Ce trebuie sa fac din luna a 6 cand sunt gravida?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Saptamana a 13-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Fatul are marimea unei piersici. Fata lui incepe sa devina din ce in ce mai “umana”. Ochisorii care isi facusera aparitia in partea laterala a capului s-au apropiat unul de celalalt. Urechile ii sunt aproape de locul lor normal. Ficatul incepe sa ii functioneze iar rinichii incept sa produca urina in vezica.Picioarele sunt mai lungi decat bratele, iar pielea este rosie transparenta, neavand nici un strat de grasime. La sfarsitul acestui prim trimestru, toate organele sunt formate.

Cum se schimba viata dvs:
Aha – se vede un inceput de burtica!!
Daca tot mai aveti greturi matinale, sigur se vor opri in urmatoarea saptamana. Pe masura ce va apropiati de trimestrul al doilea – nu veti mai incapea in hainele normale asa ca e timpul sa planificati o tura pe la magazinele cu specific prenatal. Nu uitati ca trebuie sa aratati ca o gravida cu gust!

Saptamana a 14-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Foarte putine infectii il mai pot vatama acum pe bebelusul dvs. De marimea unei jumatati de banana, are cam 7,5 cm lungime si este in stare sa perceapa stimuli precum zgomotul sau lumina. Amprenta unica a degetelor s-a format deja – iata ca a devenit o comoara unica!
Cand va atingeti burta si va treceti mana peste ea, copilul are tendinta de a se atinge de peretele uterului – si oricit de incredibil vi se pare – a inceput sa va caute sfarcul.
Daca veti avea o fetita – aflati ca ea are acum aproximatix 2 milioane de ovule in ovarele ei si va avea doar 1 milion la nastere. Odata cu inaintarea in varsta – numarul ovulelor va scade – iar in jurul varstei de 17 ani, va avea in jur de 200,000.

Cum se schimba viata dvs:
Vorbind in termeni metaforici – in ceea ce va priveste, ceata incepe sa se ridice.
Pentru multe femei, efectele primare ale sarcinii – urinarea frecventa, oboseala intensa, raul de dimineata sau de orice alt moment al zilei… – incep sa se diminueze.
Cum placenta preia functia de productie hormonala a ovarelor, va veti simti deci mai putin obosita, ba chiar e posibil sa aveti un surplus de energie. Dar nu sunt numai vesti bune! Puteti sa deveniti… constipata.
Uterul are acum dimensiunea unui grapefruit mare si hainele vor deveni mai stranse in jurul taliei. Veti observa o linie intunecata (linia nigra) care coboara pe mijlocul abdomenului;chiar si sfarcurile devin mai inchise la culoare.
Uterul dvs, sufiecient de mare sa “explice” provitorilor ca sunteti intr-adevar insarcinata – nu este insa atit de urias sa va “stea” in cale. Chiar daca pina la nastere mai sint luni bune, sanii sint deja “ocupati” cu producerea colostrumului – fluidul care il va hrani pe copilas in primele zile de viata, pina cind “soseste” domnia sa … LAPTELE

Saptamana a 15-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Fatul are acum 10 cm lungime. Fata i se schimba zilnic, ochii, urechile, buzele si nasul conturandu-i-se pe zi ce trece. Oasele sunt inca sub forma de cartilaje moi, iar dintii se dezvolta in continuare. In aceasta saptamana, pielea lui foarte subtire se acopera cu un par foarte fin si negricios (lanugo) care de obicei dispare pina la nastere.
Din jurul acestei saptamani, fatul stie sa apuce cu minutele, sa “traga cu ochiul” piezis, sa se incrunte si sa faca tot felul de grimase. S-ar putea chiar sa fie in stare sa isi suga degetelul. Cercetatorii sint de parere ca aceste miscari corespund probabil impulsurilor trimise de dezvoltarea creierului.

