sint clar vizibile. Bratele continua sa creasca si sa se indoaie in jurul coatelor. Spre sfarsitul acestei saptamini, detaliile interioare ale urechii sint formate. Desi inca nu puteti sa determinati sexul copilului prin ecografie, organele sale genitale incep sa se formeze. Placenta s-a dezvoltat deja suficient incit sa ajute la una dintre cele mai critice indatoriri ale sale – producerea hormonilor.

Cum se schimba viata dvs:
Pe la sfarsitul acestei saptamani, veti putea descoperi cum urcati si coboriti pe panta emotiilor – simtindu-va cind plina de fericire – cind plina de toane. Desi este destul de deranjant (mai eles pentru cei din jur…) – e bine de stiut ca acest lucru este normal si ca va continua pe parcursul sarcinii. Variatiile emotionale sint partial cauzate de fluctuatiile (de multe ori foarte semnificative) ale hormonilor.
Va simtiti obosita? Multe femei insarcinate sint extrem de obosite in primele luni de sarcina. Incercati sa gasiti timp pentru dumneavoastra, dormiti la pranz daca puteti, culcati-va devreme si impartiti sarcinile gospodariei sotului si evetual altor membri ai familiei. Nu uitati ca sarcina este o ‘slujba’ grea. Corpul dumneavoastra creste o alta fiinta umana!
Ati inceput sa cresteti in greutate? Aveti grija la grasimi si dulciuri! Cum stati cu sanii? Oferiti-le si lor extra suport. Cumparati un sutien mai mare cu suport bun – cele sport sint bune.

Saptamana a 11-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Desi fatul masoara intre 4 si 6 cm si cantareste doar in jur de 14 de grame, este foarte “ocupat” cu innotatul prin lichidul amniotic. In fiecare zi, ii apar detalii noi – ca de exemplu unghiutele si un fel de pufulet de piersica care ii acopera “corpusorul”. Organele vitale – ficatul, rinichii, intestinele, creierul si plamanii – sint pe deplin formate, desi capul ocupa jumatate din lungimea corpului. Fruntea este inca foarte ridicata – dar mai tarziu se va metamorfoza intr-o fata umana.
Daca ati putea ‘trage cu ochiul’ in interiorul dvs, ati putea sa ii distingeti clar linia coloanei vertebrale. Nervii spinali se intind deja din directia sirei spinarii.



Cum se schimba viata dvs:
Uterul dvs are acum marimea unui grapefruit. Cu ajutorul unui stetoscop Doppler, veti putea auzi bataile rapide ale inimioarei fatului – o mama a descris acest sunet ca apropiat galopului unor caluti.
Ar fi o idee buna sa incepeti sa invatati exercitiile Kegal (contractii ale zonei pelviene si vaginului) si sa faceti cite 25 pe zi. Acest gen de exercitii le puteti face in orice loc si nu trebuie sa mergeti la sala de gimnastica…Sunteti blocata in trafic, spalati vasele, sunteti intr-o sedinta plicticoasa…acum e timpul sa faceti ceva util pentru dvs… practicati niste exercitii Kegal. Acest gen de exercitii intaresc musculatura zonei pelviana si vaginulale. Ca sa faceti un exercitiu Kegal, incercati sa intariti muschii din zona vaginala si anala pentru 8-10 secunde. Nu intelegeti? Practicati oprirea jetului urinei cind stati pe toaleta!
Femeile cu pielea foarte deschisa pot descoperi cum pielea lor devine tot mai roz. Acest lucru se intimpla datorita cresterii nivelului de sange din corp. Si – vorbind de sange – fiti atenta la nivelul de fier din el. Luati deja vitamine prenatale? Cititi articolul nostru despre vitaminele si suplimentele prenatale aici.

Suplimentele de vitamine in timpul sarcinii

Este un complex de vitamine pe care o femeie insarcinata (sau o femeie care incearca sa ramana insarcinata) le ia pentru a spori vitaminele si mineralele necesare. Cu toate ca inca nu exista o descriere completa despre ceea ce ar trebui sa contina multivitaminele pentru a intra in categoria de supliment prenatal de vitamine, doctorul dvs. va va sfatui probabil sa luati asa ceva in perioada in care incercati sa ramaneti gravida sau imediat ce ati ramas insarcinata.
“Oare si eu trebuie sa iau suplimente de vitamine? De ce?
Ca regula generala insa, cele mai multe suplimente prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic, fier si calciu decat in multivitaminele obisnuite. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti decat femeile obisnuite, si in special de acid folic care reduce riscurile fatului de deficienta ale sistemeului nervos ca spina bifida. Suplimentele prenatale de vitamine se pot cumpara de la farmacie sau puteti cere doctorului dvs. sa va prescrie o reteta pentru asa ceva. In functie de caz (daca asteptati gemeni sau aveti deja un copil care s-a nascut cu deficiente, etc.) este posibil sa vi se prescrie suplimente prenatale cu cantitati foarte mari din anumiti nutrienti.
“Oare si eu trebuie sa iau suplimente de vitamine? De ce?”
Nu toti specialistii au aceeasi parere in privinta generalizarii suplimentului prenatal pentru toate femeile gravide. Unii specialisti, de exemplu, spun ca un regim alimentar echilibrat poate furniza toate vitaminele de care o femeie are nevoie in timpul sarcinii. Dar, totusi cele mai multe opinii autorizate sunt in favoarea suplimentului de vitamine, atat in perioada dinaintea sarcinii cat si in timpul acesteia.
De ce? Este aproape imposibil sa-i asigurati corpului dvs. in timpul perioadei de graviditate necesarul de nutrienti, doar pe baza alimentatie normale. Corpul dvs. produce atat de mult sange suplimentar incat aveti nevoie zilnic de 30 – 60 mg de fier si pana la 800 mcg de supliment de acid folic.
Ce fel de vitmaine ar trebui sa se gaseasca in suplimentul meu prenatal?
In afara de fier si acid folic un adevarat supliment prenatal ar trebui sa contina vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B – tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin si B-12 precum si calciu, potasiu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc si vitamina E. Vitaminele prenatale contin in mod obisnuit si un laxativ usor deoarece cantitati prea mari de fier pot sa provoace constipatie .
Lipsa de vitamina B-12 poate produce avorturi spontane
Desi lipsa de vitamina B-12 este rar intalnita, femeile care se afla in aceasta situatie au deseori avorturi spontate si sufera de sterilitate, conform unui studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine. Dar totusi aceasta problema poate fi usor corectata prin administrarea acestei vitmaine pe cale bucala, vitmaina care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si a globulelor rosii. Michael Bennett, directorul departamentului de hematologie al centrului medical Ha’Emek din Afula, Israel a studiat 14 femei care aveau lipsa de vitamina B-12 si suferisera piederi de sarcina sau aveau probleme cu fertilitatea. Majoritatea acestora aveau deja cel putin un copil, dar incercasera sa ramana gravide din nou dupa cel putin 8 ani de la nasterea ultimului copil. Una dintre aceste femeie pierduse deja 7 sarcini, dar dupa inceperea tratamentului cu vitamine a reusit sa ramana imediat insarcinata si a nascut 3 copii. Noua dintre femei au ramas de asemenea insarcinate dupa inceperea tratamnetului. Pentru celelalte patru femei, acestea au hotarat sa nu mai incerce sa raman insarcinate fiindca aveau peste 40 de ani. Astfel, Bennett a tras concluzia ca femeile care au lipsa de vitamina B-12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboza, boala care poate duce la pierderea sarcinii si poate dce eventual la sterilitate si inhibarea ovulatiei sau a implantarii. Suplimentele de vitamina B-12 ajuta sangele sa circule normal, imbunatatind sansele femeilor de a ramane insarcinate.
Ce puteti face in cazul lipsei de vitamina B-12?
In general aceasta este intalnita foarte rar, dar riscul de asa ceva este mai crescut in cazul persoanelor vegetariene, pentru ca cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vita, pestele (ca somon, ton etc.), cerealele, ouale, laptele, branza si iaurtul. Semne ale deficitului de vitamina B-12 sunt oboseala, ameteli, stare de slabiciune, constipatie, gaze, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate. Bennett sfatuieste toti doctorii sa-si testeze pacientele pentru depistarea lipsei de vitamina B-12, mai ales pe cele care au fost diagnosticate cu infertilitate sau au avut pierderi de sarcina repetate. Problema este uneori mai complicata, caci o cantitate suficienta de acid folic poate masca de fapt o lipsa de vitamina B-12.

Saptamana a 12-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Fatul are aproape 6 cm in lungine – de la capusor pina la unghiutele de la picioare si cantareste aproximatix 13 grame. Este in continuare foarte “ocupat’ cu miscare de colo colo si cu “lovirea” de peretii uterului – iar aceste miscari sint atit de fluide incit par un balet in apa. Degetele de la miini si picioare sint complet separate.Incepe sa exerseze miscari simple:inchide si deschide gurita, inghite lichid amniotic,pe care il elimina apoi ca urina. Uterul curata permanent lichidul amniotic, inlocuindu-l la fiecare 24 ore. Fata bebelusului e complet formata.

Cum se schimba viata dvs:
Va apropiati vertiginos de sfarsitul primului trimestru. Partea critica din dezvoltarea fatului va fi trecuta in urmatoarele doua saptamani – iar ciudateniile sarcinii vor deveni din ce in ce mai “blande”.
Uterul a depasit marginea superioara a simfizei pubiene. Pentru a putea pompa volumul suplimentar de sange,inima ta este mai solicitata. Veti transpira mai mult si temperatura corpului va creste. Acum este momentul sa faci primul control prenatal si prima ecografie.
O linie verticala de pigment – numita linea nigra – poate aparea pe abdomen.
Aveti vise ciudate? Se pare ca intr-adevar, visele sint de o intensitate mai mare in timpul sarcinii. Unele femei au vise ciudate si infricosatoare – ca de exemplu ca au nascut un animal sau ca a fost furata de extraterestri. Nu va alarmati si nu credeti in ziceri babesti. Visele nu au la baza decit anxietati si grija subconstientului ca totul sa decurga normal.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close