In Primele 3 luni de Sarcina cu ce ne confruntam?

Saptamana a 1-a de sarcina

In general, momentul fecundarii nu se poate determina cu exactitate. Ca urmare, in practica medicala,durata sarcinii se calculeaza pornind de la prima zi a ultimei menstruatii. Asadar, sinteti gravida inca inainte de momentul conceptiei. In fiecare saptamna vom calcula varsta sarcinii incepind de la acea data. Astfel, in prima zi a ultimului ciclu incepe prima luna de sarcina sau prima din cele 40 de saptamani de sarcina. Daca sunteti confuze in ceea ce priveste acest calcul, aflati ca nu sunteti singura. Calculatorul nostru va poate ajuta!

In cele ce urmeaza veti afla ce se intampla cu organismul dvs. in timpul sarcinii si ce trebuie sa faceti de-a lungul celor 40 de saptamani (280 de zile +/- 11 zile)

Despre Ovulatie

Pentru femeile care au un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximatix 14 zile dupa inceperea ciclului mentrual. Practic insa – nici una dintre femei – nu este atit de tipica si “puncuala”. Puteti cumpara asa numitul: Ovulation Predictor Kit (Predictor al Ovulatiei). O alta metoda de detectare a zilelor fertile este prin verificarea temperaturii corpului. Aceasta se verifica in fiecare dimineata si se noteaza pe un tabel. Urmarind acest tabel pe o perioada de citeva luni – se poate detecta o anumita regularitate (patern). Zilele fertile sint acelea in care temperatura corpului este mai ridicata decit in restul zilelor. Este important de stiut ca exista aproximatix doar 4 zile pe luna cind o femeie poate concepe un copil si aceste zile sind – evident – determinate de ovulatie.

Aceasta este asa numita “saptamana de incalzire”. Daca ati planificat sa ramaneti insarcinata, va trebui sa porniti de la ideea ca sinteti deja insarcinata. Asta inseamna: – o alimentatie sanatoasa, vitamine prenatale ce contin acid folic – si abstinenta de la droguri, fumat si alte substante otravitoare. Ceea ce este de la sine inteles este faptul ca NU trebuie sa va abtineti de la SEX.

Ce va sfatuim

In prima saptamana este bine sa faceti rost de un ghid nutritional pentru gravide si sa urmati instructiunile si sfaturile ce vi se dau.Vitaminele prenatale sunt un bun supliment nutritiv inainte si in timpul sarcinii.De asemenea trebuie sa incepeti sa luati tablete de acid folic si sa consultati medicul care se va ocupa de dvs. pe parcursul sarcinii.

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.

Uneori efectele medicamentelor asupra fatului sunt cunoscute doar dupa multi ani.

Talidomida de exemplu, folosita in Europa prin 1960, s-a soldat cu malformatii congenitale grave, ca lipsa sau scurtarea extremitatilor.

Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni.

Pentru a evita medicamentele este bine ca femeia insarcinata sa previna aparitia unor boli, scazand expunerea la boli infectioase si poluanti, printr-o alimentatie sanatoasa.

Exitsa 3 tipuri de medicamente pentru perioada sarcinii:cele sigure,cele sigure dar cu rezerve si cele periculoase.

Medicamentele considerate ca fiind lipsite de risc pentru mama si fat in dozele prescrise de medic sunt:

• Paracetamolul (Acetaminofen,Panadol,Tylenol)

• Antiacide (Maalox,Tagamet,Zantac,Pepcid)

• Antibiotice (Penicilina,Eritromicina,Cefalosporine,Cindamicin,Nitrofurantoin)

• Sulfamide (doar in primele 6 luni )

• Aspartam (Nutrasweet)

• Insulina

• Plante medicinale: florile de tei, musetel, sunatoare, nalba, albastrele, ciubotica cucului, coada soricelului, lumanarica, porumb, salcam, sovarf, urzica marta alba, frunzele de: menta, nalba, dud, afin, patlagina si mesteacan.

Medicamente folosite cu precautie:doar cu prescriptia medicului,in doze si durata precise,cand medicul hotaraste ca beneficiile pentru mama si copil sunt mai mari decat riscul potential:

• Acyclovir (antiherpetic)

• Albuterol (antiastmatic)

• Tranchilizantele pot produce tremuraturi , care continua luni de zile dupa nastere

• Vaccinurile vii: impotriva rujeolei, rubeolei, protiditei epidemice.

• Plante medicinale ce pot produce malformatii congenitale:marul lupului,limba mielului(toata planta), arariel, cruciulita, patrunjelul cret, deditel,ruta,tataneasa,roiba,busuiocul(uleiul extras din planta),feriga(rizomul), potbalul (florile si radacina) si catpalanul(rizomul).

Uneori medicamentele nu pot fi totusi evitate in timpul sarcinii, de exemplu pentru diabet, hipertensiune, antibiotice pentru infectii urinare si boli transmise sexual sau acetaminofen (panadol) pentru infectii virale cu febra mare.

