Taietura Vaginului in timpul nasterii sau Epiziotomia
- Epiziotomia este o incizie a perimeului, de citiva centimetri, facuta de sus in jos si, in general, pe partea dreapta a vulvei. Aceasta taietura se face in timpul procesului nasterii.
- Medicii prefera epiziotomia pentru ca este mai usor de vindecat decat o ruptura provocata de trecerea bebelusului prin canalul vaginal.
- Epiziotomia ajuta la venirea pe lume a bebelusului si evita rupturile, ale caror consecinte nu sunt controlabile.
- Nu este vorba, in nici un caz, de un gest sistematic sau programat. Ea nu se face la toate femeile care nasc.
- Epiziotomia se face, in general, atunci cind exista pericolul rupturilor. Prin urmare, echipa care supravegheaza nasterea apreciaza daca aceasta interventie trebuie facuta.
- Epiziotomia este putin sau chiar deloc dureroasa. Practic, intrebuintarea anesteziei epidurale explica absenta durerii. In cazul unei nasteri ‘naturale’ (fara anestezie epidurala) – se efectueaza o mica anestezie locala care inlatura orice durere in timpul inciziei.
- Dupa nastere, medical coase locul epiziotomiei, bineinteles dupa ce s-a facut anestezia locala.
- O epiziotomie care nu s-a vindecat bine sau care nu a fost correct cusuta poate lasa cicatrici mai mult sau mai putin dureroase sau poate ingreuna raporturile sexuale. Problema se poate rezolva pe cale chirurgicala prin resuturarea inciziei.
- Vindecarea epiziotomiei depinde, in mare parte, de atentia cu care s-a facut cusatura. In general efectuarea cusatorii dupa nastere dureaza intre 10 si 20 de minute.
- In spitalele moderne romanesti si cele vestice cusatura se efecteaza cu ata speciala care se absoarbe astfel incit firele nu mai trebuiesc scoase.
- Ingrijirea postoperatorie consta in toalete frecvente si minutioase. Evitati sapunul in primele 30 de zile pentru a nu deranja echilibrul chimic natural si Ph-ul local. Folositi eventual un sapun sau o lotiune speciala fara miros.