Cum se schimba viata dvs:
Cu siguranta ca va simti din ce in ce mai bine! Inima dvs este mai mare pentru a asigura oxigenul copilasului. Daca aveti alunite, ele se vor pigmenta si mai mult acum. Pot aparea pete cafenii ca niste pistrui mari. Nu va ingrijorati! Majoritatea se vor estompa dupa nastere.
Este important sa aveti o dieta bogata in calciu, pentru ca bebelusul va ia din rezerve.
Daca nu ati efectuat inca nici un test de sarcina – ar fi timpul sa il faceti. Testul serului matern (un tip de test al sangelui) va da informatii importante despre copil – printre altele detecteaza Sindromul Down si alte defecte de nastere.
De asemeni, in unele tari dezvoltate, la femeile de peste 35 de ani, se recomanda testul Amniocentezei care se efectueaza intre saptamina 15 si 18. Testul este recomandat si femeilor mai tinere dar care au in familie copii cu defecte din nastere



Saptamana a 16-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
S-ar putea sa nu simtiti – insa colocatarul dvs a invatat sa sughita si o face destul de des. (Bineinteles ca va ganditi prea mult la el/ea).De fapt copilasul invata sa sughita chiar inainte de a invata sa respire. Sughitul lui nu produce nici un sunet pentru ca traheea ii este plina cu lichid. Poate clipi si poate inghiti! Isi poate misca ochisorii – desi nu prea e nimic interesant de vazut pe acolo 🙂
Desi ati luat in greutate cu aproximativ 2-4 kg, fatul cantareste doar aprox 200-250 grame si masoara ceva mai mult de 10 centimetri in lungime – de la crestet pina la talpite. Piciorusele ii devin mai lungi decit mainile, unghiile sint complet formate si toate incheieturile si articilatiile functioneaza.
Incepind cu sfarsitul acestei saptamini – ati putea fi in stare sa alfati sexul copilasului prin metoda ecografiei – deoarece organele genitale externe ale fatului sint suficient de dezvoltate pentru a-i permite celui care efectueaza examenul sa observe diferenta dintre baietel sau fetita.

Cum se schimba viata dvs:
Daca ideea ca veti avea un copil inca vi se pare greu de crezut sau indepartata – nimic nu va fi mai concret ca sentimentul magic simtirii primelor sale miscari. Viitoarele mame simt primele miscari in jurul saptamanilor 16 si 20. Daca ati mai fost insarcinata – veti putea simti miscarile chiar si mai devreme de aceasta data. Ceea ce vi se parea ca un fel de “gaze” in stomac – ar putea fi copilasul care ‘executa’ niste exercitii de gimnastica. Retineti data primelor sale miscari pentru a-i putea comunica-o medicului sai moasei care ca supravegheaza sarcina.
“Ce sa ma fac cu nasul asta mereu infundat?” E bine de stiut ca nasul ‘infundat’ este o senzatie destul de intilnita de-a lungul sarcinii – ca de altfel si hemoragia nazala. Pina si nasul trece printr-o perioada de transformari odata cu corpul dvs. Nivelul progesteronului si estrogenului se ridica simtitor si ca urmare produc umflarea mucoasei membranelor inclusiv celor nazale si a cervixului. Evitati spray-urile nazale sau orice alt medicament – si retineti ca uneori un vas care sa produca abur in camera – poate ajuta in acest caz.

Saptamana a 17-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul are acum dimensiunea unui fruct de avocado (in jur de 12 cm in lungime si 130 g). Este longilin dar slab din cauza ca nu are nici un strat de grasime sub piele. Este mai greu decat placenta.
La aceasta varsta are deja amprente.
In urmatoarele 3 saptamani va incepe sa creasca foarte rapid, dublandu-si greutatea . In interiorul sau in afara uterului, bebelusii sunt niste creaturi foarte jucause. Si al dvs. probabil ca deja a descoperit prima sa jucarie: cordonul ombilical – pe care adora sa-l traga si sa-l impinga. Uneori se intampla sa-l stranga atat de tare, incat sa impiedice oxigenul sa treaca prin el, dar nu va ingrijorati – nu este capabil sa-l stranga un timp indelungat astfel incat sa-si provoace vreun rau. Sistemul circulator si tractul urinar functioneaza “la capacitate maxima” si este capabil sa respire.

Cum se schimba viata dvs:
Uneori, la o miscare brusca, puteti simti o durere usoara intr-o parte. Ligamentele din fiecare parte a uterului si regiunii pelviene a dvs. se intind pe masura ce bebelusul creste. Este normal sa va doara uneori, dar daca durerea persista cateva zile sau se accentueaza, luati legatura cu medicul dvs.
Nasul dvs. poate sa fie infundat si puteti avea sangerari nazale, tot datorita fluxului crescut de sange din organism. Parul vi se cam ingrasa.
Progesteronul leneveste tubul digestiv, constipatia fiind o problema destul de frecventa in aceasta perioada.

Saptamana a 18-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum cca. 200 g si .. tot creste.
Majoritatea aparatelor si sistemelor s-au diferentiat deja. Ochii ii sunt inca inchisi dar poate distinge lumini si umbre.
Organele genitale externe pot fi vizualizate cu un aparat ecografic.
Scheletul sau este format in mare parte din cartilagii de consistenta cauciucului, care se vor intari mai tarziu. Incepe sa se formeze mielina, o substanta protectoare care acopera maduva spinarii.
Cu un stetoscop special, puteti auzi bataile inimii bebelusului dvs. In zilele in care sunteti ingrijorata in legatura cu evolutia sarcinii, daca ascultati bataile inimii copilului veti sti ca acesta creste si continua sa se dezvolte.

Cum se schimba viata dvs:
Uterul s-a marit – cam cat un pepene galben – si probabil il simtiti si dvs. S-a modificat centrul de greutate al corpului. Aveti grija sa va incaltati cu pantofi fara toc si comozi.. Ati luat in greutate intre 2 si 6 Kg.
Secretiile vaginale sunt mai abundente acum. In schimb sunteti plina de energie.
Areolele sunt aramii si sanii va sunt uriasi. Cu toate ca au putin efect in prevenirea vergeturilor sau in diminuarea lor, folositi crème hidratante sau uleiuri de copii, pentru coapse, abdomen si sani. Va va reduce discomfortul provocat de mancarime.
Daca intentionati sa va programati pentru amniocenteza, este timpul sa o faceti.

Saptamana a 19-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Copilasul dvs are aproape 15 cm in lungime si este acoperit cu un fel de crema albicioasa numita ‘vernix’ care ii protejeaza pielea de ‘statul’ o vreme atit de indelungata in ‘baia’ de lichid amniotic. Pieptul bebelusului se misca in jos si in sus – mimand respiratia – insa aerul nu este inspirat inca – ci doar lichid amniotic.
Cum se schimba viata dvs:
Asadar 19 saptamani de sarcina si 17 saptamani de la conceptie!





Echografia (Ultrasunet) mijlocului sarcinii se face de obicei intre saptaminile 18 si 22 pentru a monitoriza dezvoltarea fatului si pentru a studia anumite defecte din nastere, pentru a verifica placenta si pozitia cordonului ombilical si de asemeni pentru a determina daca varsta gestationala (varsta fatului si data nasterii) este acurata.
In timpul acestui examen, puteti chiar sa vedeti cum copilasul da din manute, strange pumnul, intinde manuta si chiar …isi suge (deja) degetelul. Luati-l si pe tatic la ecografie si indiferent daca va veni sau nu – nu uitati sa cereri tiparirea pozelor copilasului. Vor fi primele ‘pozici’ din viata lui si vor ocupa primele pagini ale ‘Albumului Primului An de Viata’
Daca bebelusul e fetita – vaginul, uterul si tuburile falopiene sint deja dezvoltate. Daca e baietel – organele genitale sint deja remarcabile si usor de recunoscut. In unele cazuri totusi – organele genitale ale baietelului pot fi destul de greu de observat din cauza pozitiei sale in uter – facind dificila sau chiar imposibila operatiunea de determinare a sexului viitorului dvs copilas.
Dar daca sunt gemeni – sau chiar mai multi? Cum se poate determina aceasta? De regula, ecografia poate determina daca sunt doi sau mai multi feti – iar aparatul Doppler poate ‘auzi’ daca sunt mai multe batai de inimioare.
Si dvs puteti ‘suspecta’ mai ‘multi’ colocatari daca:
• Uterul dvs este mai mare decit ar trebui sa fie – tinind cont de data conceptiei si data asteptata a nasterii
• Simtiti multa miscare inauntru – desi uneori doar unul singur este foarte ‘saltaret si dansator…’
• Nivelul de fier din sange a scazut considerabil (asta doar medicul poate determina)
• Aveti gemeni sau multipli in familia dvs sau a tatalui
• Ati conceput copilul in urma unui tratament de fertilitate
Miscarea este foarte recomandata si utila in perioada sarcinii. Chiar daca nu sunteti obisnuita sa faceti sport – nu uitati sa va plimbati in fiecare zi sau sa innotati daca aveti posibilitiatea. Va va ajuta la mentinerea conditiei si va va pregati pentru nastere.
– “Ce ma strang pantofii astia!” – Dintr-o data observati ca pantofii nu mai sint asa de confortabili. Asta se intimpla din cauza retinerii apei in tot corpul. Multor femei, numarul de la pantof creste cu 1/3 de masura cu fiecare copil – si in multe cazuri aceasta schimbare se va mentine si dupa nastere la unele femei

Saptamana a 20-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Fatul masoara intre 14 si 16.5 cm si cantareste in jur de 250-270 de grame.
Asadar – a inceput sa inghita lichid amniotic iar rinichii continua sa produca urina. Pe capusor incepe sa rasara parul.
Dezvoltarea senzoriala cunoaste un adevarat apogeu in aceasta saptamana. Celulele nervoase ce deservesc sensurile – gust, miros, auz, vaz si pipait – se dezvolta acum in ariile specializate ale creierului. Daca aveti o fetita, ea are deja in ovarele ei in jur de 6 milioane de ovule – unele din ele se desintegreaza pe parcursul “sederii” in burta dvs – asa ca la momentul nasterii va purta in ovarele sale in jur de un million de ovule

Ati ajuns cu bine deci la mijlocul drumului. Partea de sus a uterului a ajuns pina la nivelul stomacului si va creste de acum cam un centimetru pe saptamana.
Cum se schimba viata dvs:
Cu siguranta simtiti “activitatea” intensa pe care o desfasoara micuta dvs comoara. Uneori, este atit de mobila si are atit de multe “lucruri de facut” acolo – incit nu puteti dormi. Urmatoarele 10 saptamani vor fi perioada cea mai activa pentru copilul dvs. Dupa aceste saptamani – spatial sau de actiune se va diminua si va trebui sa stea ceva mai linistit.
…Sex si iar sex! Daca medicul care va consulta nu v-a recomandat oprirea activitatii sexuale datorita unor riscuri – nu aveti decit sa va bucurati de aceasta perioada si pe plan sexual. De altfel, practicarea sexului este o buna metoda de atenuare a stresului si un mod minunat de a pastra intimitatea cu partenerul dvs. Nu aveti chef de asta? Nu e nici o problema -si asta e perfect normal! La urma urmei si imbratisarile sint un mod intim de pastra “focul” in aceasta perioada…
E bine de stiut ca unele femei manifesta perturbari ale vederii in timpul sarcinii. Daca purtati lentile de contact, pot deveni inconfortabile datorita cantitatii crescute de fluid din ochii dvs. Nu cumparati niste ochelari scumpi acum – vederea va reveni la starea initiala dupa ce copilul se va naste.

Saptamana a 21-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul castiga in mod constant mai mult ingreutate – are in jur de 400 g, si incepe sa sughita. Da, sughiturile sunt acele tresariri micute pe care poate ca le simti – micutii sai plamani se pregatesc pentru sarcina importanta pe care o au – respiratia
Este acoperit de o substanta alba, impermeabila, grasoasa numita vernix care ii protejaza pielea in timpul timpului indelungat pe care il petrece in lichidul amniotic. Pericolul de expulzare este de asemenea mare. Bebelusul inghite mai mult in aceasta saptamana, o buna practica pentru sistemul sau digestiv. Tubul digestiv este imatur si va ramane astfel luni bune dupa nastere; lichidul amniotic trece liber prin intestin. El va fi excretat sub forma de meconiu (o substanta neagra-verzuie), dupa nastere. Piciorusele sunt acum proportionale cu restul corpului. Ochisorii sunt inca inchisi.



Cum se schimba viata dvs:
Probabil ca vrei acum sa urmezi niste cursuri legate de nastere. Daca esti pentru prima oara parinte sau doresti sa-ti reimprospatezi cunostintele, urmeaza astfel de cursuri .Nu conteaza cine le organizeaza, aceste cursuri te vor ajuta sa fii pregatita pentru travaliu si nastere. In saptamana 37 se considera ca ai ajuns la termen si nasterea se poate declansa oricand, asa ca planifica-ti timpul astfel incat sa termini cursurile pana atunci.
Fii foarte atenta sa iei suficient fier. Bebelusul tau are nevoie de el pentru a-si forma celulele rosii din sange, mai mult decat orice. De fapt, este imposibil sa-ti acoperi necesarul de fier din numai alimente fara sa-l iei in completare sub alte forme. Alimentele bogate in fier sunt: carnea rosie, de pasare, pestele, lintea, spanacul, si cerealele imbogatite cu fier.
Pe masura ce iei tot mai mult in greutate, probabil ca iti pui intrebari in legatura cu siguranta calatoriilor. Iata cateva sfaturi:
• daca cumva calatoresti cu masina, ia o pauza la fiecare ora pentru a-ti pune sangele in miscare
• foloseste intotdeauna centura de siguranta. Daca o vei indoi in poala (fixeaz-o sub burtica), nu-ti va produce discomfort si poate salva vieti – viata ta si a bebelusului tau.
• poti sa calatoresti in ultime luna de sarcina numai daca esti pregatita sa nasti pe drum. In orice caz, sfatuieste-te mai intai cu medicul tau.
• aerul din avion este foarte uscat. Hidrateaza-te permanent, bea apa sau suc pe toata durata calatoriei (alcoolul nu este permis, dar cu siguranta stiai si tu acest lucru)
• multe companii aeriene cer o recomandare din partea doctorului daca esti in al treilea trimestru de sarcina. Suna inainte la aeroport pentru a afla politica lor in legatura cu femeile insarcinate si suna-ti doctorul pentru a-I afla parerea INAINTE de a cumpara biletele de avion (pe care nu le poti rambursa sau schimba).

Saptamana a 22-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Fatul cantareste acum aproximativ 450 g si masoara cam 27 cm. In timpul urmatoarelor saptamani va mai creste cu cca. 25 cm in lungime. Genele si sprancenele sunt complet dezvoltate, iar unghiile ii acopera varfurile degetelor. Micutul are urechile mari, foarte bine. Bebelusul poate acum sa-ti auda conversatiile. Daca-I vorbesti, citesti sau canti, asteapta-te sa te auda. Unele studii au pus in evidenta faptul ca nou-nascutii vor suge mai cu putere la san atunci cand le citesti dintr-o carte din care le-ai mai citit in mod frecvent si cand se aflau in uter. Daca vrei sa incerci, ia o carte chiar acum si citeste cu voce tare. Asigura-te ca nu vei uita sa citesti din ea din cand in cand, iar si iar atata timp cat bebelusul tau este la tine in burtica. Va fi poate povestea preferata a micutului tau inainte de culcare, mult timp dupa ce se va naste.

Cum se schimba viata dvs:
Probabil ca va veti simti foarte bine in aceasta perioada. De fapt, poate fi perioada cea mai placuta din toata sarcina. Inca nu esti foarte “mare”, iar durerile si neplacerile frecvente asociate sarcinii – greturi, urinare frecventa, oboseala – au disparut in cea mai mare parte. Odihneste-te si bucura-te atat cat mai poti – al treilea trimestru este “dupa colt”, si cu el apare discomfortul provocat de caratul unui bebelus aflat in apropierea termenului.
Placenta-praevia, contractii puternice, dilatare precoce.. sunt cateva din motivele pentru care ti se poate recomanda repaos la pat. Multe din femeile gravide pot avea unele probleme. Daca medicul tau iti recomanda repaos la pat moderat sau total:
• citeste cat mai mult in legatura cu situatia ta pentru a-ti alunga ingrijorarea
• asigura-ti cat mai mult comfort posibil, adu-ti langa pat carti, muzica, telefonul, computerul si daca este posibil mancare.
• afla daca ai voie sa inoti sau daca ai voie sa faci eforturi moderate
• gandeste pozitiv, la urma urmei cele mai multe sarcini cu risc crescut se termina cu bine, cu un bebelus puternic, dragalas si sanatos
• incearca sa intri in camere de chat, pe forumuri (al nostru de ex la www.desprecopii.com ) daca ai internet – pentru a discuta cu persoane in situatia ta.
Alimenteaza-te sanatos! Asta inseamna mult calciu, multe legume cu frunze verzi, si proteine. Ai grija cat zahar si cate grasimi consumi. Gandeste-te ca te pregatesti pentru maraton (de fapt asta si faci!)
Stiai ca?
222 de oase sunt necesare pentru a sustine in mod adecvat partile moi ale corpului bebelusului tau, mai ales atunci cand nu te misti?

Saptamana a 23-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum in jur de 450-500 g, masoara in jur de 21 cm in lungime si arata ca un nou nascut, dar cu pielea ridata, pentru ca ii lipseste grasimea subcutanata. De asemenea, creste in greutate in fiecare zi, buzele sunt distincte iar ochii sunt formati cu toate ca irisul (partea colorata a ochiului) inca nu are pigmenti. Pancreasul, glanda care produce hormonii, este complet dezvoltat.
Daca se naste cu o greutate mai mica de 500 g, poate ca va supravietui dar cu malformatii. Daca insa se naste cu o greutate de 500 g, va fi capabil sa supravietuiasca si sa se dezvolte doar intr-o sectie de prematuri . Aceasta depinde in mod special de depozitele de grasime din organismul sau.
Apar primii muguri ai dintilor in gingie. Inainte sa-ti dai seama, bebelusul tau se va naste si, curand dupa aceea, te va orbi cu sclipirea dintisorilor sai.

Cum se schimba viata dvs:
In ceea ce va priveste, probabil ati luat in greutate intre 5,5 si 6,8 Kg. Incepand de acum, cresterea in greutate devine mai accelerata, in jur de 200 g pe saptamana. Puteti sa aveti pofta de anumite alimente, puteti observa o crestere a secretiilor vaginale (dar fara sangerari). Aceste lucruri sunt normale in aceasta perioada a sarcinii.
In alta ordine de idei – va puteti simti ca “o sala de gimnastica”. In interiorul dvs sunt tot felul de rasuciri si invartiri. Trebuie sa va prezentati la medicul ginecolog pentru un examen al cervix-ului ( in vederea eliminarii riscului nasterii premature).
Picioarele incep sa vi se umfle si apar vene varicoase. Nu stati picior peste picior, iar daca va odihniti, asezati o perna sub picioare. Purati colanti speciali pentru femeile insarcinate. Prin intinderea muschilor uterini puteti simti o durere ca un junghi. Nu va speriati! Odihniti-va!



Saptamana a 24-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Bebelusul cantareste acum 550 g. Auzul sau este bine dezvoltat, iti poate auzi vocea, bataile inimii si huruitul din stomac.Reactioneaza la zgomote puternice, voci familiare si muzica. Studii numeroase indica faptul ca bebelusii prefera muzica clasica, in mod special Vivaldi. Pune-i “Anotimpurile” bebelusului tau si fii atenta la miscarile sale. Sta nemiscat in partea “adagio” si se agita in sectiunea “allegro”? Se poate sa ai un adevarat dirijor in burtica ta!
De asemenea, vasele de sange din plamanii bebelusului se dezvolta, pregatindu-se pentru respiratie. Incepe sa clipeasca. Ochii se deschid si se inchid frecvent, iar genele si sprancenele sunt prezente.
Daca s-ar naste acum, ar avea sanse de supravietuire (aproximativ 85%) cu o ingrijire corespunzatoare (in sectia de prematuri). Datorita progresului stiintei si tehnologiei, un bebelus cu varsta intrauterina de 24 saptamani poate supravietui si in afara uterului daca este necesar, cu toate ca cca. 50% din bebelusii aflati in acesta situatie vor avea malformatii severe si permanente.

Cum se schimba viata dvs:
In ceea ce va priveste, puteti deveni neindemanatica datorita schimbarii centrului de greutate. Gingiile pot sa va sangereze atunci cand va speli dintii, iar buricul va iesi in afara. Nu va speriati – imediat dupa nastere va reveni la locul sau.
Pot sa va apara vergeturi si o linie mai inchisa la culoare intre buric si osul pubian. Aceasta va dispare si vergeturile probabil ca se vor estompa.. poarta-le cu mandrie – sunt o onoare!
Va faceti griji in ceea ce priveste nasterea? Informeaza-te in legatura cu optiunile pe care le ai.
Inca mai mergeti la serviciu? Stati in picioare toata ziua? Aveti grija sa purtati pantofi confortabili si cu tocul jos. Stati cu picioarele ridicate atunci cand ajungeti acasa! Oh, ce bine este …!

Saptamana a 25-a de sarcina

Cum creste bebelusul:
Comoara dvs cantareste acum in jur de 700 g si e lung de … 33 cm. Cu toate astea corpul sau nu are inca suficienta grasime, pielea sa fiind uscata si fragila. Este bine proportionat. Plamanii sai cresc rapid si bebelusul incepe sa umple tot spatiul din uterul dvs. Daca incep durerile nasterii in acest moment, medicii vor face toate eforturile pentru a amana nasterea, permitandu-i bebelusului sa se dezvolte in continuare in uterul dvs.
Pielea sa este translucida si ridata, aude cand cantati sau cand va “chioraie” stomacul. In plus, loveste cu picioarele si pumnii (poate chiar in timpul somnului dvs). Are perioade de somn si veghe. Organele de echilibru si orientare s-au dezvoltat, el stiind acum in ce directie este “susul si josul”.

Cum se schimba viata dvs:
Pot sa va apara vergeturi pe abdomen, coapse si sani. Puteti deci sa folositi creme speciale sau puteti sa purtati un sutien special pentru a preveni sau minimiza aparitia lor pe sani. Sunt tipice pentru aceasta perioada a sarcinii si se vor estompa dupa nastere.
De asemenea, ochii dvs pot deveni sensibili la lumina, ii puteti simti uscati. Este un simptom perfect normal al sarcinii numit “ochi uscati”. Pentru a va usura discomfortul, utilizati o solutie de “lacrimi artificiale” care ii va hidrata.
Relatia cu mama ta este posibil sa se schimbe. (“Iti amintesti de perioada liceului? Poate ca mama avea dreptate”). Ai putea sa tii un jurnal in care sa-ti notezi trairile, sentimentele din aceasta perioada.
Acum uterul are dimensiunea unei mingi de fotbal. Puteti avea crampe si, daca bebelusul va apasa pe vezica urinara, o sa aveti nevoie sa va duceti mai des la toaleta. Arsurile la stomac va pot tine treaza noptile; evitati mancarurile grase si condimentate si stati sprijinita de perne.
Probabil ca nu ati uitat de exercitiile Kegel. Aceste exercitii intaresc pelvisul, muschii perineului si cei vaginali. Pentru a face acest exercitiu, contractati-va muschii din jurul vaginului si anusului (ca si cum ati vrea sa urinezi dar nu ati ajuns inca la toaleta) si stati asa 8-10 secunde. Este un exercitiu pentru care nu este nevoie sa te va duceti la sala de gimnastica. Incercati sa faceti exercitiul Kengal oriunde va aflati, de exemplu in masina cand asteptati la semafor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close