• Aspirina; luata ocazional in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele 2 trimestre. Aspirina este riscanta in ultimul trimestru, cand chiar si o singura doza poate influenta cresterea fatului. Aspirina este anti-prostaglandina care intervine in mecanismul travaliului si poate prelungi atat sarcina cat si travaliul si poate provoca sangerare excesiva inainte si dupa expulzare. Pe de alta parte, doze mici(162 mg)-sub supraveghere medicala pentru a trata boli imunologice ,ca lupusul,a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau intarzierea cresterii fetale,nu par sa creeze probleme.

• Ibuprofenul (Paduden, Artofen, Advil, Brufen etc), asemanator cu aspirina in unele privinte, folosit in ultimul trimestru poate produce tulburari la fat, sarcina sau travaliu prelungit.

• Acetaminofenul (Paracetamol,Adol,Panadol,Tylenol etc) luat in doze moderate in timpul sarcinii, nu pare a fi toxic; trebuie luat insa numai cand este necesar si numai cu aprobarea medicului.

• Plantele medicinale sunt medicamente, uneori foarte puternice.Unele au fost folosite de mii de ani pentru a provoca avortul. Chiar sub forma de ceai, unele pot provoca diaree, varsaturi sau palpitatii. Deoarece nu sunt preparate in conditii de control pot fi periculoase

Saptamana a 2-a de sarcina

A trecut deja o saptamana de la ultimul ciclu menstrual. Daca tineti un calendar al ciclurilor menstruale, veti putea afla zilele in care va avea loc ovulatia. Discutati si cu alte persoane cu mai multa experienta in domeniu. In aceasta saptamana ovarele se vor deschide si vor elibera un ovul.

Ce va sfatuim

Asigurati-va ca luati cantitatea necesara de calciu. Lactatele si legumele verzi sunt o buna sursa de calciu. Este bine sa renuntati la alcool, tigari, droguri si medicamente (chiar si cele pe baza de plante), daca incercati sa concepeti un copil. Ovulatia poate apare in aceasta saptamana, dar difera de la femeie la femeie.

Saptamana a 3-a de sarcina

Se implinesc doua saptamani de la ultimul ciclu menstrual. Conceptia poate avea loc in urmatoarele zile. Ovulul va intalni spermatozoidul care vor forma impreuna zigotul.

Daca ovulul a fost fertilizat acesta va ajunge in uter. In scurt timp el va fi divizat in doua parti, una constituind placenta, cealalta viitorul copil. Probabil ca nu stiti ca sunteti insarcinata insa foarte curind veti incepe sa experimentati primele semne prevestitoare sarcinii.

Ce va sfatuim:

Daca nu ati facut-o pana acum este timpul sa va gasiti medicul care va urmari buna evolutie a sarcinii. Luati-va toate masurile pentru o sarcina normala si sanatoasa. Alimentatia dumneavoastra este foarte importanta in aceasta perioada. In aceasta saptamana testul sangelui va poate indica prezenta sarcinii.

Saptamana a 4-a de sarcina

In aceasta saptamana, veti putea anunta lumii stirea cea mare ca veti avea un copil. Toata lumea trebuie sa se bucure cu dumneavoastra! Cum puteti fi sigura ?? – La sfarsitul acestei saptamini, puteti face o vizita la doctor – si ce mai in colo in coace – cumparati un test de verificare a sarcinii.

Testul este pozitiv!

Daca testul este negativ sau daca…s-a instalat menstruautia 🙂 – ramaneti optmista si ginditi-va ca exista mereu o “luna viitoare”. Un sftat totusi: daca de un an de zile incercati fata succes sa concepteti un copil (sau de 6 luni daca sinteti peste 35 de ani) – luati in considerare efectuarea unui test de fertilitate.

Chiar daca rezultatele acestui test pot fi ne-imbucuratoare, stiind ca exista o problema, va va ajuta sa urmati un tratament si in final sa va atingeti scopul – un copil. —-

Daca testul e pozitiv si daca mestruatia nu isi face apartitia nici saptamana aceasta – e un semn bun! S-ar putea totusi sa aveti o singerare usoara, semn ca ovulul s-a implantat.

Ce se intimpla

Celulele incep sa se diferentieze pe arii de dezvoltare. Unele vor forma embrionul, altele sacul amniotic si placenta. Ovulul fertilizat (zigotul) care pana acum “plutea” in uter, se va implanta in peretele uterului. In aceasta saptamana au loc mari transformari. Sacul si cavitatea amniotica se formeaza. Se dezvolta placenta.

Ce va sfatuim

E perioada cand pot sa-si faca aparitia simptomele de sarcina. Acestea se manifesta prin:

• oboseala

• urinare frecventa

• greturi sau varsaturi care survin dimineata

• senzatia de greutate in partea de jos a abdomenului

Senzatia de discomfort care s-ar putea sa o resimtiti este perfect normala. Desi nu sunteti inca foarte sigura ca sunteti insarcinata, organismul dvs. cu siguranta o stie.

In marime naturala,

embrionul arata cam asa…

Saptamana a 5-a de sarcina

Cum creste bebelusul:

Bila de celule care se divid cu o viteza ametitoare se numeste acum oficial – embrion si are aproximativ marimea unei seminte de mar. Placenta rudimentara si cordonul ombilical – care aprovizioneaza cu hrana si oxigen pe bebelus – functioneaza deja.

Cum se schimba viata dvs:

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila